mm12 ned 2.6.2019 23:31

Trebala bi mi pomoc oko kupnje pc workstationa ,komp bi sluzio samo  za cam i cad programe budzet oko 400-500eur naime kupio bih polovno sa ebaya jer vidim da ih ima na tone ,pa me zanima da li je to isplativa kupnja ? npr

Fujitsu Celsius R570 2x

 

2x Intel Xeon X5672

48 GB DDR3 RAM

Nvidia Quadro FX4800

256GB SSD SATA 2,5"

1 TB HDD SATA 3,5"

Microsoft Windows 10 Pro 64 Bit OEM

 

ili ako moze preporuka necega boljega .

big thx

 

ihush pon 3.6.2019 00:01

-znaš li kolika je cijena takovg-novog? S razlogom, kao i novi auto, tj ako kupiš i radi, imaš sreće, ako crkne.. tad nemaš sreće/500€ .. i skoro nikakve mogućnosti 'popravka' tj zamjene komponente jer nemaš npr mbo.. =s razlogom su cijene takve, proporcialne riziku, + carina-pdv.

-ako radi to je odlično, isplativo.

da/ne? tvoj rizik, tvoj novac, tvoja odluka.

mm12 pon 3.6.2019 09:04

Thx ihush - stvarno neznam kolika je bila cijena novog ..to nisam znao, da skoro nema sanse zamijene komponenti  ,neznam sto je mbo? butiga je s njemackog ebaya

100% Positive Bewertungen
i ima 100% pozitivni feedback ,svejstan sam da je polovno uvijek macak u vreci ali me samo zanima kakve su ove komponente u pc-u
ihush pon 3.6.2019 09:46

-MBO, matična ploča, na kojoj je sve i kad/ako crkne, bacaš cpu+ram ovisno o formatu (srver-rack) bacaš i kućište+napajanje..

-zato firme prije kvara redovito bacaju takve servere, jer sve se jednom mora pokvariti, kao i novi-stari automobil .. cijena-rizik.

-isplati se ako će raditi, ne isplati se ako crkne, jednostavna formula.. i to samo ako ti takvo računalo treba, tj prosječan korisnik može za isti novac kupiti npr laptop ili pc novi u trgovini.. novo-radi, može kupiti tablet ako mu je potreban samo internet i sl. .. za cad, za biznis, e to je već problem, npr koja država, trošak-porez i naš nepostojeći R1 račun, tj njemačka ima takvu eula licencu s msom da može prenositi oem licencu (firma prodati firmi) inače su soft licence neprenosive.. a nitko ne računa na kupnju polovnog i izdavanje računa, tj ovakva kupnja za firmu globalno nije uobičajena, to je više kao mali oglanik za malog-kućnog kupca.. gdje npr račun nije važan (troškovi-porezi itd.. ili kazne za neuredne knjige + soft/pitat..).

-nije problem pouzdanost kupnje, prevara.. feedback, tu si miran, ako te prevari pokrije ebay. Problem je samo što nemaš jamstvo, možda ni račun koji je kod nas potreban itd.. da kupuješ za kućnu upotrebu tad to nije važno, ali tad ne kupuješ takvo računalo jednako kao što umejsto osobnog vozila ne kupiš specijalno npr konbajn-šleper-bager..

 

-isplativost? rizik? npr 48gb rama bi platio cca +300€ to ti je jedino ''osiguranje''.. da ne izgubiš sve ako nešto crkne, ali tad se moraš baviti (pre)prodajom.. a to nikako nije za ozbiljnu firmu. Ostali korisnici su jednako zadovoljni s nrp 4gb, zahtijevniji 8-16 npr za gaming.. a tebi treba za konkretan soft-app, i tad trebaš provjeriti requirementse konkretnog softwarea, ako traži npr 16-30-više rama, tad ti je ovo s 48 zanimljivo, ako je dovoljno npr 8gb tad je 40gb viška jednostavno nevažno-višak.. kojeg imaš ali nećeš iskoristiti kao npr veliki gepek u autu ako je prazan a to je ono što te povuče u kupnju. CPU je bez mbo smeće, tj neupotrebljiv, ako crkne mbo bacaš.. jer kupnja druge -kompatibilne (generacijski) u trgovini je neisplativo + nema jer su novije serije..

