Windows

Windows licenca R1 legalnost

ihush pon 13.5.2019 17:55

-što je R1?

-svaki račun je račun, r1 je samo zadana forma tj podaci koji su propisani kao OIB-MB tj naziv osobe-firme i time se eliminira mogućnost da netko tuđi račun knjiži kao svoj, trošak-porez. Važno samo za firme i samo unutar HR jer je takav propis.

-ukinut, ne postoji.. ulaskom u EU ukinut kao obveza jer račun je račun, neovisno o ostalim podacima ili formi. Ostale države svijeta i EUa nemaju baš ništa s našim osobnim podacima ili sudskim registrima firmi (jednako kao registracija auta ili osobna..). Računi izvan hr nemaju taj podatak, što god se kupi iz vana ne mora imati MB jer račun formira onaj tko ga izdaje, ne kupac. Konkretno MS za partnere nema taj podatak, račun jednako vrijedi samo treba znati knjiižiti, obračunati porez itd dok se plaća MSu, kroz njemačku banku a sjedište ze EU-EMEA je u Irskoj..

-naravno, svako nepravilno knjigovodstveno knjiženje je porezni prekršaj, ali nema veze s win-licencom, prevara je prevara, lažni trošak/račun je lažni itd..

 

.. no kod nas je uobičajeno da inspektor traži R1. Tj bilo je i sad je vakuum, nedefinirano, tj nema osnove u zakonu, nema osnove u logici, no i dalje je unutar hr pravilo R1, kao što imamo fiskalizaciju.

-nekad davno su inspektori tražili origianalan medij, diskete-cd (hologram) tj to nije lako falsificirati i to je bio dokaz (i diđeji su morali imati origal ili kazna-pirat). Danas digitalizacijom fizički medij uopće nije važan tj licenca-kutija-key se može kupiti bez medija, s dvd ili usb.. stvar izbora-cijene. Slobodno tržište, možete bilo što kupiti bilo gdje, osim izuzetka robe koje su izuzetci (a soft nije izuzetak slobodne trgovine). Štoviše, zamp nametom na medije to je legalno-legitimno pravo pa i izrada backup-kopije (ovisno kako koja zemlja, može biti do npr 7 kopija, više se kao s drogom može tumačiti kao umnažanje za prodaju-distribuciju=pirat.. ne kao backup i za osobne potrebe). Najnormalnije je skinuti bilo koji software i sve soft firme nude download, trial period i sl. dok je kupnja keya-licence-aktivacija odvojen dio ili može biti preduvijet za download. Vlansik-porizvođač je taj koji odlučuje, on jedini ima pravo odlučivati, kako o cijeni tako i načinu distribucije, uvjetima cijeni itd.. to nije stvar države-zakona-inspekora ili nekog trećeg.

 

Tako imate npr Adobe, CS-paket, CC.. photoshop. Naravno, za korištenje morati imati odgovarajuću važeću licencu i aktivirati je tj otključati soft-ograničenje-zaštitu + čak proizvođač mora na adekvatan način zaštiti svoje vlasništvo (kao što vlansik auta mora zaključati auto, prije par godina žena kažnjena jer je u areni-parkingu ostavila otvoren prozor.. 300kn), tj tek tad vlansik ima pravo zakonske zaštite. Zato svi vlasnici softwarea (i ostalih autorskih-vlasničkih prava) sve ograničavaju i brane sve osim ono što izričito dozvole.

- MS ima MS store, ista stvar.. i razlika, za download win10 ne traži key kao preduvjet, za stare win kao win7-8 traži kao i ostali proizvođači, odnosno, bez keya je trial period recimo 30 dana dok je MS ukinuo i trial (win7 se gasi svakih sat-dva.. i sl.). Dakle, MS kao vlasnik odlučuje i dozvoljava DL bez ikakvih uvjeta, ali naravno za legalno korištenje morate imati važeću licencu, ne račun, ne R1 jer MS vas ne traži R1 ili račun i MSa se ne tiče tko je kojim novcem-računom nešto platio, nego jel licenca važeća a on to kao vlansik određuje, ne inspektor ili zakon i jedini MS može reći vrijedi li licenca tj autorizacija-validacija na MS-serveru. Ako vam je win aktiviran, u win7 je vidljiv logo genuine.. u w10 piše.. i to je to. To je važeća licenca, ne R1.

