Keso pet 13.11.2009 16:15

Ovo što piše "Kontrast 80000:1" je prevara. To nije kontrast, nego "Dinamički kontrast", potpuno različit parametar od kontrasta, i nema veze sa kvalitetom ekrana. To je umjetno napumpana brojka od strane marketinga. Zato niti ne pišu prave informacije o proizvodu: Kontrast (dakle, ne dinamički, nego uobičajeni i stvarni - statički). To proizvođači skrivaju "kao zmija noge". Nema šanse da taj podatak izvučete iz njih. Zašto? Jer je loš, naravno. Da se s njime ponose i da nešto vrijedi, ne bi ga skrivali, bez brige budite.

Drugi ključan podatak za kvalitetu slike je tehnologija LCD matrice. Da li je to obična TN, IPV ili ona najbolja: IPS matrica ? Ključna stvar za kvalitetu boja, slike, kutnu vidljivost. IPS matrice imaju vrhunsku sliku, to kupuju fotografi kojima je bitna kvaliteta i realnost boja. TN matrice su najlošije i najjeftinije. 99% monitora ima TN matricu.

KLJUČNE podatke za kvalitetu slike: vrstu matrice, i kontrast (ne dinamičku marketinsšku izmišljotinu, nego stvaran kontrast ekrana - (statički) kontrast) proizvođači skrivaju kao zmija noge. Nema šanse da dobijete te informacije. Probbajte sami. Pitajte prodavače. Surfajte - NEMA ŠANSE. A pogotovo ne na stranicama proizvođača.

nedIm pet 13.11.2009 18:25

Sve što si naveo je tačno, ali mi jedna stvar nije jasna...

Kakve to ima veze sa KVALITETOM ovog televizora?

I po kojim kriterijima si mu dao ocjenu?

 

 

Pitanje za Domagoja:

Zašto me editor upozorava da ne mogu poslati poruku čiji naslov

sadrži samo velika slova iako je isti kao i naslov teme?

Keso pon 16.11.2009 23:43

Još samo da marketingaši izmisle jednu brojku i nazovu je "Dinamička veličina ekrana".

Ekran bi imao lampice koje osvjetljavaju zid iza njega (kao neki top modeli philips tv-ova), a "Dinamička veličina ekrana" bi ubrajala veličinu zida na koji je ekran smješten i kojeg su lampice osvijetlile. Recimo, 22" ekran bi tako bio ekran (dinamičke) veličine 156".

Slično je sa dinamičkim kontrastom, al pravi (statički) kontrast ekrana ne navode.

Kakve to veze ima s kvalitetom slike, mislim da je svakome tko se imalo razumije u to što je točno kontrast i kako se mjeri - jasno.

Preporučam čitanje o tome i obrazovanje.

A najbanalniji ne-tehnički opis ("for dummies") bi bio:

Ekran sa malim kontrastom ima bljedunjavu, kao malo "ispranu" sliku. Crna nije crna nego siva. Najbjelja nije blještava da jedva gledaš u nju, nego tek blage snage svjetla.

Ekran sa velikim (stvarnim, dakle statičkim) kontrastom ima življu sliku, suprotno od "isprane". Može ISTOVREMENO prikazati jarku svjetlost u jednom dijelu ekrana i duboku tamu u drugom dijelu ekrana. Npr. svemirska eksplozija - jarka svjetlost, a okolo potpun mrak svemira - to ekran s ogromnim dinamičkim kontrastom ne može prikazati ako ima loš (statički) kontrast. Ekran sa nabrijanim dinamičkim kontrastom 1 000 000 : 1 tu će scenu prikazati tako da mrak prikaže zaista kao mrak, a eksploziju prikaže puno tamnijom nego što je, gotovo sivom,

ili će eksploziju prikazati jarko svijetlom kakva bi i trebala biti, a mračni dio neće biti mračan nego siv. Ili će žrtvovati oboje pomalo i napraviti kombinaciju žrtvovanja kvalitete slike.

Dakle kontrast (mislim na onaj pravi, statički, ne na izmišljeni, dinamički) je ključna informacija koja itekako govori nešto o kvaliteti ekrana i slike koju je sposoban prikazati.

Međutim, na žalost, danas tu bazičnu, rudimentarnu, osnovnu informaciju proizvođači skrivaju do apsurdnih razmjera. Pitajte prodavače i uvjerite se sami. Ne znaju tu OSNOVNU informaciju. Jer je proizvođači skrivaju jako jako jako duboko pod tepihom. Srame je se. Ja ne bih kupovao od firme koja mi ne zna reći koliki je kontrast ekrana. To je kao da proizvođač automobila ne zna reći koliko njihov auto ima konja/kilovata. Samo da još izmisle "dinamički kilovat", ono, kad ga puste niz strmo brdo u leru pa mjere kinetičku energiju i to pokažu kao "dinamička snaga auta" :)

Hyperion pet 12.3.2010 16:11

Baljezgaš po televizoru na temelju čega? Kontrasta? Pa reci mi dali su drugi televizori bolji po tom pitanju, a po njima ne baljezgaš?

Kad ga isprobaš imaš pravo nešto reći, a ovako bubaš napamet. Koji si ti meni vrag sad rekao o televizoru? Ko političar pričaš i pričaš i pričaš o kontrastu,a sve si mogao reći u jednoj- dvije rečenice.

 


Vidim na svim review-ovima ga hvale, prosječna ocjena 8/10, a vi mu dali 5.6/10. Ocjenjivanje je baš jadno ovdje.

 

 

Budimo realni šroteks televizije bi trebale imati ocjenu 1-4/10, low end  5-6/10, mainstream 7-8/10, high end 9-10/10.


I vama televizor od 7000kn spada pod low end,a svima drugima vrlo dobar mainstream sa 200Hz osvježavanjem, dobrom dozom priključaka, full HD rezolucijom...

 

 

Katana pet 12.3.2010 16:23

Imam LG 37LH5000 i mogu ponosno reći da ima jedan od najboljih slika koje sam vidio.

U usporedbi s godinu dana starijim sonijem koji me koštao 10k kn, LG je potpuni win!

bdw, sve je marketing, brojke mi iš ne znače. A dok sam ne probaš kvalitetu, ne možeš na papiru reći što je bolje.