rambox pet 28.2.2014 02:26

Kolko je meni poznato na Bug Forumu nema posebne teme, o tome kako i na koji način te sa kakvom zaštitom treba zaštititi bicikl od krađe. S obzirom da su danas krađe bicikla vrlo veliki problem, ovo područje svakako zaslužuje posebnu temu.Do sad se usputna rasprava oko zaštite bicikla vodila u glavnoj Biciklističkoj temi "Biciklizam bicikli,oprema,staze".Na taj način područje zaštite bicikla od krađe, jednostavno se pomješalo sa opčenitom biciklističkom raspravom a to nikako nije dobro. Kad govorimo o zaštiti bicikla od krađe, u opčenitoj Biciklističkoj temi bez postavljanja stalno istih pitanja, pa gotovo je nemoguče brzo nači konkretan savjet ili preporuku.

 

Ako tražite informaciju s čime je najsigurnije(uloženo-dobiveno) zaštititi bicikl od krađe, ova tema je mjesto za sva pitanja i odgovore.Cool

 

 

 

 

 

 

 

 Zaključavanje bicikla sa raznim sajlama i lošim lancima!

 

 

Zašto se bicikli danas kradu brzo lako i jednostavno, a odgovor je vrlo loša ili bolje reč smješna zaštiti bicikla od krađe.Opčenito kad se pogleda statistika krađa bicikala kod nas ili u EU, 90% svih ukradenih bicikala bilo je zaključano sa raznim bezveznim sajlama(debljina je nebitna), ili nekvalitetnim bolje reč ukrasnim lancima.Kratko i jasno bez ikakvog okolišanja, svaki vlasnik bicikla u današnje vrjeme nikako ne bi smio koristiti razne sajle i nekvalitetne lance.No kad je vlasnik bicikla neupučen, te nije upoznat sa zaštitom za bicikle. i opčenito velikim problemom krađe bicikala eto onda velikih problema.U praksi jednostavno ljudima treba pokazati golu istinu, i reči ne koristite sajle i loše lance za zaključavanje bicikla.Kad govorimo o kvalitetnoj zaštiti bicikla od krađe, znači vrlo korisne informacije u Hrvatskoj su i oko ove vrlo bitne teme potpuno zakazali svi javni TV mediji.

 

Nitko javno ne želi reči surovu istinu, ili namjerno se ne spominju nezgodne činjenice ili kak se ono kaže bitno da se loša zaštita prodaje.Kad ljudi imaju lošu zaštitu od krađe, takav bicikl je vrlo lako ukrasti, pa onda treba kupiti novi bicikl zar ne dakle to je čisti biznis za trgovce biciklima. U praksi znači javno na nekoj Televiziji, ili nekom internet mediju nitko ne želi istaknuti ovakvo upozorenje, "ne koristite sajle i jeftine lance za zaključavanje bicikla, jer ako to radite oprez vaš bicikl može se ukrasti vrlo lako i jednostavno".

 

Eto nekoliko vrlo zanimljivih video primjera, na kojima se fino vidi zašto bicikl nikako ne bi smjeli zaključavati sa raznim sajlama i jeftinim lancima.

 

 

1. Ova situacija je vrlo intresantna, lopova očito ne smeta niti kamera ili zaštitari, boli ga briga nema on previše straha i vrlo je drzak u svojoj krađi.Tako to izgleda u praksi na terenu, u pitanju je "debela ukrasna oklopna sajla" cijene 100-200kn, sa kojima nažalost puno biciklista zaključava svoje bicikle vrjednosti i po nekoliko tisuča kuna.Dakle lopina dolazi po bicikl, u đepu nosi profi klješta za željezo veličine 15cm, i cvik-cak ode bicikl u roku 30 sekundi.Dakle tu je kamera i zaštitari, nije to negdje usred šume gdje nema nikoga jel, no eto bicikl je ipak vrlo brzo ukraden.Sad se na kraju zapitajte što če se dogoditi vašem biciklu, kad ga zaključanog sajlom ostavite negdje gdje nema nadzornih kamera niti zaštitara?

 

http://youtu.be/2l5fow3qIWU

 

2. Drugi primjer ne treba neki poseban komentar, osim da se takva klješta za željezo duljine 35cm danas nalaze u arsenalu svakog ozbiljnog lopova na bicikle.Svakako treba posebno spomenuti, ovakva klješta stanu u svaki ruksak standardne veličine. Dakle kradljivac bicikala dođe pješice do vašeg bicikla, pa nabrzaka izvadi klješta te cvik-cak bilo koju sajlu ili loš lanac itd. Nakon brzo odrađene krađe bicikla, lopina na brzaka pospremi klješta u ruksak i odlazi vozeči se na vašem biciklu.

 

http://youtu.be/9Qjo4LZ_uOA

 

3.Ovaj video je okvirno amaterski primjer, ali opet je zgodno za vidit kako se sajle mogu prilično lako precvikat .Tu treba posebno napomenut, da ozbiljni lopovi na bicile ne koriste klasične kombinirke ili obične cvikcange.Takav jeftin alat je vrlo loš izbor za rezanje sajli, ili cvikanje sajle traje puno predugo. U praksi krađe bicikala zaključanih bilo kojim sajlama, za takav posao koriste se kvalitetna klješta do 25cm duljine.Takve krađe bicikla traju vrlo kratko, ili kao prvi video primjer u ovom nizu krađa bicikla.

 

http://youtu.be/IuZw1dPmrEs

 

4. Eto još jednog primjera u praksi, tako to obično izgleda kad se kradu bicikli zaključani raznim sajlama.Kamera je tu ali slaba korist od toga, usput ovaj tip zapravo uopče ne izgleda kao klasičan lopov na bicikle.Dalje je sve poznato i več viđeno, znači nakon kratke procjene lovine opet brzo cvik-cak i gotovo bicikla više nema.

 

http://youtu.be/3wHtNGUW37E

 

5. Za kraj evo kako to radi jedan pravi kradljivac bicikala. Iako se u videu priča po flamanski, nikakav prijevod nije potreban to sigurno.U tom videu lopina je vrlo brzo sredil četri sajle, pa zatim su na red došla dva nekvalitetna lanca. Na kraju tu su i dva smeče U-Lock-a, napravljena od premekanog čelika i zato su tako lako/brzo precvikani sa malo večim klještima za željezo.

 

http://youtu.be/KhTJ8gmXOE4

 

Ako svoj bicikl zaključate sa sajlom ili nekvalitetnim lancem = za današnjeg lopova sa profi alatom to je praktički nezaključan bicikl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koji model zaštite izabrati za zaključavanje bicikla!

 

U današnje vrjeme obično se preporučuju tri prilično različita tipa zaštite za bicikle.

 

U-Lock

 

Na prvom mjestu po sigurnosti, tu je najbolja opcija vrlo poznati U-Lock. Ovaj tip zaštite on je danasu 95% slučajeva uloženo-dobiveno najbolji/najsigurniji/najisplativiji model zaštite za bicikle. U-Lock možemo kupiti u nekoliko standardnih veličina ili dimenzija.

 

Mini U-Lock, 14-15cm

 

Medium U-Lock, 17-18cm

 

U-Lock standardne veličine, 20-24cm

 

Veliki U-Lock, njegova duljina obično iznosi 28-30cm

 

Širina nekog U-Lock-a obično je od 7cm pa do maksimalno 15cm. To su danas najčešče mjere u praksi, ovisno jel se radi o U-Lock- standardnih dimenzija ili je u pitanju Mini U-Lock.Kad govorimo o U-Lock dimenzijama dakle veličina te širina, tu se prvenstveno misli na unutrašnje dimenzije U-Lock štangi. Dakle to nisu i tu se ne misli na vanjske mjere, ili fizičke dimenzije nekog U-Lock modela. Najbitinje su unutrašnje mjere/dimenzije U-Lock štangi, ili dostupan prostor između U-Lock štangi i U-Lock kučišta.

  

U praksi masa nekog U-Lock-a iznosi oko 1-1.5kg, to je recimo neka prosječna masa ili težina U-Lock-a standardnih dimenzija.No ima U-Lock modela koji su nešto lakši, točnije malo ispod 1kg a to su obično neki Mini U-Lock modeli kaj drugo.Nekoliko vrlo skupih i jačih U-Lock modela ima masu preko 2kg, a neki modeli imaju težinu ok čak 3kg, a takva težina ipak predstavlja znatan problem u transportu na biciklu.No ipak i U-Lock masa od 3kg, to je još kolko tolko podnošljivo kaj drugo jer ipak sigurnost je najbitnija.Ovo svakako treba posebno napomenuti iako to nije uvijek pravilo. Znatno teži U-Lock obično znači jači i robusniji U-Lock, a to u praksi znači veča sigurnost vašeg zaključanog bicikla.

 

 

 

Kvalitetan lanac

 

Kao druga opcija tu je lanac promjera karika minimalno 8mm, i to od posebno otvrdnutog ili kaljenog čelika to je vrlo bitno u praksi.Kvalitetan lanac promjera 8mm, takav lanac je dovoljan za krače vremensko zaključavanje jeftinijih bicikla ispred raznih šoping centara.Iako je lanac promjera 8mm solidna zaštita, slaba korist od toga kad dobar U-lock/13-14mm u-lock štange košta samo 110-150kn.

 

S obzirom da kvalitetni/debeli/dugački lanci imaju vrlo veliku masu, tek sad imamo itekakav problem njihovog ugodnog transporta na biciklu.Ako malo duži i kvalitetan lanac u praksi ima 4kg ili više, to je zapravo vrlo problematično za bilo kakvo ugodno nošenja na nekom biciklu.Upravo zato večina biciklista izbjegava nošenje, ili  korištenje takvih lanaca za svakodnevno zaključavanje bicikla na raznim mjestima.

 

Tanji lanci standardne dužine baš i nisu za preporuku.Takav lanac obično ima promjer 5-6mm, i mase ispod 1kg kao primjer tu su tri modela mase oko 800g.

 

https://www.decathlon.hr/p/8399550_lokot-za-bicikl-500-s-lancem-crni.html#/16-254-_

 

https://www.decathlon.hr/p/8387780_lanac-ionus-6840-75.html#/7367-254-no_size

 

https://keindl-sport.hr/lokot-kljuc-auvray-c-bloc-90cm-d6-proizvod-22966/

 

Druga mana kvalitetnih lanaca promjera 9mm+, to je njihova visoka cijena i pogotovo modeli lanaca poznatih proizvođača.U praksi kvalitetan lanac promjera karika 13-14mm(standardni promjer U-Lock štangi), njihova cijena je obično vrlo visoka i teško probavljiva.

 

https://ciklo-centar.hr/kategorija/oprema/za-tita-bicikla-i-voza-a/zastita-od-kradje?priceFrom=45&priceTo=989&property_71_435=1

 

https://www.rog-joma.hr/hr/oprema/lokoti/?groups=kljuc

 

Uloženo-dobiveno, trenutno je najisplativiji izbor Decathlon BTWIN model promjera 10mm i mase 2.3kg.Drugi iza njega je Auvray C-Block 120 isto tako promjera 10mm.

 

https://www.decathlon.hr/p/8168162_celicni-lokot.html#

 

https://keindl-sport.hr/lokot-kljuc-auvray-c-bloc-120cm-d10-proizvod-22965/

 

Trenutna ponuda, OnGuard lanac 80cm/karike 8mm ili AXA 90cm opet 8mm karike je dobar izbor lanca.To su ok cijene s obzirom na karike lanca od 8mm, ako je recimo nekome 90-100cm lanac sa 10mm karikama malo pretežak.

 

https://markoprojekt.com/lokot-axa-lanac-absolute-kljuc-900x8-proizvod-14018/#variationdetail0

 

https://www.rog-joma.hr/hr/oprema/lokoti/kljuc/lokot-kljuc-lanac-onguard-chain-locks-chain-lock-key-80cm-x-8mm-16381/

 

 

 

 

Folding Lock

 

Ovaj tip zaštite možemo nazvati sklopivi ili preklopni lokot kaj drugo.U praksi tu se radi o nekoliko plosnatih čeličnih šipki, koje su na svakoj strani spojene zakovicama i to tako da se te čelične šipke mogu rasklopiti pa zaključati bicikl, a kasnije opet sklopiti normalno.

 

S obzirom na konstrukciju ovakve zaštite, njihova proizvodnja je puno skuplja u odnosu na klasičnu U-Lock konstrukciju. U praksi Folding Lock je uloženo-dobiveno gotovo uvijek puno preskup proizvod to sigurno. Praktički svaki znatno jeftiniji i provjereni/testirani dobar U-Lock, on je u praksi daleko jača i robusnija, pa onda i sigurnija zaštita za zaključavanje bicikla

 

Kao odličan usporedni primjer možemo navesti OnGuard Bulldog STD ili Bulldog Mini LS ili Zefal K-Traz U13 U-Lock, trenutna cijena sva tri modela je oko 200kn. Navedeni U-Lock modeli su neusporedivo robusniji/sigurniji od bilo kojeg Folding Lock modela cijene 300-450kn.Decathlon BTWIn U-Lock iako je vrlo jeftin, on je isto tako puno jači i robusniji u odnosu na spomenute Folding Lock modele. 

 

Najpoznatiji proizvođači Folding Lock modela su njemačke firme Abus i Trelock. Možemo spomenuti i OnGuard, koji u svojoj ponudi ima jedan Folding Lock model.

 

http://www.abus.com/eng/Mobile-Security/Bike-Safety-and-Security/Locks/Folding-locks

 

http://www.trelock.de/web/en/produkte/fahrrad-schloesser/faltschloesser/faltschloesser.php

 

http://www.onguardlock.com/foldingk9/

 

OnGuard modeli, preporučaju se samo verzije sa ključem ili bravom.

 

Zefal K-TRAZ F16, to je samo rebrandirani OnGuard K9 model na ključ ili bravu

 

Kaj se tiče domačih biciklističkih dučana, uloženo-dobiveno trenutno je najisplativiji Auvray model.

 

Znatno jefitniji Kaufland brendirani Folding lock, stari brend je bio Hille Valley a novi brend je New letics.Hille Valley je konstrukcijski identičan proizvod kao i Auvray model.Još jedan primjer M-WAVE model, opet identičan proizvod kao i Kaufland model.Kaufland svoj brendirani model prodaje samo povremeno, dakle večinu vremena Kaufland model nije dostupan u maloprodaji.

 

https://drive.google.com/drive/folders/1k1zBpEAE8m-89IiN3KDWACYXnI8mSfuP?usp=sharing

 

https://www.rog-joma.hr/hr/oprema/lokoti/kljuc/lokot-kljuc-sklapajuci-onguard-link-plate-locks-k9-key-link-plate-lock-75-cm-16380/

 

https://keindl-sport.hr/lokot-auvray-articule-city-folding-85cm-proizvod-22960/

 

https://shop.hak.hr/product/72170/lokot-auvray-articule-city-folding-85cm

 

https://www.bike-discount.de/en/buy/m-wave-folding-lock-f850-incl.-bracket-502569

 

http://mtb-shop.hr/shop/oprema-i-dijelovi/lokot-kljuc-75cm-k9-sklapajuci-onguard/

 

https://ciklo-centar.hr/kategorija/oprema/za-tita-bicikla-i-voza-a/zastita-od-kradje?priceFrom=0&priceTo=939&property_71_437=1

 

Decathlon u ponudi ima svoj brendirani Folding Lock.

