the_stijef sri 2.3.2011 18:11

Pozdrav

 

Zadnjih tjedan-dva intenzivno tragam za laptopom s cijenom do max. 8000 kn koji bi mi poslužio (između ostalog) kao zamjena za stolno računalo kada ne budem kod kuće (fakultet), za potrebe fakulteta, a (naravno) i povremeno igranje. Nakon što mi je kroz ruke prošao posljednji broj Buga (ožujak 2011), oko mi je zapelo za Asus N53SV, koji ima sve ono na što sam ciljao kod traženja laptopa (i više od toga).

Zbog teksta o problemima sa SATA utorima kod Sandy Bridgea (degradacija performansi uređaja na svim utorima osim prva dva), malo sam tražio internetom i naišao na podatak da N53SV koristi samo 2 utora - 0 i 2 (http://forum.notebookreview.com/asus/554081-n53sv-sata-ports-using.html - prema stranici, HDD NA 0, DVD-rom na 2); dakle, DVD-rom je na utoru broj 2, koji bi potencijalno mogao biti pogođen navedenim problemom.

Prije toga sam malo potražio po web-stranicama informatičkih trgovina te nisam naišao na ponudu o prodaji navedenog modela; čini se da su svi modeli povučeni iz prodaje (tako nešto piše i u Bugu, te se navodi da se "popravljeni" Sandy Bridge vraća na tržište u travnju).

 

Moja pitanja su: Je li itko od vas naišao na primjerak Asusa N53SV u slobodnoj prodaji ili ga možda čak i kupio (ako da, gdje)? Ima li netko pouzdane informacije da li su laptopi sa Sandy Bridgeom povučeni iz prodaje (dok se ne riješi navedeni problem sa SATA utorima)? Ako kupim N53SV i javi se problem sa SATA utorom, može li se to (relativno brzo i efikasno) popraviti? Možda da jednostavno pričekam travanj pa da vidim hoće li se ti problemi riješiti (mogu pričekati s kupovinom laptopa još mjesec dana)?

 

Naravno, ako imate savjete o kupovini nekog drugog laptopa sličnih karakteristika (i cijene), i to bi moglo biti od pomoći.

 

Hvala

shadowplay pet 4.3.2011 20:50

Meni je također ovaj notebook jako zanimljiv. Jedini nedostatak mi je tipkovnica. Ova na slici (u novom BUGu) niti nema HR layout, ali i s njim mi se ne sviđa ova smanjena nula na numeričkom djelu i kursorske tipke (strelice). Također nevolim ovaj američki (mali, jednoredni enter), iako će možda biti drugačiji na notebookovima za ovo ( Europsko) područje.

the_stijef ned 6.3.2011 08:32

Članak s ASUS-ove stranice (objavljen 22.02.2011.) o vraćanju popravljenih Sandy Bridge laptopova na tržište (uključujući i N53SV) :

 

http://www.asus.com/News.aspx?N_ID=Bdmf9rXuqU29SRsi 

 

Važno za sve one koji (poput mene) planiraju kupiti neki ASUS-ov laptop sa Sandy Bridgeom: kod kupovine obavezno obratiti pažnju na naljepnicu s tekstom "New Revision Certified Design" (slike su u navedenom članku), koja označava laptop s "popravljenim" Sandy Bridgeom.

 

 

shadowplay uto 26.4.2011 20:26

Pitanje je kad će oni doć, ja bih želio uzeti laptop prije 1.06.2011.

 

SB je već 'dosta' vani (na tržištu), kod nas ga nema, a već si polako pripremam štelu za uzeti ovaj N73SV u Sloveniji.

 

Ako u 2 tjedna ne bude SB-a kod nas (N73sv konfa kao ova u slo, a i slične cijene) ja ga uzimam u Slo. Winse ću prebaciti na eng i imam stroj koji će me služiti dobro par godina.

 

Slječeće godine si možda posložim novu stolnu konfu, a za stolne konfe volim AMD, iako nisam fan niti jednog brenda.

 

 

shadowplay ned 1.5.2011 09:56

 

Kako sam već neko vrijeme zainteresiran za kupnju Asusovog n73sv notebooka (točnije od kraja veljače kad mi je došao BUG za ožujak i u njemu test asususovog g73sw i n53sv notebooka) već dugo ih čekam da se pojave u prodaji.

