Razni softverski problemi

ActivClient 7 + Win 10 nemogućnost instalacije

oobo sub 18.1.2020 10:04

Dakle, problem je sljedeći:
Imam Fina pametnu karticu na kojoj su certifikati i Castles EZ100PU čitač.
Tom karticom mogu normalno pristupiti PBZCOM@NET usluzi jer za njezino korištenje je dovoljna ActivClient verzija 6.2. (za rad njihove usluge potreban je još SmartCard Management i PBZ Sinergy paket, što je također prethodno instalirano na računalo)
Međutim, za ulazak u ePorenu i Lana mirovinsko trebao bih instalirati ActivClient 7.0.2.
Tu se sada javlja problem: kad pokrenem instalaciju verzije 7.0.2, ona se:
izvrši gotovo kompletna (do 99%) i zatim sama od sebe napravi "rollback" (izbriše sve što je promijenila i instalirala) i na kraju mi javi da je došlo do greške i da nikakve promjene nisu spremljene.
To sam probao na potpuno novom laptopu s novim Windows 10 64-bit (i svim ažuriranjima, uključujući 1909), ali i sa dva nešto starija desktop računala isto s Windows 10 64-bit. Također sam molio dvoje kolega (Win 10 1803 i Win 10 1903) neka na svojim računalima probaju instalirati ActivClient 7... Uvijek isto: ne uspijevamo instalirati verziju 7.0.2.
Znam da sam prošle godine nekoliko puta radio isti postupak na Windows 10 64-bit i išlo je bez problema.
Instalaciju programa ActivClient pokretao sam iz paketa "fina-install" kojega sam preuzeo sa službene stranice za podršku FINE.
Na internetu nisam pronašao ništa čime bih uspio riješiti ovaj problem.
Ostao sam bez ideja i nadam se da mi možete pomoći.
Što bi bio uzrok ovog problema? Je li možda krivo koje novo Windows 10 ažuriranje? Nisam pametan jer sam probao na verzijama Win 10: 1803, 1903 i 1909.
Zašto verzija 6.2 prolazi, a verzija 7.0.2 ne?
Vjerujem da se i drugi ljudi susreću s ovim problemom i nadam se da je problem rješiv.

ihush pon 20.1.2020 00:08

-naravno, uređaj mora biti spojen + možeš koristiti bilo koji izvor, ezaba-fina-pbz.. tj to je sve 'isto' tj soft-certifikati dok je samo driver za svaki čitač specifičan. Jednom instaliran soft bilo kojei paket-izvor može raditi s raznim čitačima (+driver) jer je identična stvar kao što su svi bankomati 'isti'..

+ u slučaju da imaš neceftificiran driver, tad moraš reboot (u 'safe-mod') shift-restart + F7... tj tad win dozvoljava install takvog drivera.

+ ponekad treba sve deinstalirati i krenuti po redu, tj dijelovi softa ili paket se mogu preklapati i tad je druga instalalcija=repair ili deinstall .. no čini mi se da već koju godinu ne moraš od nule-redom nego da sve radi ali mora biti odgovarajući driver + priključen uređaj. + zbog automatike kad prvi put priključiš uređaj, sačekaj malo.. jer tad možda veći win instalira driver.