Periferija

[Review] Razer Mamba

Razer_Copperhead pet 10.7.2009 20:37

Proizvođač: Razer

 

Karakteristike: Gaming Grade Wireless Technology

                          Dual Mode Wired/Wireless Functionality

                          Razer Synapse™ On-board Memory

                          Seven independently programmable Hyperesponse™ buttons

                          5600DPI Razer Precision™ 3.5G Laser sensor

                          1000Hz Ultrapolling™ / 1ms response rate

                          Up to 200 inches per second*/ 50g acceleration

                          Approximate size: 128mm x 70mm x 42.5mm

                          Battery Life: 14hrs (continuous gaming); 72 hours (normal gaming usage) *Depends on surface used

 

Zahtjevi: Windows® 2000 / XP / X64 / MCE 2005 / Vista / Vista64
                Available USB port
                CD-ROM Drive (for drivers)
                At least 35MB of hard disk space (for drivers)

O mišu:

 

Mamba nije simetrični miš, što znači da je prilagođen samo dešnjacima. Miš se može koristiti sa žicom i bez nje. Tipke miša su dosta velike tako da nema problema ima te li velike ili male prste jer gdje god pritisli tipku ona na jednak način reagira. Dosta su osjetljive pa će trebati neko vrijeme da se privikne na njih i na samu ergonomiju miša. Kotačić se može koristiti kao tipka i vrlo je mekan. Osim dvije standarne tipke i kotačića, miš ima još 4 dodatne tipke na lijevoj strani. Dvije služe za Forward i Back, a ostale dvije za povećanje i smanjenje osjetljivosti miša. Tipke su dobro smještene i nije ih teško dohvatiti. Mjesto gdje se miš pridržava obloženo je gumom i na taj način osigurano od klizanje. Na donjoj strani koja je dosta refleksivna nalaze se tipke ON/OFF, laser te četiri malene nogice koje ne škripe po podlozi. Kabel miša je dug i obložen tkaninom za zaštitiu, a USB-ei su pozlaćeni kako bi se omogućila maksimalna vodljivost. Kabel se može koristiti da bi se miš povezao u žičnog miša i na taj način se miš ujedno i puni. Dok je miš povezan s kablom on se zaključa uz pomoć kopčice tako je USB dodatno osiguran od nehotičnog ispadanja. Kada se miš želi ponovno prebaciti u bežični način rada mora se povući gumb kako bi se USB mogao iskopčati iz miša. Bežični prijemnik služi isto za punjenje baterije. Za vrijeme punjenja preko prijemnika plavo svjetlo na njemu treperi, a kad je miš u funkciji ono samo svijetli. Kada se miš ne koristi svijetlo na kotačiću i ledice koje označuju koliko je miš napunjen ili razinu osjetljivosti se ugase kako bi se uštedjela baterija.

 

O upravljačkom programu:

 

Što se tiče softvera on se ne dobije s mišem u pakiranju, ali se lako preuzme s Razerovih službenih stranica (Razer Mamba Drivers/Firmware Downloads).  Instalacija je krajnje jednostavna s time da na kraju instalacije potrebno restartat PC. Za instalaciju Firmwarea je potrebno imati dodatan miš jer Mamba tijekom instalacije ne radi. U softveru se mogu namiještati funkcije tipkama, podešavati osjetljivost (od 100 do 5600 DPI), vrijeme uzorkovanja USB porta (125, 500 i 1000 Hz) zadati profile i makro funkcije te vidjeti stanje baterije.   

 

Preciznost:

 

Što se preciznosti tiče miš je jako precizan, a to je i normalno ako uzmemo u obzir da je ovo miš za igrače. Testirao sam ga u Office-u, Paint.net-u, Call of Duty-u te u F.E.A.R. 2: Project Origin i nigdje nije zakazao.

 

Zaključak:

 

Ako želite najboljeg miša bez obzira na cijenu onda je Razer Mamba bez sumnje najbolji gaming miš što tržište trenutno nudi. Jedina zamjerka mu je prevelika cijena, masa (malo teži po mom mišljenju, ali tijekom dužeg perioda korištenja to se i ne osjeti) te što se mora koristiti dodatni miš tijekom instalacije firmwarea.

