MartinV pet 22.7.2011 00:05

Imao sam 8 godina star digitalac s tada veličanstvenih 3 megapixela pa se unazad par mjeseci ukazala potreba nabaviti neki noviji model s kojime ću moći iskoristit nove čipove, optiku i sklopove koji se ugrađuju u današnje fotoaparate. Iako ovaj stari fotić još uvijek radi dojadilo mi je da čim sunce krene u zalazak ili čim se fotka u zatvorenim prostorijama - sve fotke slikane iz ruke, a takvih je kod mene većina, budu mutne.

Odmah bi naglasio da mi fotografija nije hobi niti sam zaljubljenik u fotiće. U životu sam rukovao sa cca 10-15 fotoaparata, tako da nisam neki ekspert, već sam običan korisnik koji želi dobar point&shoot digitalac za izlete i pokoje putuvanje - dakle da ja samo stišćem okidač, a fotić neka radi dobre fotografije kako god zna i umije. Zato je i ova recenzija userska iliti od prosječnog krajnjeg korisnika i neće se odnositi na detalje svojstvene foto-entuzijastima.

Nakon detaljnog proučavanja specifikacija, recenzija, mišljenja korisnika i konkurencije u rangu od oko 2000kuna za što sam zaključio da je iznos za koji se dobije solidan turistički digitalni fotić, izbor je pao na CANON PowerShot SX220HS. Prije kupnje sam ga vidio uživo u Linksu kada sam općenito gledajući ostao zatečen čudom filozofijom naših trgovaca da u trgovinama stave fotiće na strujne lajne, ali ih ne uključuju pa ih se ne može isprobati.

Uglavnom, nakon kupnje i par dana korištenja mogu reći da sam jako zadovoljan izborom.

Prvo bih rekao da CANON PowerShot SX220HS jako dobro izgleda i leži u ruci - puno bolje nego što se to čini sa slika na webu. Kombinacija metala i vrlo kvalitetne plastike sadrži pouzdanost sa stilom. Fotić ima svoju težinu tako da se i po tome vidi da su u njemu kvalitetni dijelovi, a neki jeftilen. Po dimenzijama stane u džep košulje, iako mu se u košulji težina osjeti.

U paketu s fotićem se dobije sve potrebno, osim HDMI kabla, ali je zato priložen AV kabel pa se odmah može vršiti spajanje na TV. Za razliku od nekih drugih brandova, Canon si je dao truda i priložio je solidna uputstva u papirnatoj knjižici i na hrvatskom jeziku. Rukovanje fotićem je relativno jednostavno tako da nisam puno čitao uputstva. Fotić ima jako puno opcija, ali se može podesiti na automatski rad i tada doista treba samo stiskati okidač.

Jedna od stvari koja mi se svidjela je da "on/off" gumb nije blizu gumba za fotografiranje pa ne postoji mogućnost slučajnog gašenja kamere. Većina konkurencije to nema tako riješeno pa je to konstrukcijski plus za Canon.

Odmah sam krenuo proučavati najsporniju karakteristiku fotića - fleš koji automatski iskače iz tijela aparata što se ne može softverski isključiti. Na to su se žalili neki korisnici na netu, ali iskreno govoreći - meni je to jedna od najboljih karakteristika ovog fotića. Zašto? Pa fleš se po potrebi samo laganim pritiskom vrati u kućište ili se prst drži na flešu tako da ne može iskočiti - i to nije silovanje aparata nego su ga u Canonu tako namjerno projektirali. Ako kojim slučajem želite koristiti fleš, samo ga lagano prstom opet podignete. To je odlična stvar jer se više ne može dogoditi da fleš opali bez moje kontrole - ako je spušten, tada neće iskočiti iako su uvjeti takvi da aparat traži još svjetlosti. Genijalni mali Canon će vam samo na ekranu diskretno pokazati da bi bilo dobro koristiti fleš, a na vama je da odaberete želite li koristiti fleš (pa ćete lagano podići fleš) ili ćete radije snimati bez fleša. Većina fotki bez dodatne svjetlosti je jako dobra tako da ja gotovo uvijek slikam bez fleša, a samo po velikom mraku podižem fleš i blicam.

