AF139 uto 19.2.2019 21:18

Prvo provučeš koaksa malo više da prođe ispod te veće stopice (na dasnoj strani tvoje slike).

skineš izolacije vanjske otprilike 2cm i uviješ je niže (skupa folija i žićice ) a na kraju otkineš 1cm unutarnje izolacije i saviješ kao ovo na slici.

 

Uguraš ispod stopica i pritegneš i lijevu i desnu stranu stopice tim vijcima.

..samo moju sliku treba okreniti lijevo na desno da bi pasala za tvoju sliku

 

 

AirLive uto 19.2.2019 23:49

Ovo sam malo ofrlje spajao za probu. Neka jadna bakrena žica je pa mi zna puknuti kad je previše savinem. Da sam pravilno spajao bio bi bolji prijem?

Ovo šta je tebi na slici samo treba stisnuti ovu bakrenu žicu sa maticom na lijevom dijelu na mojoj slici. Na desnom dijelu sam tek sad skužio veću maticu/pločicu. (ne znam jeli fer-de-lance misli na tu podlošku koja se vidi stegnuta do kraja gore na desnom dijelu)

fer-de-lance sri 20.2.2019 05:20

Da, ta, tek sam sad skužio da je tam, moram pod hitno oftalmologu...

Uglavnom, kolega iznad ti je dobro rekao, onak kak je na slici, velika podloška ti stisne onaj plašt a onda žicu iz sredine prebaciš na drugu stranu , pod malu podlošku.

I onda ti onaj komad izolacije taman ostane da se ne dodiruju jedna i druga strana.

Onda ti antena bude radila kak spada.

 

 

Cican pet 10.5.2019 08:18

Da ne otvaram novu temu, valjda mogu i ovdje.

Do sada smo imali 3 tv-a i svaki je bio na svojoj anteni (riblja kost). S obzirom da sređujemo potkrovlje pa se samim time i podrazumijeva  da se i antene malo srede. 

Stavili smo jednu riblju kost u vertikalu ispod krova i usmjerili prema Ivančici; drugu riblju kost u horizontalu prema Sloveniji. Inače sam iz Međimurja (Zebanec selo). Nakon toga smo stavili pojačalo Alcad AM-366 te dva razdjelnika za ukupno 6 tv-a. Trenutno su 3 u funkciji ali bi u skorije vrijeme moglo biti i više.

Problem se počeo javljati nakon par mjeseci i svakih tjedan-dva redovito nastaju smetnje ili se potpuno izgubi signal na "paketu 1" hrt1, hrt2, rtl i nova; ili na "paketu 2" hrt3, hrt4, rtl2 i doma. Svi ostali programi uredno rade. Pa moram malo podešavati antenu svako malo. Nije to sad jos problem, ali uskoro bude potkrovlje uselivo i ne mogu svako malo micati namještaj da dođem do otvora kako bih se igrao s antenom. Sve je uredno skrimpano i spojeno, izolirano itd... Radio mi je majstor.

Šta da radim? Novija antena možda? Riblje kosti jesu stare, ali su prije radile super. Možda im je problem distribucija na više tv-a ili nešto?

Unaprijed zahvalan na pomoći.

AF139 pet 10.5.2019 09:35

Nisam iz tog kraja već sa juga lipe naše pa neznam koliko si udaljen od tih odašiljača, ali ako se radi o više od 20km bile bi bolje Yagi antene od tih LPDA (riblja kost).

Ta LPDA imaju manje dobiti od Yagi tj. do max 7dBi neovisno o dužini,  a Yagi ima i preko 14 dBi ovisno o dužini.

Antene za TV imaš za VHF i UHF a tebi su potrebne samo za UHF i možda jednu  ako trebaš za FM-DAB (radio).

Kod postavljanja pod krov na samom crijepu se izgubi na UHF frekvencijama više nego se dobije na LPDA anteni.

Osnovno pravilo je da se pojačalo spaja što bliže antenama (da koaks sa antena do pojačala bude što kraći..a i kod razvlačenja po vertikali do TV birati kraću izvedbu).

Trebaš provjeriti da nije slučajno kod neke bliže grmljavine  crklo pojačalo, vidi se najlakše kad se ugasi napajanje treba biti puno lošiji signal (ili u potpunosti nestati programa na TV).

Ispravnost napajanja vjerovatno ima LED , a ako ne provjeri nekim instrumentom tih 24V= .

Anđeo bez falinge pet 10.5.2019 09:53

info > https://www.oiv.hr/tvrtka/vijesti/vijest_hr.aspx?id=2885

 

prije nekoliko dana je počelo eksp. emitiranje u HEVc-u ...

kod moje majke u kući je do prije neki dan (od 2010) bila super slika (riblja kost na tavanu prizemnice) no Hrt programi su odjednom često "kockasti", dakle smetnje..

da li već rondaju i po drugim odašiljačima ne znam no moguće je da je to uzrok problema, za koje sam čuo i od drugih susjeda u njenoj ulici...

Cican pet 10.5.2019 15:05

Od antene do pojačala je maksimum nekih 30-40cm koaksa, nije više od toga. Doduše jesu kabli razvučeni i do cca 10ak metara do tv-a. Ali velim, par mjeseci je sve super radilo i onda svakih tjedan dana neke smetnje ili gubitak signala. Jučer navečer isti slučaj, odjednom smetnje a cijeli dan radi super. Danas također sve radi.

Ako se nastavi, pokušat ću onda sa drugom antenom, yagi jel?

Hvala obojici na pomoći.