 

https://www.decathlon.hr/lokot-lock-500-sklopivi-id_8577144.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koji U-Lock izabrati, na što treba dodatno obratiti pažnju, i koje U-Lock modele ne bi trebali kupovati!

 

1. Bez obzira koji U-Lock model kupovali, dakle jeftino ili skupo uvijek izaberite U-Lock samo od renomiranih i poznatih proizvođača.

 

U praksi može se izabrati i neki brendirani U-Lock, iza kojeg stoji određena vrlo renomirana kompanija. Kao primjer možemo spomenuti vrlo poznati Decathlon, koji je jedan od največih svjetskih lanaca sportskom opremom.

 

Ako negdje u nekoj trgovini ili na internetu, onako usput naletite na neki jeftin U-Lock nepoznate marke, takav U-Lock jednostavno preskočite kao da ne postoji.Potpuno nepoznati U-Lock/kojeg nitko nije testirao, pa još ako uz njega ne ide nikakvo poznato i renomirano ime, takav U-Lock je obično vrlo loše kvalitete.

 

Eto dole liste ili popisa svih bitnih kompanija ili imena koji proizvode razne U-Lock modele.

 

Abus

 

http://www.abus.com/eng/Mobile-Security/Bike-Safety-and-Security/Locks/U-locks 

 

- za one koji to možda ne znaju, Abus je još tamo daleke 1971 godine prvi izmislio i napravio koncept U-Lock-a kao zaštite za bicikl 

 

- Abus U-Lock modeli Granit serije proizvedeni su u Njemačkoj, u praksi to znači veča cijena ali i kvaliteta.Granit serija napravljena je od najkvalitetnijih materijala, i upravo zato U-lock modeli iz ove serije imaju osjetno višu cijenu.

 

 

Auvray 

 

http://www.auvray-security.com/en/

 

Francuski proizvođač ili brend koji proizvodi zaštitu za zaključavanje bicikla i motora.

 

AXA 

 

Vrlo poznati Nizozemski proizvođač ili brend, koji proizvodi raznu zaštitu za zaključavanje bicikla.

 

https://www.axasecurity.com/bike-security/en-gb/products/locks/8?page=1

 

 

Magnum/OnGuard

 

http://www.magnum.ws/

 

http://www.onguardlock.com/ulocks/

 

http://www.onguardlock.com/technology/

 

http://www.magnum.ws/Magnum/U-Locks.htm 

 

http://www.magnum.ws/OG/5800.htm 

 

 

MasterLock

 

http://www.masterlock.eu/products/detail/BikeLocks/ULocks 

 

 

Kryptonite

 

http://www.kryptonitelock.com/en/products/product-details.html?id=kryptonite:product/category/bicycle-security

 

Trelock

 

http://www.trelock.de/web/en/produkte/fahrrad-schloesser/buegelschloesser/buegelschloesser.php 

 

 

Zefal(Magnum/OnGuard X2P te X4P serija)

 

http://www.zefal.com/en/18-locks

 

 Francuska firma Zefal/K-TRAZ U-Lock modeli, oni samo rebrandiraju Magnum/OnGuard U-Lock proizvode pod svojim Zefal imenom.

 

 

Giant(Magnum/OnGuard X2P serija te X4P U-Lock modeli)

 

http://www.giant-bicycles.com/en-us/gear/bikegear/locks/514/ 

 

Sve navedeno oko firme Zefal vrjedi i za poznati Giant, znači i oni isto tako samo rebrandiraju Magnum/Onguard U-Lock modele. U ovom slučaju kod Giant tu imamo OnGuard Bulldog X2P seriju, no tu se nalazi i jedan OnGuard Pitbull X4P model. Kao što se može vidjeti Giant U-Lock modeli, oni imaju znatno izmjenjen vanjski izgled točnije to su Giant SureLock Protector U-Lock modeli.

 

 

Decathlon B TWIN U-Lock

 

Decathlon je jedan od največih lanaca sportske opreme na svijetu.Trenutno Decathlon u ponudi ima pet vlastitih BTWIN brendiranih U-Lock modela.

 

https://www.decathlon.co.uk/C-755618-bike-locks

 

 

QT CycleTech U-Lock

 

Ovdje se radi o Belgijskoj firmi koja prodaje razne djelove za bicikle.U svojoj ponudi imaju samo jedan U-Lock model, ali on je testiran kod vrlo poznate i priznate Nizozemske ART test firme.Navedena firma bavi se testiranjem razne zaštite za bicikle i motore.

 

http://dewo.catbuilder.info/catalogs/cat.asp?cat=cat01&language=en

 

 

2. Nikad ne kupujte skuplji U-Lock, koji u praksi zaključava samo jednu stranu U-Lock štangi.

 

Kao i obično ima iznimaka, kao idealan primjer tu je BTWIN 500 koji košta samo 80kn.Dakle ako si ne možete priuštiti skuplji U-lock, u tom slučaju eto ipak možete izabrati navedeni model.

 

Svaki današnji dobar U-Lock mora imati dvostrano zaključavanje U-Lock štangi.Dvostrano zaključavanje U-Lock štangi, to je vrlo bitna opcija ili dodatna sigurnost kod nekog U-Lock modela. Kao prvo tu je pitanju kvalitetnija U-Lock konstrukcija, pa onda i veča izdržljivosti ili robusnost kod nasilnog otvaranja nekog U-Lock modela koji ima dvostrano zaključavanje U-Lock štangi

 

U slučaju kad U-Lock ima samo jednostrano zaključavanje, ako netko želi prisilno bicikl oslobodili iz takvog U-Lock-a u praksi je dovoljno na bilo koji način samo jednom prerezati(recimo električna brusilica) U-Lock štange.Pošto je samo jedna strana U-Lock štangi zaključana, kad prvi puta prerežemo štangu ona druga strana U-Lock štange slobodno ispada iz U-Lock kučiša i eto bicikl vrlo brzo je vani.

 

Kada imamo U-Lock da dvostranim zaključavanjem, i ako netko želi nasilno osloboditi bicikl, kod dosta kvalitetnih U-Lock modela nema druge nego dva puta prerezati U-Lock štange.Ako kod nekih kvalitetnijih U-Lock modela sa dvostranim zaključavanjem, ipak ne treba dva puta prerezati U-Lock štange u toj situaciji je potrebno primjeniti puno sirove snage(tu obično nastrada rama bicikla) da bi neki bicikl mogli izvuči iz takvog zaključanog U-Lock-a.

 

Na kraju tu nema puno mudrovanja u praksi, "U-Lock sa jednostranim zaključavanjem=jedan rez i bicikl je slobodan vs U-Lock sa dvostranim zaključavanjem=u dosta slučajeva dva reza/ili jedan rez uz primjenu dosta sirove snage".

 

Nažalost danas ima nekoliko takvih(preskupo smeče) U-Lock modela, i to od poznate Kryptonite firme(klasičan primjer Power Marketinga) i ovakav U-Lock zaključava samo jednu stranu U-Lock štangi.Na dolnjem linku ili foto galeriji, fino možete vidjeti koji su to Kryptonite modeli a tu je i popis navedenih modela.

 

- Kryptonite Keeper stara serija

 

- Kryptonite KryptoLock stara serija 

 

- Kryptonite Evolution modeli iz serije 5/ 7 / 9

 

- Kryptonite Messenger serija

 

 

Jednostrano U-Lock zaključavanje

 

https://drive.google.com/drive/folders/15rGj_nXSk5g5y5koVc7tZnQV0hFBHowB?usp=sharing

 

Dvostrano U-Lock zaključavanje

 

Kao primjer kako izgledaju razni U-Lock modeli, koji imaju dvostrano zaključavanje U-Lock štangi tu je dolnja foto galerija.Dakle kratko i jasno dvostrano zaključavanje U-Lock štangi=oba dvije strane U-Lock štangi imaju zareze koji služe za zaključavanje.

 

https://drive.google.com/drive/folders/1EXn-4CPJ5R3DG3d1Tb-DoA8LjiP6Jv6h?usp=sharing

 

 

3. Skuplji U-Lock automatski ne znači i bolji U-Lock, to je zlatno pravilo kod izbora nekog U-Lock-a.

 

Prije svake kupnje treba se dobro informirati, šta je isplativo a šta je za određenu cijenu totalno neisplativo ili uloženo-dobiveno vrlo loša kupnja. Kad neiskusan kupac gleda nabijene cijene, i to određenih U-Lock modela u hrvatskim trgovinama mislit če pa ovaj je 100-150kn skuplji od U-Lock-a za 200kn, ma mora bit i U-Lock bolji zar ne?. Dakle ako je neki U-Lock znatno skuplji on je automatski sigurniji i bolji, ali nažalost dosta puta ovakva površna procjena je potpuno pogrešna.

 

 Razni U-Lock modeli u hrvatskim trgovinama imaju vrlo nerealne cijene, pogotovo kad se te cijene usporede sa raznim EU Web dučanima i njihovim cijenama.Usput svakako moramo spomenuti, nekoliko takvih preskupih i neisplativih U-Lock modela iz ponude hrvatskih trgovina. Dakle tu imamo razne neisplative U-Lock modele, kod kojih je omjer uloženo i dobiveno prilično loš  a kod nekih modela vrlo loš. Kratko i jasno za puno manje kuna, možemo kupiti ili dobiti U-Lock iste ili čak i bolje kvalitete.

 

 

Abus

 

- Citadel serija, cijena 150-200kn, kratko i jasno preskoči i zaboravi, s obzirom na kvalitetu materijala preskupo do daske

 

- Fascilo 32, njegova največa mana je loša i jednostavna brava, cijena 280kn, da košta 150kn onda ok ali ovako je gadno preskup

 

- Sinero 43, cijena 360kn, za njega vrjedi isto kao i za gornji prethodni Abus model, inače to je stari model previsoke cijene za jedno 160kn

 

- Ketaro 505, stari model(samo je kod nas novi)kojeg više nema u ponudi na Abus stranicama, trenutna cijena 400kn, ovaj model je ok U-Lock ali ne za 400kn, da ima cijenu do 300kn onda ok no ovako je samo puno preskup

 

 - Varedo 47, cijena skoro 500kn, što reči pa eto preskup je za okvirno 200-250kn opet zaboravi i preskoči

 

- Granit Futura Mini, cijena 500kn, to je vrlo dobar Mini U-Lock koji nažalost ima vrlo visoku i teško probavljivu cijenu

 

- Abus U-Mini 40, nekad je imao cijenu od 280kn, i to je realno bilo preskupo ali ipak okvirno podnošljivo.Trenutno su na njega nabili cijenu od čak 425kn, izgleda da je KeindlSport ekipa totalno izgubila kompas.

 

- Abus Ultra Mini 410, to je novi olakšani model sa 12mm U-lock štangama.Okvirno to je dobar U-Lock, ali za jedan ovakav Mini U-Lock 280kn je previsoka cijena.

 

- Granit Plus 470, cijena 669kn, to je relativno novi Abus U-Lock koji u hrvatskim dučanima ima nebulozno visoku cijenu.U praksi to je dobar U-Lock, preko Njemačkih biciklističkih Web trgovina može se kupiti za 50eura/380kn.No opet i po ovakvoj znatno povoljnijoj cijeni, opet je preskup i to okvirno za 100kn. Dakle da ima cijenu do 300kn onda ok, ali ovako za 380kn to je opet vrlo neisplativa kupnja.

 

 

 

Kryptonite

 

- "Keeper stara serija", cijena 130-150kn, jednostrano zaključavanje U-Lock štangi, loša konstrukcija U-Lock kučišta i brave. Kratko i jasno preskoči i zaboravi ko da ih nema, jer Decathlon U-Lock modeli uloženo-dobiveno pojedu za doručak navedenu Kryptonite U-lock seriju

 

- "KryptoLok 2 stara serija", cijena 200-265kn, jednostrano zaključavanje U-Lock štangi, preskupo jer u raznim EU web trgovinama njihova cijena je samo 150-180kn.

 

- "Evolution stara serija 5 / 7 / 9", cijena 250-300kn, jednostrano zaključavanje U-Lock štangi, preskupo da koštaju do 200kn onda ok ali ovako to je debelo neisplativo

 

- Messenger serija, jednostrano zaključavanje U-Lock štangi, previsoka cijena kratko i jasno preskoči i zaboravi

 

- Evolution 4 serija, u zadnje vrjeme u Hrvatskoj njegova cijena(ranije je koštao 400-450kn) je pala na recimo podnošljivih 308kn.Ok taj U-Lock je sad znatno jeftiniji, ali to ne znači puno jer konkurencija opet nudi znatno jeftinije proizvode.Za 200-230kn u Hrvatskoj možete kupiti U-Lock, koji nudi kvalitetne U-lock štange promjera 14mm i identičnu razinu sigurnosti ili robusnosti.

 

 

 

Trelock

 

- B3 ili BS 301, cijena 300kn,ovaj model koristi klasičnu cilindar bravu a to nije dobro kratko i jasno preskupo. Za samo 170-200kn možemo kupiti U-Lock, koji u praksi nudi istu ili čak i bolju robusnost ili jačinu+kvalitetnija brava

 

- BS-450, cijena 450kn, jednostavno preskupo i to debelo, i ovaj model koristi klasičnu cilindar bravu.OnGuard Brute(samo 260kn) sa 16mm U-Lock štangama uloženo i dobiveno pomete pod sa ovim Trelock U-Lock-om

 

- BS-550, cijena kod DSG.hr je 525kn, a na dinamic.hr čak 625kn ma super mogli su to zaokružit za 700kn jezuš kristuš.I ovaj model koristi klasičnu cilindar bravu, sve navedeno ili neka usporedba kod Trelock model BS-450, to isto vrjedi i za Trelock BS-550 znači gadno preskupo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kupujem U-Lock do 300kn u hrvatskim trgovinama, koji model izabrati?

 

Bez obzira koji preporučeni U-Lock model izaberete jeftiniji ili skuplji, vaš bicikl bit če dobro zaštičen to sigurno.U današnje vrjeme lopovi koriste "svaku sajla priliku" za brzu krađu bicikla, i zato je najbitnije da na svom biciklu koristite bilo koji dobar/preporučeni U-lock. Izaberite jedan ili po potrebi dva U-Locka, ovisno o tome šta si možete priuštiti i eto vaš bicikl bit če dobro zaključan ili osiguran.

 

Kod svih navedenih U-Lock modela, omjer uloženo i dobiveno je jako dobar. U praksi niste puno platili, ali eto ipak ste kupili dobar i provjereni U-Lock i to je ono najvažnije.

 

Ovu činjenicu treba odmah posebno napomenuti, jer večina biciklista je vrlo slabo upučena u razne tehnikalije oko zaštite bicikla.U-Lock cijene 110kn neusporedivo je sigurnija/jača/robusnija zaštita, i to od bilo koje skupe sajle/oklopne sajle/osjetno tanjeg lanca čija cijena ide čak do 400kn.Kao odličan primjer dobrog i jeftinog U-Locka, tu svakako treba spomenuti Decathlon B TWIN U-Lock i Auvray modele

 

Bez obzira na ovako prilično nisku cijenu, Decathlon U-Lock modeli uloženo-dobiveno po sigurnosti nude vrlo dobar proizvod.

 

 Ako imate skuplji bicikl vrjednosti iznad 4000kn, preporuka je da kupite robusniji U-Lock sa štangama promjera minimalno 13mm. 

