Automobili

Aixam (moped auto) za skroz neiskusnog vozaca

ZovemseZoranidolazimizRijeke pon 12.4.2021 23:06

Pozdrav,

 

ovaj imam vozačku za motor (A2) i vozio sam motor nekoliko godina, ništa posebno grad uglavnom.

 

Kako trenutno nemam vozačku za B kategoriju (plan ju je napraviti) mislio sam kupiti ovakav mopedić koji se može voziti s mojom vozačkom.

Ne treba mi ništa posebno brzo (stvarno max brzina od 45kmh je dovoljno za mene) niti sigurno (sigurnije od motora je sto posto), nego samo da me jednom tjedno odveze od A->B i da pomognem staroj s vrećicama iz marketa i to je to.

 

Kako od vožnje auta imam 30ak sati s instruktorom (a trebalo bi mi nažalost još najmanje 100) htio sam pitati koliko bi mi to teško uopće bilo za voziti? Mislim uključivanje u promet, parkiranje, općenito vožnja? Radi se o vozilu veličine Smarta.

 

 

Hvala na odgovorima.

SamoPitam3 pon 12.4.2021 23:46

Ja zapravo nisam siguran da ti to mozes voziti. To je am kategorija, a ti imas a2. Mislim dobijes sa b kategorijom i am, ali mislim da je ne dobijes s a2.

 

P.S. Iz ciste dosade sam si dao truda i nisam nikakvu korisnu informaciju pronasao. Klasican djumbus od nase birokracije oko toga (l6/l7 cetverocikli). Najbolje da odes u policiju i pitas mozes li ga voziti s dozvolom koju imas. I sam si zamjetio jedan od mogucih problema - parkiranje. Objektivno nisi polozio kategoriju na kojoj se uci parkiranje sa vozilom na 4 kotaca. No prije nego se zaletis u kupovinu mislim da je najbolje da odes u policiju i pitas. Mada ne znam zasto bi ti trebalo jos 100 sati da polozis B kategoriju, ali to je vec neka druga tema....

cvaja997 uto 13.4.2021 06:21

AM je kategorija mopeda. Ograničenja: do 50ccm (kubnih ccentimetara zapremnine) te do 2kW deklarirane snage. A2 je do 35kW snage, pritom se treba poštovat i granica od x kW/kg te da agregat ne smije razvijat duplu snagu bez blokada. To znači da masa motora mora bit u odredenim gabaritima, a npr. Yamaha MT07 bez blokada ima, bubam 60kW, ali postoji A2 verzija sa 35kW. Uglavnom sa A2 može vozit AM, zakonski.