 

Kvaliteta izrade: 10/10

Mogućnosti: 9/10

Cijena: 3/10

Ukupni dojam: 8

Danny_HR čet 16.7.2009 13:56

Daj mi samo reci stari, kada podešavaš osjetljivost miša na onim tipkicama, ima li miš neki pokazivač koji pokazuje na kojem je levelu?

 

Budući da možeš namjestiti 5 različitih osjetljivosti, ima li neki pokazivač za level?

Razer_Copperhead čet 16.7.2009 14:19
Danny_HR kaže...

Daj mi samo reci stari, kada podešavaš osjetljivost miša na onim tipkicama, ima li miš neki pokazivač koji pokazuje na kojem je levelu?

 

Budući da možeš namjestiti 5 različitih osjetljivosti, ima li neki pokazivač za level?

Imaju ledice gdje je za stanje baterije samo budu crveno-zelene boje kada mijenjam osjetljivost.

Sonny čet 16.7.2009 23:50
Danny_HR kaže...

Evo da se pohvalim malo.

 

Ne samo da je dobro prošlo sa curom u tom smislu da nije imala niš protiv, nego mi ga je ona i kupila. :D Hvala najboljoj curi na svijetu.

 

Evo slikica ljepotana na mom stolu.

AAAAA Kako ti zavidim.

Btw, zar onaj stari na stolu nije G5?! Ili se varam...

Danny_HR pet 17.7.2009 00:00

G5 i G7 su identični izgledom, samo je G7 bežičan.

Ostalo je isto, a moj G7 uz to je i custom bojan pa je zato takve boje.

I da, jako sam sretan... Odličan miš, na žalost prekasno je da ga isprobam u igri danas, osim ovih par minuta na COD5.

Trebati će mi neko vrijeme da se naviknem na brzinu budući da sam na g7 igrao na cca 1200 dpi većinu vremena, a sada sam neku sredinu postavio na 2000.

Kako leti na 5600. čovječe!!

nexion218 uto 21.7.2009 02:54

Mis je perfekcija!!! Dobio sam ga bas kad je Razer_Copperhead postao review. Moram reci da sam jako jeftino prosao, preko amazona za 105$ sto bi bilo oko 75€. MOram pohvaliti i stabilnost, naime, spao je sa visine od 70cm na parket, napravio 2-3 koluta i ostao bez ogrebotine, a ja bez daha.XD

Zabrinjava me baterija, ipak je Li-ion i kao takva ne zivi vjecno ali razer nigdje ne spominje narudzbu rezervne, samo garanciiju od 6 mjeseci. Da znam, tu je i wired mode ali sam platio wireless a ne wireless sa ogranicenim periodom koristenja. Izgleda da cu morati pokvariti bateriju prije isteka garancije ili slagati razeru da ne radi, ima sam iskustva s njihovim support-om i jako su ljubazni. :D

 

Zakljucak:

Toliko volim svoju mambu da kad vidim da jos neko ima dobijem osjecaj kao da me djevojka vara. :P

Danny_HR ned 26.7.2009 21:41

Eto, prošlo je 10 dana od kada Mamba sikće sa moga stola, a budući da na računalu provodim preko nekoliko sati dnevno, što poslovno, što igrajući se mislim da sam dovoljno iskustva sa mišem prikupio da bi mogao napisati i kratki review kojim ću nadam se nekome pomoći u odluci o kupnji ovog miša.

 

Pa da počnemo od prvih dojmova.

Kada sam miš dobio prvo što sam zapravo primjetio i što mi je upalo u oko je sam dizajn, ipak je on u pravilu glavni adut Razera, bez obzira na proizvod. Miš je prekrasan, bilo da volite kič i lampice ili stealth miševe Mamba će ispuniti vašu želju. Po vašim osobnim preferencijama možete uključiti i isključiti sve lampice na mišu i postolju. Postolje je također prekrasno, čak i meni koji u pravilu ne volim svjetlucave stvari jako se dopala plava neonka na samom podnožju postolja. Kada stavite vaš miš na postolje da se puni, stvarno postanete ponosni na svoj komad hardvera i najrađe bi ga pokazali svima, jer je jednostavno prekrasan.

 

Međutim ono što je bitno je funkcionalnost, pa krenimo na to.

