Razni softverski problemi

Nepotrebne aplikacije na računalu

zombie pon 27.4.2020 19:59

Trebao bih pomoć koje mi aplikacije ne trebaju na računalu. Dolje ću postaviti slike da vidite što se sve nalazi u kompjutoru. Nema šta se nije spremalo na njega, a za većinu ni ne znam što znače pa bih vas zamolio da mi prilikom sugestije objasnite o čemu se točno radi što bih trebao obrisati. Samo da napomenem da nemam pravu nego neku lažnu licencu za Mikrosoft sa interneta, do koje ni sam ne znam kako sam došao pa imajte to u vidu da se ne bi napravio neki problem.

 

https://imgur.com/a/OWxYqxP

boxer čet 30.4.2020 15:49
Valentin17 kaže...
zombie kaže...

Imaš instalirana dva antivirusna programa, odaberi ili Avast ili Aviru ili još bolje kako kaže kolega, obriši jedan i drugi

te ostavi antivirusni program ugrađen u OS.

 + brisati Avast Secure Browser, ostaviti Chrome

+ ima dvije instalacije 7-zip-a (izbrisati stariju)

+ Winrar (neka odabere što će od toga koristiti jer su za istu namjenu)

zombie sub 2.5.2020 21:01

Izbrisao sam:

- Crap Cleaner,

- 7-zip-a (starija verzija),

- Avast Secure Browser,

- Avast.

 

Još nešto?

 

Jeste li sigurni da mogu obrisati Flash player i Software informer? Flash player je potreban kada se pregledavaju neki filmovi/videozapisi na internetu, a ne znam čemu točno služi informer.

 

Kako da izbrišem Adobe photoshop? Izbrisao sam folder u Local C disc-u i sada ne mogu da deinstaliram.

ihush sub 2.5.2020 23:16

-programi se ne brišu, nego se instaliraju-deinstaliraju .. sve je u controlpanelu ili desni klik na novije app-ikone..

-posotje i portableapps tj tip appsa koje kopiraš, ne install .. i njih tako i brišeš kao svaki file, ovako stvaraš smeće-ostatke u sysu tj nepotrbne dijelove i asocijacije koje ostaju (i tad se koriste dodanti alati-čistaći koji počiste ono što je korisnik zbrljavio..) :) no kao u svakoj priči, teba znati, .. ne koristiti bilo koji alat bez znanja. U slučaju photoshopa bilo bi bolje da si pitao prije brisanja, ne poslje (kad si vidio probelm) no sad znaš..

 

-flash, za sad ga možeš ostaviti, pomalo se gasi npr chrome ga ne podržava itd.. dok ga koriste starije stranice .. rizik-malware ali realno nevažno.

 

ili kad ti se kaže da deinstaliraš, tad to znači upravo to.. ne brisati-deleteati nego de-installirati, obrnuto od installirati.

zombie sub 2.5.2020 23:42

Postoji li neki način da se riješim photoshopa?

 

Memorija na disku mi je zauzeta previše, s obzirom da nemam instalirane igrice i zahtjevne programe. C disk pun 39,3 GB, a slobodan 76,5 GB. D disk 1,01 GB pun, a slobodan 115 GB.

ihush ned 3.5.2020 12:39
zombie kaže...

Postoji li neki način da se riješim photoshopa?

 

Memorija na disku mi je zauzeta previše, s obzirom da nemam instalirane igrice i zahtjevne programe. C disk pun 39,3 GB, a slobodan 76,5 GB. D disk 1,01 GB pun, a slobodan 115 GB.

- re-instaliraš ga, tad će opet biti sve ok (tj sve ono što installer napravi, ponovit će-popraviti, determinizam-algoritam, tisuću puta ponovi uvjek isti rezultat kao calculator), tad ga možeš de-instalirati.

- 39gb je ok.. tj toliko zazume prosječan win (+30) tj postoje razni temp-swap-hyber itd. fileovi, update itd. koji na nekih osnovnih 20gb kao minimum za win u svakom trenu stvaraju +10gb i u tim omjerima je 30-40gb realno minimum... tj ne trebaš više deinstaliati appse na c: disku tj zanemavriva veličina u odnosu na sve ostalo..

