micho0305 uto 22.1.2013 10:48

imam 4 harda a OS mi je na SSD( Sata3- jedini). Boota mi s diska s kojeg ne želim da boota,(Sata2) u BIOS opcijama su 2 mogućnosti ali ne mogu u opciji boot from HD odredit s kojeg HD da boota. OK, radi se o mili sekundama al mi je Win index zbog tog 5,9 a trebao bi bit 7,4 (pa sam tužan). Ako izmijenim na ploči ulaze hardova dobijem SSD kao primarni HD, al je to Sata2 ulaz a to neću. Bios je flashan na zadnji update, ali nema opcije da izaberam koji mi je HD prioritetan(op,ponavljam se). Na starim HD su jumperi na Slave, al na SSD ne vidim jumpere(il sam glup), mislim da je tu kvaka..any ideas??

micho0305 sri 23.1.2013 10:47

zahvaljujem na pokušajima. U F8 opcijama nema to šta trebam, msconfig ili još bolje EasyBCD čita OS a ne HD na kojem je OS. Problem je šta SATA  ne koristi HD priority kao IDE, zaludu mi je stavljat na HD master ili slave, a SSD nema opcije master-slave. Meni prikazuje SSD kao primarni disk kad ga uštekam u SATA 2 (no1), al kad ga stavim u SATA 3, čita ga kao zadnjeg (po brzini,logici,svemu bi trebao biti no1). Zato WinIndex misli da mi je OS na običnom HD i daje manji broj, mjeri brzinu po brzini HD a ne SSD. U BIOS-u bi po svim pravilima trebala postojat mogućnost odabira, al ja je ne pronalazim. Imam manual matične, manual BIOS-a 1.8 (newflash), al nešto mi promiče. Vjerojatno mi je tu pred očima,banalno al ne vidim ga.

EDIT: nema tu RAID-a, i tako imam kupus od particija..

lukabo sri 23.1.2013 11:05

Najnoviji bios za tvoju mbo je 1.90 mislim.A ti tražiš da ti boota first device gdje ti je OS.Kako onda nemaš pod boot settings ponuđen hdd gdje ti je OS i u biosu ponudu za taj ssd kao primarni?Nešto tu nije dobro složeno,podešeno ili spojeno.

ihush sri 23.1.2013 11:40

-boot disk se određuje kod instalacije OSa (uobičajeno skrivena particija 100MB).

-isključi sve ostale diskove, spoji SSD u željeni (SATA3) port, bootaj.. očekivano, nema boot particije, popravi installom. Ako ne može, jer boot particija mora biti primarna, aktivna, možda ponoviti instalaciju na čisti disk, ili npr Easeus-PMom napraviti.

Kad je gotovo, priključi ostale diskove, možeš im Easeusom isključiti oznaku 'active partition', tako da BIOS nema veze (idu svi diskovi po redu, prvi koji ima boot boota).

micho0305 sri 23.1.2013 11:42

HHaa uspio..stvar je bila u mojoj glupariji(naravno). na starom HD je ostao boot sektor(prijašnja verzija Win7) i Index je mislio da je taj HD master(valjda). Kad sam ga zbrisao (easyBCD) sad očitava SSD kao primarni . Hvala svim na trudu- mod briši temu.Riješeno