 

Prvo što je potrebno napraviti nakon ukopčavanja miša, naravno, je instaliravanje upravljačkog programa i update firmwarea budući da vaš skupi miš stvarno zaslužuje imati sve 'up-to-date'.

Ovo zapravo i nije toliko jednostavno kao kod ostalih miševa, na neki način Razer je ovdje napravio malu zavrzlamu. Instalacija drivera i nije toliki problem, naravno, međutim problem nastaje kada želite instalirati firmware. Iz nekog razloga to je potrebno. Nekako mi je draže samo ukopčati miš i da sve radi, kao kod prethodnika na mom stolu, famoznog G7. Ali dobro, kada nakon malo muke (budući da ne prođe svima instalacija firmwarea kako treba što možete vidjeti na puno foruma) instalirate sve potrebno kreće podešavanje miša. Ovo je izvedeno odlično, jer postoji dovoljno parametara koji će zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike. Od profila, 5 stupnjeva osjetljivosti i tomu slično.

 

Kada je sve to gotovo počinje užitak korištenja ovog miša. Miš je ergonomski oblikovan i jako dobro leži u ruci, što je jako bitno ako miš koristite više od nekoliko sati dnevno. Osobno sam jako izbirljiv što se tiče samog oblika miša i nikada mi zapravo nisu pasali razerovi miševi, ali čak i ja, dugogodišnji korisnik Logitecha i njihovih jako dobro oblikovanih miševa naviknuo sam se na Mambu u kratkom vremenu, dakako, ovo će biti još lakše ljudima koji su i prije koristili Razerove miševe.

 

Kućište miša izvedeno je jako dobro, i djeluje dovoljno čvrsto da bi s lakoćom izdržalo i preko nekoliko padova, mada ne želim pokušavati. :)

 

Osvrnimo se na rad mišem.

Naravno, najviše sam ga koristio u igrama, kako i priliči jednom takvom mišu. Od FPS-a do pnc avantura i RTS-ova. U svakom od žanrova pokazao se kao vrhunski primjerak štakora. I iskreno uživancija je igrati se njime. Što zbog preciznosti, što zbog brzine. Promjene osjetljivosti također rade jako dobro, i u samo trenutak podešavate razinu koju želite. Kao veliki plus bi naveo neovisnu osjetljivost X i Y osi, ovo će posebno zanimljivo biti ljudima koji imaju widescreen monitore, uz to, ovo doprinosi velikim mogućnostima podešavanja miša prema vlastitim potrebama. Miš odlično radi i reagira na svim podlogama, bio to papir, ručnik, skupa podloga ili goli stol. Sve tipke su odlične i ne doimaju se labavo, što je posebno bitno, jer ne želimo da nam se miš raspadne usljed tipkanja kada ownamo. :) Baterija je jako dobra, i traje dovoljno dugo za dobar dio korisnika, doduše ne i za mene. Ali o tome niže.

 

Da ne bi bilo zabune, miš ima i svojih loših strana, iako ne mnogo. Pa da spomenem i njih.

Moja prva i glavna zamjerka ovom mišu jest nedostatak rezervne baterije. Naime, iako je miš namjenjen žičanom i bežičnom korištenju, u paket nije uključena dodatna baterija. To mi posebno smeta, budući da to ograničava funkcionalnost bežičnog načina rada. Bilo bi puno jednostavnije kada se baterija isprazni zamijeniti ju drugom, koja se primjerice puni na postolju, kao što je to slučaj kod G7. Ali Razer se iz nekog meni nepoznatog razloga odlučio ovakvo nešto ignorirati.

Prvo što vam može pasti na pamet je nešto ovakvoga: ''Pa šta, kada se miš isprazni spojiš ga na žicu i radiš tako.''  Naravno, to je moguće, U TEORIJI. Iako je deklarirano da se žica samo prebaci iz postolja u miš, meni to osobno nikada nije proradilo kako treba, i uglavnom sam morao napraviti reboot prije nego bi miš počeo raditi u žičanom modu. Ovo se koliko mi je poznato dešava samo korisnicima x64 sustava, ali to nije razlog da ovo ne okarakteriziram kao veliki propust.

Još jedna mala zamjerka ide na račun tipki za promjenu osjetljivosti, osobno smatram da su na malo nezgodnom mjestu, ali to zapravo ovisi od osobe do osobe.