Licenca je kao dozvola za vožnju auta, ne vrijedi za drugu osobu ili kategoriju vozila (osobno-autobus-avion-motor..), tako je i s licencom. Licenca se može izgubiti tj ne vrijedi ako se koristi suprotno uvjetima licence i sve je navedeno u EULAi. -čitajte.

Tako u EULAi za npr njemačku postoji kao izuzetak da mogu prodati računalo i oem licencu, prenjeti licencu na drugog korisnika-vlansika (firma) i to se odnosi na oem računala (čitav pc-lap koji je došao s predinstaliranim softwareom nekog proizvođača kao hp, lenovo, asus, .. tj ms-oem partner). U ostalim zemljama licenca nije prenosiva s jedne na drugu osobu (neovisno ima li R1, tj to nije licenca..). HR nema takav ugovor s MSom tj EULAu i tad joj to MS-ugovorom ne dozvoljava, tj to znači da ne može firma a kupiti od firme b računalo s licecnom i legalno krostiti mada ima r1. Ta licenca ne vriejdi za tu osobu (firma je pravna osoba).

-druga razlika hr i globalno.. npr ne postoji pravna razlika privatno tj miješa se privatno i fizička osoba i kućni korisnik. Privatna može biti i firma što se u kapitalizmu zapravo podrazumijeva a sad smo u kapitalizmu (mada neki nisu svjesni..). Kad se ogovir o privatno-kućnoj (fizičkoj) osobi, ona nikad nikom ne mora ništa dokazivati nepostojećim R1 računom, izlaskom iz trgovine možete račun baciti.. firma ga mora knjižiti (ako knjiži trošak) i čuva se kao knjigovodstveni podatak 10g.. to su poslovne knjige, neovisno o tome što je u njima, win-licenca, stolac ili wc-papir.. svi troškovi, porezi.. i u slučaju muljaže s porezom -kazna. Ta kazna nema veze s licencom. Izmišljen trošak ili predporez lažnim računom.. i bitna razlika, jer kod nas se to upravo zato traži, R1 tj na tom računu mora biti naziv firme, oib-matični broj i vrijedi samo za tu firmu tj ne može firma a knjižiti u svoj trošak račun s nazivom firme b.. to je R1 iz zbog toga postoji, to je porezno-knjigovodstveno pravilo (i nema veze s licencama-eulama ili MSom-softom).

 

-slobodno tržište, možete bilo što kupiti bilo gdje, osba ili firma npr turist ili online. Cijena nije stvar zakona, ne može se uvjetovati R1 jer nije hr trgovina, no apsolutno je identično, licenca za win vrijedi ako je kupite u hr, posljskoj, francuskoj, zanzibaru.. tj jednini koji validira je MS, ne inspektor ili hr. Možete jednako kupiti wc papir iz poljske i knjižiti ga kao trošak, obračuna se porez i to je to. Identično j eza software-licencu. Vrijedi. Vrijedi i ako kupite na ebayu, tj to nije neka ileglana-na crno trgovina, nego poznato mjesto za koje MS zna. Ako je nešto nelegalno tad bi MS podigao tužbu i naplatio milijune kazne. Takve tužbe nema. Kupac-korsnik ni ne može provjeriti ili znati više od MSa i države koja je nadležna, odnosno, ako key kupljen na ebayu prolazi verifikaciju i aktivaciju MSa tad je to valjani-važeći key-licenca.

