Prijenosna računala

Acer laptop i podržavanje RAM memorije

acmilan2 sri 7.8.2019 17:54

Pozdrav!

 

Pisao sam u temi za nadogradnju racunala te dobio odgovore preko privatnih poruka, no imam jedan problem.

 

Radi se o laptopu ACER Aspire V3-574G-588U - zanima me sljedece - da li maticna ploca, odnosno taj laptop, podrzava RAM 1866MHz ili samo 1600MHz (1.35V u pitanju).

 

Hvala unaprijed na pomoci!

ihush sri 7.8.2019 19:20

to je soddim ddr3L .. ili pc3L .. 1,35V dok su MHz manje važni ali ako nije nigdje specificirano ne mora raditi (99% radi svaki).. problem što noviji moduli (koji su tad obično i brži) nisu/ne moraju biti iste gustoće tj broj chipova na modulu 8x ili 16x i single-double side (obje strane modula), tj to je gustoća i direktno je povezano s time što bios prepozna-podržava tj može se desiti da ne radi, da prepozna samo 50% kapaciteta i sl. + kao što je uvjek preporuka da moduli budu isti-identični ili barem slični-sličniji.. mada će u većini slućajeva raditi tj automatika će odabrati prvu zajedničku brzinu, nižu (pa je beskorisno platiti više-brži modul) .. dodatno je problem na laptopu dok na desktopu postoje daleko veće šanse da to radi, tj ažuriranje biosa i opcije koje desktop ima dok laptop obično nema za podešavanje.

 

-svakako ažurirati bios ili barem provjeriti što je novijeg ako posotji noviji i 99% da radi, ali ako nije atestirano-potvrđeno (navedeno od proizvođača) tad ne možeš znati dok ne probaš. Tj možda google izbaci neku info koja to potrvdi ali opet ne možeš na to previše računati, (jer nije stvar samo u mhz nego ostale stvari kao gustoća, sam chip-generacija) i samo konkretan modul koji netko proba možeš biti siguran da bi tebi radio, no ako ne možeš nabaviti identičan tad ti to ne znači ništa.

 

dodatni problem su oznake oem-proizvođača kao acer ACR-nešto dok proizvođač kao npr kingsotn ima relativno urednu nomenklaturu i možeš sve potrebne specifikacije pronaći za sve njihove postojeće module npr 8xR1.. čak i sliku koja ti prikazuje raspodred-broj chipova na modulu.. pošto to radi zapravo kongston, ako zaključiš da je to to.. tad si sigurniji, no opet može biti problem ako npr acer nije updaeao bios i sl..

acmilan2 sri 7.8.2019 21:55

Okej, provjerit cu za BIOS, pocetna je verzija koja je bila na original kupljenom novom laptopu, a tu vidim da je zadnji BIOS izasao 2016. na sluzbenoj stranici.

 

Gledao sam ovaj RAM za laptop: G.Skill 8 GB, SO-DIMM PC-14900, F3-1866C11S-8GRSL, DDR3 1866 MHz

 

Ako zapravo i ne bi bilo veze (posto bratic treba za autocad i solidworks), ako ne igra ulogu 1600MHz vs 1866MHz, moze i sporiji, bitno da ide nadogradnja sa 2x8GB naspram trenutnog 2GB+4GB...

 

Gledao sam onda ovaj sporiji: G.Skill 8 GB SO-DIMM DDR3 1600 MHz, F3-1600C11S-8GSL

 

Eventualno se tu jos namece ovaj: Kingston 8 GB SO-DIMM DDR3 1600 MHz, KVR16LS11/8

 

Znaci, svejedno kakav je, samo mi je bitno da kad kupim i ugradim to sljaka, bas kao sto si rekao, cemu bi on kupovao 1866 ako bi mu radilo na sporijem taktu, ili 1.5V umjesto 1.35 sto mu treba. Znaci, tu mi je bitna neka preporuka, SSD i HDD ladicu umjesto DVD-RW smo odabrali, jedino RAM cemo u potpunosti zamijeniti. Zato sam stavio i sliku iz hwinfo64 da se vidi zapravo sto mu treba te eventualno da dobijem neku preporuku.

ihush čet 8.8.2019 02:18

-ne razumiješ.. po navedenom, laptop podržava DDR3L, to L je važno, najvažnije, napon 1,35V to ne možeš birati, to mora biti tako.

Trebaš bilo koju DDR3L ali u cjenicima često ne označe sve-precizno, + specifikacije kažu, ovo je DDR3L, radi na 1,35 ali može i na +10%više (kao overclock) i može raditi na 1,5V ali to nema veze s onim što podržava matična-bios. Zato kad nisi siguran, tažiš specifikacije i neovisno što napiše trgovac u cjeniku, vidiš ovako i tad znaš.

-podržava li ga matična? vjerojatno, ako je navedeno u specifikaciji proizvošača, ako nije tad možda.. 99% da će raditi ali nikad ne smiješ miješati napon, dok kapacitet ili mhz nisu toliko važni kao ni brand-marka mada je preporuka/poželjno da budu identični moduli.

-brži, vjerojatno može ali će mbo vjerojatno brzinu spustiti na 1600, pošto je brži u pravilu skuplji tad je to beskorisno, no može biti i jeftiniji (novijia serija, niža cijena) i tad ima smisla samo ne možeš znati jel podržan dok ga ne ubodeš i vidiš (ili je to navedeno u secifikaciji proizvođača mbo pa tad znaš).

