Windows

Windows 11 instalacija preko USB-a

dado80 čet 27.7.2023 21:08

Pozdrav, kupio sam Win11 pro key te želim instalirati windowse preko USB-a na laptop..skinuli smo OS na netu te je frend "poštelo" USB da to sve pokrene no nema uspjeha (krene pa stane na pola) pa evo molim, može neki najjednostavniji savjet kako to napraviti? 

ihush pet 28.7.2023 12:01

-auti-motori mogu biti dizel-benzin, to su goriva, može biti ili-ili.. pogrešno=ne radi.

.. jednako tako je s install-boot medijem, od uefi-ja (već desetak godina), kao i posljednji win11 requiremenstsi koji za 'punu kompatibilnost' taže računalo novije od 2018me tj traži uefi+gpt+tpm2.0.. standarde-čipove, umjetna kompatibilnost koju hw mora podržavati-imati + mora biti omogućeno-podešeno u bios-u (ne isključeno, ovisno o defaultu staro-starije-novo..).

 

-tad imaš tri različita mjesta-mogućnosti, tj medij u jednom modu, računalo-bios-postavke + disk (drive-medij na koji se instalira os, ako je već korišten-inicijaliziran..). .. sve (dva-tri mjesta-medija) moraju biti sukladna-jednaka-kompatibilna..

-tj počinje od postavki biosa, recimo reset na default-factory.. i proći sve postavke, pri čemu će nova računala imati defaulte postavljene za win11 (vjerojatno-većina no možda postoji izuzetak pa treba provjeriti) .. zato se prvo počne s postavkama biosa barem provjera da je sve u skladu s win11, kao secboot+tpm koji mogu biti isključeni i tad ih nemaš..

-obrnuto, kad se to (ne)želi može se izmijeniti installer-win, npr po uputama ms-a ili rufusom, da zaobiđe te uvjete kao uefi-secboot-tpm.. kad želiš w11 a ne želiš te fičere iz nekog razloga... recimo da ti sad to želiš (jer nemaš razlog suprotno, ne navodiš ništa pa ni to jel staro-novo računalo-laptop.. dali je gore već bio neki os ili je novo tj čisti disk-drive-medij ona treća karika u kompatibilnosti).

-ovisno o tome što želiš tako se napravi install medij, usb-stikić.. u odgovarajućem modu, tj za win11 bez modifikacija je to uefi+gpt+secboot+tpm20 naravno i ahci za disk-drive + driveri za novi chipset koje installer ne mora imati uključene, kao intel-rst.. tj bez pravog-novog drivera za novi chipset installer ne vidi disk, jednako kao što ga ne vidi ako je pogrešan mod gpt-mbr ili sec.boot.. i u istom trenu imaš isti-sličan problem tj da install ne može do diska iz bilo kojeg od tih razloga (kompatibilnost ili zaštita).

 

-naravno, sam stikić može biti loš, loše snimljen, nebootabilan, greške u fileovima i sl. .. odnosno kad ti frend nešto snimi, pitanje je što je snimio, kakve win, modificirane ili origigi... a sve možeš sam, lako, online klik-next.. ili rufusom, no naravno tad moraš imati ispravan (novi) stikić i računalo na kojem ćeš napraviti install medij...

 

-razlika.. ms-tool, radi univerzalni-superfloppy, bez bootmoda, fat32 medij, koji nema bootmod, koji se tad mora u paljenju-post-u, izabrati, F-tipkama pri čemu na laptopu ftipke obično budu zamjenjene multimedijalnima pa uz to može biti potrebno stistnuti i fn tipku.. obično f-8-12.. ili esc za meni, trebalo bi pisati na ekranu u paljenju-postu ali ne mora biti vidljivo, brzo prođe itd.. zato se to mora znati jer imaš samo poneku sekundu za pritisnuti, ne držati stisnuto nego tipkati... itd..

-važno, zbog standarda, fat32 je ograničen na 32gb za bootabilne medije, tj može biti veći ali tad nije bootabilan (različite adrese-sektori-clusteri koji daju kapacitet, tad bios ne zna gdje je boot sektor i ne može učitati-pokrenuti medij-installer..).. veći od 32 tad mora biti formatiran kao npr ntfs a on ima boot mod, pa je ili mbr ili gpt a to ovisi o računalu na kojem ga izrađujemo + opcije koje nudi rufus.. dok mstool ne nudi ništa od opcija tj to je razlika za i protiv, u jednom slučaju želiš nešto drugačije, imati kontrolu ali tad moraš znati kako se što radi, što je cilj-razlog npr za rufus, dok mctool ne nudi ništa, klik-next ali tad ni ne znaš što je napravljeno...

