Periferija

Savjetnik za odabir odgovarajuće tipkovnice

191x7 pet 4.5.2012 00:11

Koliko dobra tipkovnica utjeće na vašu dobru igru i samo pisanje (bilo chat, pisanje tekstova, programiranje, ...) nećete znati dok si ne priskrbite tipkovnicu koja bi vam odgovarala.

Je li tipkovnica koju trenutno imate idealna za vas, odlučite nakon što pročitate ovaj savjetnik za izbor tipkovnice.

 

PS2/USB

Za razliku od miševa, vrijeme PS/2 konektora za tipkovnicu nije prošlo. Dapače, PS/2 tipkovnice imaju određene prednosti naspram USB modela. Prva od prednosti bila bi mogućnost korištenja kombinacija više tipki odjednom. Većina USB tipkovnica muku muči s kombinacijama od 2 ili više tipki dok večina PS/2 tipkovnica bez problema prihvaća i do 5 tipki. Kako bih vam demonstrirao na što mislim poslužit ću se primjerom na kojeg sam nedavno naišao a koji traži da se dok su pritisnute obje Shift tipke (lijeva i desna) otipka tekst THE QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOG. Tipična USB tipkovnica rezultira tekstom tipa "HE QUIC BROWN OX UMP OVER HE Y OG" ili sličnim (točan tekst varira između pojedinih modela i proizvođača tipkovnica). Druga mana je - USB tipkovnica zauzima USB slot, dakle 1 USB manje za ostale uređaje i treća mana je što USB tipkovnice ne funkcioniraju u mnogim biosima (bez uključenja USB support opcije u biosu).

Još jedna prednost PS/2 tipkovnica je što nemaju pooling rate, tipka se registrira kada se stisne i vrši se hardverski interupt što znači da procesor odmah registrira tipku - ne može doći do zagušenja sabirnice drugim uređajima kao što je slučaj kod USB-a. Prednost USB tipkovnica uglavnom se odnosi na broj dodatnih tipki (makro, multimedija, razne kontrole), USB tipkovnice ih mogu imati puno više. Druga prednost bila bi to što se USB tipkovnicu može koristiti za stolno računalo, laptop i još poneke uređaje dok većina laptopa npr nema PS/2 konektor za miš/tipkovnicu.

 

Žično/Bežično

Bežične tipkovnice imaju veće kašnjenje nego žične, stoga su žične bolje za gaming i više tipkanja. Bežične su dobre za multimedijsko računalo u slučaju čega možete npr iz fotelje udaljene par metara od računala upravljati računalom. Bežične tipkovnice također zahtijevaju i dodatno napajanje u obliku baterija što može biti vrlo nezgodno ako se baterije brzo troše ili ako su pri kraju a nema drugih da se zamijeni. Manu žičanih može predstavljati dužina kabela u nekim slučajevima, no to je jako rijetko. Dakle sve ovisi za što vam treba tipkovnica. Žične imaju blagu prednost generalno gledano.

 

Membranske/Mehaničke

Membranske tipkovnice su najčešći oblik tipkovnica jer su najjeftinije za proizvesti i najlakše ih je napraviti te na tržištu imaju najprihvatljiviju cijenu. Ukratko, koriste se silikonske membrane ispod tipki i jeftina plastika. To rezultira kratkotrajnošću same tipkovnice (tipke gube na prepoznavanju nakon određenog broja pritisaka), tu i tamo nekim problemčićem registriranja pritiska tipke kod bržeg tipkanja i generalno lošim odzivom kao i osjećajem pri tipkanju. Na membranskoj tipkovnici tipku treba potpuno protisnuti kako bi se pritisak tipke što bolje registrirao. Neke skuplje membranske tipkovnice naspram jeftinijih membranskih što se samog tipkanja i trajnosti membrana tiče nemaju nikakve prednosti, stoga je glupo investirati veću količinu novca u membransku tipkovnicu koja nema neke napredne mogućnosti kao što je npr pozadinsko osvjetljenje tipki, antighosting, n-key-rollover. Ako ste prosječan korisnik koji računalo koristi za surfanje netom, pisanje pokojeg kraćeg teksta povremeno, za multimediju ili uredski rad, ovaj tip tipkovnice bit će vam sasvim dovoljan i dovoljno dobar.

