Razni mrežni problemi

Nemogućnost spajanja na internet preko laptopa

roxas sri 18.1.2017 17:18

Evo danas mi je laptop otkazao suradnju i ne može se povezati na internet. Ni preko lan kabla niti preko wifija (iako vidi mreže u cijeloj zgradi). Internet uredno radi jer se preko lan kabla spajam na stolnom računalu, a na wifi preko mobitela. Kad se na laptopu probam spojiti preko wifija spoji se, ali piše da ima ograničen pristup i naravno ništa online ne radi. Probao sam reinstalirati realtek drivere, ali to nije urodilo plodom. Jel ima tko kakav prijedlog što bi dalje mogao pokušati jer ja nemam nekih pametnih ideja?

 

Radi se o laptopu toshiba satellite a500 starosti oko 6 godina. Win7 operativni sustav.

donnie_dark sri 18.1.2017 17:59

Obično to znači problem s mrežom,a ne u laptopu. Ako vidi mreže znači da nije stvar u kartici,a budući da je driver reinstaliran I "šljaka" vjerojatno je problem s konfiguracijom mreže kao što sam već napisao pa ne može ni s lan mi s WiFi spajanjem doći do IP adrese,možda su se samo zeznule postavke DNS servera. Pretpostavljam da se radi o win7,dakle desni klik na ikonu mreža u start taskbaru i otklanjanje poteškoća,to bi trebalo ispraviti krivu konfiguraciju. Ako ne ide probaj s brisanjem mreže u postavkama za mreže ili kako se to već zove ne sjećam se ovog trenutka,i ponovno se spojiti. Ako ne ni to ne ide,pitaj susjeda za šifru i probaj se spojiti na njegov WiFi pa ako se spoji,znaš da je problem u mrežida potvrdiš da je mreži,a ne u laptopu. Probaj pa javi pozt

roxas sri 18.1.2017 18:59

Nažalost ni jedno ni drugo nije pomoglo. Probao sam koristiti troubleshooter ali ni on ne radi :D, probao sam obrisati mrežu i ponovno se spojiti i ništa. Također ni opcija sa resetiranjem tcp/ip (manualno i preko programa) nije bila uspješna.

 

I da, radi se o win7.

 

Ostala je opcija još jedino spojiti se na tuđi internet. Iako to nisam direktno probao, evo sad sam napravio hotspot preko mobitela i pokušao se povezati i nije uspio iako vidi mrežu.

roxas sri 18.1.2017 19:22

Evo isprobao winsockreset, ipconfig/flushdns, reset rutera (isključivanjem iz struje, ako si na to mislio) i svejedno nema pomaka. Čisto sumnjam da je stvar u modemu ako se ostala računala i mobiteli povezuju bez problema.  Jel vam šta znači mali x na ikoni od realtek drivera u taskbaru? I kako bi točno trebao odrediti koje drivere trebam skinuti? Moguće je da su ovi prestali radit, a da ja sada nisam skinio odgovarajuće.

roxas sri 18.1.2017 20:09

Morat ću žrtvovati hipsterstvo za funkcionalnost . Ma ovo je zapravo moj bivši laptop koji sam ustupio sestri nakon što sam se ja pridružio pc master race-u i kupio desktop , a tu temu sam odavno stavio nakon što je počeo štekati i usporavati da probam što više smanjiti potrošnju resursa. Moje iskustvo sa win 10 je skroz ugodno pogotovo s obzirom da koristim original neaktiviranu verziju već mjesecima (goodguy microsoft  ), jedina zamjerka je što mi je fallout new vegas prestao raditi nakon jednog win updatea iako su to ispravili sa sljedećim. 

 

Hvala svima na savjetima i ako netko ima još neki prijedlog nek se slobodno javi.

roxas čet 19.1.2017 00:50

Evo da javim da sam uspio riješiti problem instalacijom windowsa 10. Zapravo ne mogu vjerovati koliko je laptop prodisao nakon čiste instalacije s obzirom da sam do sada koristio predinstalirani win7 od toshibe. Više puta sam ih rušio, ali bi uvijek instalirao windowse sa backup particije koju je toshiba predvidila i onda nakon toga bi pobrisao bloatware. Da sam znao da će ovako raditi bez razmišljanja bi prešao na win10 dok je upgrade bio besplatan. Čisto radi primjera, sada mi je brzina downloada dok sam spojen preko wifija porasla višestruko. Prije je jedva hvatao nekih 17-20mbps, a sada čak do 80mbps od mogućih 100mbps. Nije mi jasno zbog čega je prije bio toliko ograničen po tom pitanju jer su driveri obuhvaćali podršku za b,g i n wifi standarde, ali drago mi je da sam zbog ovog problema prešao na win10.

 

edit: evo uspio je uhvatit 95mbps od 100 

 

Eto još jednom hvala svima na prijedlozima i pomoći 

 

donnie_dark čet 19.1.2017 22:23

Drago mi je,što se tiče onog oko rutera,promaklo mi je bilo "evo sad sam napravio hotspot preko mobitela i pokušao se povezati i nije uspio iako vidi mrežu" pa sam i dalje mislio da je stvar rutera,moj bed.
A što ću kad ne mogu editirati post :D

Rozita sri 29.1.2020 22:22

Pozdrav!

Molim pomoć. Moj laptop sa Win 7 do večeras je normalno koristio hot spot s mojega smarta. Večeras otkazao potpuno. Ne prikazuje dostupne bežične mreže ni od susjeda. Jedino na smartu imam NET. Što da radim? Ne kužim se u računala. Hvala unaprijed.

 

Rozita sri 29.1.2020 22:41

Otprilike ovo javlja na Troubleshoot..

Upotrijebite prekidač na prednjoj ili bočnoj strani računala ili funkcijske tipke ako postoje, kako biste omogućili bežičnu mogućnost na ovom računalu. Nikakav kabel ni prekidač nisam koristila ovu godinu korištenja laptopa (star godinu dana).

AF139 sri 29.1.2020 23:50

Obično se radi o kombinaciji dvije tipke, jedna sa oznakom Fn  a druga u gornjem redu sa sličicom  wifi valova (slično kao prikaz wifi na smartfonu).

Dakle držiš stisnutu Fn pa tipneš na tu drugu tipku i trebalo bi se uključiti a vjerovatno i neka LED lampica prosvjetliti.

Da znamo tip laptopa bilo bi lakše objasniti.....