 

ne miješati win home/pro (ent/edu...) licence, tj home i pro mogu obje za kućne ili poslovne korsnike. To kaže vlansik, MS i to piše u EULAi. Drugi software kao nrp Office ne može, tj home nije dozvoljena licenca za poslovne korsnike, isključivo za kućne ili student itd.. Tako neka firma može kupiti npr MSO-home i imati R1, aktivirati i normalno koristiti ali tad zapravo nema licencu, tj uvjeti licence i korištenje kao da ima vozačku a kategorije i vozi b-c.. tad licenca nije važeća ali dok to ms ne ukine radi, tj dok ne tuži ili kroz BSA.. no to nije porezni prekršaj i sl. to je 'samo' korištenje bez važeće licence i stvar odnosa vlansik-korisnik. U slučaju da MS tuži, dobio bi presudu, firma kaznu no država osim posredovanja suda s tim nema ništa dok će inspektor to možda primijetiti i prijaviti 'nadležnima' zatečeno stanje.

 

Piraterija. Kao sinonim za sve zabranjeno, kažnjivo po Kaznenom Zakonu, silom zakona, npr distribucija, hack, crack, kršenje copyrighta i svih autorsko-vlasničkih zaštićenih prava.

Prije su svako ne imanje licence-računa ili original medija inspektori jednostavno naveli kao piraterija.. pogrešno/točno.. tj ako skinete torrentom win tad je to KZ-distribucija (jer je torrent istovremeno distribucija), ako koristite nedozvoljene aktivatore-crack.. opet piraterija, itd. Ako skinete legitimno-leglano s MS stranica, tad nema piraterije, ako ne distribuirate tad niste distribuer-pirat, ako ne crackate niste pirat itd.. Jedini legalni način za pribaviti ISO-soft je download s legalnog izvora a to je MS-stranica ili kod ovlaštenog distributera. Svi ostali izvori i načini su zabranjeni i neki pirat-KZ. Tad nije kazna za korištenje bez valajne licence nego za pirateriju, KZ. Kao što za muljažu s računima nije licenca-piraterija nego zakon o knjigovodstvu-porezu.. ali svi sve pomiješaju (dok je isnpektorima to bio omiljen izvor 'prihoda'..). .. no već je par godina isnektorat raspušten, sad se reorganizira.. vidjet ćemo. Tad je piraterija prebačena na carinski prijestup i tad su kazne s 5.000kn skočile na 50.000kn i više.

Ni jedna firma se time ne treba igrati. AKo vas pak optuže za pirateriju tad ili objasnite da niste pirat ili pazite što radite, mada korisniku izgleda isto, nije isto npr DL s msove str ili torrent + crack.. licenca je tad najmanje važna stavka ili njena cijena. Ako ste skinuli torrentom tad se opravdano kažnjeni za pirateriju, ako koristite crack jednako..

 

- windows 10 DL.

 

- EULA ...

 

- R1 ..

 

-kupnja keya na ebayu za 3-5$ je jednako legalna kao kupnja bilo čega bilo gdje (dok netko ne da konkretan drugačiji dokaz ili zakon, bar tužbu..). Sve dok MS server prihvaća aktivaciju nema smisla govoriti o pirateriji ili ilegalnom izovru i sl. To je sam MS kriv, tj tako je odlučio (kao i uvjete eule i sl.), jednostavno njegova želja, njegov interes, njegovo vlasništvo .. i njihova odluka o npr besplatnoj nadogradnji w7-8 na w10, kao i ukidanja trial ograničenja, dozvoljen download ili ulazak u insider za obične juzuere koji s insiderom veze nemaju. To je odluka vlasnika, ne zakona ili inspektora. Cijena nije stvar zakona itd.

-key kupljen na ebayu radi,najnormalnije, jednako kao key kupljen u lokalnoj trgovini.. pri tome ne znamo niti možemo znati kao kupac jel ta trgovina ima ugovor s MSom, plaća li poreze i sl. ili radi na crno-sivo. Jedino što vidimo je prihvaća li server key ili ne.. ako ne prihvaća, tražimo povrat od trgovca i to je to.

