Razni hardverski problemi

HP laptop - problem s pregrijavanjem

Maximus čet 18.11.2010 21:00

Pozdrav svima,

 

Riječ je o laptopu HP nx9420, starom već 4-5 godina, problem je u pregrijavanju grafičke kartice. Kada dosegne određenu temperaturu laptop se samo ugasi.

 

CPUID Hardware Monitor pokazuje temperaturu od 108 C kada grafička radi na svojim optimalnim performansama.

 

Problem sam djelomično riješio tako što sam u ATI CCC stavio da grafička uvijek radi na nižim performansama, ali i tada je temperatura preko 70 C.

 

Nisam se bavio nikakvim overclockom i nije riječ o software-skom problemu jer friška instalacija windowsa i novih drivera nije pomogla.

 

Googlajući sam pronašao da je najvjerovatnije riječ o neispravnosti hladnjaka i da ga treba zamijeniti...

 

E sad pošto nisam stručnjak na tom području pitam vas za savjet... Šta da radim? Da li je neko imao sličan problem, da li se isplati popravljati to ili možda neko ima neku drugu teoriju?

Maximus čet 18.11.2010 21:16
Hrvojestr kaže...

hmm prije svega jesi li ga ikada otvarao ;) možda je potrebno samo ispuhati prašinu i promijeniti pastu i to je to :))

Zaboravio sam napomenut... jesam, otvarao sam, prašina nije problem jer se nema u biti gdje puno ni zadržavat. Ima jedan ventilator kod procesora i on je čist, procesor radi skroz normalno. Grafička je u središtu laptopa, tako da prašina i ne dolazi do nje. Pastu nisam mjenjao, ali po komentarima na webu, kod drugih s istim problemom to nije pomoglo...

scaramush čet 18.11.2010 21:38

http://bizsupport.austin.hp.com/bc/d.../c01058816.pdf

 

na ovome linku imaš servisni manual za svoj laptop pa si skini {#}

kako se vidi imaš odvojene heatsinkove za cpu i gpu.

prašina se ne zadržava toliko na ventilatorima koliko na rebrima tih heatsinkova.

6-ventilator

7-cpu heatsink

8-gpu heatsink

 

ja bi ipak zamjenio pastu na oba heatsinka na tvom mjestu i dotegnuo te hladnjake da dobro naliježu.

mislim da ti u servisu ne bi smjeli za taj posao uzeti više od 200kn ako se već sam to ne usudiš uraditi, a uz ovaj manual ne bi trebalo biti problema to napraviti.

 

scaramush čet 18.11.2010 23:20

to ti je u biti jedna bakrena cijevčica sa par kapi neke tekućine koja hlapi i ide prema onim perajicama u obliku pare, tamo se ohladi i ukapi te klizne opet dolje gdje je toplije i tako ukrug.

moguće da se taj heatsink otpustio, podigao, napravili mali zračni mjehurići u staroj pasti i onda toplina ne prelazi sa gpu / cpu na njega.

ili se ta cijevčica razmrdala u odnosu na pločicu koja je podnožje i spoj na gpu/ cpu.

u najgorem slučaju je propustio pa taj plin izašao, što je jako jako rijetko samo mehanička oštećenja ga tako pokvare većinom.

Maximus pon 22.11.2010 14:35
bmikic kaže...
Maximus kaže...

Onda ću probat napravit kako si napiso, kad uhvatim vremena :) Zahvaljujem na pomoći.

Javi da li je pomoglo ako nije bed. Pozdrav

Otvorio sam laptop, očistio sve, zamjenio pastu na grafičkoj, ali nije pomoglo uopće...

Pročitao sam na netu da treba zamjeniti hladnjak od GPU, mada mi nije jasno kako se jedna bakrena cijev može pokvariti? {#} Da li to uopće ima nabavit kod nas?

 

bit_manijak čet 25.11.2010 00:00

Sigurno je cijev. Ili ti počne blicat display ili se komp gasi. Najbolje ti je da odeš u HP servis i neka ti oni zamijene. Ili im kažeš da naruče, cijena ti je od 200 do 500 kn. Ovisi od modela do modela.

 

Ta cijev ima u sebi nešto što još više poboljšava odvođenje topline (neki plin ili tako nešto), mala rupica na cijevi može prouzročiti istjecanje tog plina i u principu cijev je hladna samo pored vntilatora, dok kod GPU-a doslovno gori.

Lion King čet 25.11.2010 22:15

Ocito HP nije mislio da ce "cijevcica" trebati izdrzati duze od 4-5 godina. {#}

 

U servisu ce ti sigurno pomoci, vjerojatno ce ti ponuditi da ti naruce taj dio. Ali vjerojatno mozes kupiti cijeli hladnjak u komadu, dok  on vjerojatno dode malo vise novca (300 - 500kn). Sad ako ti je to isplativo za stariji laptop..

Maximus čet 25.11.2010 23:05
Lion King kaže...

Ocito HP nije mislio da ce "cijevcica" trebati izdrzati duze od 4-5 godina. {#}

 

U servisu ce ti sigurno pomoci, vjerojatno ce ti ponuditi da ti naruce taj dio. Ali vjerojatno mozes kupiti cijeli hladnjak u komadu, dok  on vjerojatno dode malo vise novca (300 - 500kn). Sad ako ti je to isplativo za stariji laptop..

Cijeli hladnjak je "cijevcica" + komad lima i 4 sarafa koja drze to na GPU {#}