Dobre recenzije kvalitete fotografija koje producira CANON PowerShot SX220HS pokazale su se opravdanim. Po danu su slike odlične, kao i u zatvorenim prostorima. Noćne snimke mirnih predmeta slikano iz ruke su dobre: malo zrnate, dosta oštre. Doduše, snimiti po noći objekte koji se kreću (npr. pješaci) bez zamućenja njihovog lika je jako teško. Ali mislim da to nije do slabosti ovog sjajnog Canona nego općenito do postupka i mehanike fotografiranja. Jedan od razloga moje odluke za Canon je bila preporuka mog znanca, vlasnika foto studija: on sebi u rangu digitalnih fotića uvijek kupuje Canon jer kako kaže "oni znaju kak se radi dobar fotoaparat i tu se fulat nemre".

Drago mi je da Canon nije podivljao s pixelima pa ih ovaj model ima oko 12mil. Konkurencija je već na 16mil, ali već i vrapci znaju da više pixela ne znači bolju sliku, osobito u formatima i na medijima na kojima se fotke gledaju (rezolucija ekrana, izrađene fotke i sl.).

Zoom od 14x je dobra stvar. Objektivno gledajući, koristan je i brzo-fokusirajući do 10X, a nakon toga se muči s fokusiranjem i doista takvo "približavanje" nema potrebe koristiti u turističke svrhe.

CANON PowerShot SX220HS ima brdo opcija koje vjerojatno neću koristiti, pa ću samo izdvojiti super slow motion video (urnebes smiješno) i HD video snimanje što je super dodatak. Snimanje panoramskih fotki je malo bezveze jer se fotke mogu spojiti u jednu panoramsku tek putem računala i priloženog softwarea. No kako me takve fotke baš ne zanimaju, odličnom Canonu to ne zamjeram..

Ručno podešavanje svih postavki fotografiranja je također moguće, ali kako me to ne interesira - time se nisam ni služio. No ako se jednog dana predomislim, super je što ću to već na ovom modelu moći raditi.

Odličan 3-inčni LCD 16:9 sa 461,000 piksela čini fotkanje laganim, a pregledavanje fotki zabavnim. Očito je ugrađen žiroskop jer se prilikom pregledavanja slika okretanjem fotića okreće i fotka - zgodno za okomite snimke. Ekran je tipa 16:9 što znači da kod slikanja standardnih 4:3 fotki postoje crne crte sa strane koje se opet dobro iskoriste informacijama o načinu fotkanja i sl.

Ono što je jako bitno kod fotografiranja na putovanjima jest brzina rada. Ovaj Canon je jako brz kako kod paljenja, gašenja i fotkanja - sve teče vrlo glatko. Meniji su pregledni i jednostavni, pa iako ne impresioniraju svojom ljepotom kao kod Sonyija, zadovoljstvo je što sve radi munjevito i bez greške. Gotovo sve se može softverski podešavati... osim iskakanja fleša.

Kontrolni kotačič je genijalan! Nema na sebi oznaka nego za svaki način snimanja dobije specifične oznake. A kako saznam za te oznake kada nisu iscrtane na fotiću? Lukavci iz Canona su napravili mehanički kotačić koji je gornjom površinom osjetljiv na dodir. Kada dotaknem kotačić, na ekranu mi se pokaže slika kotačića za oznakama odnosno što se događa ako pritisnem kotačić na vrhu, dnu, lijevo i desno. Jako domišljato i korisno.

Znam da je sad "in" da fotići imaju GPS prijamnik i rade 3D fotke, ali kako se meni to čini kao obično prodavanje magle - te opcije mi uopće ne nedostaju na ovom Canonu.

Na kraju mogu reći da sam zadovoljan ovim aparatom i uvjeren da će mi ovaj CANON PowerShot SX220HS biti vjeran suputnik na izletima i putovanjima... sljedećih 8 godina ;-)