 

-za svaki software morate imati odgovarajuću licencu. Licenca je stvar koja ide uz software, to je ugovor, uvjeti kao MS EULA. Za primjer najzgodnija free-FOSS licenca koja tad kao primjer lako objasni što to morate imati (ako inspektor traži licencu..) tj to je komad papira-text.. 7z licenca, u kojem je navedeno što smijete, što ne smijete, uvjeti. Cijena ili R1 s tim nemaju veze. Uvjete licence određuje vlansik, ne zakon-država. Postoje npr freeware (obično free za kućne, ne za komercijalu), shareware (isto-slično), cardware itd.. dok se za gnu/linux/foss/gpl može navesti kao copyright i copyleft.. itd. U pravilu, osim za baš free soft, svi iz freeware klase za komercijalu traže plaćanje (nema free, osim kad je stvarno free kao 7z) i svkai soft ima svoju licencu.

-pravila.. npr ako inspektor odbije komad papiran npr na engleskom.. (mada smo sad eu..) po pravilu, svaki soft (sve robe) koje se prodaju-distribuiraju na lokalnom tržištu, moraju imati prijevod, deklaracije i sve prateće papire prevedene na hrv, ali to vrijedi samo za one robe koje netko prodaje-distribuira na našem tržištu. Ne vrijedi za npr 7z jer se ne prodaje na našem tržištu nego sam korisnik downloada online i tad te obveze prijevoda nema jednako kao da kao turist ode u japan i kupi npr vešmašinu.. ne mora tad imati prijevod, upute.. ali ako je u domaćoj trgovini tad mora. MS eula je na hrv.jeziku .. sve online ne mora uopće imati lokalni prijevod. Sve ostale obveze kao npr ovlašteni servis-jamstvo/deklaracije su samo obveze kad postoji uvoz-distributer, ne kad kupac-korisnik sam osobno ili online nešto kupi izvan hr.

 

-dvostruko oporezivanje.. ako nešto kupite npr u UK, kao turist, platit ćete lokalni porez-vat.. ili tražite 'meverštojer' povrat i plaćate porez-carinu kod uvoza u svoju zemlju, hr. Online je to automatika, ako ukucate odgovarajući porezni broj, automatski će biti naš pdv, ne engleski jer ne plaćate njima porez u tom slučaju .. dok na software (generalno znanje) nema carine. PDV se pak plaća na sve robe-iznose dok se nrp carina naplaćuje po zemlji ulaska u EU.. (luxemburg i sl.) ili online/direktno hrvatska.. Države imaju međusobne ugovore o izbjegavnju dvostrukog oporezivanja, mirovine-plaće, robe-usluge.. ali pravilo, porezi se plaćaju (jednom).. neki nikad, neki dva put.. :) Da bi neki račun bio R1 mora imati iskazan porez, jer to je porezna osnova, poslovanje-zakon. Ako netko naručuje npr win završit će npr u Irskoj s njihovim proezom ako ne navede drugačije (drugu zemlju-vat broj..). Ako je netko na tom računu platio porez irskoj, to s hr nema nikakve veze i ne može biti predporez knjižen, tj samo onaj porez koji ste platitli hr možete tražiti nazad, kao što kavu u kafiću tražite tamo gdje se je platili, ne u susjednom gdje bi vas konobar začuđeno gledao... pri tome je sporedno koja roba, licenca, wc papir, namještaj, auto.. pravila su ista, zakoni su isti i jednako se primenjuju (osim što se za soft-zamp primjenjuje i copyright i sl kao piraterija/plagijat/falsifikat i sl.).

 

copyright.. to je zaštita branda, imena, marke.. to štiti intelektualno vlasništvo (licence, patenti.. vlansik, mada se u glazbi-zampu uvjek govori o autoru djela, važan je samo vlasnik kao MS ili Sony..).

svaki dio koda je zaštićen copyrihgtom ili c-u-krugu, kao i r-u-krugu (koji znači da je registriran..). Ako pogledate, to je svaki byte u win, svaka skripta i time je zabranjeno svako umanžanje-modificiranje-distribucija i sl. osim ako vam vlasnik to dozvoli. To je kršenje KZa, npr svaki crack. Za primjer pogledajte neke fielove u win folderu (svaki .exe-dll, skripta i sl.) ili CMD/PS.. ''(c) 2018. Microsoft Corporation. Sva prava pridržana.'' ili ako pogledate bilo koju web stranicu, film i sl. čak i EULA kad već govorimo o licencama, vidjet ćete sličan copyright vlasnika/godina. To znači da ako za nešto nemate izričitu dozvolu tad je to zabranjeno i kažnjivo po KZu (ne treba privatna tužba) i zato je piraterija/hack/krack loša stvar. Kazna. Sve što na sebi ima copyright je zaštićeno zampovskim zakonima, kažnjiva distribucija i sve ostalo.