+ npr winrar-winzip ili 7z je stvar izbora (+ čisto, licenca-free..) i tad je besmisleno koristiti rar + pirat/crack + manje zauzima (ali je nevažno-sitno..), za razliku od više antivirusnih koje je loše imati 'obične' apps možeš po želji, tetris, igre, office.. tj sve ono što koristiš-trebaš ima smisla, sve ostalo nema ali može 'nek se nađe ako zatreba' jer ni prazno računalo nije 'smisao'..

 

* .. preskočiti:

 

tj omjer slobodnog mjesta je bitan, imaš dovoljno, tj od 30-40gb što je minimum treba još toliko za rad tj da ti je disk 80gb to bi bilo to, sve više je ok i imaš dovoljno slobodnog mjesta na c: tako da to nije problem, dok ostali ne-sys diskovi služe smo kao storage, tj nije bitno za normalan rad, prazan-pun sporedno + to je svrha diska, koristiti ga.

+različita pravila za HDD ili SSD.. za ssd je dodatak, što više imati ukupnog i slobodnog mjesta, tj automatika-TRIM, tj time direktno trajniji rad jer se interno podaci rasporede po ćelijama tj trošenje koje ima jamčeni broj ciklusa R/W nakon čega disk tj cluster-ćelija crkne. Što je veći slobodan prostor to je lakše razbacati ravnomjerno podatke i time će statistički duže raditi do kvara koji će se desiti npr za 3 il 5 ili 10 godina ovisno o količini R/W podataka koji korz njega prođu (kao gume na autu, remenica i sl. pa imaš redoviti servis)

-po opisanom vjerojatno imaš ssd 200-240gb.. tj podjeljen na dvije particije 120+120.. to je ok, dok samo zbog TRIMa može biti kao jedna particija i tad možda trajnije za pojedinu ćeliju no lošije za sve ostalo što se tiče rada win.. ovo je ok podjela, logična c: nije premali, d: je ostatak.. to je ok.

 

-čišćenje-brisanje smeća.. i deinstall nisu nešto što s tim omjerom trebaš brinuti, tj problem su posljedice sveg softwarea kojeg si imao, postavke, stvari koje i nakon deinstalla ostaju tj dio koji nikad nije isti na clean-win i korištenom instalirano-deinstalirano.. jer su aplikacije recimo bezobrazne-smećaste i tko zna što je sve izmjenjeno. Zato je bolje clean install, + svepodesiti za optimalan rad.

-tj svi krenu u sređivanje jer žele optimum, brže ili imaju problem (sporost..) i deinstall npr photoshopa ne mora uopće pomoći, tj pitnaje je realno što očekuješ od računala i koliko hw stvarno može, dok je clean install jedina 'univerzalna' referenca tj nešto usporedivo s ostalim računalima (moje-tvoje).. .npr na ssd se win treba upaliti za cca 10-20 sec, prosjek recimo 15sec. Sa svim potrebni servisima, kao antivirus, adobereader, java, zip, update itd.. ali i clean install samog win nudi dodatke koje ako ne trebaš tad ne instaliraš, npr cortana, prepoznavanje rukopisa i sl. tj sve što želiš lako dodaš dok je u početku sve utrpano i opterećuje npr update, tek se nakon nekoliko update-restartova sve sredi (+podešavanje-postavke..) npr ako ne koristiš onedirve isključiš ga.

 

-ovisno o tome što sve imaš instalirano, update, sve app imaju neki svoj update-automatiku, torrent, skype i sl imaju opciju paljenja s win što je možda/većinom nepotrebno, podesiš-isključiš + dozvoljena propustnost-upload koji može ubuti brzinu itd. sve igre npr steam, diskord, dodatci za npr miša .. sve ima neke postavke, neku automatiku a sve to računalo mora odraditi tj utječe na brzinu rada, paljenja, korištenja kao i antivirus i sl. + komercijalne app provjeravaju licence, zaštita, npr adobe i zato ako nemaš 'origigi' winrar radije koristi 7z.. osim ako baš moraš :)

 