Jučer sam mislio otići u sloveniju i kupiti ga, ali mi je došao newsletter od mikronisa s obavijesti o dostupnosti upravo tog notebooka. Naravno, nije još dostupan, ali će biti uskoro (nazvao sam par trgovina, svi kažu za cca. 20 dana). Tako je odluka pala da ću sačekati još tih 20 dana.

 

Ono što me muči, je razlika u ocijenjivanju tog proizvoda u BUGu i u reviewima korisnika.

 

Npr.

BUG - br.220 ožujak/2011 str. 38 autor: Davor Šuštić

''Ni Asus N53SV za nas i naše čitatelje tehnički nije nov i nepoznat uređaj, budući da smo se u posljednjem hard-testu družili s njegovom 17-inčnom varijantom. S njom 15,6 inčni N53SV dijeli konstrukciju - preciznije, atraktivni brušeni sivi aluminij na poklopcu i kućištu - kao i većinu drugih odlika, poput prostrane i vrlo dobre tipkovnice, kvalitetnog ekrana i jednog od najboljih zvučnika za prijenosnike koje smo imali prilike čuti (potpisuje ih   Bang & Olufsen).''

 

BUG - br. 222 svibanj/2011 str.93 autori: Denis Arunović i Davor Šuštić

''Impresivnu konstrukciju N53SV zahvaljuje korištenju brušenog aluminija, kako za izradu poklopca, tako i odmorišta za dlanove i okoline tipkovnice. Tipkovnica je, usput budi rečeno, prostrana i ugodna za rad, te uključuje puni numerički dio.''

 

Po BUGu, laptop je odličan u svakom pogledu, jedini nedostatak je eSata priključak. Međutim, tipkovnica je izgleda na ovim modelima zapravo jako loša i jako se uvija.

Link 1  ili link 2

 

 

Sad mi se nameće pitanje, staju li razlike u ocjenama ovog notebooka ovdje, ili će ih se nać još?

p.s.

Slučajno sam stavio dva ista linka na youtube, sad je popravljeno, jedan je za n53sv, drugi za n73sv. 

shadowplay ned 1.5.2011 11:27

Link

 

''Where the overall feeling of quality takes a hit is with the keyboard. There’s a massive amount of flex especially around the centre keys. When I first stabbed at the H-key I thought some part of the internal structure was missing or I’d broken it.''

 

Nažalost, tipkovnica je užasna, sve više i više korisnika to javlja.

 

Jedno od riješenja bi bilo (navodno) kupiti zamjensku tipkovnicu (chiclet   style) i ispod nje staviti neku spužvu/stvar koja se korisiti za izolaciju audio sistema (nisam to još dobro proučio, sinoć kasno sam čitao o tome - brand je 'Dynamite' ako me sjećanje služi.)

 

Sad to povlači druga pitanja, jer ako već dam cca. 9k kuna za novi notebook, pa onda nabavljam i novu tipkovnicu pa tu izolaciju i sl., koliko će me na kraju taj notebook doć?

 

Sve to skupa mi je presmiješno.

 

Ovdje ima dosta dobrih informacija za one koje zanimaju navedeni modeli asusa.

 

Nekako mi se čini da odustajem od ovog notebooka, ne mogu dati tolike novce za takav proizvod.

shadowplay ned 1.5.2011 18:09

Meni su rekli da dolazi oko 20.5.

Laptop nije bez mana, tipkovnica je loša, wi-fi spor (neki su ga zamijenili s Intelovim, ''the Atheros adapter only runs at 65Mbs''), ostalo bi trebalo biti uredu.  
Malo mušičavi driveri koji ti znaju radi problem prilikom čiste instalacije winsa, a koja je poželjna zbog količine gluposti koje Asus po defoltu instalira, čisto da se imaš razloga živcirat i ne bude ti dosadno u životu.

