Razni softverski problemi

Brisanje podataka s HDD-a zauvijek

Dj_Jelak pet 5.2.2010 15:04

Pozdrav cijenjenoj ekipi. Evo doslo vrijeme da se rijesim svog laptopa koji mi sluzio za posao (prodajem ga), pa me zanima

koji prog mi preporucate za formatiranje hdd-a na njemu. Ali neki prog da brise podatke zauvijek, jer znam da postoje opet programi

koji i nakon formatiranja vracaju podatke. Dakle da ih zauvijek izbrisem da se nemogu vratit (restorirat).

Hvala puno svim ljudima na mogucoj pomoci.

 

 

jurluk pet 5.2.2010 15:19

nisam probao, ali čuj ovo. to je bilo u bugu prije kojih možda godinu dana. tamo u rubrici "pitanja i orgovori". isto je jedan tražio alat za tu svrhu, pa su mu bugovci predložili taj alat. ako oni predlažu, onda je valjda dobar :)

sasa pet 5.2.2010 17:18

ili uzmi hiren's boot cd (sad aje mislim 10 najnovija verzija) i na njemu imas alate za rad sa diskovima.

dovoljno je uzeti bilo koji (acronis je mrak za to) i reci mu da brise particiju, tj. disk i da koristi 7 wipe-ova. jos mozes reci da prvo formatira particiju, tj. disk 7 puta, a onda da ga delete-a...  (e to ce ti trajati mozda i dan ili dva ovisno o velicini diska)

to znaci da ce 7 puta napraviti low level formatting sto je dovoljno, prema medunarodnim standardima, za nepovratno brisanje podataka. tako radi i americka vojska.

Jakovp sub 23.5.2020 20:13
mikiFrajer kaže...

Pozdrav, da ne otvaram novu temu, je li dovoljno formatirati HDD i/ili SSD da netko ne bi došao do podataka ili je bolje napraviti brisanje podataka sa nekim programom i koji preporučujete?

 Nije, treba ti program koji može napraviti wipe kako treba. Uzmi u obzir da to traje jako dugo, možda čak i cijelu noć.

ihush sub 23.5.2020 20:35
mikiFrajer kaže...

Pozdrav, da ne otvaram novu temu, je li dovoljno formatirati HDD i/ili SSD da netko ne bi došao do podataka ili je bolje napraviti brisanje podataka sa nekim programom i koji preporučujete?

 -ne trebaš neki poseban program, obrišeš particije, kreiraš nove i napraviš full format.. to je dovoljno, tj vratiti mogu samo hakeri iz filmova...

-možeš ako želiš DODati (prebrisati) disk tj to takav soft radi kod formatiranja, zapisuje neki podatak u cluster jer brisanja nema.. ali to već duže vrijeme raid i full format pa nije potreban neki dodatni soft, no ako misliš da si sigurniji imaš npr hirens-ubcd-strelec itd.. i tj na njima odgovarajući soft (koji nema smisla pribavljati-instalirati kao klasičan soft jer koristiš samo kod ovakvih potreba tj s nekog bootmedija ne svakodnevno..

-to je za hdd.. dok za ssd ne moraš, jer ako je uključen TRIM (ahci) tad su podaci interno razbacani i šansa da ih neki spft pročita-rekonsturira je nikakva tj nakon nestanka popisa sadržaja (tj adrese pojedinog clustera koji drži neki podatak) u pravilu je probem spašavanje.. tako da realno problem imajo oni koji žele spasiti podatke, ne onaj tko to želi obrisati :) .. tj na ssd-u je nepotrebno DODati i gubiti vrijeme + trošiti ga nepotrebnim kompletnim presnimavanjem koje može biti i više puta + vrijeme koje je za to potrebno.

 

-s druge strane, jedini siguran način je ne dati disk ako je nešto važno ili čekić u ruke.. :)