-pa tako za novo računalo win11 u uefi-gpt-... modu mora biti tako napravljen stikić-medij + mora biti izabran u bootu, .. i razlika, starije-novije računalo tj defaulti koje bios automatikom nudi-radi, pa će starije računalo možda bootati u mbr modu ili ovisno o postavkama u biosu dok će novije možda bootati u gpt modu.. no to je na ćoravo, tad je sve možda ili stvar sreće.. tj na novim laptopima ni nema više stare opcije, nema cms-menija, nema mogućnosti starog-legacy-mbr moda.. no na ćoravo je sve možda a tad možda (ne)radi.. jer mora biti isto-kompatibilno.

 

-bez 'možda', podesiti bios, znati što se nudi, napraviti stikić u željenom modu + znati koje f-tipke su za cms-boot meni pa se ne ovisi o defaultu-biosu za boot + napraviti install-usb u odgovarajućem modu..

-razlika, bez moda mctoolom na fat32.. prednost, radi na svemu, staro-novo-win-mac.. ali mora se znati postavka biosa + Ftipka.. ili ovisi o 'sreći' kako će se na kojem računalu bootati tj u kojem modu, 50% točno-pogrešno..

-rufus.. može se sve, može konkretno, alat koji nudi sve potrebno za opcije, no tad i potrebno znati što se želi, čemu služi, razlog za-protiv koji netko ima-nema.. npr napraviti uefi-gpt-tpm20.. ili bez tih uvjeta (za starije računalo)... no tad je možda lakše jer se recimo ne mora loviti f-tipka u paljenju što pogotovo na laptopu može biti problem brzina-tipke..

 

-nema 'boljeg' tj svi alati rade istu stvar, boot medij, stvar je samo u znanju što se želi, cilj-alat-mogućnosit a tad imaš 2-3 mjesta koja mogu biti jednaka ili različita o čemu ovisi radi li ili ne.

+ kad je već nešto rađeno na tom računalu tj disku-driveu-mediju.. hdd-ssd-nvme.. to sve je sad drive-medij, na koji želiš instalirati os.

.. na novom računalu, novi disk, nema mod, prvo particioniranje-formatiranje mu automatski postavi mod, npr u gpt.. ali kad je već jednom nešto rađeno tad je to već postavljeno i za promjenu treba prvo obrisati-inicijalizirati tj reinicijalizirati disk, diskpartom u cmd-u.. (bilo bi lako u win, diskmanageru klikanjem ili bilo kojim disk-partmanagerom.. svi rade isto, kao i diskpart jedino što je tad potrebno tipkati u cmd-u, do koga dođeš shift+f10 u installu.. diskpart + enter, selectdisk-broj, pazi.. i nakon tog clean.. obrisano sve, ako je pogrešan disk izgubio si sve..)

 

-sam install je jedak za svaki os, win-ostalo, winver.. tj slično, kao i razlika home-pro npr za onlineacc ili local.. mreža, regija..

-preporuka, na ms stranici možeš čisto-legalno sve, skinuti-napraviti installer za win10-11, za jezik po želji, preporuka hr itd..

-za rufus se skine iso (isti početak s mctoolom, izbor izrada usb ili download.. izabereš skidanje ili što već piše, ne izradu usb-a..).

 

-preporuka za stikić, minimum 8gb, bolje 16-32.. ne veći zbog standarda, tj dovoljno je i na ostatak mjesta kad izrađuješ sitkić na kraju dodaš i chipset driver + ostale drivere za npr lan-wlan jer bez tog nećeš moći dalje, u installu ili na internet.. ostalo može kasnije, no na install stikiću je to zgodno imati pri ruci tj na stikiću dok slobodno mjesto služi upravo za to.. i zato je optimalno 16gb, cijena-kapacitet-standard-potrebe...

