Windows

W10 i HDD problemi

dinkomat čet 24.1.2019 09:02

Imam 10 HD i 2 SD diska.

 

Sistem je WIN10 pro.

 

U PC uvijek imam 1 SD i na njemu se nalaze WIN10 pro.

 

Također konstantno držim u PC 3 HD na kojima se nalaze podaci.

 

Na ostalih 7 HD također držim podatke.

 

Kada mi nešto zatreba od podataka isključim PC izvadim jedan ili više HD i zamjenim sa drugim HD na kojima su podaci.

 

Jednom sam pogubio podatke i mislio sam da je to moja greška. No sada sam se uvjerio u slijedeće:

 

Kada ugasim PC i zamjenim npr. 1 od HD sa jednim od 7 HD na kojima držim podatke i nakon ponovnog uključivanja PC i dizanja sistema dogodi se da pod WIN ne vidim stvarni sadržaj ovog zamijenjenog HD već mi WIN i dalje prikazuje sadržaj HD koji sam izvadio iz PC. Pokazuje sve direktorije i fajlove od izvađenog diska no kada probam pristupiti bilo kojem fajlu onda javlja grešku da taj fajl nije dostupan.

 

Nakon toga javi da ima grešaka na HD i napravi skeniranje. Zatim slijedi popravak za koji napravi restart sistema i poravak diska prije podizanja sistema. No nakon toga opet vidim sadržaj izvađenog diska i ne mogu pristupiti fajlovima jer naravno u PC je sasvim drugi disk. Provjerio sam više puta i na PC nema virusa.

 

Nije se to sada dogodilo prvi puta, ali sam prije mislio da sam ja nešto pogriješio ali sada sam se uvjerio da Windowsi od nekuda povuku kompletanu strukturu izvađenog HD i onda ju prikazuju kao da je to umetnuti HD. Čak i kada zamjenim SATA priključak događa se isto za ovaj HD koji je ubačen umjesto izvađenog. Točno znam što je na ubačenom HD, ali WIN to ne prikazuju nego sadržaj izvađenog HD.

 

Naravno to se ne događa uvijek jer dosta često vadim i ubacujem HD. No sada mi se nakon godinu dana dogodio ovaj slučaj ponovo. Mislio sam zadnji puta da je bila moja greška, no sada sam se znajući da ono što mi WIN prikazuje kao sadržaj ubačenog HD nije točno uvjerio da je stvar do Windowsa a da je hardwer ispravan.

 

Pitam se kako je moguće da WIN od nekuda povuče kompletan sadržaj izvađenog HD koji ima više desetaka direktorija i nekoliko tisuća fajlova i da mi to prikazuje pod sadržaj drugog HD koji sam ubacio u PC.

 

Virus nije jer sam višestruko provjeravao.

 

Naravno ovaj disk koji je stavljen u PC i koji je WIN naznačio da ga treba popraviti, po njemu je kod ponovog restartanja PC rađen scan i popravak grešaka na disku. Zadnji puta mi je to dovelo do kompletnog gubljenja podataka na HD. Naravno skeniranjem sa odgovarajućim alatima uspio sam izvući dio podataka.

 

Postavljam si pitanje ako nije virus, a ja ga barem nisam detektirao, kako je moguće da Win 10 mogu napraviti takve stvari, tj. da nakon fizičkog vađenja HD iz PC i ubacivanja drugog HD Win i dalje vidi i prikazuje sadržaj izvađenog HD i prikazuje ga umjesto sadržaja umetnutog HD?

 

Ako netko ima ideju ili je čuo za sličan slučaj molio bih pomoć ili link na sličan slučaj.

 

 

 

 

AF139 čet 24.1.2019 09:25

..ovo nisi pročitao prije svog odgovora :

 

"Kada ugasim PC i zamjenim npr. 1 od HD sa jednim od 7 HD na kojima držim podatke i nakon ponovnog uključivanja PC i dizanja sistema dogodi se da pod WIN ne vidim stvarni sadržaj ovog zamijenjenog HD već mi WIN i dalje prikazuje sadržaj HD koji sam izvadio iz PC. Pokazuje sve direktorije i fajlove od izvađenog diska no kada probam pristupiti bilo kojem fajlu onda javlja grešku da taj fajl nije dostupan."

spiderhr čet 24.1.2019 09:33

Kako ti se da? Kaj ti nije jeftinije kupiti usb hdd dock ili složiti drugi stroj koji bi bio fileserver (naravno ploča bi trebala imati barem 10 sata utora ako si svi sata diskovi).

