Videokamere

Budget Kamera za Youtube

Jibus ned 30.7.2017 18:28

Pozdrav.

 


Zelim se poceti baviti sa Youtube-om. Uglavnom mi treba kamera koja ce snimati barem 1080p30fps. Zivim u Njemackoj, pa ce mi biti lakse narucivati preko Amazona. Molio bih vas da mi pomognete jer bih htio poceti sa tim. Ako mozete ubacite neki kvalitetan tripod. Budget mi ide do 150€ pa bih vas trazio ako mozete naci neku kvalitetnu kameru i tripod za tu cjenu. Hvala.

mbaksa ned 30.7.2017 19:25
Jibus kaže...

Zelim se poceti baviti sa Youtube-om. Uglavnom mi treba kamera koja ce snimati barem 1080p30fps. Zivim u Njemackoj, pa ce mi biti lakse narucivati preko Amazona. Molio bih vas da mi pomognete jer bih htio poceti sa tim. Ako mozete ubacite neki kvalitetan tripod. Budget mi ide do 150€ pa bih vas trazio ako mozete naci neku kvalitetnu kameru i tripod za tu cjenu.

Kao što je kolega napisao, trebaš reći što konkretno misliš snimati.

 

Za taj novac ćeš teško išta smisleno naći. Možeš kupiti eventualno kakvu akcijsku kameru, ali ako ti ne treba akcijska kamera, onda bi ti to bilo bacanje novca.

 

Možda bi ti ispočetka bio dovoljan i samo smartfon ako ti ima solidnu kameru - ako mu daš dovoljno svjetla, ovisno o smartfonu kojeg imaš, slika bi ti mogla biti OK. Pogledaj recimo Vesićev video o tome kako/čime snima - snima s iPhoneom 5s, a snimke su mu sasvim OK za YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=xheq-uoFU1U

 

mbaksa ned 30.7.2017 19:57
Jibus kaže...

Kamera mi treba uglavnom za snimanje u kuhinji i poneki video izvan kuce. Nista posebno. Snimao bih uglavnom kako kuham i poneki VLog tu i tamo. 

Najbolje bi ti bilo da si nabaviš dobru rasvjetu (ekonomski naisplativiji su valjda softboxi s CFL žaruljama - daju fino mekano svjetlo, a ne koštaju tako puno ako ih se kupuje preko eBaya), samo što će ti takva rasvjeta (i u najjeftinijoj varijanti) možda pojesti čitav budžet ili barem dobar dio budžeta. U najmanju ruku da si kupišovako nešto, mada bi bilo bolje ovako neš. S ovim drugim kitom bi ti vjerojatno i snimke s nešto boljim mobitelom bile OK.

 

Pa da onda supljaš novac za neki SLR ili mirrorless aparat radi pliće dubinske oštrine i bolje kvalitete snimke.

 

Zapamti - sve počinje od rasvjete. Ako želiš imati estetski lijep kadar, lijepu sliku.

 

EDIT:

Evo ovdje vidiš iz drugog kadra kako Vesić snima:

https://www.youtube.com/watch?v=iq7JecKeDoI

 

Uoči da on to snimi s nekoliko manjih lampi. Međutim isto tako uoči da su mu jako blizu onome što snima i da ih stalno namješta. To tebi u kuhinji ne bi odgovaralo jer bi ti trebao imati propisno osvijetljen veći prostor - dakle, rasvjetna tijela bi bila udaljenija, a samim tim bi trebala biti i daleko jača.

 

Jibus ned 30.7.2017 20:51

Recimo da je rasvjeta vise manje rijesena. Meni trenutno treba samo kamera. Posto mobitel slika slike kao da slikam sa krumpirom, trebala bi mi trenutno neka jeftina koja ce snimat dobro i nece umrijet za 6 mjeseci. Budem pogledao te videe kasnije pa cu odluciti.

PS. ovi linkovi imaju postarinu koja je puno, ali naci ce se jeftinije.

footballer ned 30.7.2017 21:04
Jibus kaže...

Kamera mi treba uglavnom za snimanje u kuhinji i poneki video izvan kuce. Nista posebno. Snimao bih uglavnom kako kuham i poneki VLog tu i tamo. 

 Sa strane sadržaja, fora zvuči kuhanje, ali, molim te, nemoj bit samo neki vloger, ionako tih annoying idiota ima puno previše (što domaćih, što stranih). Jedino što oni rade je ubijaju kreativnost ljudi i troše im vrijeme svojim glupostima (kog briga šta je on taj dan radio itd) i zarađuju time. Radije se fokusiraj na jednu temu, s kojom možeš i nekako poučiti ljude (domaći kuharski kanal bi bio stvarno super, pošto su na tv-u većinom dosadna kulinarska natjecanja i ekipa koja kuha "ful kul" jela s budžetom kojeg ima obitelj s 3 nadprosječne plaće lol). Nadam se da znaš što mislim. Ako ne, evo jedan odličan video na tu temu :D
https://www.youtube.com/watch?v=pRbS9GA5SiQ

 

Što se tiče kamere, možda bi ti bilo najbolje pogledati što preporučuju poznati tech youtuberi (Linus, MKBHD, Matt, Austin i dr.) Oni su uhodani u produkciju, te rade videe o svemu u techu, pa tako i za kamere. Taj budžet nije nešto vrhunski, no uz pravu pomoć, siguran sam da ćeš uspjet naći koliko toliko dobro riješenje (1080p itd)

mbaksa ned 30.7.2017 21:06
Jibus kaže...

