loky4i4 pon 6.7.2009 16:29
tony THE Noob kaže...

Eh, upisi se na robotiku pa ces nauciti, bio jer moj frend/susjed. Najlakse je s lego kockicama =)

di da se upisem nisam ja u zagrebu da se mogu upisat gdje god hocu kod nas toga nema

MrBlc pon 6.7.2009 21:53

Koliko imaš godina i kakvim znanjem raspolažeš? Želiš li napraviti nešto konkretno ili te samo zanima kako rade. Imaš robote koji samo prenose stvari iz točke A u točku B, a imaš robote koji su sposobni na ratištu prepoznati ranjenog vojnika i prevesti ga na sigurno.

Lightning pon 6.7.2009 23:45
loky4i4 kaže...

evo jel mi moze neko objasniti kako da napravim nekog jednostavnog robota

Kakvog robota bi ti radio? Nešto tipa standardnih industrijskih manipulatora, ili više nešto slično onim robot-destruction stvarčicama kojima se obično ameri igraju?

 

U svakom slučaju trebat će ti malo iskustva u obradi materijala (ako bi radio od metala ili kakvih plastičnih dijelova), malo kopanja po netu da nađeš prave aktuatore, senzore, te relativno dosta znanja iz elektro-dijela svega toga. Nisam više siguran, ali mislim da u svaki zglob ide stepper motor, za koji ti treba kontroler itd.

Radio sam na par optimizacija ABB-ovih robota za određene procese, pa po meni je mehanika relativno jednostavnija od elektronike (i za simulaciju), ali opet ja sam strojar pa mi je možda mehanika po defaultu lakša :)

 

Ako tebi više ide elektronika možda će ti to bit lakši dio.

 

 

Sve u svemu nije baš neki vikend-projekt.

MrBlc uto 7.7.2009 10:42

Za početak bi ti bilo dobro nabaviti staru knjigu iz tehničkog, nisam siguran da li je 7 ili 8 razred, uvedena u upotrebu negdje oko 1997-98. U njoj imaš par jednostavnih projekata, tipa kolica koja prate bijelu crtu (kolumbijski robot :-)

 

Baci pogled na ove linkove

 

http://cachefly.oreilly.com/make/mousey.pdf

http://www.instructables.com/id/Easy_robot_light_follower/

http://www.instructables.com/id/Balancing_Robot/

http://spritesmods.com/?art=bristlebot

84737 sri 8.7.2009 13:07
loky4i4 kaže...

onaj bristlebot sam napravio moze neki jos jednostavniji bez otpornika tranzistora i drugih. imam 2 elektromotora imam par nekakvih otpornika ali naznam kakvi su

Ako nema barem neke osnovne elektronike u njemu onda to i nije robot! Zapravo elektromotor i 2 žice te nekakva krilca ne čine robota nego ventilator!(ili ako umjesto krilca staviš kotačić - tada je okrćlašteni autić na baterije)Namigiva

Pokušaj negdje nabaviti stare brojeve ABC tehnike... tamo je znala biti laički opisana izrada raznih takvih sitnica! A ima raznih zanimljivih tema!

MrBlc sri 8.7.2009 17:50

Ako imaš kakvi stari 2/3/486 ili P1 možeš napraviti sučelje na paralelni port, senzore preko gameport-a. Digneš DOS i laganini programiraš u QBasic-u. Možeš to i na novijem PC-u, ali je rizik, da ne spališ nešto. Najbolje bi ti bilo neki stari PC i to možeš direktno s diskete radit. Je da je složenije od većine stvari na koje si se bunio da su komplicirane, ali jednostavnije od mikrokontrolera.

Onaj miš koji slijedi svjetlost je najjednostavniji projekt koji se može nazvati robotom.

Lightning sri 8.7.2009 20:38
loky4i4 kaže...

ne da mi se kupovat te sve stvari a i nemam para

Pa nisu ti roboti jeftinjava, za ove sa kojima sam ja radio znam da dodju nekih par 10aka tisuća eura... a to su bili relativno jednostavni industrijski manipulatori.