-ako netko koristi u firmi crackane windoze, može očekivati odgovarajuću kaznu, može očekivati višestruku kaznu, za svaki soft zasebno, za svako računalo.. i ovisno o nadležnom sudu usa-uk-hr.. neki iznos kazne.

 

distribucija/distributer.. leglana, onaj tko ima dozvolu vlasnika, sve ostalo, ako nema takav ugovor, je nelegalno-piraterija-kazna, KZ. Tako nitko ne smije ni dijeliti windowse ili bilo koji dio, čak i kad je nešto đabe (jer cjena nema veze s tim) npr directx.. tj može svatko skinuti s MSovih stranica ali ako nije distributer ne smije distribuirati drugima. Pirat, KZ. (torrent, jer je to p2p mreža, dijeljenje, istovremeno upload-distribucija).

 

u hr zakon propisuje R1 i domaće firme-trgovine ga tad moraju imati ako su u sustavu pdv-a (izuzetci su izuzetci.. npr obrt-paušal, veleprodaja nema fiskalizaciju itd.). Tako će kupljeno u domaćoj trgovini imati R1 formu kao i fisklaizaciju, ali sa samom licencom ili softwareom to nije povezano niti se MSa kao vlasnika to tiče. Time nikakve posljedice ili veze s licencom nema. (odnosno, ako netko zna drugačije, može objašnjenje, zakon.. uz podsjetnik na godine, eu i sl.).

 

-dok većina domaćih trgovina ima cijenu od cca 800-1200kn za win licencu, neka poljska (ili što već) ima u pola cijene 450kn.. i navode kako izdaju R1, legalno? Tad je legalno i 3$ na ebayu tj isto je dok je cijena samo stvar marže-trgovine i nabavne cijene. U hr nema 'veleprodaje' MSa (ni adobea.. i drugih..). Do nedavno je u usa-uk postojao retail 3-pak cijene 120$ za tri licence, kod nas cijena jedne-oem.. i to je leglano, jednako kao svaka druga cijena jer cijena nema baš nikakve veze s licencom ili zakonom i inspektorom kao ni s R1 računom. Ako račun nema odgovarajuće iskazan porez, tad se ne može knjižiti kao trošak-predporez.. i to je ok, tj ako netko nije platio porez u hr, nema što knjižiti u taj trošak po tom računu kao i da knjiži tuđe račune.. ako se kupi u domaćoj trgovini wc papir na ime firme, knjiži se trošak, pdv, ako plati gorivo, trošak pdv..  ako ne plati pdv nema r1 kao što postoje obrti koji ne iskazuju pdv i tad to ne može biti tako knjiženo. Da se kupi wc papir iz kine, tad bi išli carinski troškovi itd. Soft je roba, usluga, zakoni pokrivaju sve robe i usluge, jednako. Slobodno tržište (osim trgovinskih ratova..). Nafta, zlato, oružje.. su robe koje kontrolira država, droga, alkohol.. npr zabrana prodaje maloljetnicima. Software nije benzin, tj nitko ne daje licencu za korištenje benzina ili wc papira, ali trgovac koji se bavi distribucijom mora biti za tu djelatnost registriran (ili je na crno). Soft=digitalizacija, kao multimedija, stvar koja se promijenila u posljednje desetljeće.. i distribuira se digitalno, dok gorivo-wcpapir tako ne može. Copyrigt+ZAMP, digitalija, ostalo je isto.

Licenca je ugovor-dozvola, ne vlansištvo, ne roba itd.. i nije važno kod kojeg trgovca je platimo, ako prolazi validaciju tad vrijedi, dok vlasnik MS ne kaže drugačije (a tad od tog trgovca možemo tražiti povrat, tužiti ga i sl. za prevaru i sl. no to jednako može bit i konzum ili msan kao i ebay).

ihush čet 27.6.2019 17:53

-ne platiš pdv jer ne može biti iskazan na stranom računu.. pdv ili bilo koji porez plaćaš državi.