Mehaničke tipkovnice nešto su skuplje i neopisivo dugotrajnije (membranske 1-10 milijuna klikova po tipki, mehaničke od 20-50 milijuna klikova po tipki). Koriste se mehanički prekidači (switchevi) ispod tipki što rezultira puno većom kvalitetom i težinom same tipkovnice kao i puno boljim osjećajem tokom tipkanja. Postoji nekoliko različitih tipova mehaničkih prekidača koji se koriste o kojima ovisi kolikom je silom potrebno pritisnuti tipku, kolika je glasnoća pritiska tipke, na kojoj dubini se registrira pritisak tipke (ne mora se pritisnuti tipku do kraja), proizvodi li se zvuk klika tokom pritiska tipke te koliko se brzo tipka vraća u početni položaj. Svim tipovima prekidača zajedničko je besprijekorno registriranje pritiska tipke i ugodan osjećaj koji tipkanje pruža. Pošto nemaju krivog registriranja tipki, pružaju bolji osjećaj tokom tipkanja, manje umaraju ruke (a time i osobu koja tipka) i puno duže traju. Ovakav tip tipkovnica predstavlja najbolji izbor za daktilografe, programere, novinare, blogere, pisce i naravno gamere.

 

Najčešći tipovi mehaničkih prekidača korištenih u modernim mehaničkim tipkovnicama

Cherry MX Black - linearni, ne klikaju tokom tipkanja i nemaju osjetan "bump" pri određenoj dubini pritiska tipke koji bi signalizirao da je pritisak registriran.  2 milimetra treba pritisnuti do registriranja tipke, 4 milimetra do dna tipke   Jako dobri za gaming jer gameri svejedno stišću do kraja pa im nije bitan osjet na pola. :) Nisu tako dobri za ostala tipkanja.

Cherry MX Brown - taktilni, ne klikaju tokom tipkanja, 2mm treba pritisnuti do registriranja tipke (imaju taj "bump", osjeti se kad dođe do registriranja tipke, otud i naziv taktilni), 4 milimetra do dna tipke. Smatrani su najboljima za kombinaciju gaminga i pisanja.

Cherry MX Blue - i taktilni i proizvode zvuk klika. 2mm  do registriranja tipke i klika, 4mm do dna tipke. Ponajbolji za tipkanje jer i osjeti se po tipki i čuje se kada je pritisak tipke registriran.

Cherry MX Red - linearni kao MX Black, no tipke su nešto mekše (potrebna manja sila za pritisnuti tipku nego kod ostalih). Zbog mekih tipki mnogi ih ne preferiraju, no opet su bolje nego membranske.

Postoji još nekoliko tipova mehaničkih prekidača korištenih u tipkovnicama (uglavnom starijima), no slabo su zastupljeni.

 

Pozadinsko osvjetljenje tipki

Ovo je jedna od stavki koja dosta podiže cijenu i uglavnom je vrlo korisna. Postoje dva tipa osvjetljenja, osvjetljenje prostora između tipki i osvjetljenje unutar samih tipki. Prvo je loše i iritantno jer odvlači pažnju s monitora a ne osvjetljava tipke dovoljno da bi se vidjeli znakovi na tipkama. Drugo je vrlo korisna opcija za one koji tipkaju (pišu, igraju) pri slabom osvjetljenju a trebaju iz nekog razloga pogledati ili gledati u tipkovnicu jer svijetle sami simboli na tipkama. No kvalitetne tipkovnice s ovakvim tipom osvjetljenja su i relativno skupe (membranske 300-500 Kn, mehaničke 700-1200 Kn).

 

Dubina hoda tipki

Postoje tipkovnice s dubokim hodom tipki, hodom srednje dubine (najviše membranskih je takvo) i plitkim hodom tipki (kao npr na laptopima). Dublji hod je generalno bolji, no izbor ponajviše ovisi o subjektivnom dojmu. Neke osobe (npr ja) vole dublji hod tipki dok se pak druge kunu da je plitki hod tipki bolja opcija. Uglavnom, membranske s plićim hodom tipki se i brže trgaju, nije potrebno objašnjavati zašto je tako (jer ako se ista sila koristi na tipke s dužim hodom i na one s plitkim hodom - više stradaju one s plitkim).

 

Oblik tipki i tip znakova

Oblik varira od ravnog vrha tipki do blago udubljenog vrha (recimo da prati jagodicu prsta). Opet, razlika je u tome kako kome bolje odgovara iako je za dulje sesije tipkanja bolje udubljene tipke.

