Vijesti by forumaši

Microsoft Office 365 zabranjen u Njemačkim školama

ihush uto 16.7.2019 10:47

-nisu rusi? nisu neki nepoznati hakeri?... naravno, to nije vijest, to je činjenica samo sad i formalizirana u vidu zabrane (mada je to jedna od saveznih država u njemačkoj.. pitanje što će biti i što s EU..).. a nastavlja se saga o GDPRu, kaznama i trgovinskom sporazumu koji nikako da se sklopi, cjenkanje i kažnjavanje 'onih drugih', npr za VW..

 

-ok, telemetrija je tu, to se zna, no sad je i formulacija US officials. E to je već nešto drugo, ne netko treći nepoznat ili MS nego konkretno uncle sam. (kao da to do sad nije bila činjenica, samo se o tome šutjelo). Druga sitnica koja upada u oko, je nizozemska, klasični relejcentar eu-uk-usa, nato, komunikacije, tj UK na kopnu, koja se kao naziv država uvjek pojavi u ovom kontekstu, officals ili gpdr ili posljednje, od neki dan tema, server pishing-malwarea prema hr institucijama (fejk pošta/dostava). No i dalje se nizozemsku nabraja kao jednu od normalnih eu zemalja, zemljopisno, nitko nikad ne psomene političke konotacije koje su od srednjevjekovnih ratova tu. (jer to đentlmeni ne rade, to se prešuti.. i tako bi bilo da postoji trgovinski sporazum, đentlmenski..).

-odnosno, kad pobrojimo sve hakerske napade i textove o npr umješanosti npr rusa ili bilo koje druge zemlje-sile, nikad se neki text ne povede u ovom smjeru, ne zato jer je ms sponzor, nego zato jer je to nato-otan, kako god okreneš :)).

 

-kao i mala ispravka, smisao-preciznost, nije mso365 zabranjen niti je postao ilegalan (soft), nego je izbačen iz upotrebe u školi, kao što to može biti bilo što inače leglano. Škola može koristiti npr udžbenik A ili B, pri tome nije onaj drugi postao ilegalan-zabranjen, nego korsiti ili ne koristi nešto, u ovom slučaju mso365. Pravno je nešto sasvim drugo kad je nešto zabranjeno ili ilegalno. Pa se i dalje najlegalnije može koristiti bilo koji office paket, dok će škole koristit neki drugi npr OO. .. a to nije prvi put u đermaniji, tj lutaju oni tako već desetljeće, ms-win-lin.. razlog? Možda pritisak zelenih zbog izbora predsjednice komisije, tj možda nešto sasvim deseto od navedenog formalnog razloga.

-znate li da MS mail servere drži u irelandiji? onaj mali zeleni otok, između usa-uk, pa formalno nije pod jurisdikcijom.. ali ni odgovornosti, pa kao guantanamo uncle sam ne zna ništa, mada zna sve što poželi o bilo kojem EU građanu, npr kroz banke koje svakih 6mj ažuriraju i šalju podatke preko bare.. mada je i to konkretno ilegalno-zabraneno po gdpru, no banke nije lako kazniti kao donjeti neku ovakvu odluku, pogotovo ako su i njihove banke..

-u svim igrama između velesila i formalnog pravnog provođenja-poštivanja zakona, uvjek postoji neki otok, neka državica za koju nitko ne bi ni znao, kao Jersey.. i naravno tamo su npr banke, ništa drugo (ah, da par ovaca, par stanovnika.. i to je to) :) ali su van jurisdikcije us-uk, mada su njihove podružnice, kao što je to i MS-ireland EMEA, koji gle čuda, mada je sjedište u irskoj, uplate prima kroz dojč banku (valjda nema ni jedna irska.. ili što već, čudo da nije 'zagrebačka..') :)

 

-sve to funkcionira, dok se veliki dogovore, no problem je što već nekoliko godina traje kriza, nema dogovora a trumpek sad sve dogovore krši-briše, ko slon u staklarnici.. i ovo je samo jedna od blagih reakcija, upozorenje uncle samu, koje će i stati na tome, tj imamo privid neutralnosti i čuvanja prava osobe, djece, privatnosti, dok je politička realnost takva da će eu uvjek uz usa-uk, samo da sad prođe ova kriza oko izbora eu tijela.. pa opet 5 godina mira i nirvane. Tad će opet bizi za sve krivi rusi ili netko .. naći će se već. Nikako netko zapadno, mada ip ide korz niskozemsku (koja ako se dobro prisječam, ne graniči sa CCCPom) :))