Recimo da je rasvjeta vise manje rijesena.

Ako ti dobro vidiš pod tom rasvjetom, ne znači i da će snimke biti dobre.  Pogotovo ako se radi o jeftinijoj kameri - njima treba puno više svjetla.

 

Jibus kaže...

Meni trenutno treba samo kamera. Posto mobitel slika slike kao da slikam sa krumpirom, trebala bi mi trenutno neka jeftina koja ce snimat dobro i nece umrijet za 6 mjeseci.

Za dobre snimke Jeftina koja će snimati dobro - to dvoje ne ide skupa. Koje kamere uopće i možeš kupiti za taj novac? Neke jeftinije akcijske kamere, koje bi ti za tu primjenu bile neodgovarajuće. Nisam siguran da za taj novac možeš kupiti i najjeftiniju Sonyjevu, Canonovu ili Panasonicovu kameru. Možeš kupiti neki kompaktni fotoaparat koji će ti dati tek HD video, a ne Full HD. Ti tražiš nešto što ne možeš kupiti. Eventualno zaviri u oglasnike - možda nešto rabljeno nađeš.

 

Jibus kaže...

PS. ovi linkovi imaju postarinu koja je puno, ali naci ce se jeftinije.

Zato jer se roba šalje iz Velike Britanije. Takva roba poslana iz Kine vjerojatno će se cariniti. 

Jibus ned 30.7.2017 22:00

Naisao sam na par kamera. Malo su izvan budgeta, ali mogao bih nekako srediti da si uzmem te. 

Kada sam mislio na rasvjetu, nisam mislio da meni izgleda dobro nego sam mislio da sam to skroz rijesio i da imam vec. (Ali nemam i budem uzeo s vremenom ili nesto). Zaobidji rasvjetu ukratko.

Kamere na koje sam naisao i neku planiram uzeti: Skuplji BundleSkuplji Bundle 2Sony camera, i ovo dvoje bih uzeo zajedno ili samo tripod sa Sony camerom - Jeftini NikonTripod.

Za ove skuplje bundle-ove bih mogao izdvojiti pare nakon nekog vremena, ali ovaj Sony sam gledao na youtubu. Dobar video, mikrofon je ok iako ga necu pretezito koristiti.

Mislio sam nesto od toga uzeti. 

 

Vise sam se nadao nekom stranom kanalu posto mi je engleski odlican, njemacki ucim jer zivim u Njemackoj i dodati hrvatske titlove. U pocetku ce biti pokusi. Budem jos istrazivao o tome. Moram viditi jos u lokalni shopovima sta ima. Mozda naidjem na nesto bolje.


EDIT: Ne znam jeste li vidjeli kana Life of Boris, nesto slicno njemu ali na normalniji nacin bih radio. 

mbaksa ned 30.7.2017 22:18

Ako ti je 720p (HD) dovoljno i ako su ti OK sampleovi snimljeni tim kamerama na YouTubeu, onda ti i te kamere mogu bit prihvatljive. Uoči ujedno da su to kamere s CCD senzorom - s jedne strane je dobro što onda nema rolling shutter (žele) efekta kod brzih pomaka, dok je s druge strane loše što presvijetlo svjetlo u kadru izazove vertikalno "razlijevanje" svjetla.

Jibus pon 31.7.2017 00:02

Za pocetak ce i 720p biti odlicno. Ne trazim ja sada nesto ono 8k kvaliteta da padnem u bankrot. Treba mi obicna kamera sa kojom mogi snimiti prihvatljiv i vidljiv video. 

 

Ali problem mi opet tu ispada. Koji program za edit videa koristiti za pocetnike?

Marko_244 sri 25.10.2017 08:23
mbaksa kaže...
Jibus kaže...

Kamera mi treba uglavnom za snimanje u kuhinji i poneki video izvan kuce. Nista posebno. Snimao bih uglavnom kako kuham i poneki VLog tu i tamo. 

Najbolje bi ti bilo da si nabaviš dobru rasvjetu (ekonomski naisplativiji su valjda softboxi s CFL žaruljama - daju fino mekano svjetlo, a ne koštaju tako puno ako ih se kupuje preko eBaya), samo što će ti takva rasvjeta (i u najjeftinijoj varijanti) možda pojesti čitav budžet ili barem dobar dio budžeta. U najmanju ruku da si kupišovako nešto, mada bi bilo bolje ovako neš. S ovim drugim kitom bi ti vjerojatno i snimke s nešto boljim mobitelom bile OK.

 


 

 

Naletio na ovo na Gearbestu (https://www.gearbest.com/photography-accessories/pp_357119.html), pa mi pao na pamet ovaj post. Je li ova rasvjeta s linka pogodna za takvo snimanje? Imam akumuliranih bodova na Gearbestu, pa bi me kupnja kudikamo manje koštala.

