Radna iskustva

Profesionalno igranje za esports organizaciju

kawasakiiii čet 18.4.2019 01:56

 Živim u Hrvatskoj i natječem se online u igranju video igri zadnjih 10 godina. Igram trenutno Apex Legends na vrlo visokom levelu i danas smo dobili draft ugovora od jedne esports organizacije u trajanju do kraja godine. Prvih par mjeseci je probni rok bez plaćanja, no nakon probnog roka dobivao bi mjesečnu plaću. Organizacija je stacionirana u Londonu a ja bi naravno 'radio' od kuće u Hrvatskoj. Pošto u Hrvatskoj ljudi neznaju uopće što je esports niti ga shvačaju ozbiljno nemam gdje potražiti pomoć oko stvari koje me zanimaju. 

 

Prvo - šta mi je sve potrebno od dokumentacije koju može organizacija priložiti da mi se tih 8 mjeseci vodi kao bilo koji posao pod radnim iskustvom.

Drugo - kako se porez/mirovinsko/zdravstveno rješava sa poslovima u inozemstvu.

 

Mislio sam pričati sa gospođom u Zavodu za zapošljavanje ali neznam na koji naćin objasniti čime se bavim da razumije. Htio bih se potpuno posvetiti ovome jer je bolje plačeno nego posao koji trenutno obavljam tako da sam mislio dati otkaz da se mogu postvetiti natjecanju, a volio bih da mi se to vodi kao radno iskustvo.

 

Bilo kakva pomoć i savjeti su dobro došli

mcf čet 18.4.2019 08:58

Zavodu/poreznoj/drzavi je tak svejedno cime se bavis, radi se o radnom odnosu u ino firmi. Nebitno jel firma prodaje esport, mobitele ili it usluge.

Moji poznanici koji rade za strance obicno imaju obrt/firmu sa kojom stranci sklope ugovor, manja im ispadnu davanja. Vidi o kojoj svoti se radi i odi do nekog knjigovodje da ti izracuna sve opcije.