-nešto sasvim drugo je možeš li to knjižiti kao trošak, ne možeš..

-porezni zakoni, knjigovodstvo s važenjem licence nemaju nikakve veze, jel licenca valjana odlučuje MS ne država. Ako MS kaže da je, tad je to valjana važeća aktivirana licenca, dok mjesto kupnje ili cijena nisu stvar zakona (osim ukoliko se radi neki nelegalan posao, nešto treće što s porezom i licencom nema veze npr prođeš kroz crveno, krvi si ali ne u ovom kontekstu teme i nema nikakve veze).

bunker čet 27.6.2019 19:40
ihush kaže...

-ne platiš pdv jer ne može biti iskazan na stranom računu.. pdv ili bilo koji porez plaćaš državi.

-nešto sasvim drugo je možeš li to knjižiti kao trošak, ne možeš..

-porezni zakoni, knjigovodstvo s važenjem licence nemaju nikakve veze, jel licenca valjana odlučuje MS ne država. Ako MS kaže da je, tad je to valjana važeća aktivirana licenca, dok mjesto kupnje ili cijena nisu stvar zakona (osim ukoliko se radi neki nelegalan posao, nešto treće što s porezom i licencom nema veze npr prođeš kroz crveno, krvi si ali ne u ovom kontekstu teme i nema nikakve veze).

 knjigovodja bu mu napravio uplatnicu za pdv za taj racun...

ShadoW čet 27.6.2019 23:30

jos jedno pitanje, koji je proces kada kupim laptop s original windowsima.

uz njih ne dobijem standardan key nego se oni aktiviraju na XYZ nacin. sto ako zelim instalirati windowse u VBox-u? vazi li ta ista licenca (na tom istom laptopu)

ihush pet 28.6.2019 10:29

-ne postoji XYZ način.

-ne postoji standardni key. Postoji valjani-važeći, posotji oem-retail-vlk po tipu licence kao i home-pro-ent-edu..

-ne postoje ''originalni'' windowsi, tj postoje samo jedni, ms-windows, nitko ne radi fejk-lažne.. osim modificirane (slipstrim). Nikad ne korisit nelegalan izvor za soft, jer nema potrebe, torrent je već kazneno djelo za komercijalu + problem što možeš dobiti svašta ispod haube upakirano (malware). Sa MSovih str možeš ako poželiš DL čistog-originalnog win, jedini siguran i legalan izvor-način ostali izvori-načini su samo ''možda''.. npr ako ti ja snimim install tad radim kazneno djelo distribucije i nelegalan izvor, ako sam skineš i snimiš tad je to legalno uz razliku da znaš što si skinuo dok ti ja mogu uvaliti bilo što. Nema original softa nego imaš ili nemaš važeću licencu. Licenca je kao vozačka dozvola (ne auto) i čak nije potvrda da znaš voziti nego da smiješ mada se podrazumijeva da znaš. Licenca vrijedi pod određenim uvjetima, ako prekrišiš uvjete ne vrijedi. Pri tome su win-soft ostali isti, isti byteovi, ali je licenca tad nevažeća kao da ti policija-sud oduzmu vozačku.

-predinstaliran soft ima oemov key. (formalno ms ne daje support, ali daje).

-jednom aktiviran key se veže uz hw-id i ako obrišeš-instaliraš, automatika će aktivirati važeći key-licencu spajanjem na ms server (internet). Ili koirsitiš ms-acc, tad je to vezano uz id korisnika.

-svaki (fizički ili virtualni) win traži odgovarajuću licencu, nevažno koristiš li VM ili hardware, isto je. (osim što razni tipovi licenci, paketi, kao server mogu uključivati dodatne.. kao dio paketa).

-ako imaš VM (vbox je jedan od njih), možeš imati desetke.. za svaki os, neovisno kako ga koristiš, trebaš odgovarajuću licencu, bez tog nemaš licencu. Možeš čak napraviti kopiju hw-pcja u vm i opet trebaš dvije licence, jer su to tad dva odvojena softa-osa.

