filips989 sub 16.12.2023 10:16

Pozdrav,

Pitanje je vjerojatno već postavljano, ali na internetu svuda nalazim različite informacije, jedni nude riješenja - drugi onda kažu da riješenja ne rade... pogubio sam se, iskreno, već u svemu.

Dakle, uzeo sam laptop s Ryzen 7 7730u procesorom i instalirao Win 11 na njega. AMD nisam koristio godinama i odmah sam vidio AMD Software Adrenalin Edition. Šture opcije, ne nudi update drivera. Malo sam proguglao i vidio da se peoblem dešava kada Windowsi preko AMD-ovih instaliraju neke nekompatibilne display drivere (doduše, meni nije nikakvo upozorenje izbacivalo).

Otišo na AMD-ovu stranicu, potražio drivere kojih gore nema, nego mi nudi samo novu verziju Adrenalina.

Ok, skinuo to, instalirao i skužim da program sad ima više opcija, između ostalog i da nudi provjeru i update drivera. U igrama mi je program stalno prikazivao temperature grafičke do cca 85 stupnjeva, nakon ovoga updatea se nisu penjale iznad 77-78 i brzo su padale čak do 60 kad bi bio na manje zahtjevnom dijelu igre. To se prije nije dešavalo, doslovno ispod 80 nije išla temperatura. Lenovo Vantage postavke nisam mijenjao, doslovno je jedina razlika update Adrenalina i drivera.

E sad, ono šta me zanima i gdje sam se pogubio - postoji li onda konačno foolproof riješenje kako spriječiti Win da instalira krive drivere? Po ovome što sam čitao - nema?

Ako Win instalira krive drivere, pretpostavljam da imam dvije opcije - ponovo updateati Adrenalin sw, ako ima novija verzija, ili kao druga opcija rollback drivera ako nema novija verzija Adrenalina? To mi se čini kao najjednostavnije opcije, pod uvjetom da skužim da je Win odradio svoj update, vjerujem da će mi Adrenalin opet izgubiti dio funkcionalnosti u tom slučaju?

Nadam se da je sve jasno, teško mi je bolje objasniti kad se s problemom zapravo još nisam sreo budući da sam radio frišku instalaciju OS-a na novi laptop pa realno Win nije ništa pregazio.

fromcelltohell sub 16.12.2023 15:16

Riješenje je ustvari poprilično jednostavno.

 

Skinuti sa AMD-ove stranice odgovarajuću instalaciju drivera.

 

Skinuti DDU program:

https://www.guru3d.com/download/display-driver-uninstaller-download/

 

Isti raspakirati u mapu na desktopu.

 

Otići u safe mode (shift+restart i slijediti daljnje upute)

 

U safe modu pokrenuti DDU, odabrati deinstall drivera i onemogućiti windows update.

 

Nakon deinstalacije slijedi restart stroja.

 

Nakon logina na user account, pokrenuti instalaciju prethodno skinutih AMD drivera.

 

Nakon instalacije drivera restart sustava.

 

Nakon svega ovoga više se ne bi trebao događati opisani problem s različitim verzijama

drivera i korisničkog sučelja AMD Adrenaline Software, niti će windows update pokušavati instalirati ponovo drivere iz svoje baze.

 

 

Rocki uto 26.12.2023 10:28

Imam pitanje u svezi windovsa. Naime sustav mi nudi prelaz iz w10 na windovs 11. Pitam ukoliko automatski prijeđemo na w11 dali će biti potrebno dodatno podešavanje meil-a i drugih stvari na novom windovsu 11 ili će se te stvari automatski podesiti?

Posmatrač uto 26.12.2023 11:19
Rocki kaže...
Imam pitanje u svezi windovsa. Naime sustav mi nudi prelaz iz w10 na windovs 11. Pitam ukoliko automatski prijeđemo na w11 dali će biti potrebno dodatno podešavanje meil-a i drugih stvari na novom windovsu 11 ili će se te stvari automatski podesiti?

 Ako radis upgrade sve ce ti ostati kako jest....

Nocio uto 26.12.2023 12:12

Zašto pitaš ako ne razumiješ odgovor?

Upgrade ce ti se napraviti ako instaliras preko Windows update -a.

Štoviše i kad imaš instalacijski medij tipa DVD ili USB svejedno ti nudi 2 opcije i to su upgrade ili clean install.

ihush uto 26.12.2023 23:45
Rocki kaže...
Upgrade to znači nadogradnja postojećeg (w10), međutim sustav meni nudi da prijeđem na w11.

 -ne, tj riječ update vs upgrade je upravo u razlici ažuriranja postojećeg osa-verzije dok je upgrade nadogradnja na noviji os-verziju. Pri tome ekšli ne mijenjaš os, tj to sve je i dalje windows-os, samo novija winver, verzija, tj i to je 'isto' kao u ažuriranju samo je pitanje koji dio broja se mijenja, glavni broj ili 'decimalni' no recimo da im je značenje zajedničko-isto, novija winver.