 

-kod snimanja stikića, ponekad nije sve ok.. ponekad su sve opcije ispravne-ok, sve je dobro ali neće.. ponoviti izradu stikića od nule (svaki alat defaultno briše sve) pa možda radi, tj moguća je greška u samom kopiranju-izradi stikića tj ne mora biti u ostalim koracima pa ako nikako drugačije 'neće dalje' ponoviš izradu stikića, provjeriš postavke.. čak i isto ponekad (ne)radi, jer je boot vrlo osjetljiv, nema ispravke grešaka u tom trenutku, pa ga boot-post-bios preskoči-ne vidi.. slično za cd-dvd ne mora biti svaka snimka-kopija ispravna tj boot sektor je moguć problem čitljivosti ili čitača-optike za dvd i sl. pa na nekom radi ili preskoči.. ponoviti sve pa tad radi.

ihush sub 12.8.2023 19:22
dado80 kaže...

tu smo stali,traži me "drivere" koje dok pregledavam sve n C: te D: ne nalazi...dal moram skinut drivere na usb di je sustav pa s njega onda "loadat"?kak da to napravim?

-drivere za mbo-chipset-kontroler (diskovi) skineš s mbo-proizvođač sitea za konkretnu mbo-chipset.. ili bilo koji drugi izvor uz osnovnu razliku intel-amd..

-driver, ako je zapakiran npr zipom, treba raspakirati.. da bi bio dostupan kao normalan file (info..) kojeg installer mora vidjeti (ne zipirano ili samoraspakiravajući exe što je ista stvar-zip-rar-7z..).

 

+ kad već to pripremaš, pribaviš i ostale drivere za svoje računalo, mreža-lan-wlan, audio, nek se nađe pri ruci, tj sve osim chipseta-kontrolera i mreže možeš kasnije, automatika-internet, no chipset-kontroler i mrežu ne možeš jer kvaka-22, prvo win mora raditi, internet.. dok installer nema najnovije drivere jer nisu uključeni u installer-bazu.. ili neke stare drivere koje ms izbaci.

 

-driveri za chipset nisu problem, ali ovisno o mbo-modelu, isti chipset može biti u ahci-raid-ide modu.. tj ovisi o postavkama (potrebama) biosa, pa kad se traže driveri ovisno što trebaš skineš potrebno (ili sve..)

-nešto starog.. nešto što nije ažurirano nakon izlaska win10-11.. recimo desetak godina staro računalo, možda nema driver za win10-11.. tad uzmeš prvi stariji koji ima, brojeći oseve unazad, w8.1, 8.0, w7.. pa čak i xp jer su driveri ekšli isti (za isti čip-kontroler) dok se mijenja certifikat+definicija za nove + novi powerplan i sl. + problem da od xp-a vjerojatno postoji samo 32bitni a za današnji os je potreban 64bitni.. (to mora biti točno, dizel-benzin..)

+ .. ako win ima noviji certificiran driver, generički, tad on ima prednost, po verzijskom broju + certifikatu.. i tad win-installer ignorira ponuđen stariji driver koji to možda nema (jednako u installu ili kasnije održavanje i sl.).. no to je veći problem za uređaje koji nude posebne fičere ovisno o driveru, npr printer-skener.. ne chipset, u pravilu... (tad se koristi menu-boot opcija F7.. koja dozvoljava install necertificiranog drivera no problem se ponovi recimo upgradeom win itd..).

 

-driver za kontroler-chipset.. može se skinuti s bilo kojeg proizvođača, recimo lenovo-dell imaju jači-duži support, dok za pc složen od komponenti tražiti asus-giga .. no asus recimo nakon nekog vremena ubije stranicu, nema.. tad se traži na intelu za intelchipset.. no on mada ima drivere malo ih 'sakrije', namjerno, jer u poslu je to na teret proizvođača-oema kao asus-giga.. tj intel ne želi biti support kranjem kupcu + ovisno o revizijama i ovisnosti o cpu može biti spetljano pronaći recimo vga driver, tj ovisi o cpu-integruši pa nije isti za celeron-pentač-i3-... dok će tražilica kao prvi izbaciti najnoviji za jači cpu.. i tek kad se pokuša install tad javi da hw nije podržan.. pa se sve ponavlja ili juzer ne zna koji driver skinuti dok se intel oko tog ne trudi .. postoji ali ..

-za razliku od gpu drivera za nvidia-radeon, to se lako skine s njihovih stranica dok se samo za dodatne utilse treba proizvođačev kao asus-giga.. npr za kontrolu ventilatora jer svaki oem to rebrenda za svoju marku, mada je sam driver isti nvidia-radeon za samu gpu.. nije njihov installer i javlja realno glupost.. no to je tako s brandovima i tržištem.. može biti jednostavno, često je komplicirano i to je tako.. :)

 

... no to sve će obaviti automatika, samo pusititi os da odradi svoje, par restarova i sl.

