Periferija

[Review] Logitech G510

mata_87 čet 28.10.2010 16:31

Logitech G510 Gaming KEYBOARD

 

G510 je nasljednik tipkovnice G15. Po karakteristikama je vrlo slična tipkovnici G110 (odličan review autora DamageHigh možete naći ovdje).

 

G510 ima LCD ekran sličan onome na g15, koji može prikazati razne informacije iz podržanih igara, kao i informacije o zauzeću procesora i radne memorije, sat, broj pristiglih mailova i sl. Popis programa i igara možete pronaći ovdje. Aplikacije kompaktibilne sa G15 rade i na G510.

 

Također posjeduje multimedijske kontrole, kao i valjčić za kontrolu glasnoće koji je vrlo ugodan za korištenje. Cijela G serija igraćih tipkovnica je poznata i po Windows prekidaču koji isključuje windows tipke, da ih nebi slučajno pritisnuli u igri i tako je minimizirali. Broj G tipki je 18, koje je moguće programirati u 3 moda s čime se dobije 54 programibilnih tipki. Odlična stvar je što se makroi mogu snimati i u hodu. To se postiže pritiskom na tipku MR, zatim odabranu G tipku, upisivanjem teksta i opet MR.

 

Za razliku od G15, ova tipkovnica ne posjeduje USB izlaze, ali ima ugrađenu zvučnu karticu koja je vrlo praktična za spajanje headseta, posebice ako vam je kućište nedostupno za spojiti headset. Valja napomenuti da s obzirom da je riječ o vanjskoj zvučnoj kartici ona se može koristiti neovisno o ugrađenoj zvučnoj kartici u računalo. Slušalice se mogu vrlo lako isključiti (mute) pritiskom na tipku. Isto vrijedi i za mikrofon.

 

Same tipke su blago nagnute prema van, odnosno prema monitoru, dok su G tipke, funkcijske i multimedijske tipke nagnute prema korisniku. Tipke su opremljene membranskim mehanizmom i pružaju dosta otpora, tako korisnicima koji su naučili raditi sa "mekšim" tipkovnicama je potreban određen period privikavanja. Tipke su relativno kratkog hoda.  Boju pozadinskog osvijetljenja je moguće namjestiti po želji s obzirom da tipkovnica može prikazati bilo koju boju iz RGB spektra. Također za svaki od tri moda rada G tipki se može namjestiti boja osvjetljenja. Pozadinsko osvjetljenje LCD ekrana je povezano sa bojom osvjetljenja tipki.Samo osvjetljenje je dosta jako i vidi se i po danu, a može se i u potpunosti isključiti pritiskom na tipku. Tipkovnica je napravljena sa engleskim layoutom, a hrvatski znakovi su samo naljepljeni, tako da osvjetljenje prolazi samo kroz engleski layout (npr. na tipki Y ce u biti svijetliti Z, a znak Y je samo naljepljen pokraj).

 

Izgledom je tipkovnica vrlo atraktivna, ali sa svojih 52 sm dužine zauzima i puno mjesta na stolu.

 

 

Pozitivno: LCD ekran, zvučna kartica, osvjetljenje, nagnute tipke, multimedijske kontrole, kotačić za glasnoću zvuka,18 G tipki, prekidač za isključivanje windows tipki.

 

Negativno: Relativno visoka cijena za jednu tipkovnicu, nema hrvatskog layouta, nego su slova samo naljepljena preko engleskih znakova, nema usb hub.

 

 

 

Detaljan opis tipkovnice se nalazi i u BUG-u broj 215 na stranici 39. BugTV video se nalazi ovdje.

 

 

Cijena: Links (akcija) 619 kn, Protis 636 kn, ADM 650 kn

Jamstvo: 2 god

 

 

Zaključak: Tipkovnica nudi stvarno mnogo. Nakrcana je raznim mogućnostima, što će posebice znati cijeniti igrači. Ugodna je i za pisanje tekstova, ali realo gledajući za manje novaca se mogu naći tipkovnice koje su još ugodnije za duže tekstove. Ako tražite tipkovnicu o ovom relativno visokom cjenovnom rangu G510 se nameće kao najbolji izbor.

 

Službena stranica se nalazi ovdje. Logitechov video LINK.