- vga u konfiguraciji je nekad sama vrijedila više.. tj bila je takva cijena, kao i danas npr cijena gtx-rtx-2080 ili tesla.. stvari koje su važne za app kao cad i upravo zato su konkretne kartice dvostruko skuplje od gamerskih, ali to ovisi o konkretnom softwareu kojeg koristiš, verziji-generaciji.. ako koristiš soft od prije desetljeća kad je to bila nova konfiguracija tad će ti sve raditi ok.. dok radi. Ako korisitš noviji soft, tad tek kad provjeriš requirementse znaš.. kao i igre, možda nije upotrebljivo a tad je smeće itd..

 

.. jer takav je IT-PC biznis, ciklusi, generacije, HW+SW i ako ti nešto ne crkne +5g nakon 10 možeš baciti.. ovo su računala između i možda će raditi 5 dana ili 5 godina. Isplati li se tad, da ako radi 5g i ako je kompatibilno tj zadovoljava tvoje requirementse, ne ako ne zadovoljava ili crkne sutra pa taman da je cijena nula kuna/eura.. tj zato to veće firme vani bacaju, jer trošak servisa i zastoj u radu su skuplji od novog + zbrinjavanje otpada i zato to završi u malim oglasnicima ili admini podjele za kućne potrebe.. trgovac to može prodavati za euro, možda je već zaradio naplatom odvoza otpada..

-dok su bila nova ta računala, cijene su im bile nulu više, i oni akoji su ih do danas koristili su vjerojatno zaradili kojš poneku nulu... tako rade firme, tad se isplati. Sve ostalo je uzaludno kemijanje ili entuzijazam

 

edit; .. ili kakve su komponente?

-da je auto, rekao bi nrp motor snage +300ks .. ili ide preko 300kmh.. =zvjer.

-ali, trebaš li npr formulu jedan ili šleper? što ako ne možeš voziti po cesti zbog zakona .. tj za PC-soft je to kompatibilnost-requirementsi.

.. auto ne kupuješ zbog konjskih snaga, biraš boju koja veze s performansama nema itd. PC-WS se kupuje za konkretan posao, po konkretnim potrebama-specifikacijama onog softa kojeg ćeš koristiti i na kojem ćeš višestruko zaraditi, tad ne gledaš po oglasnicima nego kupiš ''pravu'' stvar i radiš. Ako nije za takav konkretan posao, tad je bilo koji normalan u trgovini ''bolji'' izbor npr laptop.. Tad ti je nevažna Quadro vga jer je samo komad silicija-chip koji troši struju.

mm12 pon 3.6.2019 11:05

Big big thx  ihush

nisam znao da ako rikne mbo da se mora bacatsve ,pretpostavvljo sam da se samo zamijeni mbo ploca. a mogu uzeti kao firma ili kao privatni kupac pa isprobati kod kuce.

gaming me ne zanima treba mi iskljucivo za cam cad i da odradi godinu 2 bio bih zadovoljan ,naravno da sam svjestan da moze sutra crknut i isam znao za nemogucnost nadogradnje .

 

potrebe za sofware su sljedece

 

Operating System Microsoft® Windows® 10 (64-bit)
Microsoft Windows 8 (64-bit)
Microsoft Windows 7 (64-bit)

CPU Type Multiple core 64-bit processor, such as AMD Phenom™ II or Intel® Core™ i7

Memory 8 GB RAM minimum recommended
16 GB RAM or more recommended for demanding parts

Graphics Card NVIDIA Quadro®
At least 2GB fully OpenGL® 2.0 compliant

Screen Resolution 1920 x 1200

Disk Space 160 GB

 

pogledat cu jos na ebayu da li ima kaki ws sa tocnim specifikacijama ali tesko je naci da bas sve specifikacije ,ili uzet nesto sto se moze nadograditi

big thx jos jednom

ihush pon 3.6.2019 12:30
mm12 kaže...

Big big thx  ihush

nisam znao da ako rikne mbo da se mora bacatsve ,pretpostavvljo sam da se samo zamijeni mbo ploca. a mogu uzeti kao firma ili kao privatni kupac pa isprobati kod kuce.

gaming me ne zanima treba mi iskljucivo za cam cad i da odradi godinu 2 bio bih zadovoljan ,naravno da sam svjestan da moze sutra crknut i isam znao za nemogucnost nadogradnje .