 

 

Zefal K-TRAZ U11

 

- promjer U-Lock štangi 11mm

 

- dimenzije 11 x 23cm

 

- masa samo 850g

 

http://www.zefal.com/en/u-locks/412-k-traz-u17.html

 

https://ciklo-centar.hr/kategorija/oprema/za-tita-bicikla-i-voza-a/zastita-od-kradje?priceFrom=0&priceTo=939&property_71_432=1

 

Ovo je nova Zefal U11 U-Lock serija, koja ima U-Lock štange manjeg promjera 11mm. Zbog nešto tanje U-Lock štange ovi U-Lock modeli imaju osjetno manju masu.

 

 

Zefal K-Traz U13 X2P

 

- promjer U-Lock štangi 13mm

 

- dimenzije 23 X 11.5cm

 

- masa 1100g

 

rebrandirana OnGuard Bulldog U-Lock serija

 

http://www.zefal.com/en/u-locks/101-k-traz-u13.html

 

http://www.peloton.hr/hr/lokoti/865-lokot-zefal-k-traz-u13-115x230-sajla.html

 

https://ciklo-centar.hr/kategorija/oprema/za-tita-bicikla-i-voza-a/zastita-od-kradje?priceFrom=0&priceTo=939&property_71_432=1

 

 

Auvray UTitan

 

- promjer U-Lock štangi 12mm

 

- dolazi u dvije dimenzije 11 x 18cm i 11 x 26cm

 

http://www.auvray-security.com/en/produit-velo/antivol-en-u-pour-velo-utitan/

 

https://keindl-sport.hr/lokot-u-lock-auvray-titan-165x320-d12-proizvod-22963/#variationdetail22963_47677

 

https://keindl-sport.hr/lokot-u-lock-auvray-titan-165x245-d12-proizvod-22964/#variationdetail22964_47678

 

https://vivasport.hr/proizvod/lokot-u-lock-auvray-titan-165x245-d-12/

 

https://www.bike.hr/lokot-u-lock-auvray-titan-165x245-d-12.html

 

https://shop.hak.hr/product/72166/lokot-u-lock-auvray-titan-165x245-d-12

 

 

Auvray RUBBER

 

- promjer U-Lock štangi 14mm

 

- dimenzije 11 x 16cm

 

- nema nosača

 

http://www.auvray-security.com/en/produit-velo/antivol-en-u-velo-u%E2%80%A2rubber/

 

https://keindl-sport.hr/lokot-u-lock-auvray-rubber-160x280-d14-proizvod-22962/#variationdetail22962_47676

 

https://shop.hak.hr/product/72168/lokot-u-lock-auvray-rubber-160x280-d-14

 

 

Auvray U-ROC

 

- promjer U-Lock štangi 14mm

 

- dimenzije 11 x 20cm

 

- u paketu dolazi 12mm sajla duljine 100cm

 

- disk cilindar brava

 

http://www.auvray-security.com/en/produit-velo/antivol-en-u-velo-u-roc/

 

https://keindl-sport.hr/lokot-u-lock-auvray-roc-180x245-d14-cable-d12-proizvod-22961/#variationdetail22961_47675

 

https://shop.hak.hr/product/72169/lokot-u-lock-auvray-roc-180x245-d-14-cable-d-12

 

https://www.bike.hr/lokot-u-lock-auvray-roc-180x245-d-14-cable-d-12.html

 

Ovaj model konstrukcijski je vrlo sličan QT CycleTech U-Lock modelu.

 

 

Auvray U-Bike 

 

- promjer U-Lock štangi 13mm

 

- dimenzije 8.3 x 20cm

 

- disk cilindar brava

 

https://www.auvray-security.com/en/produit-velo/antivol-en-u-velo-u-bike/

 

https://www.probikeshop.com/en/gb/auvray-ubike-u-lock-250-mm/157446.html

 

https://keindl-sport.hr/lokot-u-lock-auvray-u-bike-250mm-avec-proizvod-29227/

 

 

 BTWIN 500

 

- promjer U-Lock štangi 11mm

 

- dimenzije 16.5cm x 7.8cm

 

- masa 540g

 

http://www.decathlon.hr/p/8342034_lokot-za-bicikl-500-u.html#/4-235-_

 

Trenutno ovo je najeftiniji Decathlon U-Lock, dimenzijama malo veči od klasičnog Mini U-Lock-a.Za nisku cijenu od samo 80kn, to je onako idealan izbor za dnevno krače zaključavanje bicikla ispred raznih šoping centara.

 

AXA Newton 

 

- promjer U-Lock štangi 14mm

 

- tri varijante, Mini 15cm, 23cm i 30cm

 

https://www.axasecurity.com/bike-security/en-gb/products/locks/8?page=1&filters=eyJwcm9kdWN0RmlsdGVycyI6W10sInByb2R1Y3RDbGFzc2VzIjpbeyJuYW1lIjoiVS1sb2NrIiwiY2hlY2tlZCI6dHJ1ZSwiYW1vdW50Ijo2LCJzb3J0SW5kZXgiOjB9XX0

 

https://markoprojekt.com/lokot-axa-u-lock-newton-230-proizvod-9159/#variationdetail0

 

https://www.extremesport.hr/lokot-axa-newton-mini-ul-cable-100-8.aspx

 

https://dsg.hr/axa-lock-newton-ul-230-proizvod-3091/

 

https://dsg.hr/axa-lock-newton-ul-300-proizvod-3092/

 

 

BTWIN 900

 

- promjer U-Lock štangi 14mm

 

- dimenzije 16 x 10cm

 

- masa 1450g

 

- disk cilindar brava 

 

- u prodaji su dva modela, starija verzija bez nosača i nova varijanta sa nosačem

 

https://www.decathlon.hr/p/8396562_lokot-za-bicikl-900-u.html#

 

https://www.decathlon.hr/p/8331483_lokot-za-bicikl-700-u.html#/4-235-_

 

Ovo je novi Decathlon U-Lock, i prema svojim dimenzijama on još uvijek ipak spada pod Mini U-Lock modele.S obzirom na njegovu specifičnu konstrukciju+zatvarač brave, odmah u oči upada vrlo izražena sličnost sa poznatim Abus UGrip Plus 501 U-Lock modelom.Zbog svojeg debeljuškastog gumiranog oklopa navedeni Abus U-Lock ima vrlo dobru otpornosti na kišu.Sve isto ide i uz ovaj Decathlon U-Lock, dakle vrlo uski prostor na djelu gdje U-Lock štange ulaze u kučište. Kad je ovakav U-Lock zaključan, taj debeli sloj gume oko U-Lock štange, on pokriva rupu u kučištu onako kao neki kišobran.

 

Eto direktne fizičke usporedbe, B TWIN 900(stara oznaka 700) vs Abus U-Mini 40 vs B TWIN 720 standardne veličine 24cm.

 

https://drive.google.com/file/d/0BzFrxTwtpH4FT21IR014U1N4cTQ/view?usp=sharing

 

 

BTWIN 920

 

- promjer U-Lock štangi 14mm

 

- dimenzije 25 x 10cm

 

- dolazi sa U-Lock nosačem

 

- disk cilindar brava

 

- masa 2kg

 

https://www.decathlon.hr/p/8331481_lokot-za-bicikl-920-u-lock.html#/4-235-_

 

 

BTWIN 900 Mini

 

- promjer U-Lock štangi 14mm

 

- dimenzije 15 X 8cm

 

- masa 1100g

 

- disk cilindar brava

 

- dvije varijante boje crna i zelena

 

- uz zeleni model u paketu dolazi sajla

 

http://www.decathlon.hr/p/8385299_lokot-za-bicikl-900-mini-kabel.html#

 

https://www.decathlon.hr/p/8385309_lokot-za-bicikl-900-crni.html#/16-254-_

 

S obzirom na konstrukciju U-Lock štangi, ili točnije djelova za zaključavanje ovaj model je praktički identičan Abus U-Mini 40 modelu.

 

Uloženo-dobiveno trenutno ovo su najisplativiji U-Lock modeli u hrvatskim trgovinama.Za kupce koji ne stanuju na području Zagreba ili Rijeke, Decathlon nudi i Web Shop kupovinu a cijena dostave je samo 20kn.Prvo treba otvoriti Decathlon račun, daljni postupak je vrlo jednostavan, a tu je i opcija plačanja robe pouzečem.

 

S obzirom na vrlo nisku cijenu, Decathlon je na svojem U-Lock-u negdje morao uštediti to je potpuno očekivano.Kaj se tiče sigurnosti na U-Lock-u nisu štedili, ali njegov nosač je prilično slabe i onako nesigurne konstrukcije.Budimo realni zašto bi se žalili na U-Lock nosač, kad cjeli U-Lock komplet ionako ima vrlo ugodnu cijenu.Za kraj tu je čudan Kryptonite primjer, pa tako za njihova tri najskuplja U-Lock modela uopče ne postoji nikakav standardni U-Lock nosač.

 

 

OnGuard Neon X2P

 

- promjer U-Lock štangi 11mm

 

- dimenzije 23 X 11.5cm

 

- masa"samo 800g"

 

https://www.rog-joma.hr/hr/oprema/lokoti/u-lock/lokot-u-lock-onguard-neon-115x230mm-120cmx10mm-sajla-crni-18178/

 

https://drive.google.com/file/d/0BzFrxTwtpH4FaUhTZTdLRF80MDA/view?usp=sharing

 

- u paketu dolazi sajla dužine 120cm i promjera 8mm, sajla ima masu od 280g

 

 OnGuard Neon je nova U-Lock serija, koja ima U-Lock štange manjeg promjera 11mm, ali zbog toga ovi U-Lock modeli imaju osjetno manju masu.S obzirom na oblik plastičnog zaštitnog kučišta, ova U-Lock serija vanjskim dizajnom identična je OnGuard Pitbull ili Brute U-lock seriji.

 

 

OnGuard Neon Mini X2P

 

- promjer U-lock štangi 11mm

 

- dimenzije 14 X 9cm

 

- masa samo 600g

 

 

 

https://www.rog-joma.hr/hr/oprema/lokoti/u-lock/lokot-u-lock-mini-onguard-neon-90mmx140mm-crni-18184/

 

http://mtb-shop.hr/shop/oprema-i-dijelovi/lokot-u-lock-mini-onguard-neon-90mmx140mm/

 

 

Zefal K-Traz U13 Mini X2P

 

- promjer U-Lock štangi 13mm

 

- dimenzije 14 X 9cm

 

- masa 850g

 

- rebrandirana OnGuard Bulldog U-Lock serija

http://www.zefal.com/en/u-locks/103-k-traz-u13-mini.html

https://ciklo-centar.hr/kategorija/oprema/za-tita-bicikla-i-voza-a/zastita-od-kradje?priceFrom=0&priceTo=939&property_71_432=1

 

Magnum 3001 X4P

 

- promjer U-Lock štangi 14mm

 

- dimenzije 29 X 11.5cm ili varijanta 23 X 11.5cm

 

- masa 1400g za verziju od 23cm

 

https://www.rog-joma.hr/hr/oprema/lokoti/u-lock/lokot-u-lock-115mmx230mm-x4p-sa-nosacem-kljuc-6850/

 

https://www.rog-joma.hr/hr/oprema/lokoti/u-lock/lokot-u-lock-x4p-115x229-nosac-sajla-1200x10mm-15238/

 

http://www.sport4pro.net/biciklizam/lokoti-za-bicikle/magnum-lokot-x4p-sa-nosacem-2278/

 

Na stranici proizvođača navedeno je da ovaj model ima U-Lock štange debljine 13mm.No to zapravo i nije baš točno, jer model koji je trenutno dostupan u hrvatskim trgovinama on ima U-Lock štange promjera 14mm. Tako je navedeno ili napisano na njegovom prodajnom pakovanju, a to potvrđuje i mjerenje sa takozvanim šublerom ili pomičnom mjerkom.

 

Osim razlike u vanjskom izgledu plastičnog kučišta, to je zapravo tehnički identičan model kao novija Žuto-Crna OnGuard Pitbull U-Lock serija.

 

 

OnGuard Bulldog X2P

 

http://www.onguardlock.com/bulldogulocks/

 

- promjer U-Lock štangi 13mm

 

- masa 1100g

 

Bulldog STD, 23 X 11.5cm

 

https://www.rog-joma.hr/hr/oprema/lokoti/u-lock/lokot-u-lock-bulldog-std-lm-115x230mm-kljuc-18929/

  

http://www.sport4pro.net/biciklizam/lokoti-za-bicikle/onguard-lokot-u-lock-buldog-std-5191/

 

Bulldog Mini LS, 24 X 9cm

 

https://www.rog-joma.hr/hr/oprema/lokoti/u-lock/lokot-u-lock-buldog-mini-ls-90x240mm-kljuc-14422/

 

http://www.sport4pro.net/biciklizam/lokoti-za-bicikle/onguard-lokot-mini-u-lock-buldog-2621/

 

Bulldog Medium DT, 17.5 X 9cm(RogJoma navodi netočne dimenzije 14 X 9cm, ali to nije točno jer ovo nije Mini U-Lock)

 

https://www.rog-joma.hr/hr/oprema/lokoti/u-lock/lokot-u-lock-bulldog-med-dt-90x140mm-sajla-120x10-14423/

 

http://www.sport4pro.net/biciklizam/lokoti-za-bicikle/onguard-lokot-u-lock-bulldog-sajla-5192/

 

Na dolnjem linku testiran je OnGuard Bulldog, no neka vas ne zbunjuje njegov malo drukčiji izgled. U tom testu bio je testiran stari model, koji je onda imao crno-sivo vanjsko kučište.Svi današnji OnGuard Bulldog modeli, oni dolaze samo u crno-sivo-žutoj kombinaciji vanjskog zaštitnog kučišta.

 

http://www.bikeradar.com/gear/category/accessories/locks/product/review-onguard-bulldog-dt-39853/

 

 

OnGuard Pitbull X4P

 

http://www.onguardlock.com/pitbull/

 

- promjer U-Lock štangi 14mm

 

- masa 1350g

 

Pitbull STD, 23 X 11.5cm

 

http://www.sport4pro.net/biciklizam/lokoti-za-bicikle/onguard-lokot-u-lock-pitbull-std-5193/

 

https://ciklo-centar.hr/artikl/onguard-pitbull-std-8003x-115x230-14mm-crni-u-lokot

 

https://ciklo-centar.hr/artikl/onguard-pitbull-dt-8005x-115x230-14mm-crni-u-lokot-sajla

 

Pitbull LS, 29 x 11.5cm

 

https://www.rog-joma.hr/hr/oprema/lokoti/u-lock/lokot-u-lock-onguard-pibull-ls-x-premium-black-x-series-115x292mm-15mm-hex-shackle-kljuc-26873/

 

Pitbull Mini LS, 24 X 9cm

 

https://www.rog-joma.hr/hr/oprema/lokoti/u-lock/lokot-u-lock-onguard-pitbull-mini-ls-x-premium-black-x-series-90x240mm-15mm-hex-shackle-kljuc-26876/

 

https://www.rog-joma.hr/hr/oprema/lokoti/u-lock/lokot-u-lock-onguard-pitbull-mini-ls-90x240mm-14mm-shackle-kljuc-14420/

 

http://www.sport4pro.net/biciklizam/lokoti-za-bicikle/onguard-lokot-mini-u-lock-pitbull-5194/

 

https://tinyurl.com/mnf6bw5

 

http://www.ukbikestore.co.uk/product/343/lk800/on-guard-pitbull-series-lock.html

 

Crna-žuti Onguard Pitbull modeli, njih možete kupiti u RogJoma te još nekim drugim hrvatskim trgovinama. Da situacija bude još zanimljivija, njegove cijene su neočekivano vrlo ugodne dakle "samo 260kn".U praksi to su po kvaliteti ili jačini te robusnosti, čak i nešto bolji U-Lock modeli u odnosu na(u hrvatskim dučanima bezobrazno preskupi) Kryptonite Evolution 4 U-Lock modele.