Meni se ne bi dalo gasiti paliti mijenjati disk i tako sve ispočetka.

dinkomat čet 24.1.2019 09:42

Da mi se zato jer mi ne trebaju svi diskovi istovremeno. Dakle diskovi rade onoliko koliko mi treba da izvadim podatke i ubacim nove. A da su u serveru radili bi svi stalno. USB dock imam samo ima problem što se u njemu diskovi previše griju, dok u PC na njih puše ventilator i nije mi problem ubaciti HD i uštekati u njega strujni kabel i SATA konektor. U PC kučištu ima mjesta za 5 HD i samo se ubace bez šarafljenja, tako da mi za promjenu diska treba manje od 1 minute, a čak je lakše nego ga staviti u dock u kojem se griju previše.

 

Evo sada sam pregledao ovaj disk sa Recovery softwerom i sve je gore, no WIN i dalje vidi ono čega nema. A ono čega ima ne vidi. Naravno kada je WIN čačkao po HD gore je upisao i ove direktorije i fajlove koji u principu ne postoje na ovom HD, dakle samo nazive ali ne i sadržaj jer nije niti mogao. Također je promijenio i naziv diska jer je prije bio 8TB 03 na ovom kojeg sam ubacio, a on je stavio naziv 8TB 04 a to je naziv onog kojeg sam izvadio.

 

Definitvno nema virusa, ali je ovo greška u Windowsima 10 i to poprilična greška.

 

No problem je što recory softwer ne piše po ovom HD nego prepisuje na novi prazni disk pa to traje ako je HD 8 TB.

 

Ovo samo pokazuje koliko su WIN 10 loše napravljeni. I da se razumijemo ovo su origigi sa licencom WIN 10 PRO.

 

 

dinkomat čet 24.1.2019 10:16

Da samo napomenem da nisam početnik.

 

Primjer od prije 15 godina.

 

HD pun podataka pod Win XP.

 

Poništim particiju. Napravim dvije nove i brzo formatiram svaku od njih.

 

Nakon toga poništim obje ove nove particije i napravim 1 particiju sa istim parametrima kao što je bila ona jedna sa podacima.

 

Nakon stvaranja te 1 particije na disku su bili svi direktoriji i datoteke gore i mogao sam ih normalno korisititi pod Win Xp i to bez nekog recovery softwera.

 

Dakle poništavanje particije, stvaranje novih particija i brzo formatiranje istih nije imalo traga na struktui i sasržaju podataka na HD i postavljanjem 1 particije sa istim parametrima svi podaci su bili tamo kao i prije poništavanja ove 1 particije i stvaranja 2 nove kao i njihovoh brzog formatriranja.

 

Win 10 i one ranije nakon WIN XP inačice nisu imale takvu mogućnost jer brljaju po diskovima ono što treba i što ne treba, a pristup datotekama i direktorijima je što dalje to sve gori.

 

A sada pod Win 10 zamjenom HD i to nakon gašenja PC, dakle na hladno, Win 10 od nekuda povlači strukturu zamijenjenog HD i prepisuje po ubačenom HD naziv HD, direktorije i imena fajlova, no naravno ne i sadržaj i to sve nakon ponovnog dizanja sistema, višestruko resetiranje sistema ne pomaže jer si je WIN 10 zamislio da na tom ubačenom HD mora biti sadržaj izvađenog HD.

 

Gdje se to može naći i kako isključiti tako nešto, no toga uopće ne bi smjelo biti niti bi se nešto takvo smjelo događati  od strane WIN 10.

 

 

AF139 čet 24.1.2019 10:45

Od kad sam sa win7 napravio upgrade na win10 pro  nisam imao takav slučaj iako često mjenjam data HDD , možda jer mi je isključen "File History" ili to što su različitih veličina i proizvođača....

dinkomat čet 24.1.2019 11:05

Evo meni se sada to dogodilo po drugi puta u godinu dana.

 

Prvi puta sam mislio da sam ja nešto krivo napravio ali sada vidim da očito nisam.

 

Također imam isključeno File History.

 

Diskovi su mi iste veličine i služe mi za arhiviranje podataka.

 

No definitvno ovako nešto je preopasno da bi se događalo, netko neiskusniji ostao bi bez kompletnih podataka. Zadnji puta sam mislio da sam nešto krivo napravio i da sam stavio isti disk natrag, no očito nisam. No Win 10 javio je da je koš za smeće oštečen barem sada i nakon toga čačkao po disku i napravio ove izmjene, srećom nije dirao po podacima.

 

Nisam početnik, jer radim sa PC još od 1985, ali ovakvih gluposti nikada nisam doživio, bilo je svega, ali da OS radi ovakve stvari po disku to još nisam do lani doživio i što je najgore evo sada se opet ponovilo.