-u filemanageru (explorer) možeš uključiti prikaz skriveni/sys fileovi, tad vidiš skriveno na c:\ .. + možeš ući u npr %temp% (userski) ili u windows\temp i windows\soft...\downloads .. npr download drži sve updateove koje možeš brisati, tj brišu se nakon što pravilno obave update ili služe za povratak na staro stanje ako se nešto desi-greška.. nakon što je obavljen update to je = smeće i možeš brisati ručno ili koristiš diskcleanup (sys-button..) tj to je mjesto gdje će se ovisno o slobodnom-kapacitetu diska skupit inekoliko gb, 5-10-50gb.. smeća kroz godinu, recimo mjesečno 5-10gb.. i automatika će tek kad ponestane mjesta (ili ovisno o postavkama) tad obrisati najstarije kao recbyn-kanta.. kad ima mjesta skuplja se.. i ako želiš možeš par puta godišnje obrisati + može nakon tog defrag..

-ono što radi npr CC je upravo to, možeš i bez njega :) + ostalo je skoro zanemarivo ili premalo da bi mroao brinuti zbog slobodnog mjesta.

-soft za pregled što-gdje.. zauzima, npr spacesniffer, free, ima portable verzija (ne treba install, samo pokreneš..) pa možeš i tako vidjeti što-gdje zauzima tj kad ti je nešto sumnjivo a ne znaš što bimoglo biti, dok normalno korisnik zna npr ima li neku igru i koliko zauzima.. pomoćni programčić koji to samo vizulano olakša brže nego ići explorerom i tražiti.. :) opet, možeš i bez njega ali je dovoljno mali da ne zauzima 'ništa' + neće ništa pokvariti što bi cc mogao jer nije takav alat.

 

pa kad skupiš volje, drivere, passworde, .. preporuka kreneš u clean install, s čistim-origigi win10 sa ms stranice, key preskočiš i ako se aktivira to je to, ako se ne aktivira radi normalno osim što ti ne da podešavanje desktopa + tad se lako unese key za 3$ ako ti to smeta. Čist ne pirat win bez smeća u startu može raditi optimalno-brzo, sve ostalo je stvar tvoje potrebe + podešavanje opcija koju svaka app (os, driver) ima .. ili nema + zaštite za komercjalu i sl.

+ kad je sve 'najbolje' sređeno, opet se može desiti neki problem.. to ne mora biti tvoja greška, može npr crknuti disk, crknuo bi i da ništa ne radiš.. itd. no prije nego nešto kreneš ipak provjeriš što-kako ne baš na ćoravo jer tad su banalne greške ono što možda izbjegneš pa možda i takav kvar tj uzrok ako nije samo slučajnost.

-kad složiš čist win, podesiš.. i vidiš kako radi (brzo-sporo..) to je recimo optimum koji možeš očekivati, sve kasnije što dodaš-izmjeniš usporediš s tim radom-brzinom i tad zaključiš jel nešto problem npr antivirus ili adobe i sl. ... ali ne instalirati sve u jednoj rundi jer tad ne možeš logički zaključiti što je možda uzrok. To je česta 'greška' kad je računalo prazno jer se tad želi sve što prije instalirati npr apps i igre.. i moguće da ćeš opet biti nezadovoljan ako je računalo sporo i sl. (ili koji je već razlog ovog čišćenja-podešavanja..) tj ako instaliraš sve kao prije, tad ćeš teorestski dobiti istoslično stanje tj ako je nešto što želiš promijeniti tad je stvar u tim koracima i pratiti kako se ponaša, restartati i sl.

 

+ isključi npr sleep jer restart treba biti 'pravi' paljenje-gašenje, tj to je nešto što je tad mjerljivo-usporedivo i može biti način kako znaš da je računalo ok podešeno + soft ili da ima neki problem, smeće, malware itd.. ako radi kao čist win tad je ok, ako je sporije tad ovisi što si instalirao-podesio. Adobe dodaje hrpu svojeg softa, sve je povezano + zaštita, crack i sl. pa je moguće da npr paljenje nakon installa bude očigledno sporjie nego bez adobea.. ako ne trebaš, ne instaliraš ili prije provjeriš što sve treba da radi 'normalno' :)