 

SO-DIMM, 204, DDR3L-1600 ili PC3L-12800 (oznake koje znače isto, različito označivanje iste stvari) dok L znači 1,35V (DDR3=1.5V).

takav ram trebaš, a hoće li raditi ovisi o tome što matična podržava, što bios prepozna.. 99% da će raditi.

acmilan2 čet 8.8.2019 11:05

Ne, sada kuzim, razumijem da je DDR3L - L oznacava da radi na manjoj voltazi jer obicni (normalni) bez L radi na 1.5V, dok ovaj L radi na 1.35.

 

Pitao sam samo za razliku sada, no poslao si mi link od kingstonovog i tu lijepo pise da je L, no isto tako je i za ovaj G.Skill-ov RAM, na njihovoj sluzbenoj stranici, takodjer L oznaka, radi na 1.35V.

Zato me sad samo zanimalo kojeg bi bilo bolje/losije uzeti, no vidim da su gotovo isti.

 

Uglavnom, uzet cu onda 2 takva ista kojeg odaberem. Hvala na detaljnom objasnjenju, puno sam naucio sad s time.

ihush čet 8.8.2019 12:29

-kao što vidš, trgovac-cjenik ne mora imati precizno navedeno sve teh.podatke/specifikacije tj tad je zbunjujuće upravo to što ne stve važnu stvar, tj DDR3 i DDR3L je kao razlika dizel-super za gorivo tj napon. Ali u ovom slučaju to nije 'velika' greška, jer konkretan ram deklarirano od proizvođača podržava i rad na višem naponu (tj to može svaki, ne može svaki stabilno na nižem..) svaki ram i svaka komponenta po industrijskom standardu može +10% (i više) od nominalne oznake, to je normalno-podrazumijevano za elektroniku dok se za PC tako overklokira i sl. Da nije deklarirano, tad bi postojala opasnost pregaranja, ovako si miran, čak i pod jamstvom (što ne bi bilo da nije deklarirano, kao da usipaš pogrepno gorivo i uništi motor..).

 

-proizvođači.. imaš par proizvođača konkretnog chipa (ono što vidiš na modulu, 'kockice'..) npr samsung-infineon.. sve ostalo su samo oem, dok npr acer-hp-ostali ne rade ništa nego to za njih rade ovi proizvođači + štampaju logo, može tako biti i lidlova marka ista stvar.. važan je chip, dok brand daje neku garanciju-kvalitetu, kingston je standardan, gskill se gura u gaming-OC imiđem i sl. Rezultat, identičnu kuću možeš zidati identičnim ciglama, neovisno kroz koji brand-trgovca dođeš do cigle. Standardi-oznake i kompatibilnost postoji upravo zato da se različiti brandovi mogu koristiti i složiti PC. Proizvođači kao asus-hp-lenovo-acer zapravo ne proizvode ništa, ni jedan šaraf, ni miša, sve za njih štanca neki oem kao što ajfon ima pogon u kini (i razlika, apple ima patente-licence, ima svoj design procesora A6-7.. kojeg ovi nemaju..), video, audio, mreža, disk.. sve to radi netko treći, ne brand koji samo sklopi računalo i postavi svoj logo. Tad neovisno što piše važna je kompatibilnost tj oznaka i tad znaš jel nešto isto ili različito. Zato potražiš ovakvu teh.spec proizvođača i tad znaš 100% ne ono što trgovac natipka u cjeniku jer ne mora biti točno.

Xtr Zodiac ned 3.11.2019 03:13

Hello.

Nadam se da ne upadam u temu samo tek tako i da ne stvaram zbrku

Imam odnedavno novi ACER Aspire 5 A517-51G. Sljedeće specifikacije na njemu: I3 6060U, RAM DDR4 4GB 2400MHz, 940MX 2GB DDR5, 1TB HDD. Zanimalo bi me ako je moguće da li bih mogao nadograditi sa još RAMa naravno DDR4 2400 (19200) jer sam čuo da su negdje u prijenosnicima tvornički zalemljeni RAMovi, koliko slotova za RAM ima moj laptop i da li ima i dodatni slot za nadogradnju ili ugradnju M.2 SSD-a (ili ako ne onda može i zamjena HDD sa SSD M.2 u slot od sadašnjega HDD-a), ali da za nadogradnju bude bude M.2 solid state disk?TY

Wolverine ned 3.11.2019 11:16
Xtr Zodiac kaže...

Hello.

Nadam se da ne upadam u temu samo tek tako i da ne stvaram zbrku

Imam odnedavno novi ACER Aspire 5 A517-51G. Sljedeće specifikacije na njemu: I3 6060U, RAM DDR4 4GB 2400MHz, 940MX 2GB DDR5, 1TB HDD. Zanimalo bi me ako je moguće da li bih mogao nadograditi sa još RAMa naravno DDR4 2400 (19200) jer sam čuo da su negdje u prijenosnicima tvornički zalemljeni RAMovi, koliko slotova za RAM ima moj laptop i da li ima i dodatni slot za nadogradnju ili ugradnju M.2 SSD-a (ili ako ne onda može i zamjena HDD sa SSD M.2 u slot od sadašnjega HDD-a), ali da za nadogradnju bude bude M.2 solid state disk?TY

 skini si program Speccy i vidi s njim informacije o tome koliko mjesta za ram ima

ihush ned 3.11.2019 11:50

-pročitaš specifikacije-manual i tad znaš (ne nagađaš).. ako ne možeš pronači, postoji google + proizvođač koji ima uredan supprot.

-ili otvoriš računalo i vidiš..

 

(soft za prikaz stanja računala može pogrešno prikazati tj ne mora razlikovati zalemljeno ili (ne)postojeće utore za proširenja)