 

-ali.. :)) ni to nije sve, tj ovisno o postavkama biosa, uefi-secboot-ostalo.. ovisi može li installer do diska, tj poruka je tad identična kao kad nema drivera, tj rezultat, ne može do diska jer nema drivera ili zabrana-zaštita-enkripcija.. tj disk-računalo koje je već korišteno, zaštićeno.. kao i to da ovisno o postojećem gpt ili mbr modu diska i postavci biosa ovisi i installacija-boot tj mora sve troje biti jednako-isto-kompatibilno, pa ako jedno od tog troje nije, opet nema dalje..

 

-za intel, novje lapotpe-mbo.. često je potreban intel rst i sličan noviji driver, dok mu intel kroz godine mijenja nazive pa može biti i neki drugi.. tj to je nekoliko mogućih naziva, msahci, aistore, aiahci itd.. i to je već dovoljno da u installer skripti installer ne pronađe 'pravi' driver ili da javi kako hw nije podržan mada je to ekšli isto, samo drugi naziv-string, no tad on traži taj naziv.. + moguće kombinacije s nazivom raid a to ovisi o biosu-postavkama.

 

-sve mora biti kompatibilno (što i je ali..) i podešeno tako, tj ne samo da nešto mbo podržava nego tako mora biti i podešena opcija npr uefi-gpt-ahci i sve ostalo tad po tom kriteriju sukladno, disk-mod, installer-boot-mod.. + driver koji je u tom slučaju ahci, i tad radi, bilo što različitog i problem kao ovaj + sec.boot zaštita..

dado80 sub 19.8.2023 03:34

Opet smo na onoj slici gore...skinuo sam službene "chipset drivere" te raspakirao na usb no neće nastaviti proces. Da li osim "chipset-a" treba poskidati sve ( grafičke,audio itd.) pa to poklikati kad traži ili što?

Mladen sub 19.8.2023 05:22

Na slici su Win 7 i njegov instalacijski image u C: driveu ... pokušavaš napraviti upgrade sa Win 7 na 11 ?

Sa Win 7 na Win 10 radi, 10 na 11 također. Ako je neki stari PC onda možda ne zadovoljava uvjete za Win 11.

 

 

 

 

 

millennial pon 21.8.2023 12:11
dado80 kaže...

evo slika

 što si ti to skinuo i gdje?

 

select driveR to install???

 

Mladen kaže...

Na slici su Win 7 i njegov instalacijski image u C: driveu ... pokušavaš napraviti upgrade sa Win 7 na 11 ?

Sa Win 7 na Win 10 radi, 10 na 11 također. Ako je neki stari PC onda možda ne zadovoljava uvjete za Win 11.

 meni isto ovo djeluje kao win7.

dado80 uto 22.8.2023 21:37

Priča je malo poduža; dakle nije mi šljakala matična ploča te sam ju unutar grancije (odnosno komp) predao servisu koji mi vraća komp s novom matičnom...e sad mene se traži bit-locker key (stara matična jel s obzirom da se hardver po novom veže uz taj key) kojeg se ne sjećam ( da se razumijemo sve je legit) pa šaljem microsoftu poruku no oni ne smiju ništa - takva je politika stoga pokušavam sad ponovno podignuti Win11 pro (kupljen ponovno) pa eto tu sam di sam 

Dakle ja nemam ništa gore od OS-a već preko USB-a pokušavam podić nove Windowse 11.

millennial uto 22.8.2023 22:14
dado80 kaže...

Priča je malo poduža; dakle nije mi šljakala matična ploča te sam ju unutar grancije (odnosno komp) predao servisu koji mi vraća komp s novom matičnom...e sad mene se traži bit-locker key (stara matična jel s obzirom da se hardver po novom veže uz taj key) kojeg se ne sjećam ( da se razumijemo sve je legit) pa šaljem microsoftu poruku no oni ne smiju ništa - takva je politika stoga pokušavam sad ponovno podignuti Win11 pro (kupljen ponovno) pa eto tu sam di sam 

Dakle ja nemam ništa gore od OS-a već preko USB-a pokušavam podić nove Windowse 11.

 odakle ti taj OS na USB-u? kako si ga snimio?

ihush sri 23.8.2023 08:46
dado80 kaže...

