Overclocking

Delid intel procesora delid tool-om

izvone pet 1.7.2016 12:17

Pozdrav svima,

 

Nakon mnogo godina rada mog i7 3770k i pregrijavanja u zadnje vrijeme,odlučio sam ohladiti svoj cpu tako da promijenim intelovu originalnu pastu koja se nalazi između IHS-a (integrated heat spreader) i samog CPU chip-a. Cijeli taj proces se zove "Delid Procesora".

 

Ima više načina delidanja,neki to rade sa žiletom žiletom,neki stave CPU u škripac škripac pa nekim mekim predmetom "lupkaju" po IHS-u dok ne iskoci. Meni su te metode bile pre opasne,jer jednim krivim potezom sa žiletom možete oštetiti PCB i vodiće ili kod metode sa skripcem moze doci do savijanja ako se ne pazi. Zbog toga sam se odlucio preko interneta uzeti OVAJ tool -"der8auer-Delid Die Mate" koji košta 70 eura. Prilicno je skup,no to je jedini siguran nacin da vam procesoru nece biti nista i da ce sve proci u redu.

Ima jos par tool-ova na netu,neki su printani 3D printerom,ali se meni nisu cinili pouzdanima i ja sam isao na sigurnu varijantu.

 

Oprema:- Delid tool   LINK

       - Coollaboratory Liquid Ultra (tekuci metal)   LINK

       - thermal grizzly kryonaut (termalna pasta)   LINK

 

Prije svega,napominjem da ovime gubite garanciju ako je processor jos pod garancijom,i sve radite na svoj vlastiti rizik.

 

 

Kada sam krenuo sve to raditi bio sam malo nervozan,jer makar je to siguran tool me je bilo strah raditi,jer ipak otvaram procesor vrijedan 1,5-2k kuna.

Postupak je super lagan,CPU se stavi u delid tool,jedino što morate paziti je da ga stavite u pravi utor za vaš procesor,jedna strana je za Skylake,druga je za sve ostale (od Ivy Bridge-a pa do Haswell-a).Nakon što ga stavite u pravi utor i poklopite sa gornjim dijelom,morate zašarafiti 6 imbusa,tako da sve stoji čvrsto,te nakon toga okrećete glavni veliki imbus. E sada,tu se nakuplja veliki pritisak,i u uputama koje dobite pise da neki puta treba jako velika sila da bi napravili delid. Kod mene je bilo potrebno jako puno sile,toliko da je napuknuo i sami tool na povrsini. Kada napravite delid,čuje se jako veliki prasak,ledi krv u žilama. Kada otvorite tool vidite Cpu na dva dijela. Sada je potrebno očistiti svu termalnu pastu (koja je kod mene izgledala ko žvakaća guma) i ljepilo sa PCB-a,ja sam uz svoj naručeni tekući metal dobio i set za čišćenje,pa sam njime oprezno ostruga svu prljavštinu.Nakon toga,sam nanio tekući metal,stavio sam po kap na PCB dio i po kap na metalan (IHS) dio,i razmazao sa dobivenim četkicama po sredini di je sve u dodiru. S ljepljenjem sam imao problema,vrlo je teško pogoditi centar kako je bilo i prije. Delid tool ima jednu stranu za delidanje i jednu stranu za ljepljenje. No cini mi se da ovaj za ljepljenje bas i ne šljaka,jer kad god sam progao stavit IHS u taj utor,on nije sjeo,moguce da je greška u mjerama. Na kraju sam odlučio ne ljepiti,nego staviti u socket u matičnu,i samo poklopiti sa njezinim osiguračem. Ako se odlučite za ljepljenje preporuča se silikonsko superljepilo. I zavrsni korak,kap termalne paste na površinu cpu-a i montiranje hladnjaka.

 

I onda dode trenutak istine,paljenje računala.Onaj osjećaj kada upali i sve radi iz prve je kao da ste ponovno rođeni :)

 

Testirao sam CPU sa prime95 prije delidanja i poslije,na taktovima od 3.5Ghz (stock) i na 4.2Ghz @1,28v(auto,naknadno cu smanjivat voltazu,malo je visoka al sam isao na brzinu) (Overclockiran)

Radio sam Small FFTs (Max temp) i Blend Testove

 

REZULTATI: 

 

Small FFTs:

 

STOCK   3.5GHZ   max 71c     DELID max 63

OC      4.2Ghz   max99c     DELID max 83

 

BLEND:  

STOCK  max 65              DELID max 58

OC     max 85              DELID max 71

 

 

Vidi se da na OC je puno hladniji,no mora se uzeti u obzir da je ambijent temperatura bila 28,no naknadno cu racunalo preseliti na mjesto di je ambijent 22 te cu provest testove.

 

Ovdje cu staviti link na sami proces delidanja sa tool-om,nije neka mudrost i sve vam je prikazano sto trebate znati. VIDEO

 

 

Napominjem da sam u tome totalni pocetnig i orijentirao sam se na savijete tu preko foruma i puno guglanja.