 

Dobro podatke sada spašavam, ali realno gledano to mi ne treba jer nije do mene niti do hardwera već do legalnih WIN 10 pro.

 

A ovo spašavanje 8 TB će potrajat, a čemu sve to zbog gluposti u OS.

 

Ono što me zanima dali je bilo još takvih slučajeva, jer kada upišem u tražilicu baca na one slučajeve gdje WIN uopće ne učitavaju strukturu diska kao niti neke od direktorija, no ovo sa prepisivanjem naziva diska, direktorija i imena datoteka nisam našao, pa ako ima negdje neki link o tome volio bih to pročitati i eventualno kontaktirati ljude kojima se to isto dogodilo.

 

 

bunker čet 24.1.2019 17:36

 

To nije ispravno ponašanje i nebih ga pripisao nekom generičkom win bugu već je to nešto lokalno. Win10 je već oko 800 miliona korisnika i da je takva pojava učestala vjerojatno bi pronašao hrpu napisa o tome.

 

Administriram fajn konfiguracija , pola ih je na win i dio njih pika učestalo ext hdd i nema takvih pojava...

 

 

dinkomat čet 24.1.2019 20:22

Mene samo zanima od kuda povlači naziv diska, direktorije i fajlove koje je upisao u ovaj novi umetnuti HDD, jer je disk zamijenjen nakon što je stroj ugašen. Ova 3 HDD su samo za arhiviranje i spremanje podataka, a jedini koji je za Win  je SD. Negdje je to morao držati a to je mogao samo na SD  jer ova 3 HDD mijenjam prema potrebi, pa da to sprema negdje na njih onda bi vjerojatno javljao da mu nešto fali nakon svake promjene HDD.

 

Ne kažem da je pojava učestala, jer sam nakon lanjskog slučaja diskove mijenjao više od 100 puta, no ponovilo se opet i sada znam da nije greška do mene.

 

Dakle vidim kompletan sadržaj HDD kojeg sam izvadio i mogu ući u svaki direktorij i doći do svakog fajla, jedino kada probam otvoriti javlja da je fajl nedostupan. Naravno sve to što vidim prepiše preko novog HDD kojeg sam zamijenio sa onim koji je izvađen. Srećom ne dira podatke, tako da recovery program prepozna sve što je na tom disku, no da bih to sačuvao moram to prebaciti na novi disk, a za 8 TB mu treba poprilično vremena.

 

Nisam nigdje rekao da je to neki bug u Windowsima koji je čest, jer se kod mene manifestirao sada ponovo tek nakon godinu dana i sada znam da ono lani nije bila moja greška. No definitvno je stvar do Windowsa, jer je odmah nakon dizanja javio da je koš za smeće oštećen i prikazao sadržaj tog novo umetnutog diska kao da je unutra onaj disk koji sam izvadio. Dakle nisam pokretao ništa osim što je pokrenut sistem i otvoren ekplorer. Dakle ako je netko brljao po HDD bio je to jedino OS. Nakon lanjskog slučaja mislio sam da je to bila moja greška, od onda sam mijenjao diskove preko 100 puta i sve je radilo bez problema do danas kada se je ponovio slučaj od lani.

 

 

bunker pet 25.1.2019 11:39

 

Da bi ti netko konkretno pomogao, morao bi imati pristup tom računalu pa onda izanalizirati hrpu toga, a sve drugo je čista igra pokušaja i pogrešaka.

 

Želio sam ti samo skrenuti pažnju da je to izolirana pojava vezana samo uz tvoj locale okoliš. Sto nekakvih možda je tu moguće, no ti si uz taj pc, vidiš koji procesi su aktivni ( detaljno ih analiziraj ), vidiš koji su gire softveri ( možda je problem u nekom od njih ), vidiš verzije drajvera ( probaj naći novije ) a i nije zgorega istestirati i hardver. Pogledaj dobro i fw, povijest konekcija i provuci kroz whois domene ( to kaj ti nevidiš malwer neznači da ga nemaš ), možda te i neki cloud prči jer mu je netko nekad krivo podesio auto sync pa zaostaci toga soft rade show.... To je hrpa nagadjanja, ali možda ti daju ideju kakvu....

 

Može biti i bedastoća u stilu da je pri instalaciji winsa kliknuto da doc doc sprema i lokalno i u cloud pa onda ponekad ta funkcija pokušava neki sadrzaj baciti u cloud ( onedrive ) pa se posle muči odtuda vratiti na novopiknuti hdd.

 

....