Razni hardverski problemi

Restartanje i smrzavanje PC-ija tijekom igranja

kiki2611 pon 30.12.2019 22:13

Pozdrav. Dolazim ovdje postaviti pitanje u nadi da će netko imati ideju u čemu bi mogao biti problem, pošto dva različita servisa računala nisu mogi pronači ništa, a i ne bih htio kupovati novu komponentu po komponentu dok ne otkrijem u čemu je problem.

 

Dakle, što se događa? Kada igram igrice, PC se zamrzne i najčešće restarta. Ponekad odmah nakon par minuta, ponekad izdrži po par sati, ponekad pola dana bez problema. Prvo je počelo tako da samo monitor izgubi kontakt, kao da je netko iščupao kabel. PC bi nastavio raditi, čuo bi youtube/zvuk igrice kako i dalje radi, ali sliku ne bih mogao vratiti dok ga sam ne restartam. Poslao sam ga na prvi servis jer sam mislio da je otisla GPU, no oni su rekli da je sve u redu. Tako je radio (uz gašenje slike) neko vrijeme, a onda je počeo sa zamrzavanjem uz gubitak slike (zvuk je počeo usporavati i "žvakati"), a ubrzo nakon toga je krenuo i sa restartanjem. Poslao sam ga na popravak u drugi servis a oni nisu utvrdili nikakve greške, te su mi predložili da reinstaliram drivere ili windowse. 

 

Situacija se nije promjenila ni sa svježim windowsima.

 

Instalirao sam razne programe tipa GPU temp, Core temp itd. i nisam primjetio da se pregrijava niti GPU a ni CPU, tako da ne vjerujem da je u tome problem.

Hardware nisam mjenjao, a PC je radio ovako preko 2 godine bez problema, tako da ne vjerujem ni da je problem preslabo napajanje (moje je 600W, što je prema ovim online toolovima za izračunati potrebnu snagu više nego dovoljno).

 

Jedino što mi pada na pamet je da je problem u napajanju, da se pokvarilo ili u motherboardu?

 

Evo linkovi za report od Open Hardware Monitora, da vidite koje komponente imam: https://docs.google.com/document/d/e/2PACX-1vTUKHIpyU3Iyw_C__pdrJCGTHEB54dm5c8gvqWEx056L42MAsuXlLCivT2nbpHVNQS03GZACc2Nrn3h/pub

 

Evo i link za jedan log OH Monitora. Probao sam pratiti događaju li se neki spikeovi, da vidim je li problem u napajanju, ali da budem iskren ne razumijem se toliko tako da baš i ne znam pročitati te podatke:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vTcQ1ye306eoa14UZ2fgjaOCR3Q3TH___Sut9fks_JMlGLqz3q1l_ILAIG73VsawVr71kx5YyXBi8Ds/pubhtml

 

Bio bih jako zahvalan ako netko može shvatiti u čemu je problem, da mogu zamjeniti komponentu koja stvara probleme. Unaprijed hvala.

 

Motorino pon 30.12.2019 23:28

Teško je sa sigurnošću reći...

Jesi probao na integriranoj? Meni nekako vuče na gpu ili matična, a ako radi na integriranoj znači da nije matična...valjda.

Ako možeš probaj ubaciti tu grafičku u neki drugi komp.

Ako si blizu Rijeke mogu ti posuditi napajanje iako sumnjam da je do toga.

 

 

 

nbdy32 uto 31.12.2019 06:57

Istestiraj ram i HDD,bojim se da je jedno od toga dvoje krivac ...

 

Čak i izvaditi ram,malo ispuhati slotove,ram malo očistiti gumicom ... (dolje di su pinovi) ...

 

I kako je kolega predložio,izvaditi grafu,probati na internoj (ako imaš) ...

miki_the_pirat uto 31.12.2019 10:32

Imao sam sličnu situaciju sa starom konfiguracijom i r270x, ali se nije tako često događalo. Monitor izgubi signal prije boota (ne u radu), pa sam morao vaditi i stavljati GPU ili ponekad samo kabal preštekavati. Nedugo nakon toga sam mijenjao GPU, ploču, proc, memoriju... ma skoro sve zapravo, i poklonio frendu grafulju. Radila mu neko vrijeme i otišla u vječna lovišta. Po meni, kreni lagano spremati lovu za grafičku.

kiki2611 sri 1.1.2020 11:58
miki_the_pirat kaže...

Imao sam sličnu situaciju sa starom konfiguracijom i r270x, ali se nije tako često događalo. Monitor izgubi signal prije boota (ne u radu), pa sam morao vaditi i stavljati GPU ili ponekad samo kabal preštekavati. Nedugo nakon toga sam mijenjao GPU, ploču, proc, memoriju... ma skoro sve zapravo, i poklonio frendu grafulju. Radila mu neko vrijeme i otišla u vječna lovišta. Po meni, kreni lagano spremati lovu za grafičku.

Mislim da si u pravu. Nakon testiranja RAM-a sa memory diagnostic toolom i HDD-a i SSD-a sa HDDScanom, koji nisu pokazali nikakve greške, vjerujem da je ona problem. 

donator_bubrega uto 25.2.2020 17:05

Pozdrav ekipa. Sličan problem imam, računalo se samo odjednom usred rada restartira, nema BSOD, nikakav error jednostavno smrzne i izgasi. Virusa nema, temperature su u redu, ne reinstalira mi se Windows baš, imam li koju drugu opciju? Ili su ovo znakovi hardverskog problema?

Mac_os sub 16.5.2020 13:06

Prema navedenim simptomima sumnjiva je grafička kartica. Provjeriti čistoću hladnjaka gpu-a, zamijeniti termalnu pastu, provjeriti pregrijava li se koja druga komponenta na grafičkoj. Eventualno otvoriti kućište radi boljeg provjetravanja..

nbdy32 ned 17.5.2020 11:19

Dajte ljudi kad imate problem, napišite koju konfu imate ...

 

Možda bi nam bilo lakše pretpostaviti u čemu bi mogao biti kvar ...

 

Probaj zamijeniti napajanje,ili spojiti sa minimalnim neophodnim dijelom hardvera,da čim manje troši ...

 

Ako je pod moj komp konfiguracije koju imaš,onda preporučam napajanje minimalno od 550W,ovo je preslabo za to tvoje sve kaj imaš ...

 

U biti radi na rubu,zato ti se događaju takve stvari,malo i godine odrade ...