Tvrdi i optički diskovi

Enkripcija foldera na sistemskom ssd - performanse

Baotica pet 22.3.2019 21:34

Pozdrav,

 

Primjetio sam da mi ssd ne diže windoze brzo kao u početku. Sad windozama treba nekih 90 sec, a i login screen više nije tako živahan. Ssd je 240 GB, slobodno je 65 GB, temperatura u radu 33-36 C.Uz windoze, aplikacije i igre, imam i na njemu bitlockerom kriptirani folder od 10 GB sa nekih 17.000 fajlova. Dakle pitanje je da li taj enkriptirani folder može usporavati rad kompletnog ssd diska. Razumijem da je pristupanje kriptiranim datotekama sporije, no da li je zbog toga sporiji čitav ssd u radu i bootanju windowsa ? Hvala unaprijed na odgovorima.

 

Lijep pozdrav,

Baotica

 

ihush pet 22.3.2019 22:03

-ne, enkripcija nema vidljivog utjecaja na brzinu.. ima relokacija loših sektora/trim i sl.

-ne miješati enkripciju i kompresiju (koja ovisno o zahtjevnosti može usporiti ali može i ubrzati...).

-90 sec je previše i za hdd pun smeća, updatea i sl.. imaš problem, samo još otkriti što..

-sigurnost? enkripcija ugl nije pravi odgovor, osim ako si jamesbond i sl..

Baotica sri 27.3.2019 12:04

Pozdrav,

 

 

 

Prijatelju, imam komp od spektruma. Sa ovakvim objašnjenjima nosiš drva u šumu.Na forumu sam cca 11 godina, a to ti govori da nisam baš zelen. Sve što kažeš  znam, mislim hvala na trudu ali meni je trebalo iskustvo ljudi koji imaju slične probleme, a ne isiticanje očitog. Kažem, hvala na trudu.

 

Od kada to enkripcija nije odgovor ? Mislim gle ne tepam si ja da bitlocker enkripcija štiti od vlade i policije. No što ako mi hard krepa u garantnom roku ? Šta da onda svaki serviser vidi ono što ja apsolutno ne želim da gleda nitko osim mene. Šta da bacim hard u smeće ? Inače, tko želi ozbiljnu enkripciju stavi kriptira sa Veracryptom. Normal volume - > hidden volume - 24 sharacter password and keyfiles ( encrypted keyfiles on the usb stick or in the cloud ).

 

Kompresija na hardu. Pa to je uvijek bilo besmisleno. Gigabajti su jednostavno prejeftini da bi se koristila kompresija.

 

90 Sec je puno, samo trebaš otkriti problem. Dobar savjet. Detaljan. Fala.