Windows

Instalacija windowsa 10 sa sd kartice

mmmnnn pet 3.1.2020 09:15

Budući da mi laptop nema dvd rom, a usb stick mi je pokvaren, pokušao sam instalirati windowse sa sd kartice. 

SD karticu sam pripremio (da bude bootabilna) za instalaciju windowsa 10 no ne uspjevam nikako bootati sa sd kartice? Tj bios mi je ne nudi kao opciju.

Je li upoće moguće instalirati windowse sa sd kartice ili ipak mora biti usb?

 

hvala

ihush uto 7.1.2020 13:43

-SD može biti bootabilan.

-bios mora podržavati boot s bilo kojeg medija da bi s njega mogao bootati.. ako ne podržava tad je ostatak nevažan, ako podržava tad znači da SD nije pravilno kreirana-bootabilna..

-razni alati ili ručno.. nrp diskpart ili rufus, ali .. nije ni to tako jednostavno, tj ovisi koje računalo-bios, legacy-uefi, mbr-gpt.. i tad sve što s tim ide, npr ako je uefi tad mora biti fat32, jer je to uvjet bootanja + mora biti 64bitni os-installer itd itd.. a to ovisi o mogućnostima i postavkama računala-biosa + ne koristiti bootorder nego quickbootmeni/cms.. za izbor moda boota, tj tek tad si siguran u kojem modu se medij boota tj kako ga bios vidi, jer medij može biti u mbr ili gpt ili u oba moda a bios može imati redosljed mbr ili gpt prvi i ako sve nije identično tad u dijelu izbora diska ne možeš dalje .. i zato ne koristiti order nego cms-izbor i tad vidiš boot u konkretnom modu tj probaš jedan pa drugi.. a to sve ovisi o alatu i opcijama koje odabereš kod kreiranja + pa čak i ponekad 'sreći' jer ponekad je sve ok, ali loše kopirano.. pa treba ponoviti i tad radi (kao loš cd-disketa..) jer boot u post-paljenju je stvar koja mora raditi u tom trenu i ako zapne preskoči ga, nema korekcije-popravka i sl. dok ostatak medija može raditi kao storage savršeno.

 

-tek kad je sve usklađeno, tad će bootati, vjerojatno da pokušaš par kombinacija neka radi.. ili bios ne nudi boot s tog medija tj kontrolera (sata-usb-itd..) kao što je to s M2/nvme i sl. jer boot i storage nisu iste stvari tj ako ih bios ne podržava tad ne radi dok storage može raditi (ali nije boot disk-os.. i to je primarna uloga removable medija). .. + removable medij ima posebnu oznaku i u standardu prije nije dozvoljavao korištenje više particija, tad problem jer na fat32 nisi mogao snimiti installer-file veći od 4gb.. a uefi neće botoati s drugog FSa jer je to standarad. Od 2017 nadalje noviji osevi dozvoljavaju ali su legacy-uefi ograničenja ta koja kompliciraju tj kao već opisani problem medij-bios-izbor .. sve zajendo mora zadovoljiti sve uvjete, tad radi, ako nešto nije po standardu ne radi mada je 'ispravno'..

ihush sri 8.1.2020 13:02

-da, treba se pridržavati KISS pravila, koristiti način koji radi, jednostavnije... :)

 

+ ili, tko se želi time poigrati, može probati-čačkati.. negdje postoji tema boot (nešto..)

- tj dovoljno je iz CMDa + diskpart.. formatirati medij (čak bez ostalih install fileova..) ako bios-računalo podržava boot s nekog medija (neovisno kojeg, način je isti-identičan) tad će s njega bootati (+ potražiti kako za koju laptop-bios-mbo u boot-postu izabrati boot medij, ne order u biosu.. npr F8-9..), tj ako nema potrebne fileove javit će upravo tu grešku ali tad već znamo da je uređaj-medij bootabilan (i tad samo još iskpirati potrebno, installer ili minipe ili što želimo.. npr običan copy s dvd-a ili stikića).