 

Na dolnjem linku možete nači test OnGuard Pitbull U-Lock modela. Kao što možete vidjeti u nevedenom testu, tu se u usporedbi nalazi i Kryptonite Evolution 4 U-Lock model. 

 

http://gizmodo.com/5922074/the-best-bike-lock 

 

 

 

Giant SureLock Protector

 

Surelock Protector 2 STD, 23 x 11.5cm

 

SureLock Protector 2 LS, 29 x 11.5cm

 

- promjerU-Lock štangi 13mm

 

- uz ove modele ide "X2P" oznaka

 

http://giant.hr/items/za-vas-bicikl/lokoti-i-sajle/giant-surelock-protector-2-std-lokot-115mm-x-230mm

 

http://www.giant-korea.com/images/gear/LOCK_Surelock-Protector2-STD_04.jpg

 

https://vivasport.hr/proizvod/giant-surelock-protector-1-dt-u-lokot/

 

http://www.bike.hr/lokot-surelock-protector-2-ls.html

 

http://www.vivasport.hr/proizvod/lokot-surelock-protector-2-ls/

 

http://www.ekupi.hr/GIANT-Lokot-Sure-Pro-2-STD-115mmx230mm-433569.aspx

 

http://www.ekupi.hr/GIANT-Lokot-Surelock-Protector-2-LS-435427.aspx

 

http://giant.hr/items/za-vas-bicikl/lokoti-i-sajle/giant-surelock-protector-2-ls-u-lokot

 

SureLock Protector 1 DT, 23 x 11.5cm

 

- promjer U-Lock štangi 14mm

 

- uz ovaj model ide "X4P" oznaka

 

https://giant.hr/items/za-vas-bicikl/lokoti-i-sajle/lokot-giant-surelock-protector-1-dt

 

http://www.ekupi.hr/GIANT-Lokot-Surelock-Protector-1-DT-435360.aspx

 

Surelock Protector 1 LS, 29 X 11.5cm,

 

- promjer U-Lock štangi 14mm

 

- uz ovaj model ide "X4P" oznaka

 

http://giant.hr/items/za-vas-bicikl/lokoti-i-sajle/giant-surelock-protector-1-ls-u-lokot

 

https://www.ekupi.hr/hr/Sport/Bicikli/Oprema-za-bicikle/Lokoti-i-klju%C4%8Danice/GIANT-lokot-Surelock-Protector-1-DT/p/EK000319806

 

http://www.bike.hr/lokot-surelock-protector-1-ls.html

 

S obzirom da su to OnGuard Bulldog te Pitbull U-Lock modeli(crno-žuta boja a kod Zefal crno-crvena), Giant verzija ima znatno ugodniji ili uglađeniji izgled to sigurno.Ako se usporede dvije izgledom potpuno različite varijante, tu nema dileme crno svjetlo-siva+malo plave Giant kombinacija boja U-Lock kučišta izgleda puno atraktivnije.

 

 

MasterLock 8195

 

- promjer U-lock štangi 13mm

 

- disk cilindar brava

 

- 8195 STD, 21 X 11cm

 

- 8195 LW, 28 X 11cm

 

http://www.masterlock.eu/products/detail/BikeLocks/ULocks

 

https://www.sport4pro.net/lokot-master-lock-u-lock-nosac-210x110x13mm-12156/

 

https://drive.google.com/file/d/0BzFrxTwtpH4FNU4zTTNqWHlkN1U/view?usp=sharing

 

http://www.bike-discount.de/en/buy/master-lock-buegelschloss-8195-schwarz-50009

 

https://www.bike24.com/1.php?content=8;product=132184;menu=1000,5,74;mid[119]=1;page=2

 

https://www.bike24.com/1.php?content=8;product=132191;menu=1000,5,74;mid[119]=1;page=2

 

https://www.bike24.com/1.php?content=8;product=132212;menu=1000,5,74;mid[119]=1;page=3

 

http://www.bike24.com/1.php?content=8;navigation=1;product=33905;page=1;menu=1000,5,74;mid=0;pgc=24:103

 

S obzirom da ovaj model možemo kupiti u nekoliko različitih boja, ovakav U-lock može se odlično uklopiti sa više različitih boja nekog određenog bicikla.U praksi možemo birati između šest različitih boja, crna/plava/siva/ljubičasta/crvena boja U-Lock štangi ili U-Lock kučišta.Ona zadnja ili šesta varijanta je zapravo reflektirajuča, dakle to je manje više pretežno crni U-Lock na kojem su U-Lock štange crne boje te zatim omotane sa bijelom reflektirajučom trakom.

 

http://road.cc/content/review/17006-master-lock-street-fortum-u-lock

 

 

QT CycleTech U-Lock

 

- promjer U-Lock štangi 16mm

 

- dimenzije 20 X 11cm

 

- disk cilindar brava

 

- masa 1500g

 

- ART certifikat 4 zvjezdice, više zvjezdica=robusniji ili jači U-Lock

 

http://www.stichtingart.nl/sloten_resultaat.asp

 

http://www.bug.hr/forum/topic/automobili-motori-bicikli/zastita-bicikla-krade/205057.aspx?page=3&jumpto=4592256&sort=asc&view=flat

 

http://jastrebbike.com/shop/u-lock-zastita-od-krade/

 

http://www.ekupi.hr/U-LOCK-zastita-od-kradje-452950.aspx

 

https://drive.google.com/file/d/0BzFrxTwtpH4FUFFrdmZlY0FYWjQ/view?usp=sharing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kupujem U-Lock do 700kn, koji model izabrati i gdje ga mogu najpovoljnije kupiti?

 

S obzirom da za cijenu nekog skupljeg U-Lock, često u praksi možemo kupiti tri komada U-Lock srednje klase, odmah se nameče jedno pitanje ima li uopče smisla samo jedan U-Lock platiti čak 650kn?Odgovor na to pitanje je prilično jednostavan, ako imate vrlo skup bicikl onda je to okvirno uredu kupnja. No prije kupnje nekog skupog U-Lock-a, obavezno treba znati da nije baš svaki skuplji U-Lock dobra ili isplativa kupnja.Ako si možete priuštiti bicikl za 5000kn+, onda sigurno možete kupiti U-Lock za recimo 650kn tu nema problema.No kao i obično tu treba istaknuti ono najbitnije, ako U-Lock košta 600kn to ne znači da je on u određenoj situaciji zaključavanja bicikla pruža puno veču sigurnost od daleko jeftinijeg U-Lock modela.

 

1.Vrlo skupe bicikle 5000kn+, nikako ne bi trebali ostavljati na ulici kroz duži period vremena i pogotovo nikako ne preko noči.Ako takav bicikl ipak ostavljate duže vremena na ulici i još preko noči, onda je neusporedivo bolje i sigurnije da kupite tri U-Lock-a srednje klase, svaki po 200kn i onda s njima višestruko zaključate takav skupi bicikl.

 

2.U-Lock za 650kn u praksi obično(ima i iznimki) nikad nije dvostruko snažniji ili bolji, i to od recimo od nekog U-Locka koji u našim dučanima košta 200-250kn.Razlika u snazi ili čvrstoči ili rubusnosti, to obično ide negdje do recimo 80% jača ili robusnija zaštita(osjetno deblje=robusnije=jače metalno U-Lock kučište) a to nikako nije mala brojka u praksi.

 

 

Auvray K-10

 

- promjer U-Lock štangi 18mm

 

- dimenzije 8.5cm x 25cm

 

- po defoltu uz njega ne dolazi U-lock nosač

 

- disk cilindar brava

 

- masa 2.5kg

 

 http://www.auvray-security.com/en/produit-moto/antivol-en-u-moto-kforce10/

 

 https://keindl-sport.hr/lokot-u-lock-auvray-u-k10-85x250-proizvod-22957/#variationdetail22957_47671

 

Ovaj model namjenjen je za zaključavanja skutera i motora, ali može se koristiti i za zaključavanje skupih bicikala.Okvirnim dimenzijama ovaj model vrlo je sličan starom Kryptonite New York M18-NX modelu.

 

 

OnGuard Brute LS X4P

 

http://www.onguardlock.com/bruteseries/

 

- promjer U-Lock štangi 16mm

 

- dimenzije 26 X 11.5cm

 

- masa 1800g

 

https://www.rog-joma.hr/hr/oprema/lokoti/u-lock/lokot-u-lock-onguard-brute-ls-x-premium-black-x-series-111x260mm-17mm-hex-shackle-kljuc-26871/

 

http://www.vivasport.hr/proizvod/lokot-u-lock-brute-ls-111x260mm-kljuc/

 

https://www.sport4pro.net/onguard-lokot-u-lock-brute-5195/

 

https://ciklo-centar.hr/kategorija/oprema/za-tita-bicikla-i-voza-a/zastita-od-kradje?priceFrom=0&priceTo=939&property_71_432=1

 

https://tinyurl.com/l6zdxh7

 

Najbolji OnGuard U-Lock model, od nedavno ponovo dostupan(stara cijena 300kn) u hrvatskim trgovinama po cijeni od 330kn.S obzirom na debljinu U-Lock štangi od 16mm, prema tome detalju to je jedan od najdebljih biciklističkih U-Lock-a.U praksi ovaj U-Lock je po jačini direktna konkurencija, duplo skupljoj "Kryptonite NewYork U-Lock seriji", pa čak i "Abus Granit X-Plus 540" modelima.OnGuard Brute serija je odličan primjer kako kupiti, jako dobar i masivan te vrlo rubustan U-Lock, ali pri tome ne potrošiti puno previše kuna.

 

Ako kupujete Brute U-Lock modele, onda svakako treba spomenuti da oni imaju znatno veču masu pa.

Na dolnjem linku testiran je OnGuard Brute U-Lock, no opet ista priča neka vas ne zbunjuje njegov drukčiji izgled. U tom testu bio je testiran stari model, koji je imao crno-sivo vanjsko kučište.Svi današnji OnGuard Brute modeli, oni dolaze samo u crno-sivo-žutoj kombinaciji vanjskog zaštitnog kučišta.

 

http://road.cc/content/review/13674-onguard-brute-u-lock

 

 

Abus Granit 460

 

- promjer U-Lock štangi 12mm

 

- dimenzije 23 x 11cm

 

- masa 1100g

 

https://www.abus.com/eng/Mobile-Security/Bike-Safety-and-Security/Locks/U-locks/GRANIT-460

 

https://keindl-sport.hr/lokot-abus-u-lock-granit-460-150-230-ush-proizvod-5464/#variationdetail5464_11606

 

https://www.bike.hr/lokot-u-lock-granit-460-150-300-ush-abus-11255-3.html

 

https://www.bike24.com/p274911.html

 

Ovo je najeftiniji Abus U-Lock model iz poznate" Abus Granit Made In Germany U-Lock serije".

 

 

Abus UGrip Plus 501

 

- promjer "kockastih" U-Lock štangi 13mm

 

- navedeni U-Lock možemo kupiti u samo jednoj dimenziji 22 X 9.5cm

 

http://www.abus.com/eng/Mobile-Security/Bike-Safety-and-Security/Locks/U-locks/uGrip-Plus-501#Description

 

http://www.bike24.com/1.php?content=8;navigation=1;product=46589;page=1;menu=1000,5,74;mid=0;pgc=24:103

 

http://www.bike-discount.de/en/buy/u-lock-ugrip-plus-501-62505/wg_id-343

 

S obzirom na njegov vanjski izgled, ovo je vrlo specifičan U-Lock koji možemo kupiti u crnoj te žutoj i na kraju bijeloj boji.Ako imate bicikl bijele boje, i želite dobar i kvalitetan U-Lock bijele boje onda je ovaj model jedini izbor.S obzirom na vrlo debelu gumiranu oblogu+zatvarač brave, ovaj U-Lock ima najbolju zaštitu od kiše ili vlage.U Hrvatskim dučanima ovaj model košta 550kn dakle cijena nije baš ugodna.Kaj se tiče njegove cijene po raznim EU Web trgovinama, hm negdje je dosta jeftiniji no drugdje je vrlo slične cijene kao u našim dučanima.No na nekim trečim stranicama, ovaj model je čak i skuplji nego u našim hrvtaskim trgovinama.Dakle kad se sve zbroji i oduzme, cijene u Hrvatskim biciklistikim trgovinama su onako prilično realne kaj drugo.

 

 

Abus Granit X-Plus 540

 

- ovaj U-Lock dolazi u dvije veličine

 

- dimenzije 23 x 11cm

 

- dimenzije 30 X 11cm

 

- promjer "kockastih" U-Lock štangi 13mm

 

- disk cilindar brava

 

http://www.abus.com/eng/Mobile-Security/Bike-Safety-and-Security/Locks/U-locks/GRANIT-X-Plus-540#Description

 

http://www.abus.com/eng/Media/Multimedia/Videos/Bike-security/Holder-EaZy-KF

 

http://keindl-sport.hr/lokot-u-lock-abus-granit-x-plus-540-230-108-13-proizvod-5040/#variationdetail5040_11028

 

http://www.bicikla.com/dijelovi-i-oprema/oprema/p/Lokot-na-kljuc-U-Lock-Abus-GRANIT-X-PLUS-540-230-108-13/ProductID/15183/CategoryID/612

 

 

http://www.bike24.com/1.php?content=8;navigation=1;product=74788;page=3;menu=1000,5,74;mid=0;pgc=24:103

 

http://www.bike-components.de/products/info/p37817_Buegelschloss-Granit-X-Plus-540-Modell-2014.html

 

http://www.bike-discount.de/en/buy/granit-x-plus-540-540-160hb230-eazy-kf-160213/wg_id-343

 

https://tinyurl.com/ld4utnq

 

Kad se radi o U-Lock-u namjenjenom za zaključavanje bicikla, ovo je u praksi trenutno najkvalitetniji i najskuplji Abus U-Lock.Ovaj model u hrvatskim dučanima košta 620kn, i u našem slučaju on dolazi u paketu sa posebnim Abus "EaZy-KF" nosačem.No nažalost niti u raznim EU Web dučanima ovaj model nije ništa puno jeftiniji, i pogotovo kad dolazi u paketu sa skupljim nosačem "EaZy-KF frame holder" koji košta 15 eura.Takav isti paket u nekom EU Web dučanu, ispadne negdje oko 500-550kn ali u tu cijenu nije uračunata dostava za Hrvatsku koja može biti manja ili veča ovisno o nekom Web dučanu.Inače ovaj U-Lock model može se naručiti sa i bez nosača za bicikl, dakle ovisno o željama kupaca jer svaki biciklisti ne treba U-Lock nosač za bicikl.Za ovaj U-Lock postoji još jedan Abus nosač, on nosi ime "UHS 540" i on je nešto jeftiniji košta 10eura.

 

Kad se sve zbroji i oduzme, ovaj U-Lock vrlo teško može biti jeftiniji, a to se može reči i za bilo koji drugi Abus U-Lock koji uz sebe ima ono "Granit".Svaki Abus proizvod za zaštitu bicikla, koji nosi ime Granit proizveden je u Njemačkoj i to od najboljih materijala.Mislim da ne treba posebno naglašavati što znači ovo Made In Germany, tu je odavno sve jasno dakle to ima svoju dodatnu kvalitetu koja u proizvodnji i košta više ali upravo to mnogi ljudi i traže. Abus Granit U-Lock serija, to su uz Trelock U-Lock modele jedini U-Lock modeli koji su kompletno Made In Germany.Svi ostali poznati U-Lock proizvođači svoje razne U-Lock modele proizvode u Kini, ali to odma ne znači da su oni automatski i znatno lošiji proizvodi to sigurno. No kako sam več ranije i napomenuo, odavno se zna šta to znači kad neki proizvod ima oznaku Made In Germany.

