medo32 uto 31.3.2015 23:55

SAMSUNG GALAXY A5

Samsung je predstavio novu A seriju pametnih telefona čija je glavna karakteristika odličan dizajn i vrlo tanko kvalitetno kučište. Jedan od glavnih ciljeva je bio udovoljiti korisnicima koji baš ne vole plastičnu izradu kučišta. Samsung Galaxy A5 je odličan pametni telefon, koji osim lijepog dizajna ima i dobre karakteristike.

SADRŽAJ PAKIRANJA

Kutija proizvoda je lijepa, vrlo privlačna i plave je boje. U njoj se osim uređaja nalazi i punjač, USB, slušalice i uputstva za rad sa uređajem. U paketu se dobije i igla za izvlačenje sim kartice i micro SD kartice, a njihovi se ulazi nalaze na desnoj stranici kučišta. Ovaj uređaj radi sa nano sim karticom.

DIZAJN I KVALITETA IZRADE

Sam uređaj je vrlo tanak i jako lijep. Ono što se odmah primjeti je njegova kvalitetna izrada kučišta. Uređaj je dostupan u nekoliko boja i odlične je veličine. Dimenzije telefona nisu velike i uređaj odlično leži u ruci. Cijelo kučište telefona je vrlo čvrsto i otporno. Prilikom korištenjenja, doživljaj je zbilja odličan i na kvalitet izrade nema zamjerki.

ZASLON
Uređaj ima zaslon veličine 5 inča i HD rezoluciju 720 x 1280 piksela, što daje gustoću od nekih 293 piksela po inču. Istina, s obzirom na cijenu ovog proizvoda, bilo bi bolje da je proizvođač ugradio FullHD rezoluciju, ali ona mnogima neće nedostajati jer je i ovako zaslon odličan i dosta oštar. Zaslon je rađen u SuperAmoled tehnologiji i ima vrlo žive i prekrasne boje, a kutovi vidljivosti su odlični.
Zaštićen je gorilla glass 4 slojem i vrlo je otporan na grebanje. Nakon nekoliko dana dugog korištenja, nije se pojavila nijedna ogrebotina. Otisci prstiju nisu previše vidljivi, a uklanjaju se vrlo lako.
Općenito, zaslon je odličan i veliki je ugođaj gledati u njega.

KAMERA
Uređaj ima fotoaparat od 13 megapiksela koji snima odlične fotografije u svim uvjetima. Fotografije preko dana imaju lijepe boje i pune su detalja, a odlične su i one koje su slikane u slabijim uvjetima osvjetljenja, zahvaljujući dobroj bljeskalici. Kamera snima i odlične video zapise, a treba pohvaliti i vrlo dobru prednju kameru koja dosta dobro obavlja svoj zadatak.

RAD UREĐAJA

Uređaj ima quad core procesor od 1.2 Ghz i 2 GB ram-a i dosta dobro obavlja većinu zadataka. Brzo učitava internetske stranice i you tube, a bez problema pokreće i većinu aplikacija.
Android 4.4 kitkat sa samsungovom doradom sučelja radi brzo i glatko i vidi se da je na svojim novim uređajima Samsung poboljšao brzinu rada sučelja. Osim brzine, sučelje sada izgleda vrlo privlačno, ljepše je i njegova dorada je zbilja odlična.

ZVUK
Zvučnik koji je ugrađen u ovaj uređaj, nalazi se iza, pored leće fotoaparata. On je dosta glasan, ali daje lošu reprodukciju zvuka, što je možda i najveći nedostatak ovog uređaja. Zvuk bi trebao biti jasniji i trebalo bi se čuti više detalja u zvuku, prilikom slušanja pjesama. Najljepši zvuk je moguće postići kada se zvučnik stiša, a njegova glasnoća podesi na broj 7, jer tada zvuk bude najbolji što može biti. Zvuk na slušalicama je odličan, kvalitetan i glasan i tu nema nikakvih zamjerki.
MP3 player je lijep, izgleda odlično i vrlo je pregledan.

