Programiranje za mobilne platforme

Xamarin android aplikacija - savjet, preporuka

Cordas pet 30.3.2018 16:06

Trebao bih pomoć od iskusnijih i pametnijih kolega nego što je moja malenkost. Naime, trebao bih početi s projektom izrade mobilne aplikacije i to bi trebalo napraviti kako treba "from scratch", pa stoga moj upit ovdje da izbjegnem možebitno lutanje i ne postavim pogrešne temelje. 

 

Trebao bih napraviti nešto tipa android aplikacije 'Moja pizza'. Sadržajnost aplikacije je potpuno drugačija, ali funkcionalnost je više manje slična. Dakle, user bi trebao imati mogućnost napraviti nekakvu narudžbu ili dogovoriti termin, ostaviti podatke, a netko s druge strane bi trebao preuzeti te podatke i ukoliko je to potrebno poslati povratnu informaciju useru putem aplikacije. Aplikacija bi također trebala slati povremene notificatione useru (dok je zatvorena) o akcijama i slično. 

 

Ono što me muči je kako to napraviti, odnosno kako izvesti tu komunikaciju usera i 'admina'. Treba li ova 'admin' aplikacija biti isto tako mobilna, ili bi bolje/lakše/ispravnije bilo tu aplikaciju napraviti u obliku desktop aplikacije ili web aplikacije? Ako da, kako? Stvarno ne znam ni od kuda početi budući da nikad nisam imao iskustva sa takvom aplikacijom. 

 

Ovu aplikaciju za krajnjeg usera bih napravio u C#, Xamarin Android (Visual Studio). I to iz razloga jer u Javi nikad nisam radio, a sa C# imam nešto iskustva, pa da ne mijenjam sad dok još niti ovo nisam naučio kako treba. Za sada iza sebe imam 2 desktop aplikacije (jednostavne, upis/ispis podataka, tournament manager / evidencija radnika tip aplikacije) te jednu mobilnu aplikaciju objavljenu na marketu (također sličnog tipa kao ove desktop). Sve tri aplikacije pisane su u C#-u, a baza podataka je bila SQLite.

 

Svaka pomoć, savjet i preporuka su dobrodošli. Nikad nisam radio takve stvari u komercijalne svrhe (student još uvijek), a niti ova nije (diplomski rad) pa ne znam kako te stvari funkcioniraju u ozbiljnijim sferama, ali htio bih ovaj projekt što je bolje moguće odraditi jer bi mi (nadam se) moglo danas sutra predstavljati dobar portfelj u potrazi za poslom

jonas19 sub 31.3.2018 10:31

Zdravo , imao sam i ja slican problem , (Xamarin ili Android studio) , ja sam na kraju uzeo Javu , imas dobre tutoriale na internetu , s malo volje se osnove brzo nauce a ima i puno objasnjenja za probleme na internetu.

U vezi aplikacije , pogledaj Google Firebase , imas Database i Cloud message,  stime mozes sistem sa narudbama i povratnim porukama s malo koda.

 

Cordas sub 31.3.2018 11:46
jonas19 kaže...

Zdravo , imao sam i ja slican problem , (Xamarin ili Android studio) , ja sam na kraju uzeo Javu , imas dobre tutoriale na internetu , s malo volje se osnove brzo nauce a ima i puno objasnjenja za probleme na internetu.

U vezi aplikacije , pogledaj Google Firebase , imas Database i Cloud message,  stime mozes sistem sa narudbama i povratnim porukama s malo koda.

 

Hvala na odgovoru! 

Prvo, pokušao bih sa C# ako je ikako moguće tako da izbjegnem gubljenje vremena do kojeg bi došlo uslijed privikavanja na drugi jezik. Ako ne uspijem sa ovom varijantom i ako ne bude druge, preći ću na Android studio (Java ili Kotlin). 
Problem je što ne mogu nigdje naći informacije u vezi sa xamarinom - kako, što i gdje. Trebaju mi samo smjernice, ali ne znam ni od kud početi. 

jonas19 sub 31.3.2018 13:52

Taj problem sam i ja imao , za Xamarin imas sacicu tutoriala (koja su vecinom meni bila nejasna ), a za Javu (i kotlin) imas da ih ne mozes nabrojati, ja sam preko Udacity-a naucio u mjesec dana  osnove(potpuno besplatno) . a sve ostalo(kao firebase implementacija) mozes saznati dok radis na aplikaciji iz Stackoverflow i drugih izvora.

Osim toga puno vise ljudi barata Android studiom  nego Xamarinom. Jedino ako kanis aplikaciju raditi i za Andoid i za IOS onda gledaj Xamarin, Corona(vise korisnika i paralelno C/C++/Obj-C/Java) i slicne  , ako hoces brzinski sloziti aplikaciju  kao dokaz koncepta nauci osnove Jave i Android studia, naravno ako treba pomoc slobodno se javi.