 

Ovo treba posebno napomenuti, u dva navrata sam napisao da određeni Abus U-Lock ima 13mm debele ali kockaste U-Lock štange.Ovakve kockaste U-Lock štange promjera 13mm, ne treba mješati sa klasičnom okruglom U-Lock štangom promjera 13mm koju obično možemo nači kod raznih drugih U-Lock modela.Abus patentirana kockasta U-Lock štanga promjera 13mm, to je kao da neki U-Lock ima klasične okrugle U-Lock štange promjera 16mm.

 

 

 

Kryptonite New York

 

- navedeni U-Lock možemo kupiti u dvije verzije

 

- promjer U-Lock štangi 16mm

 

- STD verzija 20 X 10cm

 

- MC verzija 26 X 10cm

 

http://www.kryptonitelock.com/content/kryt-us/en/products/product-information/current-key/000952.html


http://www.kryptonitelock.com/content/kryt-us/en/products/product-information/current-key/180111.html

 

https://ciklo-centar.hr/kategorija/oprema/za-tita-bicikla-i-voza-a/zastita-od-kradje?priceFrom=0&priceTo=939&property_71_432=1

 

 http://www.bike-components.de/products/info/p19566_New-York-Lock-Buegelschloss.html

 

http://www.bike24.com/1.php?content=8;navigation=1;product=72229;page=2;menu=1000,5,74;mid=0;pgc=24:103

 

http://www.bike-discount.de/en/buy/new-york-lock-with-flexframe-42165/wg_id-343

 

U hrvatskim dučanima ove U-Lock modele trenutno možemo kupiti za 620-670kn.Ako gledamo njihove cijene u raznim EU Web dučanima, odmah se primjeti da ovaj U-Lock vrlo teško možemo kupiti znatno jeftinije u odnosu na naše trgovine.Dakle cijene u našim dučanima su realne, no opet na kraju možemo izvuči samo jedan jedini logičan zaključak.OnGuard Brute serija ima 16mm U-Lock štange, i u praksi nije ništa slabija(upravo suprotno) od ove Kryptonite serije sa 16mm U-Lock štangama zašto bi onda netko uopče kupio ove Kryptonite modele za 550-580kn? Ako OnGuardBrute serija košta samo 300kn(u hrvatskoj je koštao 260kn)), a to je tako to su te cijene u praksi onda je tu sve jasno.U tom slučaju stvarno nema nikakvog smisla platiti 550kn, i to za jedan ovakav osjetno preskupi Kryptonite U-Lock.

 

 

 

Kryptonite New York M18-WL

 

- promjer U-Lock štangi 18mm

 

- dimenzije 26 X 10cm

 

- uz ove modele ne dolazi U-Lock nosač

 

https://www.kryptonitelock.com/en/products/product-information/current-key/994589.html

 

https://ciklo-centar.hr/kategorija/oprema/za-tita-bicikla-i-voza-a/zastita-od-kradje?priceFrom=0&priceTo=939&property_71_432=1

 

http://www.amazon.co.uk/Kryptonite-New-York-M18-Lock/dp/B000AOA3W6

 

Uz znatno manju Fahgettaboudit Mini varijantu, ovi U-Lock modeli imaju najdeblje U-Lock štange u odnosu na bilo koji drugi U-Lock na tržištu.Cijena ovih modela u našim dučanima je 670kn za malo manji model a ova najduža varijanta košta 700kn.Kaj se tiče nešto jeftinije kupnje u raznim normalnim EU Web dučanima, na to možete odma zaboraviti jer kod njih su cijene čak i nešto više u odnosu na naše trgovine.Jeftinije se može proči samo preko Ebay, no tu postoji jedna velika kvaka jer ovi modeli imaju skoro 3kg mase a to znači prilično visoka cijena poštarine dakle opet nema ništa od jeftinije kupnje.Dakle ako neko hoče kupit ove U-Lock modele, eto tu su može ih kupit u našim dučanima kaj drugo.Šta pametnog reči vezano uz ove U-Lock modele, dakle opet isto za cijenu jednoga primjerka možete kupiti dva komada OnGuardBrute U-Lock.

 

 

 

Kryptonite New York Fahgettaboudit Mini

 

- promjer U-Lock štangi 18mm

 

- dimenzije 15 X 8cm

 
- uz ovaj model ne dolazi U-Lock nosač

 

http://www.kryptonitelock.com/content/kryt-us/en/products/product-information/current-key/997986.html

 

https://ciklo-centar.hr/kategorija/oprema/za-tita-bicikla-i-voza-a/zastita-od-kradje?priceFrom=0&priceTo=939&property_71_432=1

 

 

http://www.bike-components.de/products/info/p29716_New-York-Fahgettaboudit-Buegelschloss.html

 

http://www.bike24.com/1.php?content=8;navigation=1;product=10488;page=1;menu=1000,5,74;mid=0;pgc=24:103

 

http://www.amazon.co.uk/Kryptonite-York-Fahgettaboudit-Mini-Lock/dp/B000OZ9VLU

 

http://www.cyclestore.co.uk/kryptonite_new_york_fahgettaboudit_mini_d_shackle_bike_lock-ID_19904

 

https://tinyurl.com/n8j6wbf

 

U praksi ovo je najači ili najrobusniji Mini U-Lock na tržištu, zapravo to je jedna od najačih ili najrobusnijih U-Lock modela uopče.Kod nas se trenutno može kupiti za 580kn, i za njega vrjedi sve isto napisano kao za dva prije navedena Kryptonite U-Lock-a sa 18mm U-Lock štangama.Znači ako netko misli kupiti ovaj model, onako nešto jeftinije u nekom EU Web dučanu ništa od toga kaj drugo.S obzirom da je to ipak samo Mini U-Lock, njegova cijena je vrlo teško probavljiva ili bezobrazno visoka ali kaj se tu može ništa.

 

 

Ako se ipak odlučite kupiti neki U-Lock preko interneta, onda treba obratiti pažnju na nekoliko bitnih detalja koji su vezani za kupovinu preko interneta.

 

- ako je moguče i ako imate izbora, uvjek izaberite prodavača(Ebay) ili neki biciklistički Web dučan koji ima najmanju poštarinu

 

- proizvode kupujte samo od prodavača, ili sa Web stranica koji se nalaze u Europskoj Uniji(obično se kupuje preko Njemačkih ili Engleskih stranica) dakle internet plačanje u Eurima ili Funtama

 

- nikad ne kupujte U-Lock od prodavača ili Web stranice koji dolazi iz Amerike, u suprotnom mogli bi se gadno šokirati cijenom dostave

 

- razne Web trgovine nude dodatne popuste prilikom prve kupnje, zato to treba obavezno iskoristiti u praksi.Kod registracije na nekoj stranici, obično se nudi neki mali kredit recimo 3 funti ili eura, preplata na Newsletter može vam donjeti još dodatnog popusta

 

- Pošto je danas Facebook vrlo popularan, razne poznate biciklističke Web trgovine i tu nude dodatni popust kaj drugo.To funkcionira tako da kliknete na link, koji vodi na njihovu Facebook stranicu pa tamo odradite klikanje. Nakon toga obično dobijete neki takozvani vaucher ili kod, koji se upiše u posebni dio kod kupnje, ili plačanja nekog proizvoda i eto još malo dodatnog popusta

 

Na kraju tu je i popis najpoznatijih EU biciklističkih Web trgovina.

 

https://www.cyclestore.co.uk/locks_d_shackle

http://www.bike-discount.de/en/shop/u-locks-343

http://www.bike24.com/1.php?pgc=24:103;content=7;navigation=1;menu=1000,5,74;mid=0

http://www.bike-components.de/shop/cat/c518_U-Lock.html

http://www.hibike.de/shop/catalog/n53d1fd2f8ac30/Buegelschloesser.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kako i na koji način pravilno zaključati bicikl!


Na početku treba napomenuti ili istaknuti nekoliko vrlo bitnih činjenica.

 

1. Zaključavanje bicikla preko noči negdje vani na ulici, to je praktički uvijek vrlo nesigurna i opasna situacija za vaš bicikl.U praksi možemo vrlo kvalitetno zaštititi bicikl, dakle zaključavanje rame pa svi kotača itd.No bez obzira na to vaš bicikl opet može biti teško pokraden to sigurno.Dovoljno drzak i uporan lopov sa dovoljno vremena, prilično lako može gadno očerupati vaš bicikl koji ste ostavili zaključan vani na ulici.Doljna slika je vrlo dojmljiva zar ne, znači kvalitetno zaključan bicikl dakle rama pa stražnji te prednji kotač.Ali nažalost eto što je ostalo od bicikla, djelovi koji su bili kvalitetno zaštičeni oni su ostali na mjestu, no sve ostale vrjedne djelove lopov je temeljito počistio.

 

 https://drive.google.com/file/d/0BzFrxTwtpH4FMDRwY1hWak5QOEk/view?usp=sharing

 

 

2. Bicikl zaključavajte samo za metalnu tj čeličnu prepreku, i ako je moguče takva metalna prepreka trebala bi biti što deblja.

 

Metalnih prepreka u praksi ima raznih oblika, znači neki malo viši stup ili prometni znak ili bilo kakva ograda ili neki stalak za bicikle, ili bilo što drugo metalno za što možete zaključati bicikl.

 

Kada govorimo o unutrašnjosti neke zgrade, dakle hodnik/stubište u toj situaciji bicikl obavezno morate zaključati za metalnu ogradu.Dakle tu je najbitnije da koristite ovaj sistem zaključavanja, stražnji kotač+stražnji gornji ili dolnji dio rame bicikla sa U-Lock pa za ogradu.

 

https://drive.google.com/file/d/0BzFrxTwtpH4FcXBEX0MxcEFtckU/view?usp=sharing

 

 

Brava na ulaznim vratima neke zgrade, to je zapravo lažna sigurnost u praksi a za detalje pogledajte dio pod brojem 4.Upravo zato dosta neupučenih ljudi u hodniku ili na stubištu neke zgrade ostavi potpuno nezaključan bicikl. Ako eventualno ipak zaključaju bicikl, obično iz čiste ljenosti/ili ipak neupučenosti ljudi zaključaju bicikl po sistemu "zaključavanje bicikla sam za sebe"

 

Metalna prepreka obavezno mora biti vrlo dobro pričvrščena za neku podlogu, ili recimo prišrafljena za neki zid to je ono bitno.Prije zaključavanja bicikla uvjerite se, da je metalna prepreka stabilna tj da se ne može lako isčupati.Ako metalna prepreka nije stabilna, znači slabo je pričvrščena za podlogu(šrafi ili vijci su vrlo klimavi) dakle vrlo je klimava, u tom slučaju takva metalna prepreka nije dobra za zaključavanje bicikla.

 

 

3. Ako na određenom području u gradu, gdje mislite zaključati bicikl nema dobre metalne prepreke(a loš stalak za bicikle je totalno neupotrebljiv) za zaključavanje onda na tom mjestu ne zaključavajte bicikl.Kratko i jasno nemojte biti prvoklasne ljenčine, dakle jednostavno potražite dalje u okolici neko dobro mjesto za adekvatno zaključavanje bicikla

 

 

4. Bicikl vani na ulici ili u hodniku neke zgrade, nikad ne zaključavajte po principu zaključavanje bicikla sam za sebe. Znači to je slučaj kad bicikl/rama bicikla, nije zaključana za nikakvu metalnu prepreku. U praksi to je situacija kad je bicikl zaključan samo po principu, U-Lock/Lanac/Folding Lock za ramu pa onda obuhvatite ili zaključate stražnji kotač kao na dolnjoj fotki.Kod ovakvog zaključavanja bicikl je okvirno zaključan dakle ne može se sjesti na njega i biciklirati kaj drugo. No ovakvo zaključavanje je zapravo totalno pogrešno, jer bilo tko vrlo lako vaš bicikl može jednostavno odnjeti ili još bolje ubaciti u neki auto ili kombi i eto bicikl je ukraden

 

https://drive.google.com/file/d/0BzFrxTwtpH4FeThSclYzXzB1SjQ/view?usp=sharing

 

 

5. Ako bicikl preko dana ili noči, ostavljate ili držite u zajedničkom spremištu/podrumu neke zgrade, ili ako imate svoju posebnu garažu ili spremište, u svim tim situacijama obavezno morate zaključati bicikl.Pošto u takvim spremištima ili u nekom podrumu, obično nema nikakvih stalaka za bicikle, u toj situaciji bicikl zaključamo onako po principu sam za sebe jer jednostavno nemamo druge opcije.

 

Danas se malo kome može potpuno vjerovati, a to svakako nije vaš susjed u bilo kojoj zgradi u kojoj večina ljudi drži bicikle u nekom zajedničkom spremištu.Kad vaš potpuno nezaključan bicikl, ostavite u nekom zajedničkom spremištu ili garaži, to je zapravo u praksi vrlo nesigurna situacija.

 

Velika večina današnjih zgrada, bilo na ulaznim vratima ili na nekom spremištu/podrumu za bicikle koristi obične i jeftine cilindar brave.Takva vrata sa takvim cilindar bravama je prilično lako provaliti(ko zna kako i na koji način), i kad govorimo o sigurnosti to je jedan vrlo ozbiljan problem u praksi.Drugi dio problema još je i ozbiljniji, dakle praktički sve te jeftine cilindar brave, kod njih se ključevi vrlo lako i jednostavno mogu kopirati.Pošto svaki stanar neke zgrade a što drugo nego ima kopiju ključa od zajedničkog spremišta, ili podruma za bicikle e to je onda vrlo nezgodne sigurnosna rupetina.U takvoj situaciji bilo koji zlonamjerni susjed, lako može kopirati svoj ključ, i onda ga kasnije taj isti ključ lako prosljedi nekom lopovu na bicikle koji ne živi u toj zgradi.

 

Ovakvih krađa bicikala po zgradama ima dosta, dakle ništa nije fizički provaljeno, ali eto bicikl je ukraden jer od nadzornih kamera obično nema koristi.I što sad jedan ili više bicikala su ukradeni, ko je kriv/koji susjed i koga uopče možemo okriviti za krađu? U takvoj situaciji prilično je očito, lopov je imao ključ od spremišta/podruma za bicikle, ali koga optužiti za krađu bicikla jer eto konkretnih dokaza nema.

 

Ako u spremištu/podrumu/garaži bicikl sa U-Lock zaključamo sam za sebe, to nikako nije idealan način zaključavanja bicikla.Kad lopov pokuša ukrasti ovako zaključan bicikl, on neče moči sjesti na bicikl i biciklirati dakle nema bježanja na brzinu.Za svakog lopova to je itekako nezgodna situacija, jer bicikl ili mora gurati na prednjem kotaču/ili mora nositi bicikl. Bilo koja od takvih radnji je vrlo sumnjiva, bez obzira gdje se to može vidjeti znači negdje na ulici ili bilo gdje drugdje.