Bez neke elektronike, ili znanja programiranja kontrolera... ne znam koliko ima smisla.

 

A i ovaj "bristlebot", nije baš da bi se to moglo nazvat "robotom" :)

loky4i4 sri 8.7.2009 22:10

necu ja praviti robote za 10k eura hocu nesto jednostavno nemora nista raditi samo da se krece a zato trebaju servo motori koje ja nemam nego imam elektromotore i hocu nekakav mehanizam s kojim bih ga pokrenio i nemorate se brinit ako mislite da nije robot .

bed sri 8.7.2009 23:15

Možeš i steperima, ne moraš servom. A stepera se da naći u dosta uređaja, od scanera, printera, do cd/dvd-a. Na šrotu pobereš par takvih uređaja, jer su najčešće po jedan u uređaju (može ih biti i više, samo često ne istih). Kontroler za steper imaš od profi po više desetaka $K, a ima i kojekakvih uputa na netu za napraviti za par kn. I staviš recimo Atiny 2313, koji ako me sjećanje ne vara košta oko 25-30 kn, a praktički ga direktno puniš preko lpta, malo koda i hrpu entuzijazma i deri..

system čet 9.7.2009 15:58

znam da je offtopic ali ovo je jedina tema u ovom podforumu koja je aktivna pa bi molio da mi pomognete

uzeo sam ledicu (Led diodu) koja radi na 3.7V a moram je spojiti na voltažu od 5V. sad me zanima koji otpornik treba uzeti (od koliko Ohma) da mi nebi pregorila. aj ak neko zna da mi napiše tu baš mi i neide fizika..Belji se

hvala

Deus ex machina uto 14.7.2009 16:15
bed kaže...

Možeš i steperima, ne moraš servom. A stepera se da naći u dosta uređaja, od scanera, printera, do cd/dvd-a. Na šrotu pobereš par takvih uređaja, jer su najčešće po jedan u uređaju (može ih biti i više, samo često ne istih). Kontroler za steper imaš od profi po više desetaka $K, a ima i kojekakvih uputa na netu za napraviti za par kn. I staviš recimo Atiny 2313, koji ako me sjećanje ne vara košta oko 25-30 kn, a praktički ga direktno puniš preko lpta, malo koda i hrpu entuzijazma i deri..

 

Ovo je fenomenalan savjet, iako su ti i ostali dali odlicne informacije.

Trenutno nesto sam ceprkam oko digitalne elektronike (tema), uputili su me da pogledam AVR mikrokontrolere (moj izbor je ATmega8) i moram priznati da su AVR-ovi doslovce genijalni.  Kao sto je bed rekao, osim sto ga programiras direktno na tiskanoj plocici, a druga meni vrlo bitna cinjenica je da AVR-ovi imaju gcc compiler backend, dakle ne moras prckati po asembleru nego mozes pisati C-kod. To je za sobom povuklo ostale polu-lude projekte, pa je napravljena i nekakva stdlib implementacija. ATMEL besplatno nudi na download njihov AVR Studio, koji je modifikacija VisualStudia, sa odlicnim simulatorom, debuggerom, podrskom za sve Atmelove programatore, etc...

Zasad nemam ni jedne jedine zamjerke.

 

Sto se tice LED, oko 20-30mA je dovoljno da to lijepo svijetli, pa ti je proracun:

R = (V - Vled)  / I

R = (5 - 3.7) / 0.03

R = 43 ohma

Nisam siguran da li postoji 43, ali uzmi prvi standardni veci otpornik i to je to, za LED nije bitno biti tocan u miliamper.

