Periferija

Logitech Z 313 recenzija (review)

explorer 4 pet 12.8.2011 18:40

Z 313 su zvčnici iz nove (užasne) Logitechove  serije PC bukača.Naime , kažem užasna serija jer se na svemu štedjelo i stavljene su slabije komponente od njihovih prethodnika.

 

No , da ne bi ostalo sve na crnjenju nove serije , moram reći da su me ovi zvučnici pomalo iznenadili.

Cijenom su vrlo prihvatljivi (daju se nabaviti već od 260-270 kn) i zadovoljit će većinu nezahtjevnih slušatelja.

 

Cijeli sustav ima 25 w rms snage , Subwoofer 15 w a sateliti po 5 w.Membrana subwoofera je 4“(10,12 cm) a satelita je 2“(5,06 cm).

 

Nisu nešto veliki pa će te lako naći mjesto za njih .Rekao bih da su teški oko 2-3 kg , ništa posebno.Moram pohvaliti pakiranje koje vrlo dobro štiti zvučnike i praktično je.Subwoofer se diže pomoću ručki koje su pričvršćene uz karton koji ga drži i time se lakše vadi.

 

Kvaliteta izrade je vrlo dobra.Subwoofer je kutiji od šperploče solidne debljine (6 ili 7 mm , ne sjećam se točno) što je dovoljno za subwoofer ovakve snage i membranu ovakve veličine.Sateliti su „ubačeni“ u plastiku koja je neloše kvalitete ali isto bi volio da je malo deblja i da je kutija malo veća da se dobije na prostornosti zvuka.Kontroler je odlično napravljen.Kotačić je dosta precizan te je kraj njega utor za slušalice.Kablovi su duljine oko 2m , onog što ide u struju 1,5 m.No , zamjerku moram uputiti jako nespretno rješenim kablovima.Naime , sateliti i kontroler su fiksno spojeni na isti kabel , što je krajnje nespretno gledano s kompitabilne ili praktične strane.

 

Kvaliteta zvuka ovog sustava će , kako sam rekao , biti zadovoljavajuća za sve nezahtjevne slušatelje.Nešto boljom zvučnom kartice se može nešto izvući te dobiti lijep zvuk primjerice za rock.Ozbiljnijom analizom ovih zvučnika sam utvrdio da zvuče dosta loše na defalut postavkama.Visokih nema , bas je slab i dosta šuplje zvuči  , srednjih ima nešto ali ništa posebno.Preporučujem malo igranja sa equalizerom jer se može malo „popraviti“zvuk , iako bez poštene zvučne ovdje nema kruha.I kakav god setup napravite , uvijek će se primjetiti nedostatak visokih tonova i onog dubokog basa.Ipak , ovaj duboki bas se ne očekuje od ove klase zvučnika prvenstveno zbog veličine membrane.

 

Kod igara je stvar malo drugačija.Kao svi Logitech zvučnici i ovi su ponajprije namjenjeni za gaming.Efekte u igrama dosta dobro reproduciraju no fali malo detalja.Scene eksplozija i žestoke akcije se solidno čuju , s dosta basa i to lijepo zvuči.To ne bih rekao i za scene gdje detalji dolaze do izražaja npr.u situacijama gdje se šuljate po mraku , gdje se nalazite u gradu gdje se mješa mnogo zvukova i dosta drugih situacija.Ipak , ne mogu reći da su loši za igre , za te novce su pristojni.

 

Nisam ih testirao nešto posebno za filmove , odvrtio sam 20 minuta jednog akcijskog čisto da vidim kakvi su u ovom području.Zvučna slika je prilično dobra , govor mi je malo „tih“ ali dobro , ništa značajno.

 

Za ovu svotu novca mogu se naći i bolji zvučnici kao npr.

Genius sw hf 1200 koji su kompletno u MDF-u i daju nešto topliji zvuk.Bas je jači i visoki su malo bolji.Opet s druge strane , ovdje nema kontrolera i elektronika kod je  lošija nego kod Logija.

 

Kad čovjek vidi ovo što sam napisao okrenuo bi leđa od ovih zvučnika istog trena.No , ovo ne treba zabrinjavati one kojima zvučnici ne znače baš puno.Njima će zvučati dovoljno dobro za sve što rade na kompu.

To je to od mene , ubrzo stiže još jedan review :)

 

Nekoliko slika

Oseka pon 7.5.2012 23:53

Pozz, gledam si neš ove zvučnike i piše u njihovim specifikacijama da imaju rma power 25w kao što si i ti naveo, no još piše da im je največa snaga 50w. Što bi to trebalo značiti...?

Oseka uto 8.5.2012 00:03
explorer 4 kaže...

To napišu kao izlaznu snagu zvučnika, iako pravu vrijednost čini rms snaga, ono što sam gore napisao, tih 25 w.

Namjeravaš kupiti ili..Imaš boljih stvari za ove novce

 Možda uzmem i štogod bolje. Nije mi žao na zvučnike potrošiti i do 1500kn no sad si želim nešto skromno malo. Ove mi ima prijatelj i mogu ti reći jako su glasni za 25 w.