Za dodatna pitanja,savijete te kritike samo pucajte,nadam se da sam dobro objasnio i da će pomoći nekima koji se odluče raditi delid svog procesora :) 

 

Slike rezultata uskoro,kako sam radio snipping tool-om su vrlo male rezolucije.

 

Patrick_cro pet 1.7.2016 16:44

Ne treba velika sila za delidanje, nego moras provjeravati u onom otvoru jer se pomaknuo poklopac jer nekad se uopce ne cuje zvuk. Ja sam svoj bez beda delido i nije se nista culo. Bolje 2 puta provjeriti nego ovako kako si ti na silu pa shebao tool. U svakom slucaju vidi se razlika u temp i to je najbitnije. A sta se tice lijepljenja nije potrebno, to je vise ako si nemiran i ne mozes heatsink staviti tako da se stisne sa polugom, ja nisam imao nikakvih problema s time.

izvone pet 1.7.2016 17:59
Patrick_cro kaže...
Ne treba velika sila za delidanje, nego moras provjeravati u onom otvoru jer se pomaknuo poklopac jer nekad se uopce ne cuje zvuk. Ja sam svoj bez beda delido i nije se nista culo. Bolje 2 puta provjeriti nego ovako kako si ti na silu pa shebao tool. U svakom slucaju vidi se razlika u temp i to je najbitnije. A sta se tice lijepljenja nije potrebno, to je vise ako si nemiran i ne mozes heatsink staviti tako da se stisne sa polugom, ja nisam imao nikakvih problema s time.

 Kod mene je trebalo,nije se pomikalo opce,zacrtao sam si di je bio od pocetka,i nejde,pa sam jace,opet nema pomaka,i na kraju se cuo taj pucanj i tek tada se pomaknulo.

jura kaže...

znači tool je sad neupotrebljiv?i ja bi trebal to napraviti na svojem, ali mi je isto frka da nekaj ne zajebem.

 Tool je i dalje upotrebljiv,ima tu crtu,ali nije prelomljen u djelove,samo estetski...

izvone uto 19.7.2016 16:42

Evo jedan novi update.

 

Nakon delida sam smanjio voltažu sa 1,258V na 1,18V te dobio 4-6 stupnjeva manje temperature,mogao bih jos sa voltazom no jednom sam dobio rusenje radi toga pa sam se vratio na stabilnih 1,18V

 

Uzeo sam si još vodeno hlađenje Fractal design Kelvin S36 (360mm 3x120mm ventilatori) gdje je radijator stavljen na gornju stranu kucista. Moram priznati da sam dobio dodatnih 7-9 stupnjeva manje temperature (na jednoj jezgri i po 13) i sada sam prezadovoljan.

 

Najvise pomaka vidim u igri Civilization V koja u nekim trenucima koristi CPU na 100%,igranjem sam dobivao po 80 stupnjeva na CPU,a sada 55-57,nije jos dosegnuo 60 stupnjeva,jos kada nece biti toliko vruce u sobi biti ce jos manje. ( na zapadnoj sam strani a klima jedva da doseze do mene,pa je nakon 16:00h ubitacno)

 

Jos mi preostaje jedino da poliram cpu te dobim dodatnih par stupnjeva,mozda se to odlucim kada ce @Stjepanj delidat svoj CPU kod mene,pa cu ja kod njega polirat :P

 

Uglavnom,najvise pomaka se vidi kod delida,nakon toga vodeno pa voltaza.

Za dodatna pitanja,upite i savijete,samo pucajte :)

 

 

 

y'tossi sri 10.8.2016 09:35

ja sam zainteresiran delidati svoj i7-5775C, a mozda uraditi i lapping, kad se vec radi neka se sve radi full :)

 

pa razmatram da narucim kit. pretpostvljam da se moze i 5775C uraditi, iako niti u jednom kitu nije naveden (razlog je vjerovatno to sto je manje popularan procesor), jer je 1150 serija (kao i Haswell).

 

koji kit bi bio preporuka?

 

ovo je ono sto je clan izvone narucio :

https://www.overclockers.co.uk/der8auer-delid-die-mate-hs-000-dr.html

 

i to je svakako vjerujem odlicna opcija.

 

ima i ovaj isto (plus i "relid" dodatak, na drugom linku) :

 

http://rockitcool.myshopify.com/products/rockit-88

http://rockitcool.myshopify.com/products/re-lid-kit

 

 

koji vam se cini kao bolji?

i ima li jos kakvih u igri da se naruce?

 

 

ja kod sebe vec imam dvije paste za delidanje za koje sam nasao da su (valjda) najbolje, pa sam si ih nabavio bio jos i prije nego sam sastavio ovaj kompijuter.

 

CooLaboratory LIQUID Ultra, i CooLaboratory LIQUID Pro.