-za svaki soft moraš imati odgovarajuću-važeću licencu. Svaki, pa i free-foss, tj čitaj gore, npr 7z.. ima licencu, kao što za vožnju moraš imati dozvolu, neovisno koji-čiji auto voziš (i to nema veze jel auto ukraden ili tvoje vlasništvo).

-ukoliko nemaš važeću licencu, inspektor to prijavi nadležnima (on nije nadležan, osim za KZ nešto što spada pod pirateriju i copyright, jer je tad po sili zakona, ne po privatnoj tužbi), tj vlsnicima tj zastupnicima BSA koji te tad mogu privatnom tužbom tužiti za korištenje bez važeće licence. Zato moraš imati važeću licencu. Ako si pirat, tad kazna, ako nemaš tad tužba itd.. No to je za firme, jer firme moraju sve imati u knjigama, čuvati račune i njih kontrolira bsa+inspektor.. kućni korisnik ne mora čuvati račun, ne mora nikad nikome ništa dokazivati nakon izlaska iz trgovine.. ima važeći key ako tako kaže MS, koji validira i aktivira (ili odbije, deaktivira, killswitcha..) nevažeći key, višestruko aktiviran key itd.. to jedino može MS, on jedini odlučuje jel tvoj key važeći, ne država-netko treći. Ukoliko nema nešto od 'piraterije' (kršenje kazneneog zakona, kao hack-crack-zamp-distribucija/torrent..) tad je sve stvar privatnog odnosa dvaju strana, vlansika softa i korisnika, privatna tužba (izuzetno rijetka praksa, skoro nepostojeće..).

.. možda lakše razumjeti VAŽNU razliku.. original-pirat .. možeš sad kupiti win key, npr u ms storeu za recimo 1000kn ili na ebayu za 20kn.. oboje su važeći-valjani keyevi ako njima možeš aktivirati win soft-licencu, ako ne možeš žališ se trgovcu koji ti je prodao i dobiješ povrat novca. Možeš jednako skinuti original win-iso s ms stranice i instalirati, aktivirati.. ili ne aktivirati ako nemaš key. Ako skineš isti iso nekim torrentom (pirat izvor) tad si prekršio kazneni zakon, tj postao si distributer i to je kažnjivo automatizmom, KZ (ne treba privatna tužba). Tad si kriv za pirateriju, mada možeš imati original win i key.. to jedno s drugim nema veze (mada je naravno direktno povezano, pravno dvije odvojene stvari kao imati auto i imati vozačku, oboje za vožnju).

-pošto ti MS sad dozvoljava DL, pošto više nema trial perioda (gašenje..) možeš i bez keya instalirati u vm i koristiti.. kao kućni korisnik. Radit će. Ako si firma, tad si zalutao i vjerojatno ćeš nakon inspektora platiti neku kaznu ili dobiti mail bsa.. Imaš ili ne key je stvar vlasnika, MSa koji je odlučio dozvoliti svima DL i install, korištenje.. bez keya. Pošto je MS vlansik, jedini koji o tome može odlučivati (ne država-inpektor), on to može. Provjeri.. idi na ms stranicu za dl win10.. može bez keya, kao i u installu možeš preskočiti, ali nudit će ti se kupnja-aktivacija. Probaj isto za w7-8.. već za dl te traži key, bez keya install ima ograničenje, nakon tog ne radi, gasi se.. to je stvar MSa koji je to odlučio kao vlansnik windowsa. To je stvar win10, ne za xp w7 itd..

+ nakon 10g. više ne moraš čuvati račun kao dokaz kupnje (licence), ni firme.. pa tako ne moraš više imati račun za xp-w7.. no to je za firme već besmisleno, radije čuvaš račun nego natezati se s inspektorom + stari win je mrtav, neupotrebljiv za nove potrebe kao internet-banking.. ili možeš koristiti npr ubuntu-linux/free.. ako je stvar u cijeni licence i sl.