Priča je malo poduža; dakle nije mi šljakala matična ploča te sam ju unutar grancije (odnosno komp) predao servisu koji mi vraća komp s novom matičnom...e sad mene se traži bit-locker key (stara matična jel s obzirom da se hardver po novom veže uz taj key) kojeg se ne sjećam ( da se razumijemo sve je legit) pa šaljem microsoftu poruku no oni ne smiju ništa - takva je politika stoga pokušavam sad ponovno podignuti Win11 pro (kupljen ponovno) pa eto tu sam di sam 

Dakle ja nemam ništa gore od OS-a već preko USB-a pokušavam podić nove Windowse 11.

 -vrati računalo servisu.. mada nije jasno, imaš li računalo-desktop-laptop-tablet koji je došao s predinstaliranim oem-osom ili bez..

-btw, za oem soft ms formalno ne daje support, pogotovo dok je pod jamstvom, servis-brand-trgovac.. no ms neovisno o formalnom daje support za sve pa treba biti 'uporan', tražiti i dobit ćeš.. no koliko vidim nije problem win licenca nego bitlocker .. pa riješi ga se.

millennial sri 23.8.2023 11:40
dado80 kaže...

Priča je malo poduža; dakle nije mi šljakala matična ploča te sam ju unutar grancije (odnosno komp) predao servisu koji mi vraća komp s novom matičnom...e sad mene se traži bit-locker key (stara matična jel s obzirom da se hardver po novom veže uz taj key) kojeg se ne sjećam ( da se razumijemo sve je legit) pa šaljem microsoftu poruku no oni ne smiju ništa - takva je politika stoga pokušavam sad ponovno podignuti Win11 pro (kupljen ponovno) pa eto tu sam di sam 

Dakle ja nemam ništa gore od OS-a već preko USB-a pokušavam podić nove Windowse 11.

 jučer sam bio u gužvi pa nisam dobro pročitao.

 

bitlocker je windows enkripcija koja se može koristiti za zaštitu podataka. taj tvoj disk je zaključan tom enkripcijom i bez ključa ne možeš ništa. znači moraš prvo ručno maknuti bitlocker, a to jedino možeš brisanjem particija i svih podataka na tom disku.

 

evo upute da ne pišem https://www.repairwin.com/how-to-remove-bitlocker-protection-without-the-bitlocker-recovery-key-or-password/

ihush sri 23.8.2023 15:47
ihush kaže...
..

 

-ali.. :)) ni to nije sve, tj ovisno o postavkama biosa, uefi-secboot-ostalo.. ovisi može li installer do diska, tj poruka je tad identična kao kad nema drivera, tj rezultat, ne može do diska jer nema drivera ili zabrana-zaštita-enkripcija.. tj disk-računalo koje je već korišteno, zaštićeno.. kao i to da ovisno o postojećem gpt ili mbr modu diska i postavci biosa ovisi i installacija-boot tj mora sve troje biti jednako-isto-kompatibilno, pa ako jedno od tog troje nije, opet nema dalje..

..

 -bilo bi lakše-brže da juzer u početku navede sve (važne) 'sitnice'.. kao i servis i enkripciju, tj po posljednjem postu, znao je to, ... bitlocker.

-zaštita, služi tome da netko-bilo tko ne može do podataka... može obrisati disk-podatke, može ga koristiti ali podatci su nedostupni + ovisi o internom kontroleru i mogućem zaključavanju pa ostane 'zaključan' trajno, kao mobitel-bankomat... enkripcija i sl. zaštite služe upravo tome, da se ne može disk staviti u drugo računalo (i tako doći do podataka..) dok se brisanjem neravno unište i podatci što je svrha te zaštite (za razliku od backupa a problem je riječ sigurnost u smislu pristupa podatcima ili rezervne kopije-backupa pa je malo nejasno...).

dado80 sri 23.8.2023 20:43

Dečki meni podaci nisu važni odnosno računalo je novo pa stoga nemam mnogo "gore" već je problem što se ja ne mogu pomaknuti od one slike jer uopće ne "prima" drajvere..ok vidim sad probat ću slijediti upute pa pobrisat

sve ok 

ihush čet 24.8.2023 00:16

-opet.. ili je problem u driverima ili u enkripciji (ili oboje..), ne miješaj to tj kad nešto napišeš trebala bi biti korisna info za neki savjet.. ovako se vrtimo, jer može biti sve-bilo što od navedenog kao i kombinacija.

