Samogradnja - općenito

Cijev za WIFI antenu na kući, uzemljenje.

NixsaHD pet 29.3.2019 17:02

Poštovani,

 

Sad ne znam dali sam pogodio podforum, ako je krivo zamolio bih admine da presele tamo gdje treba. Hvala

Ovako problem je sljedeći: Na kuću sam stavio Pocinčana cijev dužine 6m, tj nije svih 6m vani, nego ide od "DEKE"

 pa kroz krov van na koju ide WIFI antena od Mikrotika. Sve to oke, ali mene zabrinjava to da neće možda grom da ("LUPI") udari u tu cijev?

 

Zadnji puta kada nam je grom udario u kuću je bilo prije 25/30godina i to je bilo udarilo u PANCER sa NH osiguračima, do sada je sve oke bez ikakvih problema, pri tome da imamo staru instalaciju bez uzemljenja igdje.

Mene zanima dali da uzemljim tu cijev jer je vani iznad krova koih cca 2 metara, jer NOVI pancer mjenjan prije 5 godina je udaljen 2 m, reko da nece mozda grom prema cijevi pa u pancer, jer udra

koliko ja znam da udara tamo gdje je manji otpor, ako sam u krivu molio bih da me ispravi netko.

 

Razmišljao sam kupiti gromobransku žicu i prišelnati ju na tu cijev i ostaviti da malo te žice viri znad te cijevi, pa to sve uz rub kuće u zemlju, ali problem je taj koliko znam da ispred kuće ima cijevi od plinovoda, vodovoda kanalizacije i to, a okolo kuce je betonirano... Možda povući neki vodić po tavanu pa za sastrane di nije betonirano šipku par metara u zemlju? Nezz

 

Mislim si da mi se ne isplati samo to raditi, jer ako idem to raditi onda najbolje napraviti kompletnu gromobransku zaštitu a ništa od toga jer ako Bog da kroz par godina adio amigo, od kuće, obiteljski razlozi...

Ima jedna cijev udaljena od moje koih 5m malo je niza za metar, na kojoj su tv antene riblje kosti, i nikad nista u to.

Ovdje mi taman pase cijev tamo kamo ciljam sa Mikrotikom jer nema nikakvih smetnji (žica od stupa, drveće, kuća...)

 

Dosta veliki tekst pa ako netko možda imo sličnu situaciju ili nekakvih sl. iskustva, zamolio bih da me ispravite ako nešto pogriješio. LP Kolege. Nikola

 

Edit.: Antena će se napajati preko lan kabla iz mikrotika (napravljeno kod kolege i provjereno, radi vec 6godina). Znaći neće imati kraj sebe 230V!

Luka123 pet 29.3.2019 18:09

Zašto si stavljao pocinčanu cijev ako se toliko bojis groma?
Imaš kupiti elektroinstalacijske PNT cijevi za zbuku, obično su rebraste i sasvitljive 6 metara te košta mozda 1 ipo kuna po metru.
edit:
Ja u stanu imam postavljenu za TV antenu istu. Već mozda 10-tak godina, još uvijek dobra...

Luka123 pet 29.3.2019 19:20
NixsaHD kaže...

Hvala na odgovoru,

 

To je kada se ne razmišlja kako spada nego ono ko muha... 

Što ste mislili sa PNT cijevi, da se stavi na cijev ili?

Lp. Nikola

 
Iskreno netko stručniji će morati odgovoriti na ovo.

Ja sam mislio poseban vod napraviti, sa savitljivom pnt cijevi.
Nikako da dodiruje pocinčanu. Ovdje radi o plastici, koja se postavlja u zbuku.

NixsaHD ned 31.3.2019 20:20

cijev ide od prve "deke" skroz van iznad krova, sve ukupno 6m cijevi, a pričvrščena je sa nosačima na sredini za jednu drvenu malo jaču gredu i gore za (rog), znaci nema kamo, nikomu ne smeta i sve ok, samo upit za uzemljenje dali uzemljiti ili ne?.

AF139 ned 31.3.2019 21:01

Što se "groma" tiče , njemu je svejedno da li je to cjev , koaks, el. kabal sa 220 ili UTP ...bitno mu je samo da je to mogući vodljivi put uniže prema zemlji.

 

Zato sam napisao da ako vidiš drugu stranu svoga linka spusti visinu tog Mikrotik uređaja ( sa ugrađenom antenom) , ne smetaju na pravcu za link kablovi već samo drveće i objekti.

NixsaHD pon 1.4.2019 20:57

Antena je pomaknuta tako da mogu vidjeti čisto prema drugoj anteni, jer je bilo smetalo drveće, preko drveća signal je bio -74, nakon pomaka antene na čisti pravac prema drugoj anteni signal se poboljštao tj. opao.

 

Čuo sam od drugih da je najbolje da ne uzemljivam cijev ni Disk (antenu) od Mikrotika, jer pošto ja nemam ništa uzemljeno, i nikad nije ništa (pregorjelo) od uređaja tjekom grmljavine, kažu da ako bi već uzemljio da bi grom onda imao više manje put do zemlje, dok ovako nema skoro ništa konatkt sa zemljom jer nema u kući uzemljenja, samo je par utičnica nulovano :P, a ostale kuće oko mene su veće ohohoh iako ne bi trebalo imati veze ali zanima me vaše mišljenja i iskustva :D

LP. Nikola