Čitatelj pet 28.6.2019 10:52

Slipstream nije ilegalan proces, ako imas legalni OS i licencu.

Primjerice, na mnogim Intel plocama je prije bila potrebna disketa za RAID

drivere, osobito u doba XP-a, i to nije bilo najprakticnije rijesenje.

 

Ali slipstreamanje tih drivera u legalni ISO, te koristenje tog ISO-a za instalaciju

nije ilegalno. Bas zbog toga danas imamo mogucnost downloada Windows 10 ISO-a,

sa novim driverima i novim Buildovima.

 

Do Windowsa 7, to je bila siva zona microsofta, jer ako si zelio Windows XP ISO

koji ima SP1, morao si od MS-a telefonski naruciti taj novi CD, ali ga i platiti skoro kao pola vrijednosti licence.

Isto vrijedi i za SP2 i SP3. A cista instalacija bez SP-a, pa onda patchanje traje cijeli dan.

 

I tu dolazi slipstream, i nije ilegalan, cak ga i microsoft koristi (na odredjen nacin) prilikom distribucije OS-a putem SCCM-a.

Firme si dodaju drivere, software, kljuceve, licence, sve potrebno u SCCM, i s pomocu boot USB-a preko mreze se dobija 

tocno odredjeni OS sa svim driverima i paketima.

 

Ali, slipstreamani OS-ovi od strane trece ruke i dalje nisu ilegalni, no pitanje je dali su malikciozni ili ne (primjerice DELL ima svoje ISO-e za svaku masinu),

te nerjetko uz takve OS-ove dolaze i nezeljeni software (bloatware, shareware, malware i ostali *ware).

 

Moj savjet je, kod novijeg OS-a, jednostavno downloadati pravu verziju sa MS Web-a, tu nema greske. I u specijalnim slucajima,

sam sebi slipstreamati drivere, i ne dozvoliti da to netko radi za tebe - jer "nikad se ne zna".

ihush pet 28.6.2019 10:59
Čitatelj kaže...

Slipstream nije ilegalan proces, ako imas legalni OS i licencu.

..

 -tko kaže da je ilegalan? To je primjer da ne možeš biti siguran što je upakirano ispod haube.. malware/trojan.

-distribucija takvog je ilegana po dvije osnove, jer nisi ovlašteni distributer + jer nema dozvolu ms modificirati, + treća može se msatrati prevarom onog kome daješ-kupca, kao fejk-falsifikat..

-slipstrim je stvar koju možeš napraviti za sebe, u gornjem postu samo navedeno kao mogućnost da nešto skinuto s neprovjerljivog izvora ne mora biti dentično originalu, jer se govori o ''originalu''.. + mdcheksum kojim se može provjeriti hash# id.. da ne ulazimo dalje :)

 

-sva pravila od prije ne vrijede za w10, jer je MS sve promijenio.. pa tako nema ni SPa, ali imamo buildove svakih pola godine, sad 1903 aktualan, uskoro 1909/10.. možda renejmaju prema mjesecu kašnjenja :))

ihush sub 13.7.2019 11:04

evo jednog primjera.. promo materijal s buga, cijena win pro 10€...

 

-jednako tako je legalan izvor i ebay po 2-3$/€ .. tj cijena nije stvar zakona ili valjanosti licence.

-R1 ne postoji osim za hr pravile, porez, kontrola države zbog knjiženja troškova predporeza i zato ide oib-mb firme kao obavezni podatak (da ne može netko treći knjižiti trošak..) ali s MSom i licencom nema nikave veze, kao ni s cijenom ili mjestom kupnje u slobodnom tržištu, domaća trgovina, onli, eu-svijet..

-tko god treba za firmu, mora se nekako snaći kako će nešto knjižiti, to zna knjigovođa i ovo ne mora biti u troškovima-porezu, odnosno, tko želi može knjižiti kako želi.. nisam knjigovođa i to me ne zanima. Ovo je više info za kućne korisnike ili objašnjenje što je licenca, cijena, račun.. i recimo dokaz kako je tumačenje (ne)legalnosti ponekad stvar tumačenja ili ovisno koga pitamo.