 

potrebe za sofware su sljedece

 

Operating System Microsoft® Windows® 10 (64-bit)
Microsoft Windows 8 (64-bit)
Microsoft Windows 7 (64-bit)

CPU Type Multiple core 64-bit processor, such as AMD Phenom™ II or Intel® Core™ i7

Memory 8 GB RAM minimum recommended
16 GB RAM or more recommended for demanding parts

Graphics Card NVIDIA Quadro®
At least 2GB fully OpenGL® 2.0 compliant

Screen Resolution 1920 x 1200

Disk Space 160 GB

 

pogledat cu jos na ebayu da li ima kaki ws sa tocnim specifikacijama ali tesko je naci da bas sve specifikacije ,ili uzet nesto sto se moze nadograditi

big thx jos jednom

 -gle sad što se desi kroz desetljeće s PC-komponentama..

prvi post gdje navodiš vga quadro fx4800.. to je prije 10g bila najjača zvjer, par tisuća $ kao danas npr rtx-tesla. .. i tako je to svakih par godina nova serija po sličnim cijenama. Da je to auto  bio bi dobar, ali s PCjem stvari du dalje.. i vidi requirements za ram-VRAM kažeš najmanje 2GB .. fx4800 ima 1,5GB VRAMa (tad je to bilo ogromno, danas jeftikaner-početna vga ima više, 2-4gb, jače 8-11gb.. tj svakih par godina se to podupla po murphyjevom zakonu (kao sve ostalo na računalu, ram, cpu-clock/jezgre, diskovi..). Dakle, ta vga nije dovoljna za tvoje preporučene potrebe novije aplikacije koja traži u skladu s novijim HWom.. + vjerojatno je OGL ver 1-1.3 .. itd. jer kao i directx stari hw nema nešto što je kasnije napravljeno-izmišljeno. To je samo za vga, komponenta koju lako promjeniš-dodaš. Tad je logičnije kuputi bez vga tj ne gledaj tu vga kao kriterij, nego samo ono što je bitno tj osnova koju možeš nadograditi ako treba.

-cpu je najmanji problem, komponenta koja je jaka-dobra i vrlo trajna, ali ako crkne MBO tad ga možeš baciti jer je stvar kompatibilnosti socketa-generacija/pinovi/napon..

-ram, u serveru često ECC (za desktop ugl nonECC..) ponekad Low Voltage.. i tad taj ram nije iskoristiv za obične MBO, trebaš recimo 16GB, može više npr 32.. to možeš znati tek kad radiš jer svaki projekt je drugačiji, netko treba više, netko manje.. višak je ok, ne smeta ali nije važan .. i to je samo ''mamac'', jer da ideš kupiti nrp 32-48gb tad bi to platio 1000-2000kn no polovno je 50% cijene i u oglasniku bi to platio pola.. a veću količinu i manje tj ovo su server-ws matične koje imaju više utora (dual cpu imaju dva seta memorije koji moraju biti identični, po cpu 6-12 utora.. za WS se koriste zapravo server MBO kao osnova..). U računalu koje ima 48GB vjerojatno je to s trokanalnom memorijom, npr 4gb modul x 12 kom, možda i 24 komada po 2gb .. a to je danas ''smeće'' ako ti ostane tj nedovoljno pojedini kapacitet za normalne mbo i u usporedbi s novim modulima koji su recimo 8gb komad (ili veći 16..), jednostavno fizička ograničenja i evolucija koja sve poduplava u neko vrijeme...

matična za WS je za razliku od server mbo imala npr pciex16 utor za vga.. jer to je smisao radnih stanica upravo za cad-cam i sl... a serveru grafika uopće ne treba pa neke mbo ni nemaju takav utor (samo integrirana vga.. koja nije za grafički rad..). To moraš paziti kod kupnje starih mbo za xeone.. ili je ws ili je mac .. a sve je to ''isto''..

 

po tom kriteriju je dobro kupti takav komplet tj ws koja ima i quadro.. jer tad znaš da ima pciex16 utor.. tj da možeš ugraditi-dodati vga ako ti stara nije dovoljna (po specifikacijama nije..).