 

vidim da izvone koristi -thermal grizzly kryonaut- termalnu pastu. dali to ide zasebno mimo ovih koje ja vec imam, ili u nekoj kombinaciji? dali da i to nabavljam ili? moram provjeriti sve detalje jer nemam iskustva sa delidanjem. Pa mi je svaki savjet i uputa dobrodosla ;)

 

hvala

y'tossi sri 10.8.2016 12:24

uradio bi ja to, ali zivim u BiH :-D

 

pogotovo sto vjerovatno iza ovoga chipa, vise si necu trebati delidati druge neke kada ih za nekoliko godina opet kupovao, jer u tom slucaju bi uzimao chipove preko Silicone Lottery, pa se ujedno tu onda plati i delid da urade oni. ovaj kojeg sam kupio nisu imali u ponudi jer je vec bio izasao 6700K, a i nije nesto popularan za raditi pa vjerovatno ga nikad nisu ni imali u ponudi. tako da mi nema druge vec da si kupim sam.

izvone sri 10.8.2016 23:38

Delid tool ti je sigurna varijanta,neki uspe i sa ziletom ili lupkanjem cekicem,neki ne,ja se osobno nisam usudio jer nemam toliko mirnu ruku,a ni muda da lupam po procesoru od 1.5k kuna,ovo mi je investicija,i lako vratim dio ulozenog da nekome drugome delidam,jer stvarno je ovdje rizik sveden na minimum. Ako ces biti negdje u hr,mozda se mozemo negdje naci,ja inace puno putujem pa lako nesto skombiniramo...

 

moj grizly je termalna pasta izmedju hladnjaka i cpu,a unutra sam stavio liquid ultra...

y'tossi čet 11.8.2016 02:18

dogovorio sam oko kupovine tool-a, samo ostaje jos da potvrdim. Pa jedino gdje nekad odem je Vrgorac :-) . Mogo bi potegnut eventualno i nesto dalje. ali neznam dali realno mozemo sta iskombinovati, ipak je udaljenost. Ali eto ako se kojim slucajem kreces i tuda mozemo vidjeti.

 

ja taman rovim po internetu koja se je bolja pokazala, Ultra ili Pro.

y'tossi čet 11.8.2016 12:13

da, gubi se garancija 100%.

 

tolike debate vode po stranim forumima jeli bolja Ultra ili Pro da ja to sve ne stignem procitati prije nego sto mi se prispava :-D

 

jbg, glede delidanja, ja sa tim nemam nikakva iskustva, a dosta sam citao da se zna procesor zajebati ponekad.

y'tossi pet 12.8.2016 14:53

tool je narucen. neznam precizno kad cu ga dobiti jer sam narucio na UK adresu kod prijatelja, pa kad vec on dodje.

 

do tad cemo ustanoviti dali Ultra ili Pro staviti :-)

 

ono sto ce ostati jos da vidimo je kako se pravilno nanosi pasta kad se bude radilo, posto do sada to nisam radio pa bi se drzao provjerenih uputa.

Stjepanj pet 12.8.2016 15:41
y'tossi kaže...

tool je narucen. neznam precizno kad cu ga dobiti jer sam narucio na UK adresu kod prijatelja, pa kad vec on dodje.

 

do tad cemo ustanoviti dali Ultra ili Pro staviti :-)

 

ono sto ce ostati jos da vidimo je kako se pravilno nanosi pasta kad se bude radilo, posto do sada to nisam radio pa bi se drzao provjerenih uputa.

 paste su ti prakticki iste, s ultrom je jednostavnije za raditi, i lakse se cisti! 1°c razlike ovisno o testu nebi trebalo igrati ulogu kod odabira! uzmi "ultru" i amen!LP

nicky.sl pon 12.2.2018 17:36
Valentin17 kaže...

Može preporuka ljepila da zaljepim IHS natrag nakon što stavim kvalitetniju pastu.

 Zašto bi ga lijepio ??? Ne vidim potrebe, lipo samo poklopiš pa kad ti treba opet pastu minjat samo podigneš poklopac.

Ja da imam proc za delid nebih ni vračao IHS već bi išao na ovo rješenje sa linka https://www.ebay.com/itm/Alloy-CNC-CPU-Opener-Cover-Delid-Die-Guard-For-LGA115X-Intel-CPU-4-6-7-8-Series/112736617812?hash=item1a3fa04554:m:mttwzbiu5803L6yMttpdZ8g 

dreadmoore uto 13.2.2018 10:20
Valentin17 kaže...

Može preporuka ljepila da zaljepim IHS natrag nakon što stavim kvalitetniju pastu.

 Imas abro silikon nije on los neki 20kn kosta izdrzava temperature preko 300°C .Evo slazem sa Nikicom samo poklopis ihs i to je to i ja sam tako uradio nebi se zezao sa ponovnim ljepljenjem.E jedino ako imas na umu da prodajes delidani procesor pa ti kupac zahtijeva ili zelis ga prevariti itd 

Luka123 uto 13.2.2018 14:23

Ja iskreno isto nisam lijepio nazad IHS.
"Poklopac" koji drzi cpu na mjestu sam stavio u poziciju, palcem(ili prstima) pritisao IHS i onda od poklopca kvacicu stavio na mjesto. Dovoljna je sila od njega i drzi IHS na mjestu, preko toga vodeno stavio i sve pet.