Amazon izbacio dva nova Kindle Paperwhite modela

Novi Kindle Paperwhite modeli imat će i ažurirani softver koji među ostalom donosi 'swipe-down' izbornik s postavkama kakav smo navikli vidjeti na pametnim telefonima

Matej Markovinović srijeda, 22. rujna 2021. u 06:00

Amazon je nakon gotovo tri godine izbacio novu verziju Kindle Paperwhitea, tvrtkinog najpopularnijeg e-čitača, koji donosi veći 6,8-inčni e-ink zaslon s mogućnošću podešavanja temperature boje svjetlosti, brži procesor, poboljšanu bateriju i USB-C priključak.

Naime, osim što je zaslon za 0,8 inča veći od onog na prethodnom Paperwhite modelu, od promjena se ponajviše ističe poboljšana baterija koja će jednim punjenjem trajati čak 10 tjedana, što je značajan skok u usporedbi s onih šest kod prijašnje generacije uređaja, tvrde iz Amazona.

Foto: Amazon
Foto: Amazon

Budući da je Amazon konačno zamijenio zastarjeli Micro USB, punjenje će pomoću USB-C kabla biti brže, pa će za punu bateriju biti potrebno oko dva i pol sata. Osim toga, tu je i novi SoC koji će, kako kažu iz tvrtke, poboljšati performanse za 20 posto.

Iako je Amazon značajno povećao zaslon na novom Paperwhiteu, također je smanjio okvire uređaja, pa se njegova veličina i nije toliko promijenila. Valja istaknuti da je gustoća od 300 PPI ostala ista kao i na prethodnom modelu, pa će tekst i dalje biti čitljiv i jasan.

Foto: Amazon
Foto: Amazon

Poboljšano je i LED prednje osvjetljenje, pa će osvježeni Paperwhite dolaziti sa 17, umjesto s pet LED žarulja, imat će 8 GB memorije za pohranu te će za njega biti potrebno izdvojiti 129,99 eura.

No, Amazon je po prvi puta izbacio i skuplju verziju popularnog e-čitača, Kindle Paperwhite Signature Edition, koja će uz mogućnosti svog „jeftinijeg brata“ imati i automatsko podešavanje osvjetljenja, podršku za bežično punjenje te 32 GB memorije za pohranu, zbog čega je i cijena nešto skuplja – 189,99 eura.

Kindle Paperwhite Signature Edition. Foto: Amazon
Kindle Paperwhite Signature Edition. Foto: Amazon

Nove Kindle uređaje možete naručiti već danas na Amazonu.