dax-lax sri 7.4.2021 08:12

Nisam uspio pronaći ni jednu temu o onome što me zanima a ova je dosta usko vezana.

Zanima me, da li je itko od vas upoznat s električnim uniciklom (euc)? Samobalansirajuća naprava koja fajn juri i poprilično je sigurna nakon duljeg perioda učenja i prakse. Kretanje se vrši na način da se vozač naginje naprijed ili nazad kako bi ubrzao ili usporio. Ista fora kao segway s malom razlikom da je ovdje samo jedan kotač te vozač mora vršiti bočni balans dok vozilo samo balansira da ne padneš naprijed ili nazad. Ovisno o medelu, mogu savladavati nagibe i do 45% ako su modeli od 2+kw u pitanju. Full zaštita je mandatory za prometalo.
Već neko vrijeme me baš vuče da se bacim u trošak nabavke ali bi rado čuo iskustva ako je itko od forumaša to isprobao ili aktivno koristi. Događa li se često cut-off ako se ne pretjeruje i kolko često se desi neki glupav pad?
Zanimljiv mi je Veteran Sherman koji mi djeluje najbolje napravljen. Najrobusniji je, najjači, možda i najbrži (75-80), a najzanimljiviji mi je domet od 150-200km.
Još jedna odlična stvar mi je kaj su ruke potpuno slobodne. Doslovno se samo krećeš bez nekog posebnog razmišljanja.
Kad sam prvi put vidio tak nekaj na netu, djelovalo mi je 100% nesigurno dok nisam malo prošal kroz materiju i ispada da je mnogo sigurnije nego što izgleda. Ekipa s time radi offroad, spušta se i penje stepenicama... Dok god se poštuju limiti i slušaju informacije i beepovi sigurnosne elektronike, nema problema. Od poznatijih firmi koji proizvode unicikle postoje ninebot, inmotion, gotway (begode), leaperkim (veteran sherman).
Ako ima netko kakav info iz prve ruke, rado bi to čuo.

wifi čet 8.4.2021 07:11

 Vidi se da zakone donose ljudi koji veze sa stvarnoscu nemaju. dakle, u splitu i ono malo biciklistickih staza koje postoje su u katastrofalnom stanju, dakle, grba na grbi, pa se jos kako tako koriste. a onda kad se pridje na pjesacki, tek se povecava opasnost za el. romobile jer pored rupa, grba nastalih zbog korijenja stabala i slicnih stvari zbog kojih je lako zavrsit na nos (na pjesackom), jos se moras borit i sa pjesacima koji su poput onog nedavnog idiota koji je poginia sa slusalicama u usima pod vlakom koji kao i mobitelasi bauljaju livo desno po plocniku, cesti, biraj, i samo gledas di ces ih skupit. biciklisti, ako ne postoji bic.staza moraju ici na kolnik, a el.romobili, sa svojih 25km/h kojih mogu odrzavat puno bolje od biciklista u nekim slucajevima, dakle moraju ic ne sluzbeno 5km/h i time gubit poantu koristenja el. romobila. ZASTO bi zaboga miloga itko ona vise ikad koristia el. romobil osim u gradovima s razvijenom mrezom bic. staza kad efektivno ispada da nece smjeti iskoristiti potencijal. mislim da je cilj zakona iskljucivo veca potrosnja goriva, vece guzve po gradovima, jer jednostavno nema logike. dakle, vise od godinu dana uredno vozim el. romobil i najugrozenije se osjecam kada trebam ici po plocniku. koga da tuzim u slucaju pada kada naletim na rupu u plocniku ili se razbijem zbog pjesaka s mobitelom u ruci, glavom u ekranu i mozgom u guzici. ne hvala, na dionicama gdje trenutno idem, kolnik je meni osobno najsigurnija opcija, a kad vidim da vrazja autoskola na istim tim potezima vozi sporije od 25km/h onda se stvarno triba zapitat tko je tu lud. Za onog marusica koji iskace iz pastete vec je poznato da je kontra ikakvog prometa. da se njega pita, svi bi vozili tenkove i to ne brze od 20km/h. covik nema veze sa stvarnoscu niti ima veze s prometom ni autima. sustavno, kroz napredak, pogoduje se idiotima za volanom i pjeske umjesto da se malo vise pozabave vozackim sposobnostima koje su "all time lowest". sad imamo hrpu vozaca po prilagodjenom programu, po zakonskom medicinskom opisu debila i idiota, a koji uredno pridonose kolapsu prometa. afrika se u ovom trenu cini mila majka po pitanju prometa u odnosu na hrvatistan i njihove regulative namjenjenje iskljucivo pljackanju. 