ZAKLJUČAK
Samsung Galaxy A5 je odličan izbor za onoga tko želi imati jako lijep uređaj u uskom i vrlo tankom kučištu. Uređaj ima i kvalitetnu kameru i odličan zaslon i većinu zadataka obavlja solidno.
Najveći problem ovog uređaja je njegova vrlo visoka cijena, s obzirom na ono što nudi, jer neki i za nižu cijenu, na papiru nude i bolje karakteristike.

PREDNOSTI:
-dizajn
-kvaliteta izrade
-zaslon
-kamera
-novi izgled i brzina sučelja

NEDOSTACI:
-zvučnik
-nema led lampice obavjesti
-cijena



medo32 čet 14.5.2015 13:38

Kupio sam Samsung Galaxy S5 bijeli, a moj brat je kupio Samsung Galaxy A5 bijeli.
S obzirom da se radi o dva različita tipa uređaja, stavili smo ih jedan pored drugog i usporedili.
Odmah se na početku vidi da se radi o uređajima slične veličine, ali različitog oblika. S5 je uređaj okruglog oblika, dok je A5 nešto kockastiji i uži i djeluje malo ozbiljnije. Oba uređaja su lijepa i imaju odličnu kvalitetu izrade. S5 je izrađen od vrlo kvalitetne plastike, dok je A5 metalni i nešto tanji uređaj. Oba uređaja u ruci ostavljaju dojam kvalitete i čvrstoće, dok A5 zahvaljujući uskom, metalnom kučištu ostavlja malo više onaj premium osjećaj u ruci.

 

ZASLON
Samsung Galaxy S5 ima ugrađen zaslon full HD rezolucije 1080 x 1920, dok A5 ima HD rezoluciju 720 x 1280 piksela. Oba super amoled zaslona imaju odlične boje, kontrast, kutove vidljivosti i oštrinu.
Iako A5 u odnosu na S5 ima HD rezoluciju zaslona, i na njemu je oštrina jako dobra i razlika između njegovog i full HD zaslona na normalnoj udaljenosti je neprimjetna. Iz tog razloga, onima koji su budu odlučili za A5, ta full HD rezlolucija neće nedostajati.

 

KAMERA
Samsung Galaxy S5 ima stražnju kameru od 16, a Galaxy A5 od 13 megapiksela. Iako fotoaparati na oba uređaja svoj posao obavljaju kako treba, A5 to ipak radi malo bolje, bez obzira na broj megapiksela jer su fotografije ipak na njemu malo oštrije i okidanje je brže. Oba uređaja imaju dobru bljeskalicu koja dobro osvjetljava u slabim uvjetima osvjetljenja i solidno snimanje video zapisa. Kod A5 posebno treba pohvaliti odličnu prednju kameru koja je idealna za snimanje vlastitih portreta

 

BRZINA

Samsung Galaxy S5 ima odličan quad core procesor koji zajedno sa 2 GB radne memorije odlično obavlja svoj zadatak. Procesor koji je ugrađen u A5 je quad core od 1.2 Ghz koji možda nije toliko jak kao na S5, ali je i dalje prihvatljiv jer je 64 bitni. A5 također ima 2 GB radne memorije. Ono što je zajedničko kod oba uređaja je to što na svakom uređaju android sa samsungovom doradom sučelja radi brzo i odlično i nije primjećeno nikakvno štekanje u radu. Brzo se učitavaju internetske stranice prilikom surfanja i brzo se učitavaju video zapisi na you-tubeu. Na oba uređaja filmovi rade odlično sa titlovima u bs playeru.

 

ZAKLJUČAK:
Samsung Galaxy S5 i A5, jedni su od najpopularnijih uređaja u današnjem vremenu. Svaki korisnik koji se odluči uzeti bilo koji od ova dva uređaja, dobiti će kvalitetan i pouzdan uređaj lijepog dizajna sa odličnim karakteristikama koji će ga dobro služiti. Za one koji više vole manje uređaje odličan izbor su svakako i Samsung Galaxy Alpha i nešto povoljniji Samsung Galaxy A3.