 

Sto se tice dodatnih savjeta.... hmmm... iz osobnog iskustva, savjetujem ti da ne kupujes nista dok ne sastavis koliko toliko dobar projekt u softwareu. Neke stvari su skupe a nema ih smisla kupovati ako ce te motivacija pustiti i neces dovrsiti projekt. Mozes koristiti SPICE za provjeru elektronickih vrijednosti, i Eagle koji me netko savjetovao na mom topicu za izradu sheme i plocice. Sva tri komada softwarea su odlicni, traze malo ucenja ali nakon toga se vrlo lagano rukuje s njima.

 

Takodjer, mislim da bi za svoj prvi projekt trebao slijediti neki od milijardu tutoriala na netu, pa evo jednog kao preporuke; meni se svidja jer covjek cilja na pocetnike - cilja napraviti jeftinog robota, pa koristi sto god moze od prirucnih materijala i otpada.

http://www.societyofrobots.com/step_by_step_robot.shtml

Ako me sjecanje ne vara, robot koristi upravo AVR kontrolere.

 

Primjetit ces da je tutorial na webu society of robots, koji je odlicnan izvor informacija o temi. Vidim da imas mozda malo iskrivljeno misljenje o robotima i tezini njihove izrade. Pokusaj malo prolistati, vidjet ces da cak super jednostavni roboti traze dosta truda i rada, i kako je to covjek u tutorialu i sam rekao: moras biti odlican u mehanici, elektrotehnici i programiranju.. spoj to troje cini robota.

SlucajniProlaznik sri 2.2.2011 15:31

Ja sam novi.Sada bi molio samo da mi navedete djelove koje treba kupiti za nekoga najobicnijeg robota.I da pratim tutorial koji je bas za pocetnike,koji nemaju pojma o elektronici..Naravno,koji brzo uce :D ..Molim brzo da mi odgovorite,posto sam se zbog ovoga regao na forum..pozdrav

dario111cro sri 2.2.2011 23:11

Arduino

Dual H-bridge driver (ili dva obicna H-bridge drivera)

Motori (dva)

Senzori (fotootpornici, fototranzistori, mikrofon...)

Eksperimentalna plocica

Kotaci

Otpornici

Kondenzatori

Ledice

 

Necu ti dati tutorijal. Rekao si da brzo ucis. Nauci onda da koristis search za svaku od ovih tema. I imas robota :D

 

 

Potrazi malo o line-foloweru na arduino-u.

mbalug sri 16.11.2011 15:03

Imam pitanje, želio bih napraviti nekog robota kojeg bi upravljao bluetoothom preko laptopa. Pošto idem u Munchen za dva dana, mislio sam tamo kupiti neke dijelove kojih nema od nas. Sad mme zanima dali mi možete dati neki tutorial kako da napravi tako nekog jednostavnog robota, da nije preskup... Sve u svemu, bitno mi je da ga mogu programirati u C-u i da dijelove kupim u trgovinama tipa Conrad (jer tam sam već bio) ili ako ima kod nas neka trgovina s takim stvarima. Znanja iz elektronike i programiranja imam,pošto idem u takvu srednju..

 

EDIT: također sam nekad davno vidio da postave laptop na postolje, stave dva motora i neki interfejs i laptop na to,pa ak imate link od toga

VALVE pet 3.8.2012 13:43

Ovaj Lego komplet i nije tako loš, ali ja ti preporućam fischertechnik, ja idam na robotiku, i sa njim radim u jednostavnom ali naprednom programu ROBOPro, možeš komplet narućiti preko didacte, a u vezi robotirke malo guglaj, sigurno ima Zajednica Tehničke Kulture Zagreb.

 

 

EDIT: Tek sad vidio datum, ali valjda će netkome poalužiti :D

Lacko sub 4.8.2012 13:10

ko prvo cemu dizanje teme iz 2009

drugo smjer lego robotika ne postoji

postoji ti jedino robotika. il odes za informaticara jer ces tamo vise naucit kako isprogramirat i u vise programa programirat.

a slaganje robota ako si pametan ces ga slozit. ali ce te stekat za program napisat.