.. i bacio sam pogled, cijene kako kažeš od 300-400.. do 700-800... i više, ima svega, bezbroj kombinacija, no na ebayu kao oglasniku možda nećeš vidjeti sve te podatke, tad trebaš goolgati za speficikacije tog računala tj provjeriti koja je mbo (što sve ima, može..) jer skoro da ništa ne znači ws-xeon-48gb.. npr DDR3L ili DDR3, ECC, dual-triple-quad mem. pomnoženo s jednim ili dva dual xeon-socket.. itd.

 

-ako danas ideš kupovati noviju quadro, najslabija-najjeftinija nova, bit će jača od stare, tj barem će imati više vrama i podržavati opengl 4.x-directx12.. pa problem izlaza za monitore nrp danas su većina hdmi-dp.. dvi dok je analogni vga izlaz mrtav i stari monitor ne možeš koristiti itd.. Važna razlika izmešu nvidia quadro i geforce, quadro je 'profi' (zapravo ista) dok je geforce kućna-gamerska ili jeftinija.. teoretski iste, ali onemogućene neke stvari koje baš takve apps traže kao cad.. npr preciznost, a time i važna količina rama itd.. i zato su iste ali dvosturko skuplje.. nekad su takve app tražile quadro, danas im je dovoljna geforce.. i danas koriste npr CUDA/OGL.. i dx12.. tako da je važno o koja verzija spftwarea će se koristiti, provjeri staro od prije 10g, prije 5g i novo-danas.. tad će ti brojevi dobiti smisao i tad tek možeš nešto ''birati'' (kad razumiješ što traži kao minimum-obavezno, poželjno-recommneded ili jače/najjače/koliko se može..), tj tek kad znaš sve dijelove puzzle, koji os, koji soft, koja vga, kakav projekt (nije isto pseća kućica ili dubai neboder..).. + na kraju željene performanse, jer i na svosturko jačem/slabijem možeš raditi, ako zadovoljava potrebe, ako auto, brži-sporiji.. a brzo je uvjek skupo i ako je kriterij cijena, tad je brže višestruko skuplje nego što 'vrijedi'.. (no s druge strane u bizu vrijeme=novac..). :)

 

os nije problem, sva tri popularna, win-lin-mac su isti-identičan HW, .. ali naravno u acad svijetu možeš odbaciti linux za po doma.. mac je za grafičare-video soft i sl.. dok je win neki mix, podržan i često jedina platforma.. naravno, svaki 64bitni zbog resursa-rama.. i kao što vidiš nije važna verzija winver nego je naveden samo win i samo 64bit.. tj to znači da soft nije za ostale platforme.

naravno, možeš npr koristiti win10.. a možda ćeš upravo zbog generacije koristiti npr win7 (nije baš sve isto, ponekad staro-novo.. ali i problem, gašenje supporta-nadogradnji .. za cad-cam radne stanice to u pravilu nije važno, tj tad ne surfaš, ne ideš na ebanking, eporeznu i sl. tim računalom, nije ti važna kompatibilnost s internetom kao youtoube.. nego tovjom app-programom u kojem radiš.. ako ti to ipak treba, tad nemaš izbor osa nego w10.. itd.. a tad tko zna koji mogući problem s appsima, dodacima, updateom.. i ponekad moraš ići na novu app samo zato jer je sve povezano mada staro sve radi.. natjera te biz-sustav).

-ne gledaj zato os-licencu, jer samo njemci+au imaju takvu eula-ugovor države-msa .. soft licence za nas nisu prenosive, tj možeš se nazetati s BSA-inspektorima i sl. no kućnog korisnika to ne zanima.. lako je za win, tek da ti to kao vga nisu kriteriji po kojima se odlučiš nešto kupiti.. kupuješ mbo+cpu+ram.. kućište, napajanje zbog fizičkih razlika tj ovisno o formatu kućišta ne možeš nešto s drugog računala iskoristiti. + kad kupuješ zvjer, tad trebaš i odgovarajuće napajanje, npr za vga. WS koja je dolazila s FXicom to vjerojanto ima, ali zapravo ne znaš što ćeš kupit na ebayu..

