Cholee pon 14.1.2013 18:23

Imam toshibu sattelite a300. Imao sam instaliran Windows Xp no laptop se gasio tijekom rada, osim kad bih upalio igru Dota2 pa sam je drzao upaljenu samo da komp radi. odlucio sam instalira ponovno Vistu jer je laptop dosao sa njom no nemogu zavrsit instalaciju jer se ugasi. Trenutno se ni trenutni Windows nemoze dignut jer je dosao error missing Hal.dll. Neznam koji je razlog gasenja? Nije vruc jer sam ga ocistio od prasine u 9 mjesecu. Neki hardwerski problem? Pomoc je dobrodosla.

phoenix2003 pon 14.1.2013 18:42

Digni Linux Ubuntu pa skeniraj HDD njime. Ubuntu ima odličan Disk manager pa vidi šta možeš uraditi...izbrisati i ponovo kreirati particiju... itd. itd. Pazi kada je budeš formatirao da ponovo izabereš NTFS.

Kao alternativa Ubuntu-u može koristiti i HirensBoot CD koji ima dosta alata za testiranje hardware-a. Za početak uđi u BIOS i malo pregledaj. Možda bi bilo dobro da BIOS staviš na default pa restartuj i ponovo ga podesi.

Cholee pon 14.1.2013 18:50
lukabo kaže...

Pokrečeš ga normalno,a u safe modu?

Nemogu vise ni u safe modu jer mi se pojavi Windows could not start because file is missing or corrupt:hal.dll odmah nakon Toshiba loga. Vjerojatno zbog neuspjele instalacije Viste.

 

@ Phoenix

Stavio sam load setup defaults u Biosu i sve je issto, neznam sta bih drugo trazio. Probat cu stavit Ubuntu na usb i procackat malo.

Cholee uto 15.1.2013 15:23

Probao sam ubuntu dignut sa usb-a. Gasi se svejedno. Uspio sam samo par minuta pogledat disk manager, formatirati particiju na kojoj je xp. Vidio sam da ima 40 bad sectora, ako to ima veze. Nestignem instalirati ubuntu niti windows.

Posto nema vise windowsa nema niti onaj missing hal.dll nego sad pise: error: no such partition, grub rescue>

phoenix2003 uto 15.1.2013 17:38

Ispuši radijatore hladnjaka. Pokušaj i sa HirensBoot CD... Možda je najbolje da taj HDD izvadiš i da ga obradiš u drugom računaru ali možda najbolje da se ne zezaš jer moždsa to i nije dugoročno rješenje, HDD i nije preskup kvar.

Valentin17 uto 15.1.2013 18:40

Laptop ti se vjerojatno pregrijava, treba ispuhat prašinu i zamjenit termalnu pastu, zatim možeš stavit nove windowse, snimi si vistu ako za nju imaš orginal key. Ja bi radije stavio Win 7 ako ga laptop podržava.

DonDon uto 15.1.2013 23:56

Naravno da ima veze sto ima bad sektora, ja bi prije rekao da je hdd kaput, pa stoga ga negdje pristekaj i provjeri, a pored toga provjeri i radnu memoriju. Ako imas dva ili vise modula, vadi po jedan i probaj.

 

Naravno tek kad eliminiras 2 stvari ; hdd i eventualno pregrijavanje ( zbog prašine ili što je otišao heatsink )

Cholee sri 16.1.2013 18:58
Valentin17 kaže...

Laptop ti se vjerojatno pregrijava, treba ispuhat prašinu i zamjenit termalnu pastu, zatim možeš stavit nove windowse, snimi si vistu ako za nju imaš orginal key. Ja bi radije stavio Win 7 ako ga laptop podržava.

MIjenjao pastu u 1.mjesecu 2012. a rastavio laptop i ocistio u 9. mjesecu. Ne grije se laptop puno tenutno.