 

Okvirno najbolje rješenje za zaključavanje bicikla u zajedničkom spremištu, to je kvalitetna podna alka ili sidro.Alka ili sidro može se instalirat i na zid, i to okvirno na 50cm visine od poda.Način U-Lock zaklučavanja za podnu alku je vrlo jednostavan. Eto tu je dolnji video, sve se fino vidi pa nema problema.

 

https://youtu.be/jlQp3VounhA

 

 

6. Zaključavanje na loše stalke za bicikle, takvi stalci mogu biti raznih veličina a njihova konstrukcija je obično(kao da su ih idijoti dizajnirali) kao jedan redenik u komadu bilo spirala ili nešto slične konstrukcije.U takav stalak jedan pored drugog, obično se može se gurnuti više bicikala no to obično zna biti preusko i totalno nepraktično ili nespretno.Ne kaže se badave to su vrlo loši stalci za bicikle, i ako u njih zaključavamo neki bicikl onda je ovo najvažnije pravilo u praksi.U loš stalak za bickl nikad ne gurajte prednji kotač od bicikla, dakle ako je moguče(bez oštečenja bicikla) tu obavezno trebamo gurnuti samo stražnji kotač.No s obzirom da su to loši stalci za bicikle jel, onda obično naletimo na jedan prilično nezgodan problem u praksi. Kad u takav loš stalak pokušavamo gurnuti stražnji kotač, ovisno o nekom lošem stalku lako može doči do oštečenja stražnjeg mjenjača brzina, ili recimo možemo oštetiti tj zguliti boju na stražnjem bočnom ili dolnjem djelu rame bicikla.Upravo iz tog razloga biciklisti večinom u takve loše stalke za bicikle gotovo uvijek gurnu samo prednji kotač

 

Kako u praksi izgledaju razni loši stalci za bicikle, to je večini vjerojatno itekako dobro poznato. Ali opet eto dole foto galerije sa nekoliko primjera, dakle to su večinom poznate konstrukcijski vrlo loše "metalne gusjenice" raznih dimenzija.

 

https://drive.google.com/folderview?id=0BzFrxTwtpH4FQmttdFRabDJraGc&usp=sharing

 

 

 Ako u loš stalak za bicikle možete gurnuti stražnji kotač od bicikla, ali da pri tome ne oštetite dolnji stražnji dio bicikla onda nema problema.U slučaju da u stalak za bicikle ne možemo gurnuti stražnji kotač, onda probajte stražnji kotač postaviti ili namjestiti pokraj lošeg stalka za bicikle.

 

U situaciji kad u neki stalak za bicikle, ne može gurnuti stražnji kotač bez da ne oštetite bicikl, a usput ne možete niti postaviti stražnji kotač pokraj stalak za bicikle onda morate pronači neko drugo mjesto za zaključavanje bicikla.

 

Za kraj svakako treba napomenuti, kao bi zaključavanje bicikla za neki loš stalak bilo što jednostavnije, bicikl bi trebao imat parking nožicu ili nogaru.U praksi je poželjno da kupite model nogare, koja je namjenjena za montažu na dolnji srednji dio bicikla kao na dolnjoj prvoj fotki. Ako imate bicikl kod kojeg nije moguče montirati nogaru na sredinu bicikla, onda kupite nogaru koja se montira na dolnji stražnji dio rame bicikla kao na drugoj fotki.Nogare za bicikl danas nisu skupe, to je u praksi jeftin dio opreme i zato svakako preporučam da kupite nogaru.

 

https://drive.google.com/file/d/0BzFrxTwtpH4FYkJjUUVhd05iTjg/view?usp=sharing

 

https://drive.google.com/file/d/0BzFrxTwtpH4FOEMySWc4cVJpYzg/view?usp=sharing

 

 

http://www.rog-joma.hr/oprema_detalj.php?i=8407

 

http://www.rog-joma.hr/oprema_detalj.php?i=9766

 

 

 

Zaključavanje bicikla možemo podjeliti na četri načina, ovisno o situaciji ili mjestu na kojem zaključavamo bicikl. Za primjer tu je U-Lock zaključavanje, osim SheldownBrown tehnike svi ostali načini zaključavanja idu i za lanac ili Folding Lock.

 

1. U-Lock zaključavanje bilo koji zadnji dio rame bicikla, pa onda zahvatimo stražnji kotač/ili zaključamo tako da blokiramo izvlačenje kotača, i zatim zaključamo za neku metalnu prepreku.Ovo je najbolji način zaključavanja bicikla, i da bi se to moglo izvesti za to nam treba minimalno U-Lock standardne veličine od 20-23cm ili poželjno još duži U-Lock do 30cm.U ovom slučaju osigurali smo bicikl, a usput smo zaključali ili zaštitili i stražnji kotač.No pošto u praksi na ulici ništa nije idealno, često puta ovaj način zaključavanja bicikla iz objektivnih razloga nije izvedit, pa onda bicikl zaključavamo na drugi način

 

https://drive.google.com/drive/folders/1CFBZXakbslagc7aDsHA-iabvnyXLLVA7?usp=sharing

 

 

2. U-Lock zaključavanje ili poznata "SheldonBrown tehnika", samo stražnji kotač kroz stražnji dio rame tj trokut zaključavamo ili sa U-Lock obuhvatimo za neku metalnu prepreku. Ovaj način zaključavanja bicikla, koristimo u situaciji kad iz bilo kojeg drugog razloga ne možemo primjeniti prvi i najbolji način zaključavanja bicikla.Ovaj sistem zaključavanja obično se koristi kad imamo neki U-Lock manjih dimenzija. Tu se prvenstveno misli na Mini U-Lock, ili čak kad imamo U-Lock standardne veličine ali eto ipak ne možemo bicikl zaključati na način kao pod brojem jedan.Kad ovako zaključamo bicikl u praksi, onda smo isto tako dobro osigurali bicikl.U ovom slučaju stražnji kotač se ne može izvuči iz okvira, a felgu je malo teže prepiliti uostalom upravo to lopovi na bicikle jednostavno izbjegavaju. Velika večina lopova zapravo želi brzo ukrasti cjeli bicikl, pa ako to ne mogu napraviti brzo i elegantno odlaze dalje u potragu za lakšom žrtvom.Kad negdje na ulici naletimo na loš stalak za bicikle, nažalost onda "SheldownBrown" tehniku zaključavanja obično nije moguče izvesti pa niti sa U-Lock standardne veličine dakle 20-23cm

 

https://drive.google.com/drive/folders/1Oqeh7zUmAzYaVsBRIqrulxdLCJwPIfUu?usp=sharing

 

http://www.sheldonbrown.com/lock-strategy.html

 

 

3. U-Lock zaključavanje za bilo koji stražnji dio rame bicikla, ali na način da sa U-Lock usput obuhvati i nekoliko žbica.Ako je moguče zahvatimo minimalno dvije žbice na stražnjem kotaču,+ dolnji stražnji dio rame bicikla, pa onda zaključamo za neku metalnu prepreku. Ovaj način ili sistem zaključavanja bicikla, to se najčešče koristi kod zaključavanja bicikla za razne loše i nepraktične stalke za bicikle.Kad na ovaj način zaključamo bicikl, stražnji kotač je ipak solidno zaštičen ili osiguran u praksi kaj drugo.Da bi netko moga ukrasti stražnji kotač, prvo mora prerezati ili precvikati nekoliko žbica na stražnjem kotaču.U toj situaciji lopov ili slučajni prolaznik bez ikakvog alata, jednostavno ne može na brzinu i bez ikakvih problema ukrasti ili bolje je reči pokupiti stražnji kotač, koji ima bezvezne i prejednostavne obične "Quick Release=Ukradi me brzo i lako" zatvarač kotača

 

https://drive.google.com/drive/folders/1IWrzVQBa6wm4ZG_gIJDWaF2kCPmn3P7y?usp=sharing

 

 

4. U-Lock zaključavanje kod kojeg zahvačamo, samo bilo koji srednji ili stražnji dio rame bicikla, pa onda sa U-Lock obuhvatimo neku metalnu prepreku.U praksi to je najosnovnije U-Lock zaključavanje, no to je zapravo najlošiji način ali ipak u večini slučajeva i ovaj način zaključavanja je recimo zadovoljavajuči.Večina ljudi obično radi neupučenosti(ili ljenosti) baš na ovaj način zaključava svoje bicikle. U praksi ovaj način zaključavanja bicikla, ako ga več koristimo onda bi to trebalo raditi samo u situaciji ako bicikl zaključavamo na krači period vremena.Ovako nešto može se koristiti i kod zaključavanja bicikla ispred nekog šoping centra i sličnih područja.Kod ovog načina  zaključavanja bicikla, potencijalni lopov ne može ukrasti cijeli bicikl i to je ono najbitnije u praksi.No zato ako želi lako može ukrasti bilo prednji ili stražnji kotač, u slučaju da bicikl ima obične "Quick Release=Ukradi me brzo i lako"zatvarače kotača". No nažalost baš takve vrlo jednostavne zatvarače kotača, u praksi njih danas možemo nači na velikoj večini novih bicikala.

 

https://drive.google.com/file/d/0BzFrxTwtpH4FdUJCLWZuYzd4R0E/view?usp=sharing

 

U slučaju da netko još uvijek ne zna, kako zapravo izgledaju standardni Quick Release zatvarači kotača eto tu je dolnji link. 

 

https://tinyurl.com/kek5ckf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na koji način zaključati prednji kotač na biciklu!

 

Ovo je zlatno pravilo zaključavanja bicikla, ako imate malo skuplji bicikl onda zaključavanje prednjeg kotača sajlom ne dolazi u obzir.

 

Kao što smo vidjeli na samom početku, svaka sajla se vrlo lako precvika/prereže i onda nema više vašeg skupog prednjeg kotača.U upraksi prednji kotač možemo kvalitetno zaštititi ili zaključati na tri načina.

 

1. Skidanje prednjeg kotača, ako bicikl ima "Quick Realase=ukradi me brzo i lako zatvarače", onda skinemo prednji kotač i namjestimo ga uz zadnji kotač, i zatim sve to zajedno zaključamo sa U-Lock+rama bicikla pa za neku metalnu prepreku.No u tom slučaju U-Lock treba biti malo večih dimenzija, dakle takav U-Lock bi morao biti dužine minimalno 23cm.Kako se to zaključava u praksi, to se može vidjeti na videu koji se nalazi na djelu video uputa kako pravilno zaključati bicikl.Ako netko hoče dodatnu sigurnost, u ovom primjeru može dvostruko sa dva U-Lock zaključati bicikl. Znači ovdje sa dva U-Lock-a zahvatimo, prednji+zadnji kotač+stražnji dio rame bicikla, pa onda za neku metalnu prepreku.

 

2. Zaključavanje prednjeg(ili stražnjeg) kotača za ramu bicikla, za osiguranje kotača izaberite jeftiniji U-Lock dolnji foto primjer. Recimo BTWIN 720, ili još manji i osjetno lakši BTWIN 500.Ovisno o konstrukciji rame bicikla, nekad je za ovaj posao dovoljan i Mini U-Lock.No ako je mini/srednji U-Lock ipak prekratak, u tom slučaju izaberite U-Lock standardne dužine 23cm.

 

https://drive.google.com/file/d/0BzFrxTwtpH4FZ0VQRjU1R185dGc/view?usp=sharing

 

3. Kvalitetni sigurnosni zatvarači kotača(PitLock), u praksi to je najbolji i najelegantniji, no praktički i najskuplji način zaključavanja prednjeg kotača.Svaki bicikl skuplji od 5000kn, budimo realni on svakako zaslužuje kvalitetne sigurnosne zatvarače.Kvalitetni sigurnosni zatvarači imaju vrlo malu masu, a to je na biciklu u puno slučajeva vrlo bitna činjenica.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sigurnosni zatvarači dijelova na biciklu!

 

Običan "Quick realase=ukradi me brzo i lako zatvarač", pa to rukama može otvorit bilo tko pa čak i malo dijete od recimo 8 godina.Klasičan Quick realase zatvarač, to je izvorno dizajnirano za profesionalne ili natjecateljske cestovne bicikle/specijalke radi što brže zamjene kotača.Brza zamjena kotača na profi MTB biciklima, i to je razumno područje za korištenje običnog Quick realase zatvarača.Za sve ostale potrebe bicikliranja, gdje se bicikl redovito ili povremeno parkira/zaključava na cesti ili vani na otvorenom, običan Quick Realase zatvarač je veliki sigurnosni problem.

 

PitLock 

 

Kad preporučamo kvalitetne sigurnosne zatvarače, tu se prvenstveno misli na vrlo kvalitetan PitLoock sistem.Ako imate skuplji bicikl, PitLock sistem je najbolje/najsigurnije rješenje sigurnosnih zatvarača.Cijena je prilično visoka, ali takva je i kvaliteta dakle kvalitetni materijali ili preciznije nehrđajuči čelik.Zbog specifičnog dizajna PitLock je vrlo teško nasilno odšrafiti, dakle ako se koriste razna veča ili manja klješta ili kombinirke itd.

 

http://www.pitlock.com/

 

http://youtu.be/NS-CqvujQpY

 

Pitlock zatvarači dostupni su u nekoliko prodajnih varijanti pakovanja.Kompletan Pitlock sistem zatvarača ima visoku cijenu od čak 95-105 eura. Najisplativije je kupiti paket u kojem je zatvarač za prednje kotače/FW oznaka, i zatvarač za sic štangu/Saddle Clamp.Zadnji kotač ionako mora biti U-Lock zaključan, pa u tom slučaju dosta je samo PitLock za prednji kotač i sic štangu.

 

http://www.bike24.com/1.php?page=1;content=7;navigation=1;menu=1000,2,169;mid=164;pgc=

 

http://www.bike24.com/1.php?content=8;navigation=1;product=15740;page=2;menu=1000,2,169;mid=164;pgc=

 

Za skuplje bicikle 5000kn+, po sigurnosti PitLock je najbolje i najelegantnije rješenje za zaštitu raznih djelova na biciklu.

 

 

PihHead 

 

Ovaj sistem je isto tako jako dobro sigurnosno rješenje, iako u praksi ne nudi kompletnu paletu zatvarača kao Pitlock.Kaj se tiče Pinhead zatvarača opet ista priča, specifičan dizajn i nasilno odšrafljivanje sa raznim klještima je vrlo teško izvedivo.

 

https://pinheadlocks.com/store/en/16-locks-for-bikes-with-quick-release-wheels

 

https://www.amazon.com/Pinhead-Bicycle-Locking-Skewer-Piece/dp/B001Y9X328

 

https://www.youtube.com/watch?v=BKRiFH75i1g

 

 

Zefal Lock n Roll

 

U praksi to je sistem sigurnosnih Quick Realase zatvarača.Zefal sistem je prilično jednostavan, ipak je to sigurnija varijanta običnog Quick Realase zatvarača.Zefal model instalira se u normalnom položaju bicikla, ali skinuti se može samo kad je bicikl okrenut naopačke ili naglavačke.Zefal sistem je namjenjen za jeftinije bicikle, i nudi solidnu razinu zaštite/ili kao zamjena za Quick realase=ukradi me brzo i lako zatvarače".Malo veča klješta prililčno lako potrgaju ovaj sistem, ali to nije niti dizajnirano da bude vrlo robosno kao recimo PitLock.