 

+ starost-standardi, npr usb 2.0, 3.0, sata-2, sata-3.. diskove uopće ne gledaj, nevažni, tj kupiš nove koje trebaš, ssd240 je manje od 200kn.. 1tbhdd je 300kn.. lako se ugrati-zamjeni, nije kriterij za kupnju, kao vga .. a nemaš jamstvo i novo u trgovini je ipak novo pa mora raditi bar neko vrijeme bez grešaka. Ako se sys raspadne jednom mjesečno zbog nrp diskova tad je to smeće, ili ako izgubiš podatke-file-posao.. tad je to tisuću puta veća šteta nego korist-jeftino. Podaci-posao .. disk + backup! kao koćnice na autu.

+ problem, ako je desetak godina staro, tad nema sata-3 brzinu, tj ako staviš ssd bit ćeš ispod 300mbs jer je to ograničenje kontrolera koji je sata2.. RAID, SAS.. problemi, cijena itd..

pa banalni problem, npr običan sata-data kabel koji je star desetak godina može biti loš kontakt-oksidiran i uzrok problema .. staro nije novo a istovremeno, nećeš mijenjati dok ne dođeš do problema, jer može raditi stogodina.. pa i novo može biti loše samo što to kod starog više očekuješ.

 

-bezbrojni mogući problemi, ali ipak, cijena.. pa može biti isplativo, može biti dobro, upotrebljivo, možda baš ono što ti treba. Ja mogu znati svašta ali i ja da to kupujem razmišljao bi, klackao se.. ne bi bio siguran i opet bi možda pogriješio. Tak da to moraš ti za sebe, odlučiti :) Banalno, sve te probleme ja vjerojatno mogu lakše riješiti nego prosječan juzer koji nije 'kompjuteraš'.. isto je s kupnjom auta da si neki mehaničar-majstor.. a problemi mogu biti i s novim, npr ti kao korsnik do sad možda nisi rzamišljao o soft-requirementsima kao OGL 2.0 i 2GB-VRAMa.. jer te nije vjerojatno zanimalo i dok nisam pitao nisi to ni navodio kao nešto bitno.. a to je bitno, bitnije od izbora win.. 64bitnog :)) CAD-CAM nije ''word'' ili tetris, nije surfanje po yt.. i mobač-tablet to rade glatko ali ne rade to po duhu svetom, nego zato jer imaju odgovarajući hw+sw tj tek spoj tog ti daje nešto upotrebljivo i nikad ne zaboravi, ti koristiš apps-software kao acad, ne cpu-ram, ne win.. oni su samo sredstvo i zapravo te ne zanimaju 'brojevi' dok ne kreneš tražiti što-kako ili karikirano kad bi išao u trgvinu autodijelova za popravak, pitao bi te trgovac nešto o autu, modelu, godištu.. za običnu sajlu ili brisače jer bez tog je 99% da ćeš kupiti pogrešno. Koji brisač trebaš? Misliš da je brisač važniji nego npr VGA u računalu ili disk? .. za aute to ljudi razumiju, za PC baš i ne. Kad nešto želiš sam, tad to moraš naučiti-razlikovati ili to mora majstor za tebe a tad je cijena druga...

mm12 pon 3.6.2019 21:16

big thx ihush. sto se tice graficke vidio sam da je 1.5 i ima ih i kupit bez pa bih nju nadogradio... danas sam naso jos jednu online butigu i kontaktiro ih i davaju 1g garancije i kod njih bih se moglo sloziti po mjeri ws,pa cu sutra zatraziti kojju ponudu mozda ic na jeftiniju opciju pa odmah nadograditi https://www.topserverparts.com/epages/79754491.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/79754491/Categories/Workstation

ja bih reko da je Fujitsu Celsius R570 2x ws a ne server .

recimo ovi ima quadro https://www.topserverparts.com/epages/79754491.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/79754491/Products/1032052

tocno kako si reko,ima svega na ebayu ,googlam danima i nikako nac da ima sve dovoljne specifikacije ,jos cu malo potraziti koji ws ima sve tocne sec... pa cu onda naruciti ali cu se vjerojatno odluciti za malo noviji koji se moze poslje nadograditi npr M730n.sto se tice OS ja bih radije w7 imam i 7 i 10 i 7 preferiram ..a svjestan sam mogucih problema ali eto vodim se 100% feedbackom od butige i davaju 1 god garancije   a i ova druga butiga dava 1 g garancije .

