lange sub 12.8.2023 06:45

Problema je taj sto u komp imam spojen lan kabel (neki plosnati da mi ne smeta oko stokova) i najveca internet brzina mi je 90mbps dok ako spojim direkt (ne sa tim plosnatim kablom)iznosi oko 190mbps.

Ubacio bi u komp neku wifi karticu koja podrzava vece brzine.

Sta preporucate?

sudy_freak pet 18.8.2023 23:43
lange kaže...

Problema je taj sto u komp imam spojen lan kabel (neki plosnati da mi ne smeta oko stokova) i najveca internet brzina mi je 90mbps dok ako spojim direkt (ne sa tim plosnatim kablom)iznosi oko 190mbps.

Ubacio bi u komp neku wifi karticu koja podrzava vece brzine.

Sta preporucate?

Teško da ćeš s nekom Wi-Fi karticom dobiti značajno bolje, ako preko kabla dobivaš tako "loše" brzine.

Koliko ti je daleko modem od kompa?

Kakav ti je to plosnati kabal? Imaš neke specifikacije od njega?

I sam koristim takav kabal i nemam problema s brzinama.

Doduše kabal koji ja koristim je zanemarive duljine.

ihush pet 18.8.2023 23:57

-plosnati kabel.. postoji za lan, ali postoje i 'majstori' koji iz nekog razloga (ušteda, pogotovo na malo više metara) koriste telefonski kabel, 4-žice.. čak radi, ali naravno tad je ograničeno na fast-100mbps (gbe-1000 traži svih 8 žica).. pa je to jedno od mogućih objašnjenja, kao i to da je normalan mrežni kabel ali da nije ispravno napravljen, spojen, nisu svih 8 žica.. itd.

-duljina.. do 100m (po meni i preko 300m) ne smije biti problem, unutar standarda.

 

-tak da plosnati ili 'direkt' (još manje jasno na što se misli, neki drugi kabel.. što je direktnije od kabla?) :) .. pa ako je to recimo ne-direktno, npr kroz switch tad se ovisi i o brzini te opreme, od modema-routera i to ako ima gbe mrežu-utičnice, ako nije starije-sporije-100,.. itd.

ihush sub 19.8.2023 11:41

-kabel ko kabel.. radi (cat5e..).

-imaš po 3-5-10m.. ovisi o trgovini-ponudi (i potrebi).

-realno nije neka razlika u praktičnosti u odnosu na normalan-okrugli mrežni kabel, više po izboru gipki-kruti (tvrdoća i debljina žica i izolacije+ cat6 s plastičnim dodatkom..) ima i tankih-mekih.. tj bila bi razlika da ga postaviš jednom i recimo učvrstiš uz vrata-lajsnu i sl. .. ali ako je privremeni tad nije neka prednost osim što lakše prođe npr ispod vrata i sl. tj plosnati kablel ako baš želiš postaviti to treba dok je nov-ravan + pravilno presavijati kao flat kablove da se ne ufrče tj time postane jednako 'debel' kao okrugli.. za povremeno spajanje se praktičniji pokazao meki-tanki-okrugli iz klase jeftikaner (jer ima tanje žice tj manje bakra i time je jeftiniji ali vrlo mekan dok je promjer cca 6mm (ili 5mm).. tj jedino je sam konektor ono što može biti problem za npr provlačenje, no konektor je na svim gotovim kablovima..

 

-više je pitanje koliku ponudu neka trgovina ima jer to je samo kabel, pa uz to i boje .. stotine 'istih' dok trgovina realno nema interesa baš sve držati na lageru..