absolon pon 9.12.2013 14:08

Nisam imao iskustva s ovim, ali me jako zanima jer

u jednom dijelu kuće (na katu) imam veoma slab signal.

 

Malo offtopic: (too bad) ne šalje u Hrvatsku 1. WORLDWIDE SHIPPING.

(Except China,Belgium, Luxembourg, Italy, Germany and Croatia).

 

Puno offtopic: Molim ako neko zna za kakvo jefino rješenje za boost wifi

signala, neka pomogne ili da kakav link. Hvala!

pad0branac pon 9.12.2013 14:34
absolon kaže...

Nisam imao iskustva s ovim, ali me jako zanima jer

u jednom dijelu kuće (na katu) imam veoma slab signal.

 

Malo offtopic: (too bad) ne šalje u Hrvatsku 1. WORLDWIDE SHIPPING.

(Except China,Belgium, Luxembourg, Italy, Germany and Croatia).

 

Puno offtopic: Molim ako neko zna za kakvo jefino rješenje za boost wifi

signala, neka pomogne ili da kakav link. Hvala!

1. ovaj kojeg sam ja našao šalje, a osim toga, ima puno sellera koji prodaju iste ili slične uređaje, samo treba potražit, a i puno je jeftinije nego što se nudi na našem domaćem tržištu, a to su cijene oko 300kn

 

2. ako imaš neki stari ruter (npr siemens gigaset se555 ili sličan), možeš ga složit da ti radi kao repetitor, al meni to ne odgovara jer to riješenje koristi samo wep enkripciju (najslabija s hex znakovima) i mislim da android ne podržava tu enkripciju. isprobavao sam i nikako mi nije uspijevalo povezat uređaje. 

pad0branac pon 9.12.2013 15:58
absolon kaže...

 

Što se tiče rutera imam klasnični siemens gigaset sx763, ali mi antena očito nema dovoljan domet.

Nisam siguran da li bi išta dobio promjenom antenice na adsl modemu (umjesto sadašnje 3dbi ići na 6 ili 8dbi).

 

 

Ono što sam ja mislio jest da koristiš dva rutera. Najjeftinije nabavit negdje stari gigaset se555 i koristit ga kao repetitor tvom postojećem gigasetu sx763.

Ovako ti se to napravi:

 

KAKO UMREŽITI 2 SIEMENSA (nije važno koji model do kad oba podržavaju WDS)

1. Siemens (koji je spojen na ADSL liniju)

Podesiti internet (username i password)
Local network: neka bude njegova IP adresa 192.168.1.1 i DHCP UKLJUČEN!! (lakše je tako)
Wireless network: odabrati kanal po volji i SSID 
allowed clients: staviti MAC adrese računala koja se trebaju spajat
Repeater(WDS) upisati (wlan) Mac adresu 2. routera (koji služi kao repeater)
administration: treba promijeniti password za ulaz u meni

2. Siemens (koji služi kao repeater 1.)

Internet: ON!!! 
internet connection: service provider: other
protocol: bridging (MER)
IP address type: static
IP address: 192.168.1.2 (IP sdresa tog 2. routera)
subnet mask: 255.255.255.1
default gateway: 192.168.1.1
MTU: 1492
line mode: automatic
encapsulation: VC mux
QoS class: UBR
VPI/VCI: 0/33
PPPoE pass-through: ON
UPnP: ON

Local network: IP address: 192.168.1.2 (IP adresa 2. routera)
DHCP 2. routera obavezno ISKLJUČITI

wireless network: staviti isti kanal i SSID ko i na 1. routeru!!!
allowed clients: staviti isto sve MAC adrese računala ko i na 1. routeru
repeater(WDS): upisati (wlan) MAC adresu 1. routera (koji je spojen na ADSL)
administration: promijeniti password (ne isti ko na 1. routeru)

 

 

 

 

 

 

sa stranice: http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=63312

zhUPer_C18 sri 15.1.2014 17:02

Dakle, od rutera (gigaset sx763) do računala mi je bilo nekih cca 20m zračne linije s time da su između 4 zida. Primao sam signal i stalno je bio na dvije crtice, što čak i nije neki problem. problem je bio taj što konekcija nije bila stabilna. Plesalo bi mi od 32Mbps do 2, i to bez nekog pravila, vjerojatno vanjske smetnje, podzemne vode ili solarne oluje. A možda jačina wifi signala ima veze s time koliko uređaja bude spojeno na ruter? Ako netko zna odgovor neka mi kaže... Jer na taj ruter zna biti spojeno 1 PC, 4 laptopa, 3 tableta i 5 smartphona.