preporuka frenda mi je rekla da ce to raditi i sa 1.5gb )))

sutra vidim sa njemcima sto mogu sloziti mozda za malo vise love ili uzet najosnovnije ali da se moze nadograditi...big thx opet

mm12 pon 3.6.2019 21:46

evo bas vidio da ova butiga sa ebaya ima i svoj net shop i ima pc konfigurator u kojemu se mogu unjeti svi podatci i sklopit bilo koji ws po svojim potrebama

 

https://www.workstation4u.de/de/konfigurator/?p=1

 

npr

Dell Precision T3600 prazan je 200eur ionda +Intel Xeon E5-1620, 4x 3,6 GHz   +32 GB DDR3 RAM +NVIDIA Quadro K2000, 2 GB, GDDR5 (2x DP, 1x DVI) +250 GB Samsung 860 EVO SSD 2,5" SATA 6Gb/s V-NAND MLC - neu +1 TB HDD SATA 3,5" +Microsoft Windows 7 Professional 64 Bit OEM Lizenz +Wi-Fi PCIe-Karte, 300 Mbit/s, 802.11 b/g/n  597,00 € *

ihush pon 3.6.2019 22:46

-ssd im nije isplativ.. kupi u bilo kojem pc shopu, cijene padaju.. duža garancija i sl. cca 30-40€ pola njihove cijene. Pazi imaju novo i polovno.. cijene novih diskova im nisu posebno konkurentne-normalne, polovno je rizik.. takve stvari kad nisu posebno povoljne kupiš novo u lokalnoj trgovini i ne zezaš se s nrp jamstvom. Da kupuješ polovni komplet kao s ebaya tad bi to sve bilo bez izbora, bez konfiguratora.. skoro đabe i sl.

-za acad i sl. appse je važno quadro ili geforce.. tj driver koji ima ili nema potpuni support, u usporedbi jača je npr 1050ti duplo i jeftinije je kupiti bilo gdje drugdje (novo).. tj. to moraš znati jel ti važnija quadro za samu app-cad koji koristiš tj kako radi ako nije quadro. ...

-licenca 30€ .. .imaš na ebayu za 3-5$ dok su normalne 120$ na msstoreu.. tak da ne vidim baš smisao njima dati 30€ .. jednako (ne)leglano tj samo za oem-đermanija a ovo nije ono što ms dozvoljava.. neovisno o računu može biti problema s inspektoratom, tj ne znamo što će biti.. tek se reorganiziraju. Kad je to prebačeno na carinsku, tad je svaka kazna 50.000kn naviše, tad više ne štediš na licenci ili ti ne treba.. :) + btw isplati se probati na w10, tek da znaš kako radi + win7 key može upgrade na w10 itd.. a win10, najslađi dio, možeš leglano skinuti s msove str, instalirati, koristiti bez posebnih problema, radi .. i ako želiš, uneseš key i aktiviraš, kad poželiš.. tj ovisi o inspektoratu ako te to zabrinjava.

 

ako štediš, kupuješ polvnu ws, tad treba štedjeti na svemu, inače nema smisla..

 

kao btw, npr za cpu tek da možeš usporediti razlike nazivno istih (razlika u generaciji v1-v4 ali i najbitnije, jezgra-napon-socket-ram... i simd instrukcije kao npr avx-1-2.. i sve to ovisi što ti appsi koriste ili ne koriste, tad može biti isto ili ogromna razlika u performansama.

 

evo i za ovu MBO teh podaci.. npr ima 2kom sata3/6gb porta ostalo je raid kontroler tj ovisi što kupiš-naručiš..

 

-ne bi ni wlan adapter.. tj nije ništa posebno po cijeni a žica je ipak žica, spojiš-radi, pogotovo za rad i moguće prekide-smetnje..

 

možeš bez problema uštedjeti +100-200€ ... možeš isti iznos dodati za neku noviju vga nrp k4200 i sl. .. (ali tek kad provjeriš kako bi se cad ponašao s običnom gf i quadro.. možda uopće ne kupovati jer to se lako posudi iz nekog računala i proba.. a ima i polovnih-povoljnijih..)