Znakovi na tipkama tipkovnice mogu biti ispisani (print), lijepljeni ili laserski gravirani. Ispisani i lijepljeni nisu dugotrajni, znaju nakon nekog vremena nestati (izbrisati se ili oljuštiti). Laserski ugravirani su pak trajni, koliko traje tipkovnica toliko se i znakovi na njoj vide. Najbolje - gravirani.

 

Ghosting, antighosting i Key Rollover

Ghosting je pojava da pritisak kombinacije dvije tipke (ili više) rezultira registriranjem još jedne tipke kao pritisnute a koja nije bila pritisnuta. Javlja se jako rijetko jer većina proizvođača ograničava broj kombinacija tipki na npr 2, 3 (ranije opisano - problem oba Shifta + tekst - umjesto da se registrira i neke tipke koje nisu pritisnute ne registriraju se neke koje jesu pritisnute.). Antighosting na više tipki je dijelom marketinški trik, dijelom korisna stvar jer eliminira "prepoznavanje" pritiska tipki koje nisu pritisnute (tako npr na Razer Blackwidow onaj tekst postane THEQCKBRWFXJVERTHELAZYG odnosno registrira se više tipki ispravno).

N-key rollover pak označava koliko se tipki može koristiti u kombinaciji prije nego dođe do problema. Stare PS/2 su tako znale pištati kad se pritisne 3, 4, 5 tipki, novije kuže do 5, mehaničke uglavnom do 6, USB već muku muče s 3...

 

Naslon za ruke

Ako je dobro izveden predstavlja vrlo koristan dodatak tipkovnici. Smanjuje umor ruke/ruku tokom dužeg tipkanja, rukama je udobnije, bolja je radna ergonomija.  Mnoge tipkovnice ne dolaze s naslonom za ruke što je šteta jer nije skup dodatak.

 

Dodatci tipkovnici

Ovdje spadaju raznorazne multimedijske i makro tipke, ugrađeni USB hub, ugrađeni LCD zaslon, ugrađeni produžni za slušalice (ili čak ugrađena USB zvučna), zamjenjive "gaming" tipke raznih boja, otpornost na zalijevanje vodom itd.

Nešto od toga nekome može biti korisno, nešto potpuno beskorisno. Najčešće su dodatne tipke za pokretanje aplikacija korisne, a ostali dodatci samo rijetkim pojedincima.

 

Ergonomske tipkovnice

Posebne tipkovnice specijalnog dizajna, očito razdvajanje dijela tipki za lijevu ruku i tipki za desnu ruku. Korisno za one koji puno tipkaju, no nije baš naj za gaming i svakako čudno izgleda.

Primjer Logitech Wave, Microsoft Natrual Ergonomic serija. Nisu raširene.

 

Preporuka tipkovnica:

Cijenom do 300 Kn: bilo koja što zadovoljava ono što od tipkovnice tražite, sve u ovom cjenovnom rasponu su membranske. Preporuka je uzeti Logitech zbog kvalitete i dugog jamstva (3 godine). Nema smisla plaćati iznad 180 Kn.

300- 500 Kn: Logitech G105 - membranska ali s dobrim pozadinskim osvjetljenjem tipki i antighostingom na često korištenim tipkama.

500 Kn na više: mehaničke s Cherry MX Brown i Cherry MX Blue prekidačima.

 

Poznatije mehaničke tipkovnice na domaćem tržištu:

Razer BlackWidow - Cherry MX Blue

SteelSeries 6Gv2 i 7G - Cherry MX Black

Zowie Gear Celeritas - više modela, MX-brown ili MX-Red

Corsair Vengeance K60 - MX red

CoolerMaster Storm Quickfire i Trigger (razni modeli; postoje s svim različitim Cherry MX prekidačima).

 

Tekst napisan na: Logitech Media 600 USB

 

Više o tipkovnicama, mehaničkim tipkovnicama i ostalome na:

http://www.ergocanada.com/ergo/keyboards/mechanical_vs_membrane_keyswitches.html

http://www.overclock.net/t/491752/mechanical-keyboard-guide

http://www.tomshardware.com/reviews/mechanical-switch-keyboard,2955.html

http://www.cmstorm.com/en/products/keyboards/

 

Evo par videa:

http://www.youtube.com/watch?v=zzX0MnVzEAU  http://www.youtube.com/watch?v=xDUyNY4CAGk&feature=related  http://www.youtube.com/watch?v=DZnz3caWGKg  http://www.youtube.com/watch?v=MC1XWE3Cses  

 

 

Ako mislite da sam nešto zaboravio ili ako uočite kakvu grešku u tekstu, molio bih da mi javite...