 

-moraš razlikovati vidiš li disk ili ne.. ako ga ne vidiš, tad je driver, ako ga vidiš ali ne možeš koristiti tad je nešto drugo, zaštita ili nekompatibilne postavke (pa i pogrešan driver za novi-egzotični chipset-postavke koji radi 'na pola'..).

-brisanje diska, u cmd-dsikpart.. ode sve, tad ga inicijaliziraš u željenom modu, kreiraš particije itd.. to možeš tek kad vidiš disk tj imaš odgovarajući driver dok tako brišeš sve pa i zaštitu-enkripciju (osim interno čip-kontroler koji može biti neispravan, zaključan itd.).

 

-u installu.. kad se pojavi neki meni, stisni shift+f10 (=cmd..) utipkaj diskpart +enter.. list disk, select (broj diska, npr select disk 0 za prvi disk..) .. detail disk ... tek da vidiš podatke.. i nakon tog clean, pazi, ako je pogrešan disk.. 

BlackMoon čet 24.8.2023 06:01

Ja još od winXP nisam vidio da instalacijski proces traži te gluparije. Sve mi je to čudno, kao i to instalacijsko sučelje koje i mene podsjeća na instalaciju zastarjeloga windowsa 7. Meni  kao najjednostavnije rješenje izgleda izvući taj disk iz laptopa, spojiti ga na neko drugo računalo i napraviti puni format i konvert u GPT. Tada ga vratiti u laptop i pokrenuti instalacijus ispravnog sticka, prije toga kreiranog preko Rufusa ili MCT-a, direktno s MS stranica. Proces instalacije bi sam trebao pronaći sve potrebne drivere.

ihush čet 24.8.2023 10:56

-intel RST, jako ovisi o chipsetu+cpu (slično kao za intel-integrušu-vga) a problem je na novim laptopima za koje win-installer nema uključene drivere nego koristi generički koji radi onak... nikak :)

ihush pet 1.9.2023 21:29

-obriši particije diskpartom-sve-clean.. i ponovi ili imaš kvar-nešto, loš kabel, pregrijavanje, možda ne disk nego cpu-ram-mbo.. ili chkdsk pa možda prođe.

-sve to radiš iz 'dosa' tj cmd-a.. bootaš bilo koji win-installer, isto je.. prvom prilikom kad je na ekranu neki meni stisneš shift+F10 i otvori se cmd.. diskpart+enter.. itd.

-ili pribaviš hirens-strelec boot medij (skineš iso, nparaviš..) s njima možeš provjeriti stanje računala, npr memtest, disk, ostalo.. ili će i oni u bootanju javiti problem što znači kvar koji prvo moraš otkloniti, npr pregrijavanje ili nešto što radi grešku.. a ako je disk tad će livemediji-installeri bootati normalno pa već tako zaključiš gdje je moguć problem za potražiti.

millennial pet 1.9.2023 23:24
dado80 kaže...

Dakle formatirao sam disk - naprvio točno po onom preporučenom postupku gore i proces je krenuo no sada dobivam ovu poruku 

 ovo si krumpirom slikao? 

 

daj baci sliku kako bog zapovijeda pa da vidimo što piše. sredimo i taj problem.

dado80 sub 2.9.2023 03:01
ihush kaže...

-obriši particije diskpartom-sve-clean.. i ponovi ili imaš kvar-nešto, loš kabel, pregrijavanje, možda ne disk nego cpu-ram-mbo.. ili chkdsk pa možda prođe.

-sve to radiš iz 'dosa' tj cmd-a.. bootaš bilo koji win-installer, isto je.. prvom prilikom kad je na ekranu neki meni stisneš shift+F10 i otvori se cmd.. diskpart+enter.. itd.

-ili pribaviš hirens-strelec boot medij (skineš iso, nparaviš..) s njima možeš provjeriti stanje računala, npr memtest, disk, ostalo.. ili će i oni u bootanju javiti problem što znači kvar koji prvo moraš otkloniti, npr pregrijavanje ili nešto što radi grešku.. a ako je disk tad će livemediji-installeri bootati normalno pa već tako zaključiš gdje je moguć problem za potražiti.

 Probam sve napisano pa javim