CRT ned 1.5.2011 18:12

ovako tek sad vidim ovu temu, ja imam ASUS N53JF (znaci stariju verziju, bez sandy bridgea) i najvise sta mi smeta jest losa tipkovnica (cak i na nekim jeftinijim modelima je tastatura bolja) i touchpad kojem multi touch ne ide bas najbolje (umjesto scrolanja zumira te cesto fula geste). Svidjeli su mi se nadprosjecni zvucnici (Bang & Olufsen) te Full HD ekran (makar je po mom gustu malo premal - 15.6 inča) Eh da, prilično je tanak za razliku od ostalih notebookova u svojoj klasi....

 

eh da, mucio sam se driverima dobar dan i pol, al to nije do hardvera vec do ASUSa koji ti pokusava zagorcat zivot....

shadowplay ned 1.5.2011 19:12

Kolega, hvala na podijeli iskustva.

Jesi probao zamijeniti tipkovnicu ili skinut je i nešto podbaciti pod nju kako bi izbjegao uvijanje. Čitam da su neki uspijeli i jedno i drugo.

 

< >

Malo novijih informacija,

 

zamjena tipkovnice nebi trebala biti komplicirana, na ebay-u ih ima mnogo (chiclet style), naravno gubi se naš layout, ali moguća je čak ugradnja tipkovnice s pozadinskim osvijetljenjem.

 

Također, ako netko zna koji je to materijal u citatu dole ili nešto slično, a dobavljivo kod nas, bio bih zahvalan na informaciji, jer očito to je riješenje za trampolinsku tipkovnicu.

 

''Lastly, I have replaced the keyboard with a chiclet style keyboard which reduced some of the flex. While others have found that taping down the keyboard ribbon cable helps with reducing flex, I took an alternative route.

I purchased some Dynamat at a local BestBuy. Dynamat often used in car stereo installation to reduce vibration and noise. While I do believe it cuts down on vibration, it has created a very solid base for the keyboard and I am happy to report that I have ZERO FLEX even when my 2 year old daughter is pounding on it.

  I left a gutter (or channel) in the dynamat for the ribbon cable to lay in and it has resulted in a completely level board as well (others report a slight bow near the center of the keyboard (due to the cable).''

 

 

 

Također link na izmjenu tipkovnice na drugom Asus modelu, ugradnja tipkovnice s pozadinskim osvijetljenjem.

 

</>

 

p.s.

ipak si razmišljam da uzmen taj n73sv i malo si ga modam pa imam laptop kakav mi treba

 

Našao ovo sad, pa nek ih netko zvrcne sutra.

Kawabunga pon 2.5.2011 14:01
shadowplay kaže...

Kolega, hvala na podijeli iskustva.

Jesi probao zamijeniti tipkovnicu ili skinut je i nešto podbaciti pod nju kako bi izbjegao uvijanje. Čitam da su neki uspijeli i jedno i drugo.

 

< >

Malo novijih informacija,

 

zamjena tipkovnice nebi trebala biti komplicirana, na ebay-u ih ima mnogo (chiclet style), naravno gubi se naš layout, ali moguća je čak ugradnja tipkovnice s pozadinskim osvijetljenjem.

 

Također, ako netko zna koji je to materijal u citatu dole ili nešto slično, a dobavljivo kod nas, bio bih zahvalan na informaciji, jer očito to je riješenje za trampolinsku tipkovnicu.

 

''Lastly, I have replaced the keyboard with a chiclet style keyboard which reduced some of the flex. While others have found that taping down the keyboard ribbon cable helps with reducing flex, I took an alternative route.

I purchased some Dynamat at a local BestBuy. Dynamat often used in car stereo installation to reduce vibration and noise. While I do believe it cuts down on vibration, it has created a very solid base for the keyboard and I am happy to report that I have ZERO FLEX even when my 2 year old daughter is pounding on it.

  I left a gutter (or channel) in the dynamat for the ribbon cable to lay in and it has resulted in a completely level board as well (others report a slight bow near the center of the keyboard (due to the cable).''

 

 

 

Također link na izmjenu tipkovnice na drugom Asus modelu, ugradnja tipkovnice s pozadinskim osvijetljenjem.

 

</>

 

p.s.

ipak si razmišljam da uzmen taj n73sv i malo si ga modam pa imam laptop kakav mi treba

 

Našao ovo sad, pa nek ih netko zvrcne sutra.

Hvala care za ovaj link od mcomputersa...:D