 

http://www.ciklo-centar.hr/new/artikli.asp?ID=850

 

https://www.youtube.com/watch?v=KtoH45Vm6yo

 

TRANZ-X

 

To je opet recimo klasičan sistem vijaka za osovinu, kao i u slučaju PitLock ili PinHead modela.Ako je dobro zašrafljen/pritegnut, golim rukama ili bez ikakvog alata se ne može skinuti.U prodaji može se nači nekoliko različitih varijanti ili brendova navedenog sistema.Bez obzira na različite brendove, svi ovakvi proizvodi funkcioniraju na isti način.Dolnji video je fini primjer, dakle zašrafljivanje preko običnog ključa/alata ili sve samo ne jako siguran sistem.I ovaj model zatvarača nudi solidnu razinu zaštite/ili zamjena za Quick realase=ukradi me brzo i lako zatvarače".

 

http://www.rog-joma.hr/oprema_detalj.php?i=15471

 

http://www.ciklo-centar.hr/new/artikli.asp?ID=850

 

https://www.youtube.com/watch?v=yyuF7O29THw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Video upute kako pravilno zaključati bicikl!

 

Na kraju treba pokazati i par konkretnih video primjera, kako i na koji način u praksi pravilno zaključati bicikl.U prvom video pokriveno je dosta toga, dečki su solidno odradili posao. No jedan vrlo bitan dio u tom videu, to je zapravo pa skoro potpuno zapostavljeno. Zašto je to tako snimljeno to mi nikako nije jasno, jer ako se snimaju neke video upute, onda se to napravi ili snimi puno opširinije i detaljnije.

 

U tom videu uopče nije detaljno objašnjeno(osim u jednom primjeru ali i to nije najbolji način), kako i na koji način sa U-Lock(s obzirom na veličinu nekog U-Lock modela) bicikl zaključati za razne loše loše stalke za bicikle raznih dimenzija i oblika. Ovakve loše i vrlo nepraktične stalke za bicikle, nažalost možemo vidjeti po raznim hrvatskim gradovima pa i šire.Lako je bicikl zaključati za dobar i kvalitetan stalak za bicikle, to nije nikakav problem u praksi kaj drugo.Ali kvalitetno zaključavanje bicikla za loš stalak za bicikle, e to je za neupučenog biciklista obično u praksi itekakav problem.

 

http://youtu.be/FEz9hsmL2hI

 

Drugi video tu možemo vidjeti još neke dobre primjere pravilnog zaključavanja bicikla sa U-Lock.Ali opet slično dakle klasični loši stalci za bicikle, i na tom videu pokazano je prilično malo konkretnih primjera u praksi.

 

http://youtu.be/6bX1Sbsah1s

 

Večina biciklista je nažalost vrlo neupučena, i jednostavno ne znaju kako bicikl zaključati sa U-Lock, i to baš za neki loš ili čokljav stalak za bicikle.U praksi to obično ide ovako vlasnik bicikla dođe pred takav loš stalak, pa jednostavno u njega gurne prednji kotač od bicikla. Nakon toga prednji kotač zaključa sa sajlom za stalak, to je vrlo čest slučaj, ili ipak koristi U-Lock no to je opet loš način zaključavanja bicikla.Ovakav i sličan način zaključavanja bicikla na lošem stalku je potpuno pogrešan.Svi loši stalci konstrukcijski nisu isti, pa jedan primjer nije dovoljan zato treba odraditi nekoliko primjera, i to na različitim lošim stalcima za bicikle. Kad se u jednom novom videu(stiže uskoro) ponudi nekoliko primjera, kao zaključati bicikla sa U-Lock za loš stalak, onda više ne bi smjelo bit potpuno pogrešnog zaključavanja bicikla. Nakon šta neupučeni biciklist pogleda jedan takav video, pa kad kad naleti na neki drugi sličan loš stalak, ili parking za bicikle onda više neče biti nikakvih problema.

 

zabranjeniples uto 22.4.2014 13:01

Dobra tema rambox.

Samo bi trebalo dat neke primjere valjanih lokota.

Ili recimo, neke cjenovne rangove i tu rasporedit kvalitetne primjerke.

A uz to možda i objasnit, zašto je onaj od 200kn lošiji od onog od 400kn.

Jer nekome će to na prvu ruku izgledat jednako dobro, bar sebe gledam tako.

 

Recimo, ja se xxrca ne kužim u ovo i kad bih išao naručit neki komad, pojma nemam na šta da se odlučim.

 

rambox uto 22.4.2014 16:37
zabranjeniples kaže...

Dobra tema rambox.

Samo bi trebalo dat neke primjere valjanih lokota.

Ili recimo, neke cjenovne rangove i tu rasporedit kvalitetne primjerke.

A uz to možda i objasnit, zašto je onaj od 200kn lošiji od onog od 400kn.

Jer nekome će to na prvu ruku izgledat jednako dobro, bar sebe gledam tako.

 

Recimo, ja se xxrca ne kužim u ovo i kad bih išao naručit neki komad, pojma nemam na šta da se odlučim.

 

A čuj pa ova posebna tema, to je tek nedavno otvoreno bit če toga bez brige i to vrlo detaljno. To če iči principu najbolji U-Lock za određenu lovu, bilo kod nas ili u nekom EU dučanu ili recimo koje U-Lock modele nikako ne kupovati jer s obzirom na njihovu konstrukciju i kvalitetu imaju previsoku cijenu itd.Cool

 

Sve ove godine niko prije nije otvorio sličnu temu, ovaj moj prvi post je bio samo početak u kojem je istaknuto ono najvažnije u praksi to sigurno.Ako se ljudi drže ovog osnovnog savjeta, da apsolutno nikad sa bilo kakvom sajlom ili sa jeftinim lošim lancem ne zaključavaju svoj bicikl to je več veliki uspjeh to sigurno.

 

Šta tebe zanima u praksi jel, dakle reci kakav bajs imaš kolke vrjednosti te kolko kuna misliš potrošit na neki U-Lock bilo da se kupuje kod nas ili u raznim EU Web dučanima?Ako se zna kakav bicikl neko ima i kolko vrjedi, onda je lako preporučit neki U-Lock za određenu cijenu. No ako nemamo te osnovne informacije, onda se ne može ništ precizno preporučit to sigurno tak to ide u praksi.{#}

peace_of_cake uto 22.4.2014 21:02

ovo se može usporedit sa zastitom za wifi mreze

bicikl bez lokota - otvorena wifi mreza

bicikl sa tankom sajlom - 64 bitni wep ključ

bicikl sa debelom sajlom - 128 bitni wep ključ

bicikl sa oklopljenom sajlom - wep ska ( shared key authentication )

u-lock sa cilindričnim ključem - wpa/wpa2 sa enableanim wps-om

u-lock sa klasičnim ključem - wpa/wpa2 bez enableaog wps-a

ipak je ovo informaticki forum pa da se malo nasalim

Top Bugovac sri 23.4.2014 13:22
peace_of_cake kaže...

ovo se može usporedit sa zastitom za wifi mreze

bicikl bez lokota - otvorena wifi mreza

bicikl sa tankom sajlom - 64 bitni wep ključ

bicikl sa debelom sajlom - 128 bitni wep ključ

bicikl sa oklopljenom sajlom - wep ska ( shared key authentication )

u-lock sa cilindričnim ključem - wpa/wpa2 sa enableanim wps-om

u-lock sa klasičnim ključem - wpa/wpa2 bez enableaog wps-a

ipak je ovo informaticki forum pa da se malo nasalim

Samo što ti wi fi ne mogu trajno uzet ;)

rambox sri 23.4.2014 17:53
zabranjeniples kaže...

Može mi netko reć, kolka je u stvari stvarna razlika između ovih lokota?

Znači, ne gledamo cijenu.

 

link1 - link2 - link3

 

I kolko je recimo, ovaj U-Lock lošiji od recimo link.

Zakaj nisi odgovoril na niti jedno moje pitanje koje sam ti postavil u mom prijašnjem postu?Nevinašce

 

Na prva dva linka jel,Izlanuo se pa to su ti takozvane "ukrasne oklopljene sajle" ili kratko i jasno smeče od zaštite prve klase.Jesi ti uopče detaljno pročital moj prvi post u ovoj temi, izgleda da nisi pa onda opet pogledaj prvi i drugi video te komentare ispod njih.Bajs ukraden za trideset sekundi, to je bila "debela oklopljena sajla" i tu je priči kraj nema se tu više kaj reči. Vezano za te dvije bezvezne oklopljene sajle, od njih je neusporedivo bolja i jača zaštita ovaj dole jeftini Magnum U-Lock za samo 110kn.Smijeh

 

http://www.bicikla.com/dijelovi-i-oprema/p/LOKOT-5800-U-LOCK---VELICINA-115mm-X-230mm-ONGUARD/ProductID/3915/CategoryID/213

 

 

 

 

Treči link to je dobar U-Lock, dakle Magnum za 200kn+sajla i on se preporuča za zaključavanje bajsova koji ne koštaju puno love recimo bicikl do 3500kn.

 

 

 

 

Eh sad četvrti link jel uh,{#} možda to nisi znao no onaj gore Magnum U-Lock za 200kn to je konstrukcijski osjetno bolji i jači/robusniji model u odnosu na taj Kryptonite Kryptolock Series 2 STD.Ko prvo kod nas je taj Kryptonite bezobrzano preskup, mislim ono 330kn za tog bukvana(od sajle ionako nema previše koristi)jezuš kristuš koja gadna cijena fučkaj ga sad.Svaka šuša može u svom dučanu nabit cijenu, ali cijena u našim dučanim često puta nema nikakve veze sa stvarnom kvalitetom nekog U-Lock modela.Kad gledamo cijene u našim dučanima, u usporedbi sa raznim EU Web Shopovima i kolko šta košta tek se onda može vidjet kolko zapravo vrjedi neki određeni U-Lock model.

 

Pazi sad ovo samo nemoj past sa stolca, no sajlu u paketu zanemari to je nebitno kaj drugo jer sajlu svaki lopina brzo prereže kad si rekel keks. Dakle u našim dučanima Kryptonite Kryptolock Series 2 STD+sajla košta 320kn(slično je i u Ciklo-Centru), e pa sad pogledja kolko taj U-Lock košta na ovoj dole stranici i to napominjem sa dostavom u Hrvatsku to ti ispadne samo 167kn.Smijeh

 

http://www.peloton.hr/hr/lokoti/365-lokot-kryptonite-kryptolok-series-2-standard-cable.html

 

http://koo-bikes.com/2013-kryptonite-kryptolok-series-2-std-d-lock.html

 

Koobikes cijena ispadne ovako, na taj način posluje(osim dostave jer neki imaju znatno veču cijenu dostave) dosta Biciklističkih dučana u mnogim EU državama.Dakle imaš početnu cijenu od 23 funte, na to dodaš dostavu od 3 funte dakle sad je to 26 funti.No nakon toga idu popusti u praksi, kad se kod njih registiraš dobiješ 3funte kredita i onda kad još odradiš Fejs klikanje ili Newsleter nakon toga dobiješ još 5 funti popusta. Eto kad se na kraju sve zbroji i oduzme, U-Lock cijena ispadne samo 18 funti ili 167kn.{#}

 

 

zabranjeniples sri 23.4.2014 18:13

Pa eto, ona sajla iz prvog videa, na oko mi se cinila dosta nekvalitetnija od ovog sto sam ja linkao. Ipak se ovo cini kud i kamo cvrsce i deblje.

Al ok, zato i pitam.

 

Vezano za bike. Uzet prosli tjedan na akciji i sad sljedi sastavljanje.

Placen 7000-30%, odnosno 4900kn cash.

 

Vani biciklu ne namjeravam ostavljat niti na to pomisljam.

Znaci, bike ce vani bit vozen ili odlagan na sigurno.

Trebaju mi dvije zastite.

Cisto da ga danju vezem ispred ulaznih vrata, na nesto visem katu. Nocu ce bit u stanu.

 

Kolko mislim potrosit!

Iskreno, zasad nemam namjeru previse, al sljedeci mjesec mislim uzet nesto kvalitetnije.

Malo sam se istrosio, tako da sad nisam u mogucnosti potrosit 500-600kn na to. Bar ne do pocetka mjeseca.

Al opet nesto moram uzet, jer se bike sutra sastavlja.

 

Najbitnije mi je da uzmem u ST, jer sutra uzimam.

Narucit mogu, al tek iduci mjesec.

 Znaci, za pocetak tako stvari stoje.

rambox sri 23.4.2014 21:04
zabranjeniples kaže...

Pa eto, ona sajla iz prvog videa, na oko mi se cinila dosta nekvalitetnija od ovog sto sam ja linkao. Ipak se ovo cini kud i kamo cvrsce i deblje.

Al ok, zato i pitam.

 

Vezano za bike. Uzet prosli tjedan na akciji i sad sljedi sastavljanje.

Placen 7000-30%, odnosno 4900kn cash.

 

Vani biciklu ne namjeravam ostavljat niti na to pomisljam.

Znaci, bike ce vani bit vozen ili odlagan na sigurno.

Trebaju mi dvije zastite.

Cisto da ga danju vezem ispred ulaznih vrata, na nesto visem katu. Nocu ce bit u stanu.

 

Kolko mislim potrosit!

Iskreno, zasad nemam namjeru previse, al sljedeci mjesec mislim uzet nesto kvalitetnije.

Malo sam se istrosio, tako da sad nisam u mogucnosti potrosit 500-600kn na to. Bar ne do pocetka mjeseca.

Al opet nesto moram uzet, jer se bike sutra sastavlja.

 

Najbitnije mi je da uzmem u ST, jer sutra uzimam.

Narucit mogu, al tek iduci mjesec.

 Znaci, za pocetak tako stvari stoje.

Dakle ti ne misliš nigdje vani onako povremeno ostavljat/zaključavat svoj bajs? Znači neki odlazak u dučan ili kavica u neki Birc, i onda ide zaključavanje bicikla na krače period vremena kaj drugo?Ok bajs misliš zaključavat negdje u zgradi, pa to onda obavezno ide po principu zaključavanje rame bicikla i kotača za neku metalnu prepreku kaj drugo.

 

Šta ti to znači trebaju mi dvije zaštite, dakle tu je U-Lock no sajla se nikako ne računa pod drugu zaštitu nekog bicikla koji je plačen 5000kn. Slaba korist od sajle bez greške, osim eventualno onak za zaključavanje nekog jeftinijeg prednjeg kotača obično na jeftinijem biciklu normalno.

 

Za sad moš slobodno kupit taj Magnum U-Lock za 200kn to sigurno bez greške.Posle kasnije još uzmeš jedan U-Lock slične cijene, ili neki malo skuplji pa eto onda sa dva U-Lock-a zaključaš bicikl za ogradu u Zgradi i onda nema problema.{#}

zabranjeniples sri 23.4.2014 23:24

Ne mislim bajs ostavljat na ulici.

Ako odem u kafic, idem tamo gdje ga mogu uvest.

To ce ugl. bit voznja svaki dan,ali voznja.

 

Na dva,mislim dva lokota.

A vidjet cu, ne znam ni sam.

Mozda cak nadjem i mjesta u stanu, pa bar za pocetak.

 

Imam podrum, al tamo ga nemam namjeru drzat.

Citam sve i svasta, tako da me paranoja hvata {#}

 

BTW. ovo isto neki ukrasni xxrac {#} ili ?

rambox čet 24.4.2014 02:11
zabranjeniples kaže...

Ne mislim bajs ostavljat na ulici.

Ako odem u kafic, idem tamo gdje ga mogu uvest.

To ce ugl. bit voznja svaki dan,ali voznja.

 

Na dva,mislim dva lokota.

A vidjet cu, ne znam ni sam.

Mozda cak nadjem i mjesta u stanu, pa bar za pocetak.