 

PREDNOSTI:

Odličan oblik, odlično reagira i na najmanje pomake, korisnički profili, raspon osjetljivosti do 5600 dpi, dizajn, mogućnost odvajanja X i Y osi.

 

MANE:

Cijena, cijena, nedostatak dodatne baterije koja bi se punila na bazi, cijena, nespretno prebacivanje sa bežičnog u žičani način rada, jesam napomenuo cijenu?

 

 

ZAKLJUČAK:

 

Razer Mamba je vrhunski igraći dodatak za igrače, definitivno najbolji miš koji vam tržište u ovom trenutku može pružiti, uz male nedostatke koje će ipak većina korisnika naći nevažnima. Vjerujem da će ga jako rijetki smatrati neudobnim, što je dobro jer to znači da vam njegov oblik garantira sate i sate igranja bez bolova u zglobovima ili u šaci. Svoj status najboljeg miša u ovom trenutku Mamba dokazuje i svojom cijenom, ma da mi se čini da to i nije tolika prepreka budući da je već u prvih nekoliko dana bio rasprodan u svim dućanima.

MegaMass 2000 ned 26.7.2009 22:19

@Danny_HR:

 

Kako ti djeluje dio koji se spaja/ odvaja od miša (znači onaj dio kabela koji ide u miš ), gledao sam malo miš i nisam siguran koliko je to "čvrsto"? U biti imam dojam da će se taj dio nakon određenog vremena (ukopčavanje, iskopovčavanje) "rasklimati". Btw, gledao miš kod frenda, i on ima taj dojam. Možda bi bilo bolje da se taj dio kabela koji ide u miš zašarafljuje?

Danny_HR ned 26.7.2009 23:21

Pa meni se čini da je dosta dobro izvedeno.
Zaštićeno je sa 3 strane, i ima malu kopčico koja dri taj kabel. A i tak nije namijenjeno sad da ukopčavaš i iskopčavaš na dnevnoj bazi. Tak da mislim da bu to zdržalo kolko god treba.

Creative sub 22.8.2009 08:55

Evo dobih i ja Mambu. Sasvim lijepo izrađen miš. Super klizi po mojoj drvenoj podlozi. Super su svjetlosni efekti kod docka i miša.

 

Ipak... jedan nedostatak...

 

Miš ne mogu puniti kada kompjuter nije upaljen :(

Creative sub 22.8.2009 08:57
MegaMass 2000 kaže...

@Danny_HR:

 

Kako ti djeluje dio koji se spaja/ odvaja od miša (znači onaj dio kabela koji ide u miš ), gledao sam malo miš i nisam siguran koliko je to "čvrsto"? U biti imam dojam da će se taj dio nakon određenog vremena (ukopčavanje, iskopovčavanje) "rasklimati". Btw, gledao miš kod frenda, i on ima taj dojam. Možda bi bilo bolje da se taj dio kabela koji ide u miš zašarafljuje?

Taj dio je stvarno čvrst. Dok ga uključiš u miš on se zaključa tako da nebi slučajno ispao. Moraš povuć mali gumbić da ga otključaš pa onda povuć usb...

Zerocoxib čet 10.9.2009 09:13
nexion218 kaže...

Mis je perfekcija!!! Dobio sam ga bas kad je Razer_Copperhead postao review. Moram reci da sam jako jeftino prosao, preko amazona za 105$ sto bi bilo oko 75€.

 Šta se može naručivati mali hardver s Amazona u Hrv? Koliko carine je bilo?

Danny_HR pon 14.9.2009 15:14

Baš sam nesretan. Naime, moja precijenjena Mambica je počela škripati.

Konkretnije, ako skrolam više od dvije strane skrol počinje cviliti. NIšta strašno ali s obzirom da je došla 900 kn ne sviđa mi se.

G7 je 3 godine star pa ništa ne cvili!

Daniman123 ned 15.8.2010 14:33
Danny_HR kaže...
Baš sam nesretan. Naime, moja precijenjena Mambica je počela škripati.

Konkretnije, ako skrolam više od dvije strane skrol počinje cviliti. NIšta strašno ali s obzirom da je došla 900 kn ne sviđa mi se.

G7 je 3 godine star pa ništa ne cvili!

Kada baciš 1000 kuna na glodavca nije ti svejedno :D