Čitatelj uto 15.6.2021 16:14

Vozim na biciklu i 60... nizbrdo. Al na vlastitu odgovornost (zganjac bajk, ne elektricni).

 

Al ovo ce kupovat roditelji klincima, i onda nakon toga kupovati lijesove.

 

Po zakonu trebaju biti registrirani, i biti samo 18+, te imati bar M kategoriju za voznju romobila koji idu izvan 25kmh na struju.

wifi uto 15.6.2021 16:34

dobro, u cemu je problem Citatelj? ti svojoj dici nemoj dat da voze. kakva se vrazja panika radi oko toga, oko brzine, sto vec... nit je 25 nit 45 nesto osobito brzo - ali ako si glup pa s 25 ili 45 prolazis kroz crvena svitla, letis priko pjesackih, ukratko izvodis pi....je, onda ti je sasvim svejedno jesi li na romobilu ili bicikli ili pjeske...

Čitatelj uto 15.6.2021 16:59

Brzina od 5000km/h nije opasna - opasno je naglo zaustavljanje na 0km/h.

 

Kad ti glava sa 45km/h zvekne na asfalt, puca ko lubenica. Nema to nista ni sa semaforima,

ni sa prometom, ni sa kurcenjem ni palcenjem - nezgode se desavaju, nesigurnost, neiskustvo,

uvjeti na cesti, ulje, pjesak, prljavstina, ostecenja na kolniku - kad padnes sa 45 na glavu, bolje da te nema,

jer kao biljka ne zelis zivjeti.

 

Imas ti skutere koji smiju i na autoput, jer idu 65/80km/h, al to ne znaci da ces se s njima vozat po autoputu:

https://mein-escooter.de/collections/legal-only-privat/products/sxt-ultimate-pro-dual-motor-3-600w

https://mein-escooter.de/collections/legal-only-privat/products/sxt-ultimate-pro-2-x-1-320-w-dual-drive-65-km-h

 

No najbitnije je ovo: ACHTUNG!!! Das Modell SXT Ultimate PRO ist im Bereich der StVZO nicht zugelassen.

https://de.wikipedia.org/wiki/Stra%C3%9Fenverkehrs-Zulassungs-Ordnung

 

Doslovno nisu dozvoljeni na cesti ni biciklistickim stazama, kao ni na pjesackom plocniku. Ne postoji kategorija za ta vozila

i uporaba je ilegalna.

 

Usporedis recimo sa modelom koji ide do 40km/h:

https://mein-escooter.de/collections/seat/products/sxt-1000-xl-eec-facelift

 

ACHTUNG: Scootermodell ist europaweit im Rahmen der STVZO zugelassen.

Fahrzeug ist in Deutschland führerscheinpflichtig - ab 16 Jahren mit Führerscheinklasse A1, AM;

ab 18 Jahre mit jedem Führerschein der Klassen 1a, 1, 2, 3, A, B oder C.

Bei einem Kauf ausserhalb Deutschlands bitte gem. den in Ihrem Land geltenden Vorschriften hinsichtlich evtl. Führerscheinpflicht informieren.

 

Dakle za 16+ vozace obavezna A1/AM/M kategorija, 18+ bilo koja kategorija vozila. Mladji od 16 nije dozvoljeno, takodjer osobe bez vozacke dozvole - nije dozvoljeno.

 

Sta ce se desiti? Zbog nekog veselog klinca ce netko zavrsiti na robiji. A najgore od svega, jedna majka ce grob zalijevati suzama,

samo zato sto se u HR jos nije nista ucinilo u vezi kategorizacije vozila, obuke policije i subjekata u prometu.

 

Ma sta se ja cudim, do 2019. su naplacivali kazne svima koji nisu imali rezerne zarulje sa sobom, makar imaju Full-LED svjetla,

na kojima nema zarulja, ne moze se mjenjati zarulja, nego se mora mjenjati cijeli far.

