Tvrdi i optički diskovi

SSD enterprise vs "obični" ssd

miky_maus1 pet 12.4.2019 19:29

Naime radi se o serveru Lenovo System x3650 M5 sa 2x 300GB SAS 10K HDD u RAID 1, RAID Kontroler M5210.

Na serveru se vrti ERP aplikacija, na server se 30-ak klijanta spaja sa RDP konekcijama. Izbacio bi ove diskove, podigao ESXi i nadogradio sa 2x SSD u RAID1.

Opcije SSD Diskova:

1) S3710 400GB Enterprise SATA G3HS 2.5"" SSD Cijena: 3500,00 KN + PDV

2) Intel S4500 240GB Enterprise Entry SATA G3HS 2.5" SSD NEW RETAIL Cijena Cijena: 2200,00 KN + PDV

 

Kakva bi opcija bila se ne ide sa ovim "enterprise" riješenjem, nego sa standardnim SSD diskovima Samsung evo 860 250gb. Kakva su tvoja istkustva, smije li su u server stavljati "običan" ssd, postoje razne teorije.

 

Hvala

wifi sub 13.4.2019 08:15

Ka sta si i sam vidia, sto i jedna teorija. Imas relativno mali broj klijenata, a razlika u cijeni je dovoljna da eksperimentiras s 500gb 860evo u raid1 (dva ta s pdvom su maltene sam pdv za gornje ssdove). Backup ionako moras imat negdi napose tako da ti je dignit sve u slucaju faila, pa makar privremeno opet na diskove relativno brzo.

ihush pon 15.4.2019 15:43

na SAS ugl može bez problema običan sata disk.. sporedno hdd-ssd.. ali ovisno o starosti-kontroler, pitanje koja je brzina, smisao raida i sl. + potreban broj diskova za raid polje.

- najgore je raid gledati kao backup (s početka teme..).

- diskovi su dovoljno jeftini da se može probati, 99% radi. :) može jedan-više.. važno da kontroler prepozna (a ne vidim razlog da to ne bi prepoznao, sasvim nešto drugo je promjena konfiguracije kad se to isprobava, koja za posljedicu ima ponovno konfiguriranje kad se želi vratiti prethodnos tanje sas diskova.. npr ponovo kreiranje polja a to znači i format...) :)) najs? -crtica iznad, još jednom backup!

- u pravilu, ssd je dovoljno brz da je radi beskoristan + kontroler za sas .. starost ako npr ne podržava brzine sata3.. i tad raid ima smisla ako da +300 ali to i sam sata2-ssd može..

 

-klase-kategorije kao enterprise.. su u toj kombinaciji nevažne, tj sas je u tom segmentu jer ga vulgaris juzeri ne koriste, i to je samo stvar cijene-deklarirane kvalitete.. naravno, nitko ne želi česte kvarove, ali recimo da prosječan jeftikaner disk ipak radi godinama pa i ssd da će barem 2-3--5 god raditi.. (s time da je više problem kapaciteta, slobodnog mjesta/omjer tj funkcije TRIM.. a tad je nužan i AHCI za trajniji rad dok kontroler u raid-ide nema taj mod tj postoji samo zbog ssda i krositi se u ahciju.. i to može biti problem generacije sas kontrolera.. ali radit će, pogotovo što cijena enterprise serije pokriva kupnju desetak običnih diskova dovoljnog kapaciteta za višestruki backup ..

 

edit: ah.. ima i problema, fizičkih, tj serveri su čudne biljke, formati, kućišta, diskovi.. ili kupnja odgovarajuće ladice ili neko kemijanje-spajanje, mada je sas kompatibilan sa sata-ssd.. kad se želi ugrditi, .. pa i to pripaziti, tj snaći se oko ugradnje jer ladice su sad podjednako skupe kao ssd jeftikaneri.. možda je čak jeftinije kupiti nešto polovno-reparirano online s ladicom, ovisi koji server dell-hp-fuji...

 

ihush pon 15.4.2019 16:07

bios nema što prihvaćati.. kontroler-firmware.. također, jer su sasovi kompatibilni sa sata (ali naravno nitko to nije radio prije recimo 5-10 godina i nemaš manual...) i kontroler uredno prepozna tip sas-sata + ostalo.. posljendne takvo kemijanje koje sam raio je na starijoj seriji s 136gb sasovima koji su 3x dali 400gb.. i jedan sata ssd 480 je već veći, ako to nije dovoljan jaz u generaciji .. -radi. Problem bi bio, da kontroler ne podržava veći kapacitet diska, npr 127gb, 500/7500gb.. i sl. granice.

-za sam sas-sata imaš adaptere pa i ladice za hdd-2.5/3.5 .. jer sas uključuje podršku za sata (ali sata ne za sas pa se ne mogu sas diskovi spojiti na ovičan sata konrtoler)

npr quote..

SAS is backward compatible with SATA-II and SATA-III, while SATA drives are not backward compatible with SAS.

.. to vrijedi i za kontroler, tj bez kontrolera to nije ni izvedivo. Spojiš, radi. tj evo kontrolera.. koji kaže sas/sata :) naravno popularni megaraid i nema ahci/trim i sl. ali ima cache za ssd.. (dok se za starije serije to ne spominje, jer ssd nije ni postojao..) dok je ovom kontoleru max 215TB i spominju ssdove.. do 8TB komad (više nije navedeno, znamo da su to granice kontrolera npr NAS, 4-8-12TB..) dakle, nema razloga sumnjati da će prepoznati-podržati što god da se ubode.

Old Iggy pon 15.4.2019 16:20
ihush kaže...

bios nema što prihvaćati.. kontroler-firmware..

Ne moraš mene učiti standardima. BTW, ovo je UEFI stroj, koliko me pamćenje služi.

Tu je problem koji je ServeRAID u pitanju i podržava li non-IBM/Lenovo branded diskove. Zadji modeli koje sam viđao nisu prihvaćali ništa drugo.

miky_maus1 uto 16.4.2019 21:22

ustekao sam dodatno 2 SSD-a

 

[IMG]http://i63.tinypic.com/4qojn9.jpg[/IMG]

 

i dobio u IMM

 

[IMG]http://i65.tinypic.com/2af0oee.jpg[/IMG]

 

Znaci da RAID kontroler vidi SSD diskove, po ovom nebi trebalo bit problema...

 

Ako nema neki pametniji prijedlog ja bi konvertirao bi ovu fizicku mašinu na drugi server u ESXI, onda bi ovdje podigao novi RAID 1, digao ESXI i sa drugog servera preko VEEAMa migrirao mašinu natrag kao virtualnu....

bio bi tu jos jedan virtualni PFsense router koji bi sluzio za VPN konekcije.