kratos091 pet 4.3.2022 22:17

Pozdrav ekipa,
Starci mi imaju "problema" sa TV-om, odnosno antenom u zadnje vrijeme. Imaju programe samo iz M1 MUX-a, ostalih nema.
Pretpostavljam da su kablovi i spojevi na krovu dotrajali, možda ne bi bilo loše promijeniti sve između TV-a i antena, ipak ima preko 20 godina.

Setup je da su u kući 2 TV-a, na krovu su 3 antene. Zašto 3? Zato što bi htjeli hvatati D1 (zbog Osječke, Vinkovačke) i D2 (zbog Brodske televizije). Treća(manje bitna) je okrenuta prema Bosni, gdje povremeno gledaju njihove analogne kanale.

Postoji li neki razdjelnik za spajanje 3 antene i sa izlazom na 2 TV-a?
I treba li biti neki "pametan", odnosno pametno pojačalo? Koliko vidim, nema preklapanja u kanalima između D1 i D2, ali možda sam u krivu, ne znam koliko su široki kanali.

Sve što pronalazim u trgovinama je razdjelnik sa jedne antene na n TV-ova .

AF139 pet 4.3.2022 23:38

Ovo je mislim bolje , jer sa udruživačem 3>1 i razdjelnikom 1>2  nastaju gubici signala još ako je duži koaksjalni kabal trebalo bi pojačalo.

Ovo ima sve ulaze što su potrebni , samo jedan razdjelnik 1>2 iza staviš a postavlja se što bliže antenama a napajanje može spojiti u potkrovlju ako ima struje kod razdjelnika ili dolje kod jednog od tv prijemnika.

 

https://3mzb.hr/proizvod/pojacalo-lin-5g-lte-uhf2-vhf-fm-dab-reg-114dbmax-ee/?utm_source=Google+Shopping&utm_medium=cpc&utm_campaign=nabava

ihush sub 5.3.2022 10:20

-stara klasična antenska pojačala (filteri-udruživači) imaju po recimo 3 ulaza i po recimo 2 izlaza.. tako da ne bi trebao biti problem pronaći model koji daje upravo ono što trebaš.

-pripaziti, ulazi mogu biti za neki pojas-kanale (filter)... tad propušta samo te kanale, tj to se korisit za pojasne antene-pojačala. Potraži nešto iskrino pojačalo-udružilec..

ihush čet 10.3.2022 14:48

nekad u svakom kvartu poneki elektromaterijal, čipoteka.. no sve je to propalo. Posljednji u sjećanju savica kvart između držićeve i slavonske

ali zato postoji google :) .. npr ovo.

 

Naziv artikla: antenski combiner sabirnik UHF/UHF/VHF_DAB: MMB330

Šifra artikla: MMB330

Opis: antenski diplexer UHF / UHF / VHF - udruživač antena VHF / UHF / UHF, FAGOR
antenski filter 3 ulaza za tri antene /sabirnik TV signala sa 2 x tv antnena i VHF ulaz za DAB+ digitalni radio

Cijena (MPC): 80,00kn

Vavoom pet 11.3.2022 19:27

Napisao sam na drugoj temi, ali...

 

Da li je netko pokušao nagovoriti Bnet/A1 tehničara da se za prvi TV uzme CI modul, a ne Kaon prijemnik? Pitam iz razloga jer da se rijemšim još jednog daljinca i da dobijem kvalitetnu sliku, budući da tamo gdje ću uvest kablovsku živi stara osoba koja gleda TV preko zemaljske antene i vanjskog DVB-T2 prijemnika, i trenutno sa pati sa još jednim daljincem, pa da joj ne uvale A1 prijemnik da se još više pati i uzimam joj novu telku kao rođendanski poklon.

 

 

Čitao sam da za prvi TV obavezan prijemnik (nikako ne CI modul), a za druge televizore može ili prijemnik ili CI modul. E sad ja hoću da zeznem tehničara da je drugi TV (trenutno je u dnevnoj, pa kada donesem joj novi, prenijeti ću ga u drugu sobu) glavni, tj. da tamo mora ići samo prijemnik, jer taj TV ima CI+ utor, ali ima samo DVB-T MPEG-2 tuner.

 

Pozdrav !

AF139 pet 11.3.2022 21:21
ihush kaže...

nekad u svakom kvartu poneki elektromaterijal, čipoteka.. no sve je to propalo. Posljednji u sjećanju savica kvart između držićeve i slavonske

ali zato postoji google :) .. npr ovo.

 

Naziv artikla: antenski combiner sabirnik UHF/UHF/VHF_DAB: MMB33

 Takvi udruživači imaju veliko gušenje pa je bolje kad svaki ulaz ima svoj filter (manje gušenje) sa svojim pojačalima sa zasebnom regulacijom pojačanja te je izlazni signal dovoljno jak da pokrije gušenje razdjelnika na dvije TV i gušenje po dužini koaksijalnih kablova .

Sudeći po navedenom problemu sa signalom od antene koji je negdje na granici prijema ubacivanje udruživača > pojačala > razdjelnika bi dalo lošije rezultate.

kratos091 pet 11.3.2022 21:50

Jesu ok ova pojačala koja prodaje Centar elektronike?
Slao sam im poruku, imaju baš pojačala sa setupom koji mi treba, 3/2.

"Pozdrav, proizvodimo ih tako da imamo 3 modela u takvoj kombinaciji.

1. Univerzalno 25 dB je 110 kn

2. Univerzalno 30 dB/Regulacija snage je 120 kn

3. Kanalno MAX dB/ Regulacija snage/Kanalna filtracija je 215 kn

Uz pojačalo trebate antensko napajanje 65 kn"

kratos091 ned 3.4.2022 10:34

Kupljen ovaj drugi razdjelnik s 30dB, novi kabeli (nije najjeftiniji, nije najskuplji, 4kn metar) promijenjeni i do antena i do TV-a.
Hvata sve sto može iz D1 i D2. Treću antenu smo malo previše okrenuli "od Bosne" i prilikom skeniranja su se pojavili čak srpski programi, nekih 20 programa(RTS 1-3, Novosadska, Pink itd.), sve radi bez problema.

Malo me iznenadilo što smo ih uvatili (istok Brodsko-posavske županije).