Kupio sam jaču antenu za svoj wireless, napravio windsurfera za ruter, instalirao WLAN optimizer, al i dalje mi je brzina plesala. 

 

Konfiguracija je jako jednostavna, samo uštekate u struju, preko browsera uđete u postavke, tamo izaberete koju mrežu želite proširiti, upišete password i to je sve. On preuzme SSID od rutera i zapravo nestane. Da bi ga opet mogao konfigurirati, moram ga resetirati, ima malu topku za to. Radi na svim vrstama enkripcije. 

 

Postavio sam ga na otprilike na 2/3 puta, malo dalje od rutera, bliže djelu kuće gdje želim jači signal i mogu reći kako stvar funkcionira. Signal je na 4 crtice, a najbitnije jest da je brzina konstantno na 54Mbps. Surfanje brzo, torrenti stabilni, ping u igrama stabilan, tableti i smartfoni ok rade.

Za sad je pokazuje kao dobra kupovina.

 

 

EDIT: u advanced settings treba promjeniti reddomain iz MKK u ETSI

zhUPer_C18 čet 16.1.2014 12:29

eh mali problemi sa kineskim wifi range extenderom... 

 

par puta mi se desilo speed drop. Dakle signal je full, ali brzina prijenosa mi padne na 1Mbps. 

Moram napraviti reconnect i onda je opet ok na 54. 

 

 

ps. dropovi mi se dešavaju samo kad igram

zhUPer_C18 ned 9.3.2014 19:39

može oboje. znači ima ti range enxtender opciju i AcessPoint opciju. Range extender samo uključiš u struju, windowsi ti nađu novu "Wifi Repeater" mrežu, spojiš se, konfiguriraš preko web browsera, 192.168.10.1, i tamo ga spojiš s postojećom mrežom, staviš isti password kao i na ruteru, ali nemoj stavit isti SSID jer će ti se npr. na mobitelu "svađat" mreže ako si u nekoj poluzoni jačine oba signala. 

AP mod rada isto uključiš u struju, spojiš sa utp kablom i onda ti on glumi Acess point, napraviš zasebnu wifi mrežu, sa svojim SSID i svojim passwordom.

Ubiti isto ti je, samo što bi možda AP bio stabilniji, ali trebaš vuć kabel do njega. meni radi super i u range extender modu. Ovisi o kući, koliko zidova imaš i koja ti je udaljenost.

BlackMoon pet 28.3.2014 08:56

Imam jedan problem: Naime, kako mi je u spavaćoj sobi jako loš wi-fi, stavio sam jedan AirLive router u svoju radnu sobu (koja se nalazi do moje spavaće). Da ne vučem sada kabele po kući i fasadama, pustio sam ga u universal repeater način rada. Dakle, njegova antena istovremeno prima wi-fi signal s glavnog routera i šalje ga dalje kao access point s istim SSID-om. E sad se ja iz spavaće sobe spajam na taj router i wi-fi signal mi je full. I mislio sam da sam riješio problem. Ali nisam, jer mi je internet OČAJNO spor, čak ga i nestane, pa opet dođe itd. Jednostavno neupotrebljivo! Sve sam upisao kako treba, dodijelio fiksnu IP adresu, gateway od glavnog routera. Provao sam i po DHCP-u, ali opet ista stvar. Sporo, sporo i sporo. Još više me čudi, kad se spojim LAN kabelom u repeater, brzina je odlična (oko 22 mbit-a). Dakle, problem je samo s wirellesom. Bi li mi mogao neki znalac reći di griješim? Signal koji imam s glavnog routera na repeateru nije nešto, variria od 30-50%, ali mislim da nije to problem kad spajanjem na LAN radi odlično. Da li dolazi do određenog overlap-a? Pomozite!!! Glavni router je onaj "optički" ZTE, a repeater AirLive WN-220R.