 

Imam podrum, al tamo ga nemam namjeru drzat.

Citam sve i svasta, tako da me paranoja hvata {#}

 

BTW. ovo isto neki ukrasni xxrac {#} ili ?

Pa tu ukrasnu oklopljenu sajlu več si linkal i tu se nema više kaj reči.Smijeh Pa jel ti uopče čitaš kaj neko napiše, a bogme se i ponavljaš dakle čemu onda ponavljanje linkova na bezvezne ukrasne oklopljene sajle?{#}

zabranjeniples čet 24.4.2014 11:18
rambox kaže...

Pa tu ukrasnu oklopljenu sajlu več si linkal i tu se nema više kaj reči.Smijeh Pa jel ti uopče čitaš kaj neko napiše, a bogme se i ponavljaš dakle čemu onda ponavljanje linkova na bezvezne ukrasne oklopljene sajle?{#}

Gle, ja na slici ne znam šta je ispod.

Danas sam u dučanu vidio navedeno i meni to ne izgleda ko ukrasna sajla.

Izgleda mi debelo i ne baš lako za precvikat.

 

Al jbg, kažem, ne kužim se u to i zato pitam.

 

Btw. uzeo sam danas dva magnuma, s tim da je jedan bez sajle.

Oba su ista, ali koštaju po 240kn, a ne 199,99kn.

Al svejedno razmišljam, da ga objesim doma na zid.

 

zabranjeniples pet 25.4.2014 10:27

Čini se da će bike ipak na zid.

Postoji mala šansa da neće stat kako sam zamislio, ali 99% će bit ok.

 

Po svemu sudeći, imam viška u-lockove.

Jedan (sa sajlom) ću probat zamjenit za šta drugo u extreme-u, jer nije otpakiran.

Drugi (bez sajle) mi je viška i ako koga zanima nek se javi u PM.

Samo je otpakiran da se vidi kako funkcionira.

Za cijenu se dogovorimo, ali svakako ispod plačenih 240kn.

rambox pet 25.4.2014 18:00
zabranjeniples kaže...

Čini se da će bike ipak na zid.

Postoji mala šansa da neće stat kako sam zamislio, ali 99% će bit ok.

 

Po svemu sudeći, imam viška u-lockove.

Jedan (sa sajlom) ću probat zamjenit za šta drugo u extreme-u, jer nije otpakiran.

Drugi (bez sajle) mi je viška i ako koga zanima nek se javi u PM.

Samo je otpakiran da se vidi kako funkcionira.

Za cijenu se dogovorimo, ali svakako ispod plačenih 240kn.

Fučkaj ga sad ti ti kupil dva U-Lock onako nabrzaka,Nevinašce a još nisi nit znal gdje češ i kako bajs držat to se zove prava brzinska kupovina u ništa.Sad dalje barem nekaj napravi kak spada, znači jedan U-Lock prodaj a drugi primjerak ostavi dobro če ti doč kad tad to sigurno.{#}

zabranjeniples pet 25.4.2014 18:23


Fučkaj ga sad ti ti kupil dva U-Lock onako nabrzaka,Nevinašce a još nisi nit znal gdje češ i kako bajs držat to se zove prava brzinska kupovina u ništa.Sad dalje barem nekaj napravi kak spada, znači jedan U-Lock prodaj a drugi primjerak ostavi dobro če ti doč kad tad to sigurno.{#}

A nije bas tako, jbg!

Stvarno sam mislio da mjesta u stanu nece bit.

Nesto sam na brzinu morao smislit, jer se bajs sastavljao.

 

U medjuvremenu, prica mi prijatelj, maznut mu bike sa 7.kata ispred vrata. Doduse, neadekvatno zavezan.

Ali maznut mu izmedju 12:00 i 15:00h, kaze.

 

U extreme-u mi zena kaze, maznilo nekom njihovom poznaniku, isto pred vratima u zgradi.

Kaze, ako ga ostavljas na stubistu, vezi svim i svacim.

 

Vidim nestaju sicevi, kotaci i sl.

Reko, idem napravit u stanu mjesta pa kud puklo.

I eto, malo izbacivanja starih i nepotrebnih stvari i uspjevam rjesit malo mjesta.

 

Ugl. odlucio sam se drzat bike u stanu, a ne ga negdje vezat.

Sta je sigurno, sigurno je.

 

A u-lockovi mi zaista nisu potrebni. Ukoliko idem do kafica, idem u ovaj gdje ga komotno mogu uvest.

Inace ce bit, ili voznja ili doma.

rambox pet 25.4.2014 19:31
zabranjeniples kaže...



A nije bas tako, jbg!

Stvarno sam mislio da mjesta u stanu nece bit.

Nesto sam na brzinu morao smislit, jer se bajs sastavljao.

 

U medjuvremenu, prica mi prijatelj, maznut mu bike sa 7.kata ispred vrata. Doduse, neadekvatno zavezan.

Ali maznut mu izmedju 12:00 i 15:00h, kaze.

 

U extreme-u mi zena kaze, maznilo nekom njihovom poznaniku, isto pred vratima u zgradi.

Kaze, ako ga ostavljas na stubistu, vezi svim i svacim.

 

Vidim nestaju sicevi, kotaci i sl.

Reko, idem napravit u stanu mjesta pa kud puklo.

I eto, malo izbacivanja starih i nepotrebnih stvari i uspjevam rjesit malo mjesta.

 

Ugl. odlucio sam se drzat bike u stanu, a ne ga negdje vezat.

Sta je sigurno, sigurno je.

 

A u-lockovi mi zaista nisu potrebni. Ukoliko idem do kafica, idem u ovaj gdje ga komotno mogu uvest.

Inace ce bit, ili voznja ili doma.

Bicikli se kradu da tak to ide, ako su zaključani sa bilo kakvim sajlama to je za današnje lopove kao švedski stol eto dođi pa si uzmi bajs i nema frke.{#}

 

Ok tebi ne treba niti jedan U-Lock,Nevinašce no ima slučajeva kad nekome trebaju čak tri U-Lock-a u praksi.Eto recimo ova dolnja fotka, hm nema kaj vrlo originalno mjesto(teška ljenost u pronalasku bolje pozicije) i način zaključavanja bicikla to sigurno.Ovak nekaj se vrlo rjetko vidi šta sad reči, mislim da bi vlasniku ovog bicikla trebalo dodjelit neku posebnu medalju to sigurno.Smijeh

 

zabranjeniples pet 25.4.2014 21:54

Bicikli se kradu da tak to ide, ako su zaključani sa bilo kakvim sajlama to je za današnje lopove kao švedski stol eto dođi pa si uzmi bajs i nema frke.{#}

 

Ok tebi ne treba niti jedan U-Lock,Nevinašce no ima slučajeva kad nekome trebaju čak tri U-Lock-a u praksi.Eto recimo ova dolnja fotka, hm nema kaj vrlo originalno mjesto(teška ljenost u pronalasku bolje pozicije) i način zaključavanja bicikla to sigurno.Ovak nekaj se vrlo rjetko vidi šta sad reči, mislim da bi vlasniku ovog bicikla trebalo dodjelit neku posebnu medalju to sigurno.Smijeh

 

Nisam siguran dal ne vidim dobro, al cini mi se da nije bas na bajan nacin iskoristio to sta ima.

 

Sva 3 u-locka je bacio na rami, s tim da je sajlu iskoristio za kotac.

Pametnije bi bilo da je uklepao to nekako s kotacima i ramom zajedno.

 

Popio sam par rakijica, pa mozda i ne uocavam kako spada{#}.

evang sri 30.4.2014 11:27

Pozdrav svima,planiram uzet ovaj Magnum sa sajlom,zanima me kolika je duljina sajle,tj da li bi bilo dovoljno duga da zakvačim prednji kotač i da ju provedem kroz sic da ga ne trebam skidat.

 

rambox sri 30.4.2014 19:12
evang kaže...

Pozdrav svima,planiram uzet ovaj Magnum sa sajlom,zanima me kolika je duljina sajle,tj da li bi bilo dovoljno duga da zakvačim prednji kotač i da ju provedem kroz sic da ga ne trebam skidat.

 

Nisam točno siguran kolka je duljina,Nevinašce mislim da je 120cm no moguče da nije baš tak no nebitno sad.Daj ti prvo reci kakav bajs imaš, jer ako je neki skupi bicikl na kojem su skupi kotači normalno onda slaba korist od sajle to je nula bodova.Lopina vrlo lako sredi takvu sajlu, pa otpusti bedasto jednostavne obične Quick Realase zatvarače i eto ode tvoj prednji kotač(ili stražnji kako kad) pa onda i sic štanga kaj drugo.Cool

reebeech sri 30.4.2014 19:37
evang kaže...

Pozdrav svima,planiram uzet ovaj Magnum sa sajlom,zanima me kolika je duljina sajle,tj da li bi bilo dovoljno duga da zakvačim prednji kotač i da ju provedem kroz sic da ga ne trebam skidat.

 

Ne znam kolika je tocno duzina, ali nije dovoljno..taman mi je da zakvacim prednji kotac i provedem kroz  u-lock koji je na rami i zadnjem kotacu..

 

EDIT: na netu pise da je 120cm duljina

evang sri 30.4.2014 20:00

Ma bajk mi inače stoji u stanu,zapravo na jako malo mjesta ga ostavljam vani ,i to je doslovno na par minuta,čisto me zanima da li postoji kakva varijanta sajle da mogu provuć kroz prednji kotač i kroz sic da ne moram sve čupat za , kao što sam naveo,par minuta.

Top Bugovac uto 13.5.2014 14:25

Čuvajte svoje bicikle, meni su danas moj Trek 3500 ukrali pred školom

Inače nikada nisam zaključavao bicikli, no danas jesam jer mi je intuicija tako "naredila" kada sam ugledao jednog lika koji se u 8 sati i 5 minuta nalazio pred gimnazijom. Ne znam koliko je sljedeći opis točan jer inače mene pamćenje baš i ne služi a i trenutno sam pod stresom:

lik je imao zelenu torbu, plavu kovrčavu kosu i bio je nešto niži od mene, nije puno stariji/mlađi od nas no naravno ne čini ga kradljivcem to što sam njega zadnjeg vidio kraj bicikla, ali je lik krenuo prema biciklima i kada sam ja došao odmaknio se, te se tamo nešto motao i bio je dosta napet

Samo se nadam da je poginuo ko god ga je ukrao jer bicikli nema kočnice(ima ih ali su gumice izlizane do šarafa)

I ako ga ja uhvatim smatrat ću da je divljač opasna po društvo

e da i desnom mijenjaču brzina imao pokidanu prozirnu plastiku, original sivo crnu boju i sic
sada već malo razmišljam o boljoj zaštiti bicikla(sljedećeg)
što mislite o spybikeu?
rambox uto 13.5.2014 16:34
Top Bugovac kaže...

Čuvajte svoje bicikle, meni su danas moj Trek 3500 ukrali pred školom

Inače nikada nisam zaključavao bicikli, no danas jesam jer mi je intuicija tako "naredila" kada sam ugledao jednog lika koji se u 8 sati i 5 minuta nalazio pred gimnazijom. Ne znam koliko je sljedeći opis točan jer inače mene pamćenje baš i ne služi a i trenutno sam pod stresom:

lik je imao zelenu torbu, plavu kovrčavu kosu i bio je nešto niži od mene, nije puno stariji/mlađi od nas no naravno ne čini ga kradljivcem to što sam njega zadnjeg vidio kraj bicikla, ali je lik krenuo prema biciklima i kada sam ja došao odmaknio se, te se tamo nešto motao i bio je dosta napet

Samo se nadam da je poginuo ko god ga je ukrao jer bicikli nema kočnice(ima ih ali su gumice izlizane do šarafa)

I ako ga ja uhvatim smatrat ću da je divljač opasna po društvo

e da i desnom mijenjaču brzina imao pokidanu prozirnu plastiku, original sivo crnu boju i sic
sada već malo razmišljam o boljoj zaštiti bicikla(sljedećeg)
što mislite o spybikeu?

Ako si baš danas zaključal bicikl,Izlanuo se s čime si zaključal bicikl/i na koji način zašto to nisi spomenl onako usput jel?Iako ti nisi rekel s čime si zaključal bicikl, vrlo vjerojatno je u pitanju neka sajla ili loš lanac pa ako je tako onda nije niti čudno da je tvoj bicikl ukraden.{#}

Top Bugovac uto 13.5.2014 20:21
Punti kaže...

Možda bi netko imao više informacija kad bi znao koji grad, koja škola, koja država...

Đakovo, a gimnazija AG Matoš Đakovo

rambox kaže...
Top Bugovac kaže...

Čuvajte svoje bicikle, meni su danas moj Trek 3500 ukrali pred školom

Inače nikada nisam zaključavao bicikli, no danas jesam jer mi je intuicija tako "naredila" kada sam ugledao jednog lika koji se u 8 sati i 5 minuta nalazio pred gimnazijom. Ne znam koliko je sljedeći opis točan jer inače mene pamćenje baš i ne služi a i trenutno sam pod stresom:

lik je imao zelenu torbu, plavu kovrčavu kosu i bio je nešto niži od mene, nije puno stariji/mlađi od nas no naravno ne čini ga kradljivcem to što sam njega zadnjeg vidio kraj bicikla, ali je lik krenuo prema biciklima i kada sam ja došao odmaknio se, te se tamo nešto motao i bio je dosta napet

Samo se nadam da je poginuo ko god ga je ukrao jer bicikli nema kočnice(ima ih ali su gumice izlizane do šarafa)

I ako ga ja uhvatim smatrat ću da je divljač opasna po društvo

e da i desnom mijenjaču brzina imao pokidanu prozirnu plastiku, original sivo crnu boju i sic
sada već malo razmišljam o boljoj zaštiti bicikla(sljedećeg)
što mislite o spybikeu?

Ako si baš danas zaključal bicikl,Izlanuo se s čime si zaključal bicikl/i na koji način zašto to nisi spomenl onako usput jel?Iako ti nisi rekel s čime si zaključal bicikl, vrlo vjerojatno je u pitanju neka sajla ili loš lanac pa ako je tako onda nije niti čudno da je tvoj bicikl ukraden.{#}

ma loš lanac {#}

 

Isplati li se ovo:
http://www.instructables.com/id/Athena-The-Global-Car-Tracking-System/?ALLSTEPS 

rambox uto 13.5.2014 21:19
Top Bugovac kaže...

rambox kaže...

Ako si baš danas zaključal bicikl,Izlanuo se s čime si zaključal bicikl/i na koji način zašto to nisi spomenl onako usput jel?Iako ti nisi rekel s čime si zaključal bicikl, vrlo vjerojatno je u pitanju neka sajla ili loš lanac pa ako je tako onda nije niti čudno da je tvoj bicikl ukraden.{#}

ma loš lanac {#}

 

Isplati li se ovo:
http://www.instructables.com/id/Athena-The-Global-Car-Tracking-System/?ALLSTEPS 

A kaj bi ti sa tim GPS sistemom,Nevinašce da ne misliš možda to na bicikl okačit uglavnom zaboravi na takve kombinacije.Kad nabaviš neki drugi bicikl, onda se javi u ovu temu da ti preporučimo najbolji U-Lock za određenu lovu kaj drugo.Cool

ja111 uto 13.5.2014 21:36

http://www.bike.hr/media/catalog/product/cache/1/image/600x370/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/i/m/image_5796.jpg 

preletio sam tekstom i nisam vidio jesi li naveo ovu vrstu lanca, koliko je ta vrsta kvalitetna