 

Edit: Linus o mehaničkim tipkovnicama...

http://www.youtube.com/watch?v=QHnMcFGkGcA&feature=g-u-u

 

Edit 17.12.12:

BuG o mehaničkim tipkovnicama:

http://www.bug.hr/bugtv/mehanicke-tipkovnice/789.aspx

191x7 pet 4.5.2012 12:55
@Vapor:
To je primjer ghostinga - registrirane su tipke koje valjda nisi pritiskao ali i sve koje su pritisnute...

 

E sad, pitanje je je li bolje to što se ne registrira nijedna tipka kada bi se registriralo neke koje nisu stisnute (večina tipkovnica je tako napravljena) ili je bolje da se registriraju sve pritisnute tipke ali i one koje nisu.

Ako se ne registrira pritisnute tipke lakše je ispraviti pogreške, bar mislim...

SebaOS pet 4.5.2012 14:03

k120 - isti tekst kao gore :) 

 

Inače, probao sam dosta jeftinih tipkovnica kod ljudi po kućama, i ova K120 od logitecha je stvarno dobra stvarčica. Za jedva 80kn se dobije minimalistička tipkovnica koja zauzima malo mjesta na stolu, a ima full layout kakav treba bit sa razmaknutim strelicama itd. Možeš uvrstit možda kao ultra low end best buy  :D. 

191x7 pet 4.5.2012 14:59
Joca Amsterdam kaže...

Pozdrav!

Imam tipkovnicu Chicony KB-9810 kao na ovoj slici:

Zanima me je li ta tipkovnica mehanička i je li vrijedi išta.

Hvala unaprijed!

Klasična membranska tipkovnica. Najlakše je skinuti tipku i pogledati kako ispod tipke izgleda.

Diablo86 pet 4.5.2012 15:35

"Mehaničke tipkovnice nešto su skuplje i neopisivo dugotrajnije" 

 

Koliko dugotrajnije? 50 godina?  Koliko se često ljudima kvare tipkovnice da moraju kupovati mehaničke? 

Ljudi danas kupuju periferiju zbog šminke, da se mogu hvaliti prijateljima i pokazivati slike po forumima.

 

A sa tim forama da su dugotrajnije, ljudi sami sebe tješe, jer su dali previše novaca, pa moraju sami sebi to obrazložiti

dado2202 pet 4.5.2012 16:01
Diablo86 kaže...

"Mehaničke tipkovnice nešto su skuplje i neopisivo dugotrajnije" 

 

Koliko dugotrajnije? 50 godina?  Koliko se često ljudima kvare tipkovnice da moraju kupovati mehaničke? 

Ljudi danas kupuju periferiju zbog šminke, da se mogu hvaliti prijateljima i pokazivati slike po forumima.

 

A sa tim forama da su dugotrajnije, ljudi sami sebe tješe, jer su dali previše novaca, pa moraju sami sebi to obrazložiti

Dugotrajnije : Membranska 1-10 milijuna klikova po tipki, mehanička od 20-50 milijuna klikova po tipki.

 

Mehaničke tipkovnice su izdržljivije jer se membrana na običnim tipkovnicama "istroši" s vremenom i onda je response tipke sve lošiji (a ponekad i tipka zna zaglaviti).

 

BTW. Nedavno (pred 2 mjeseca) kupio 6Gv2 naspravm neke Logitech koju sam imao ranije par godina (mislim da je bila preteča K200). Mogu samo reći nebo i zemlja, pa što god netko drugi tvrdio. Tipkovnica je fiksna (nema one nožice za dizanje i spuštanje), ali je baš točno tako kako meni piše. Preciznost je puno veća nego kod membranskih (nema više slučajnog pritiska tipke dok ti prsti lete po tipkovnici, potrebno je baš pritisnuti tipku), s obzirom da jako brzo tipkam, pa mi se zna dogoditi da mi prst preleti preko tipke koju nisam namjeravao pritisnuti. Jedini nedostatak koji sam našao je mali desni shift i stavljanje slova ž pokraj malog šifta. Pa većinom kad tražim ž pritisnem enter :).