Marko_244 čet 26.10.2017 23:44
mbaksa kaže...
Je, s tim da bi ti za optimalno snimanje trebale bar dvije, svaka s jedne strane. Onda ih još moraš napuniti dovoljno snažnim žaruljama.

 

Puno hvala za savjet. Potražio sam još nešto slično i našao ova dva proizvoda:

 

1. https://www.tomtop.com/p-d3949eu.html

 

2. https://www.gearbest.com/photo-studio-accessories/pp_640627.html?wid=60

 

Ovaj drugi je skuplji, osobito kad se još uračuna dostava, ali donosi više opreme (ima i pozadinu u tri boje, praktično). Možeš li mi reći jesu li u rangu ili možda bolji od onog prvog kojeg sam spomenuo neki dan? Ovi dolaze i sa žaruljama, pa se nadam da su zadovoljavajuće.

 

U svakom slučaju hvala i za onaj prvi odgovor, zbilja je od pomoći!

mbaksa pet 27.10.2017 19:31

Ovo iz Tom-Topa ti je puno zgodnije jer možeš naručiti iz njemačkog skladišta (ne znam je li to iz bescarinske zone - to te, znači, ne oslobađa nužno carinjenja), pa bi ti trebalo brzo stići.

 

Ovo iz Gearbesta - ak sam dobro skužio ovo što misliš raditi, onda ti nosač za pozadinu i pozadine zapravo ne trebaju, bar ne te ili takve pozadine. Njih si ionako možeš odvojeno kupiti ako se ukaže potreba za tim.

 

A sad žarulje... To nikad ne znaš. Iz Tom-Topa bi trebale biti žarulje snage 45W i u svakom softboxu bi ih trebalo biti 4. Iz GearBeasta bi u svaki softbox trebala ići po jedna žarulja, međutim ona bi trebala biti snage 125W i CRI-a 92 (znači, visoka kvaliteta boje). Sad... Ovisi kome više vjeruješ. Iz Tom-Topa znači trebao bi imati dva softboxa, svaki snage 180W, pri čemu bi svaki od softboxa mogao prigušiti tako da isključiš po dvije žarulje putem prekidača na stražnjoj strani. Iz GearBeasta bi dobio dva softboxa, svaki snage 125W, što je ipak značajno manje. I ima ti tu još jedna caka, a to je da proizvođači nerijetko lažu o snazi žarulja. Na primjer, ja sam kupio nekoliko takvih velikih CFL žarulja, sve koje sam kupio bile su deklarirane kao 105 ili 135W, no ni jedna jedina nije trošila preko 45W struje.

 

Dakle, ne možeš se osloniti na specifikacije. Na tvom mjestu ne bih previše razmišljao - naručio bih paket iz Tom-Topa, iz skladišta u Njemačkoj. A ako bi mi trebao nosač pozadine, naručio bih ga naknadno. Kao i pozadine. Uzmi u obzir za to da ti za pozadine trebaju neki tuljci, jer pozadine dolaze presavinute kao deke, što znači da imaju nabore, pa bi ih onda možda trebalo i popeglati (što je problematično jer su od sintetike) i držati na tuljcima da se ponovno ne zgužvaju, odnosno ne dobe nabore.

 

Ima ti tu u cijeloj priči i još jedna caka, a to je - ako često, recimo svaki dan, misliš koristiti tu rasvjetu po više sati, onda će ti se žarulje brzo "potrošiti", znači relativno brzo će im značajno pasti svjetlina. To je jednostavno problem s CFL žaruljama i tu si ne možeš puno pomoći. Naravno, možeš naručiti nove žarulje. S te strane su rješenja s LED rasvjetom puno praktičnija, samo što je LED rasvjeta u pravilu dosta skuplja.

Marko_244 pet 27.10.2017 23:18
mbaksa kaže...

 

Ima ti tu u cijeloj priči i još jedna caka, a to je - ako često, recimo svaki dan, misliš koristiti tu rasvjetu po više sati, onda će ti se žarulje brzo "potrošiti", znači relativno brzo će im značajno pasti svjetlina. To je jednostavno problem s CFL žaruljama i tu si ne možeš puno pomoći. Naravno, možeš naručiti nove žarulje. S te strane su rješenja s LED rasvjetom puno praktičnija, samo što je LED rasvjeta u pravilu dosta skuplja.

 

Još jedno, prilično laičko pitanje: LED žarulje mogu umetnuti umjesto ovih u softbox? Pretpostavljam da je kompatibilno, ali kao što rekoh, laik sam.

mbaksa sub 28.10.2017 00:08

U teoriji možeš, u praksi baš i ne. Naime, LED žarulje određenih temperatura boje (recimo dnevno bijele - oko 5600K) je teško naći, a zapravo ih je teško naći i odgovarajuće snage (svjetline) - jako snažne LED žarulje su rijetke i skupe. Format obične žarulje je problematičan za LED žarulje jer LED žarulje trebaju imati dobro riješeno hlađenje.