guslac čet 10.12.2020 20:10

Pozdrav!

Tražim već jedno vrijeme kako da gledam tv program bez da stvarno imam tv prijemnik s antenom ili nekom od iptv usluga koje nude naši teleoperateri. Pa se malo zezam s tim listama, pa to radi pa onda ne radi i sve nešto poprijeko. Opet, ne gleda mi se Netfilix i ostali stream servisi, ne zanima me to baš previše. 

Pa mi nije jasno zašto naši operateri tipa HT ili A1, Optime ili Iskona ne ponude taj svoj iptv neovisno o svojoj intfrastrukturi? Mislim, ako imaš njihovu optiku ili adsl ionako se 'signal' s njihovih servera distribuira preko ip protokola, samo što ostaje unutar njihovih servera i praktički intraneta (nisam mrežni stručnjak, ispravite me ako treba ali kužite što hoću reći). Što ih sprečava da svoj recimo maxtv ponude meni koji sam na nekom drugom provideru, i da mi to naplate recimo 100kn mjesečno. Ionako već sad preko prijateljevog user/passa koristim Maxtv2go, ali izbor programa nije baš neki, iako prema sučelju izgleda da bi se bez problema softverski mogla ponuditi paleta koju god ja zaželim i platim im. Osim toga, zapravo me najviše zanima snimalica tj. vraćanje programa unatrag, a vidim i to da ima u toj aplikaciji samo što nije omogućeno.

Iskon ima Iskontv ili tako nekako. Ista stvar, instaliraš i gledaš. Pa sad ne kužim, što sprečava te operatere da nam to ponude neovisno jesmo li na njihovoj infrastrukturi ili nismo? Jasno mi je da oni žele podvaliti svoje usluge uvjetujući ih time da si njihov korisnik. Ali ako malo razmislite, ništa ne bi izgubili da ponude iptv bez tog uvjeta. Ljudi bi i dalje trebali pristup internetu, i ne vjerujem da bi bila velika razlika u odabiru operatera. A čak i da je, pa dodatno bi zaradili samo na meni 100 ili više kuna mjesečno, a ovako ne zarađuju ništa. Možda ima neke veze i sa koncesijama za pružanje te usluge, ne znam. Što vi o tome mislite?