 

A o zvuku da ne govorim. Iskustvo samo po sebi (još k tome da je 6Gv2 jedna od najtiših mehaničkih tipkovnica na tržištu)

Deus ex machina pet 4.5.2012 18:19

Bez MS Natural Keyboarda necu ni razmisljati o ozbiljnom radu. Radim s njihovim tipkovnicama od prve verzije, bijele ogromne tipkovnice koju sam religiozno cistio jednom godisnje da bi i dalje radila, unatoc godinama.

S vremenom je napokon izdahnula i sada koristim nista manje udobniji novi model, crni, sa nekoliko genijalnih dodataka.

 

Ova tipkovnica, po meni, prednjaci nad svim ostalima zbog tisine, konstantnog otpora prilikom pritiska na tipku i cinjenice da je jedna od rijetkih tipkovnica koja se moze nagnuti prema natrag, umjesto prema naprijed, sto uz dobru poziciju stolice i visine stola rezultira sasvim udobnom i zdravom pozicijom tijela.

 

Tipkovnica je USB i nikad nisam primjetio bas niti jedan navedeni problem u vezi USB vs. PS2 tipkovnica.

 

dado2202 pet 4.5.2012 18:26
Deus ex machina kaže...

 

Bez MS Natural Keyboarda necu ni razmisljati o ozbiljnom radu. Radim s njihovim tipkovnicama od prve verzije, bijele ogromne tipkovnice koju sam religiozno cistio jednom godisnje da bi i dalje radila, unatoc godinama.

S vremenom je napokon izdahnula i sada koristim nista manje udobniji novi model, crni, sa nekoliko genijalnih dodataka.

 

Ova tipkovnica, po meni, prednjaci nad svim ostalima zbog tisine, konstantnog otpora prilikom pritiska na tipku i cinjenice da je jedna od rijetkih tipkovnica koja se moze nagnuti prema natrag, umjesto prema naprijed, sto uz dobru poziciju stolice i visine stola rezultira sasvim udobnom i zdravom pozicijom tijela.

 

Tipkovnica je USB i nikad nisam primjetio bas niti jedan navedeni problem u vezi USB vs. PS2 tipkovnica.

 

 

Ja se nikako ne mogu naviknuti na "takvu"(natural layout) tipkovincu. Svi govore da je bolje, ne moraš micati zglobove, tj. ruke, nego samo prste i zbog toga je manje opterećenje na rukama. Kako god da bilo, 2 puta sam pokušao, dva puta mi je bilo prečudno (previše sam bleio u tipkovnicu prilikom pisanja). Možda bi morao probati ponovno.

 

USB vs PS2. Najviše se osjeti kada želiš pritisnuti više od 2-3 tipke istovremeno i želiš da se sve "osjete". Kod USB-a ih najviše možeš 6 istovremeno pritisnuti, do kod PS2 praktički cijeli querty bi trebao proći.

death13 pet 4.5.2012 21:16

Odličan tekst i super za one koji prvi put čuju da postoje različite vrste tipkovnica.

Ja sam napisao jedan sličan tekst uz Razer BlackWidow recenziju, ali ovaj je tvoj je fokusiraniji i vidi se uloženi trud.

 

Još jednom pohvale!

 

Dropper pet 4.5.2012 21:20

Lijepo napisano, osim par gramatičkih grešaka.

 

Osobno već nekih 2-3 godine koristim Logitechov EX100 set miša i tipkovnice, kojeg sam platio nekih 150-200Kn tada. Tipkovnica je odlična, vrlo kvalitetna i besprijekorno radi unatoč padovima i svim ostalim stresovima koje je doživjela.

 

Milslim da je 1-10 milijuna klikova po tipki (zaokružimo na 5 milijuna) s membranskom tipkovnicom za svakoga sasvim dovoljno, čini mi se da će prije tipkovnica poći u vječna lovišta od padova i sličnih stresova nego od potrošene membrane. 

chromadef pet 4.5.2012 21:25

THE QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOG

Logitech G11 {#}

 

No nazalost osjecam ve pod prstima da tipkovnica nije vise sto je bila, ozbiljno si mislim mehanicku kupiti, pogotovo nakon sto sam kod prijatelja isprobao tipkati. Odlican vodic btw.