 

Bude se i ovo uvelo u HR, obavezne vozacke za skutere. Jedno 2035., ako i tad.

wifi čet 24.6.2021 15:32
Čitatelj kaže...

Brzina od 5000km/h nije opasna - opasno je naglo zaustavljanje na 0km/h.

 

Kad ti glava sa 45km/h zvekne na asfalt, puca ko lubenica. Nema to nista ni sa semaforima,

ni sa prometom, ni sa kurcenjem ni palcenjem - nezgode se desavaju, nesigurnost, neiskustvo,

uvjeti na cesti, ulje, pjesak, prljavstina, ostecenja na kolniku - kad padnes sa 45 na glavu, bolje da te nema,

jer kao biljka ne zelis zivjeti.

 

 i opet otkrivas toplu vodu... pitam te u cemu je razlika zdimia s legalnog motora, bicikle s 45 ili zdimia s romobila s 45. posljedice su ti iste ako nosis jednaku opremu na sebi. 

ti svojoj dici mozes branit ne znam sta, ali isto tako kad ne gledas nemos bit siguran da danas-sutra nece ic isprobat nesto od toga, a onda upravo to - nesigurnost i neiskustvo - za koje si ti kriv, ce ih prije dokrajcit nego nekog tko je odrasta s vozilima. 

sto sad ubuduce svi tribamo vozit tenkove i po mogucnosti ih ogranicit na 30 kako se nebi ginilo, ozljedjivalo? sve zabranit?

Čitatelj čet 24.6.2021 15:40

Mozda ti ne kuzis razliku, a ta je da u HR mozes klincu od 5g dati romobil koji moze 50km/h, i po zakonu je sve OK i legalno.

 

Ako tebi to nije jasno, onda ti dajem prijateljski savjet - nemoj imat djecu, ne razmnozavaj se.

wifi čet 24.6.2021 16:30

pa mozes mu dat i motor koji ide 150, i auto koje ide 200... al ako je tebi zakon jedino sto te sprjecava da ditetu od 5g das takav romobil, takav motor ili auto, onda je tebi pametnije ne imat dicu... 

i nagradno pitanje, sto mislis koliku brzinu ulovi dite od 6,7 godina s biciklom na 20" gumama? evo, da ti pomognem, brzi je od xiaomija m365pro... 

jucca sub 28.8.2021 14:41

I koliko bi kostala ta "strašna" registracija?
Ja se slazem se odlukom, ukoliko bi se primjenjivala na SVA prometala koji mogu ici 25kmh+, a ne samo na romobile. Dakle 16 god+, obavezna kategorija, kaciga,...
Makli bi spore i neiskusne sa ceste.

jucca sub 28.8.2021 21:28

Ocito nisi probao pravi romobil, nego igracke. Jer da jesi, znao bi koliko su opasni. Pogotovo bez zastitne opreme.
Imam jedan 2x1200W, ide jaaako dobro, toliko da ga se ne usudi niko od mojih vozit 😁
Ja, koji sam dosta iskusniji, ne palim drugi motor, nego kad mi stvarno zatreba. Kad trebam pretjecat, velika uzbrdica, tezi makadam i sl.
Prije sam imao Ninebota ES4, i to je igracka prema ovome, upravo tu i po prijedlogu novog zakona bi se povukla granica. Posteno.
A vani su vec romobili, ebicikli, unipedi od 6kW i preko, koji idu debelo iznad 100kmh. A sta tek dolazi....
Treba regulirati to na vrijeme i amen.
Samo je pitanje dana kad ce voznja na krepane dinosaure nestati, i to nam je svima jasno, a pjeske necemo sigurno ic, osim ako nas ne budu placali za to 😂

bunker ned 5.9.2021 17:59


Fromilid , ima na fejsu dobra grupa za električne romobile u kojoj korisnici iznose svoja iskustva i probleme sa romobilima, i msanovi romobili su često na repertoaru kao nepouzdani i sklepani od loših dijelova...

bunker ned 5.9.2021 18:05


Peregrimus , bitan je podatak koliko si para spreman dati za to i do koje težine romobila ti nije problem se boriti sa time...

