Razni softverski problemi

Windows 10 pristup podatcima i programima

bbeco pon 23.12.2019 12:47

Nedavno mi je mali rođak dobija novi pc i ja sam mu instalira Windowse i sve šta je trebalo i sve je radilo super, međutim u međuvremenu je on probava instalirat modove za gta v i neke piratske igre, pa mi se čini da je skupija neki virus ili nešto drugo.
Uglavnom nema pristup na dosta mapa na računalu, nemože se otvorit task manager, ne mogu pokrenit system restore(javlja grešku kao da nije admin (acces restrictions) i uglavnom kompu treba dugo da izbaci grešku skoro minutu.
Već sam mu jednom ponovo reinstalira windowse radi istog razloga, pa me zanima jeli se to može kako drugačije rijesit osim reinstaliranja svega ili da nije možda nešto sa hardwerom,
Hvala pozz

ihush pon 23.12.2019 14:17

-da, ako je neki problem s PCjem tad je 100% neki problem HW ili SW. Sad kad to 'znamo', još moraš otkriti što (od tog dvoje) da bi mogao nastaviti tj otkloniti problem (kvar ili malware..).

.. ili ako se čudiš sakrazmu :) .. pa zašto misliš da netko na forumu može znati više/bolje nego ti koji nam daješ info-sumnje.. da, moguće je jedno ili drugo, ili nešto treće... a što je ne vidimo u čarobnoj kugli nego to moraš provjeriti-otkriti.

-zvuči kao malware, .. a može biti kvar ili yogurt ili kombinacija..

-kako ćeš otkriti? -pa kreneš s dežurnim krivcima-sumnjivcima, sjedneš za pc i probaš-vidiš.. tj kvar je kvar i tad je prisustan i bez win, npr cpu-ram-mbo.. ako je kvar, tad ne možeš ništa nego zamjeniti (jamstvo..). npr memtest (s boot medija) ili bilo koji liveboot npr minipe-hirens ili linux-mint i sl.. upališ i vidiš, ako pc radi normalno tad je soft, ako je jednako tad je hardware.

 

-ako nakon tog testa zaključiš da je soft uzrok, obrišeš i ponoviš... ili ako želiš, možeš pokušati antivirusom, čišćenje.. no to možda uspije, možda ne a traje duže nego clean install + opet ne bi bio siguran jel sve čisto, dok s cleanom mora biti (osim ako imaš yogurt i sl.).

+ u clean insatallu možeš također zaključiti jel kvar-HWa.. tj ako je kvar bitne komponente tad ćeš u pravilu imati problem kod installa, ako prođe tad 90% da nije kvar, tj kad instaliraš drivere i par updatea/restartove i ako tad radi ok, tad je ok.. fixano, ako se skrši, tad je kvar ili si već onovo pokupio malware..

-clean install se obavi za cca 15min, + par sati podešavanja-instaliranja potrebnog. + Tad objasniš rođaku kako-što (ne)raditi ili to obaviš ti.. i kažeš mu da se isto može desiti svaki dan, čak ne mora bit njegova greška (tj za sad je 'nevin'.. dok se ne dokaže suprotno, a ako ti znaš bolje, pokaži-nauči ga.. jer svi smo griješili i bili početnici.. a klinci kad vide da sprčkan pc nije upotrebljiv brzo uče.. pogotov kad se opeku i tad razumiju sve).