Televizori

Problem Lg lcd svijetle točke

tiki čet 27.6.2019 19:19

Ovisi kako ćeš popravljati!

 

Na pogrešan način: naći ćeš nekog majstora koji će te olakšati za par sto kuna. On će otvoriti panel i zaljepiti te difuzore koji su ispali. Za par dana/tjedana/mjeseci će ti otpast neki drugi jer su sve ledice radile u istim uvjetima i pri približno istoj temperaturi, tako da samo je pitanje vremena koliko će ostale izdržati. 

 

Na ispravan način: otići ćeš u ovlašteni servis ili kod nekog majstora koji će ti promjeniti sve led trake u tv-u. Tako ćeš dobiti potpuno novu pozadinsku rasvjetu i ledice će opet izdržati koju godinu. Ako malo smanjiš pozadinsku rasvjetu i ne držiš je na 100%, izdržat će više nego ove prve. Cijena ovisi o broju traka i ledica, odnosno o veličini ekrana.

Uran 11 pet 28.6.2019 13:45

Ja imam Philips TV i držim osvjetljene na 100%, naime imam garanciju 5 god. pa nek sve crkne ak oće.

Na prošlom tv-u, isto Philips-u popadali su difuzori,vračen sa servisa (po TV dolazi HP Express i ista služba ga vrača,naravno bez naknade)

,zatim prdnulo napajanje,vračen s servisa i kod prvog paljenja opet svijetla točka(opet otpao difuzor).

Pošto je to bio treči kvar tražio sam zamjenu Tv-a ,oni su mi ponudili zamjenu ili povrat novca,došla služba odfurali su Tv,

meni ostavili voucher ili nešto takvo.

Otišao sam na mjesto kupovine s računom i za par dana su mi novci sjeli (cijela svota) na tekući račun.

Tako da za mene definitivno Philips Rules.

 

Da napomenem ovaj novi za sada radi odlično i bez problema.

tiki pet 28.6.2019 20:23
RazerM kaže...

Svakako treba smanjiti pizadinsko osvjetljenje. Koliko je optimalno? Na koliko vi imate namješteno pozad. osvjetljenje? 

 Ja na Grundigu imam recimo na 75% od 100, a ako gledam neki film po noći onda smanjim čak na 30%.

 

Nema neke univerzalne formule, smanjiš na onoliko dok ti kvaliteta slike ne počne padati, svakome je drugačije prihvatljivo.

 

Preko dana, ako je dnevni boravak pun svjetla i prozora, bi trebalo biti nešto jače (inače se slika slabije vidi). Preko noći je bolje staviti na neke niže vrijednosti (pogotovo ako se gleda neki film u mraku) jer nema potrebe da slika toliko "pršti", a i smanjenjem pozadinske rasvjete se smanjuje i vidljivost mana LCD-a :D

RazerM kaže...

Jel ima neki nacin da se produži životni vijek tih difuzora? 

 Difuzorima nemaš šta produživati vijek jer su oni običan komad plastike :)

 

Eto kako izgleda komad jedne trake:

 

https://tvledbars.com/wp-content/uploads/2017/10/1276aa.jpg

 

Difuzor je ova prozirna "leća" preko LED-ice. U samom centru se nalazi mala led-ica, a taj difuzor je kao što vidiš zaljepljen oko diode gdje su ove tri crne točkice.

 

Kako se dioda grije tako se grije i to ljepilo koje drži difuzor na mjestu. U jednom trenutku (kad i ako) se previše zagrije, ljepilo više ne drži i difuzor jednostavno ispadne. Dioda i dalje radi, ali nema difuzora koji usmjerava njenu svjetlost u svim smjerovima već svijetli samo naprijed i onda dobiješ takve točke po panelu.

 

Lijek - smanjiti pozadinsku rasvjetu. Diode vuku manje struje, slabije svijetle, manje se griju, manje su opterećene - puno je manja šansa da će se išta pregrijati, pokvariti i odljepiti.

 

tiki pet 15.11.2019 07:49

Eto super, bitno da radi. Sad vidiš zašto govorim da je ljepljenje tih difuzora natrag pogrešno: ovi ostali su na rubu otpadanja, ti zaljepiš njih 5, a za 2 dana ih otpadne 10 :) Ovako si na miru jedno vrijeme sa tv-om.

 

Također je preporuka smanjiti malo pozadinsku rasvjetu, a ne je držati na 100%