mamkem6 čet 10.4.2014 03:18

Pomoglo bi i da stavite jaču antenu na sami ruter, ja sam stavio ovu antenu na Enkom od Iskona.

http://www.misco.co.uk/Product/164635/TP-Link-Wireless-2-4GHz-8dBi-Indoor-Omni-directional-Antenna

Još ti treba ufl to rp-sma ženski adapter

http://img.alibaba.com/wsphoto/v0/493362920/U-FL-to-SMA-female-jumper-cable-WiFi-Antenna-Pigtail-rg178-15cm.jpg

bušilica i malo mašte di ćeš je montirat na ruteru. Naki ruteri već imaju rp-sma plug pa onda jednostavno samo navrnete novu antenu. Na nekima se mora lemit antena...

Benc111 čet 23.10.2014 00:26

Pozdrav!

Treba mi savijet oko nabave nekog "aparata" koji mi omogućuje prijem wifi signala sa rutera i da ima 2 lan izlaza, za media player i kućno kino (internet radio). Našao sam neke na ebay-u ali imaju jedan LAN izlaz i jedan WAN. 

Ne kužim čemu služi taj WAN izlaz.... Dali svejedno mogu spojiti 2 uređaja na njega?

 

Evo o čemu se radi :

http://www.ebay.com/itm/300Mbps-Wireless-Wifi-Router-AP-Repeater-Network-WLAN-Range-Extender-Booster-/331255923983?pt=US_Networking_Boosters_Extenders_Antennas&hash=item4d2064450f

AF139 čet 8.1.2015 12:17

..nisam te adaptere koristio ali iz iskustva znam da bi bili daleko bolji da imaju vanjsku antenu...ove unutrašnje za razliku od vanjskih imaju puno manji domet.

Ovo što su napisali da ima ta unutrašnja pojačanje od preko 7dBi  za razliku od papira na kom to piše u stvarnosti nema ni 0.7dBi.

Kućaodopeke sub 4.7.2015 08:17

Bok!

I ja imam sličan problem. Imam AirLive WL-5460AP koji sam konfigurirao da radi kao universal wireless repeater. Nalazi se cca 7 m od rutera Fritz!Box 7360 a između betonski zid od 30 cm. Na AirLive repeateru imam 45% dolaznog signala i brzine od  oko 17 Mbps downloada 2,5 Mbps uploada. Po cijelom stanu imam puni signal repetane mreže pod novim SSID ali mi je brzina 2,5  Mbps downloada 1,8 Mbps uploada. Original antena dobivena sa uređajem je 2 dBi odvojiva Dipole antena. Zanima me jesi li uspio riješiti svoj problem i kako? Hoće li pomoć i u kojoj mjeri ako stavim jaču antenu?

BlackMoon sub 4.7.2015 17:14

Iz nekog razloga ne dozvoljava mi da ti odgovorim na private. Svoj problem s AirLive Wn 220 nikad nisam riješio jer vjerojatno ima bug u firmaware-u. Dalje, nabavio sam bio isti ruter kao ti i odmah ću te razočarati, ne možeš dobiti ništa bolje. To je klasični zastrajeli BG ruter s nešto novijim hw-om i njegova propusnost je jako loša kad radi u repeater modu, tj postaje sve gora što mu je signal od rutera lošiji. Meni je ulazni signal varirao od 30-40%, radilo je relativno stabilno, ali više od 2 mbit-a down  i up ne ide. sad ti ostaje zadovoljiti se s tim, ili napraviti ono što sam i ja. Uspio sam nabaviti stari, ali odličan Linksys-ov ruter WRT 54G, ubaciti mu modani DD-WRT firmware i tako ga pretvoriti u repeater. Zboh jakih antena koje ovaj uređaj ima, na kraju dobijem oko 7-10 mbit-a down i up. To je zaista mizerno prema mojoj nominalnoj brzini koja iznosi 200/100 (optika), ali meni za sobu i mobitel sasvim dovoljno...