Mi doma imamo dva, jedan košta 3800 kn i težak je 15 kg a drugi košta 10 000 kn i težak je 26 kg, te oba stanu u bunker vozila ( ili u torbu pa ga tako uneseš u tramvaj/vlak/avion/brod...)

Domet jako ovisi o težini vozača i konfiguraciji terena pa čak i o načinu vožnje ( jedan ili oba motora u pogonu, podešena startnost i sl... )

Za neke modele romobila možeš birati sa kojom baterijom će ti biti isporučen pa tako možeš imati i bolji domet.

Wack uto 1.2.2022 16:29

Pozdrav ekipa namjeravam da uzmem električni romobil jer mi treba za posla (taxiranje mi je preskupo,autobisu su dosta nepouzdani i kasne)

Tako da imam par pitanja, namjeravam bar ovo sto sam do sada googlao i citao moja max cijena je 4000kn razmisljam o "SEGWAY Ninebot KickScooter F25E(cijena bar sto sam ja nasao mu je 3600kn)" kakvi su vasi dojmovi ? kvaliteta,cijena i tako to ?


Ne treba mi nista jako ni divlje imam 37godina sa njim namjeravam samo na posao i kuci sa posla.
Udaljenost do posla je nekih 5-6km brine me sto ima uzbrdica jednim dijelom kada putujem na posao pa ne znam kako ovi romobili se snalaze na uzbrdicama.

I mozda malo cudno pitanje ali vezano je za jel oke voziti ovo medju ljudima naravno sporijom brzinom po cesti mi se bas sa ovim ne ide jer danas svaki imbecil ima vozacku.
A sto se tice romobila jel meni treba neka vozacka ili nesto jer znam da su ili ce u buducnosti mijenjati zakone pa nisam siguran jel mi ga se isplati uzimati uopste ako cu morati na neke testove i polaganja.

Hvala.

Zeppe čet 17.3.2022 12:18

Pozdrav ekipa, evo prijatelj me zamolio da se raspitam tu medu vama znalcima u vezi punjaca. Pokvario mu se punjač za Soflow S03 i sad trazi alternativu da može kupiti negdje unutar lijepe naše. U privitku saljem sliku utora za punjenje. Hvala vam unaprijed ☺️

rl99 pon 11.7.2022 22:58

Pozdrav, kupujem novi romobil za brata od 13 godina, budzet je nekih 3500kn pa me zanima jel ima kakvih preporuka sto da se uzme? Njemu je najbitnije da ide sto brze, ali koji bi bio najbolji odabir?

Sideswipe ned 17.7.2022 23:15

Pozdrav ljudi!

 

Evo da se i ja pohvalim da sam ubo Ninebot G30 Max. Iskreno, nisam se nešto baš preusrećio. Za ove naše ceste mi je to ipak neugodno prijevozno sredstvo koje nije za ljude koji imaju probleme sa kičmom, zglobovima. Kada sam gledao što uzeti razmišljao sam da prođem povoljnije jer mi je trebalo nešto za po gradu i malo van grada. Htio sam MS e10, no nakon pregledanih tonu recenzija sam uzeo G30 jer kao je najbolji u srednjoj klasi. Eto, dobio sam model sa gen1 motorom koji kad se promjeni regija ide do 30km/h i kada padne ispod 60% baterije ide opet 25km/h. Međutim nakon nekih kilometara počela mi je zujati poluga gasa. Tokom druge vožnje je počela i vibrirati. Kada sam zvao trgovinu gdje sam ga uzeo i pitao što da radim rekli su mi da će organizirati prikup i da ide na servis. Od toga je prošlo mjesec dana. Zovem da ih pitam što je s tim čudom kažu da su dobili odgovor od servisa da su poslali "službeni" upit Segwayu što da rade...

 

Ako ništa nebude ovaj tjedan neznam šta da kažem osim da sam to govno od poluge mogao i sam zamjeniti odavno... 

 

hebeno dobro bačenih 6k kn..

 

EDIT: jučer stigao overseas sa novim G30 Max, isti problem i na novom, haha. Na nekakav premium ele.scooter koji je najskuplji ugrađuju jeftinu polugu gasa koja dođe 100kn...