Procesori i MBO

Mobilni CPU na desktop matičnoj

ihush pon 28.1.2019 23:49

potrošnja = snaga (kad je ista jezgra..) + za to postoje u-ulw i sl verzije procesora i važno je samo za takve uređaje gdje je fizički problem hlađenje + potrošnja, ne za desktop.. ali bi teoretski mogao boplji OC.. -beskorisno, besmisleno, legitimni 'experiment' za yt klipić kojeg će ipak netko gledati.

+ cijene chipova koje intel dila oemima .. može se desiti manje odstupanje, ali su cijene one koje unuitar generacije (jezgre) dobro prikazuju stanje, + mobilni su slabiji/skuplji zbog takvih specifičnih zahtjeva. .. npr da se isto proba s vga, to bi tek bilo kranje besmisleno (ali bi potvrdilo gornju tvrdnju).

Spiridon sub 2.2.2019 22:37

Malo sam guglao i naišao na još jedan yubito video gdje tip veli kak je mobilnog Ivy Bridgea stavio na neku 988 matičnu koju je naručio iz Izraela. Veli da je CPU nabavio od frenda kojem je riknuo laptop.

U komentarima ili dalje na netu sam pročitao da je lakše sa PGA procesorima za razliku od BGA koji su zalemljeni. E sad, reko taj neki lik da su Ivy zadnji bili PGA ali Linus je pokazao Haswella...

I još mi je zanimljivo kako je netko tog Haswella prilagodio s nekim dodatcima za desktop matičnu...

Jbg, nekako me ovo okupiralo zadnjih dana...

MGloc sub 2.2.2019 23:38

Ima PGA Haswella 4700mq,4710hq i neki 4000 MX modeli.Imao sam 4720HQ BGA cpu je zvjer.Neki modeli imaju otkljucan mnozitelj.Samo sto nema logike sastavljat dekstop PC sa moblinim procesorom , zanimljivo je to vidjet ali nema logike zasto ? Zato sto na kraju zauzima jednako mjesta kao i desktop PC a  desktop i7 K procesor je osjetno jaci od moblinog HQ/MQ modela.To ako netko ima viska PGA hq/mq cpu pronade maticnu na koju odgovara u tom slucaju zasto ne sklopit takav pc.Pogledaj INTEL NUC sa i7 8809G BGA cpu ide do 5ghz nije lose za mobini cpu  jedina mana je paperna cijena i nisam siguran kakvo je hladenje jer ukoliko cpu throttla sve pada u vodu.

EDIT: Slike su sa HWbot-a prva dva su u laptopu i idu preko 90C , a zadnji je na desktop matincoj ploci 947 RPGA vodeno hladen oko 50C

EDIT 2: Ne znam koliko je dobro stavljat 1.5V na taj CPU ili je to nista za njega ?