-evo i probližne usporedbe vga .. 4000-vs k4200.. (usporedi npr porpustnost, prosječno je dvostruko jača, no možda u cadu nema razlike, to moraš znati ili isprobati..) tj kao nasljednik novija recimo traži manje struje time manje opterećuje napajanje, uz naravno ima novije mogućnosti kao verziju drivera cuda-physx-ogl-ocl.. ili ako je gf dovoljan slično je npr 740-750.. i možda dovoljno dobro itd.. 8bilo što serije x50 .. 650-750-1050.. jer traže manje struje, imaju više rama itd.. a cijena je normalna, quadro je skup jer je quadro... (ili nekad davno su postojali modani driveri, omega,  koji su pretvali gf u quadro..).

 

-ram im je ok, tj očekivano 50% cijene-polovno.. eliminiraš traženje i sl. pošto mbo podržava ecc i nonecc.. ima smisla kupiti kod njih. Tj ima smisla samo osnovno, računalo-mbo-cpu-ram.. ostalo ne baš osim vga ako mora quadro. Probaj ponovo klikati konfigurator i izbaciti 'višak' koji možeš kupiti bilo gdje, bilo kad.. prepolovljena cijena.

 

mm12 čet 6.6.2019 13:55

big thx ihush odabrao sam sljedece davaju na sve 1 god garancije ,a i dodje sve skupa tako da se emoze odma koristit )

Dell Precision T3600 - unbenutzt, neuwertig

Intel Xeon E5-1620, 4x 3,6 GHz

32 GB DDR3 RAM

NVIDIA Quadro K4000, 3 GB, GDDR5 (2x DP, 1x DVI)

250 GB Samsung 860 EVO SSD 2,5" SATA 6Gb/s V-NAND MLC - neu

1 TB HDD SATA 3,5"

Microsoft Windows 7 Professional 64 Bit

Wi-Fi PCIe-Karte, 300 Mbit/s, 802.11 b/g/n

 

sve skupa sa dhl-om  na firmu cijena 622eur

ihush čet 6.6.2019 14:43

dobar izbor.. no vidiš konačnu cijenu (nije ono što te na početku povuklo, 300-400€..).

-jedini 'problem' je što za 600€ možeš kupiti novo u trgovini, nešto slabiji cpu, ostalo jače i novo s dužim garancijama i mogućnosti nadogradnje-popravka (za siću) dok u slučaju kvara ovih računala imaš smeće ili skup popravak.

npr i3cpu-150€, ram4x8gb 200€, mbo-100€.. vga1650-150€, kućište-napajanje-diskovi.. novo s jasmtvom od 2-3+ godina i sve prednosti za cca isti iznos.

ali naravno, ako će soft bolje raditi s quadro zbog drivera tad je to prednost ili više jezgara na xeonu (mada je možda novi cpu brži.. to ovisi o konkretnoj app koja se koristi, jezgre su ponekad višak..)..

 

bilo bi isplativo da je polovica te cijene, ili između, ali najviše ovisi o tome kako će stvarno raditi kad sve složiš-instaliraš i probaš, može biti isto, bolje-lošije.. i može raditi godinama ili sutra crknuti.

u toj konfiguraciji zapravo najviše cijenu nabiju 'nepotrebne' stvari ali ako želiš komplet ok..

 

-sad je kasno, još jedna ideja mi je pala na pamet, umjesto ove vga quadro k4000, poželjnije je jefitnija k2000 i sl. + dodati novu klase 1650..(ili bilo koja, ovo je samo orjentir za cijenu) za isti iznost, dok tad win može koistiti obje za cuda i sl a soft bi imao quadro ako mu je to prednost.. no za to bi stvarno trebalo prvo složiti i isprobati, moglo bi biti super ili dodatna nova beskorisna..

mm12 čet 6.6.2019 15:11

sto je je ,ali na pocetku nisam ni znao nista dok mi ti nisi sve pojasnio ) duzan sam barem pola gajbe pive ) konkretno sto sam procitao na netu  o cam govore da je bolje vise jezgri . koliko razumijem i ovi se moze nadograditi a ima i 1 godinu garancije .. slazem si sistem za kuka robota 210kg  pa ce mo vidit kako ce sve na kraju ispasti ..big big thx jos jednom ihush