Tvrdi i optički diskovi

SSD u Docking, kako, instalacija, ostalo

crocro23 čet 30.5.2019 12:58

Pozdrav

Par brzih pitanja

Dali svaki 2.5 i 3.5 docking može primiti ssd i to samo tako da se stavi ili moram dokupiti nešto za uključuje ssd-a?

Nakon što se ssd stavi u docking, upali pc, dali moram napraviti bilo što drugo osim brzog formatiranja novih diskova

Koristim wind 7.

 

što se tiče dockinga, može neka preporuka za docking do 400 kn za ssd i preporuka za 2 ssda od tipa 120gb koji bi bilo ok za staviti u taj docking. Na njih mislim pohranit dokumente, fotografije i glazbu koju želim da mi uvijek bude dostupna na dockingu uključenom u pc.

ihush čet 30.5.2019 13:22

po opisu-željama.. kvalitetnije rješenje je ood bay (umjesto optičkog-dvd..) ladica.

-svi sata diskovi su 'isti', tj sata je standard-sučelje, međusobno su kompatibilni svi sata formati diskova 2.5-3.5 tako da je sporedno jel hdd ili ssd, jedina razlika je u potrebnom napajanju tj struji na kojoj rade, 2.5 su zamišljeni za prijenosnike, manje struje, dok 3.5 za desktop računala i traže dodatno napajanje molex-sata s powersuplaya ili u dockingu vanjsko napajanje (da se može upaliti disk).

ext.usb ladica je zato jeftinija ako je samo za 2.5 jer nema dodatno stuju, ako prima i 3.5 tad mora imati struju-ispravljač.

ssd-hdd isto je, iste fizičke dimenzije (ssd je tanji, nevažno, neki imaju adapter za debljinu.. dok su standardne debljine 7-9mm).

 

-pod instalacija, misliš to da samo radi, kao vanjski-storage disk ili misliš na install-softa, os-apps.. jer, može svašta, no neke stvari MS ne želi (olakšati). Za install softa je direktno u odd bay tj to je normalna ugradnja i disk radi normalnom sata brzinom, ne kroz usb kontroler koji je usko grlo (+razna ograničenja zbog MSa i samih standarda npr za flash disk tek nedavno uklonjeno ograničenje na jednu aktivnu particiju). npr kao usputni info pogooglaj win2go..

odd ladica eliminra te probleme, ograničenja i ne moraš nanašati disk, a opet imaš neku fleksibilnost ako ga želiš izvaditi i korsititi nako storage za druga računala (npr drugi laptop, opet ga samo gurneš u lap na mjesto dvda.. naravno, i tu postoje problemi, fizičke dimenzije tj debljina, 12 ili 9 mm.. stariji su  deblji, novi su tanji (serija laptopa), ostale dimenzije su iste, naravno zbog debljine ne možeš ugurati ladicu ako nije ista.