picajzla0707 čet 8.6.2023 23:45

Krvav, dobro ili srednje pečen, deblji, tanji, ramstek, biftek ili nešto treće, koji je vaš omiljeni zalogaj dobrog mesa?

Pitanje, odnosno tema je za ljubitelje steakova. Blitvožderi, ribožderi, obožavatelji mesa onih životinja što se krešu u dupe (pernatih) i slični mogu slobodno zaobići temu.

 

Za početak, na slikama dolje jedan primjer dobro pečenog, ranije 20-ak dana odležanog steaka, kako ga ja volim pripremati i još jedan primjer ramsteka prije pečenja, posebno me se dojmila količina masnoće u mesu zbog koje sam ga morao odmah baciti na tavu bez odležavanja, nisam mogao čekati.

Tolika količina masnoće, pogotovo ove fino raspoređene u mišiću, slično poznatoj japanskoj govedini, rezultirala je fantastičnim steakom kad sam ga ispekao.

 

 

Apachy pet 9.6.2023 09:20

ajme majko. odlično ispečen 

doduše, jedem ih rijetko, možda jednom u mjesec-dva jer naši mesari kod mene ih nemaju baš često u ponudi zbog cijene, ali i svijesti; rozi steak = krv = kravlje ludilo, gliste, trovanje... al kad naletim na njih onda spraskam 100e  ugl, probao sam ih na roštilju par puta, ali puno je ukusniji i sočniji iz old school željezne tave (na koju sam opet spraskao 80e), jedino ne volim one svakakve trave kaj ekipa na yt stavljaju - za mene samo nešto maslaca za podljevanje i hrpu češnjaka.

 

i inače, žao mi je da je forum pao na niske grane zbog ekipe kakav je ovaj lik nolto il kako već... došli divlji i istjerali pitome. klasična hrvatska priča.

zeryx pet 9.6.2023 10:34

uzeo sam par puta u lidlu njihove steakove. vizualno mi super ispadne, taman medium rare. jedino sto ispadne i dalje malo zilav. 

mozda je do samog mesa. 

 

stavim ga na iron tavu, kad ga okrenem onda dodam maslac, cesnjak i ruzmarin ako imam i zalijevam s time.

po nekoj okvirnoj procjeni kad je gotov stavim ga u foliju skupa sa ostatkom tekucine iz tave i zamotam. ostavim 10 minuta i onda je spreman.

onaj umak/toč bude odlican. 

 

ne znam sta ovaj baljezga u steak temi... ako ti se ne svida tema slobodno ju zaobidi. i ne komentiraj.

notloB pet 9.6.2023 11:44

Inače probajte na stejk staviti cvijet soli nakon pečenja, hrskava tekstura je idealna za stejkove, samo svježe samljevenog papra i cvijet soli, iznenadit ćete se kako ga još više podigne.

picajzla0707 pet 9.6.2023 13:04
zeryx kaže...

uzeo sam par puta u lidlu njihove steakove. vizualno mi super ispadne, taman medium rare. jedino sto ispadne i dalje malo zilav. 

mozda je do samog mesa. 

 

stavim ga na iron tavu, kad ga okrenem onda dodam maslac, cesnjak i ruzmarin ako imam i zalijevam s time.

po nekoj okvirnoj procjeni kad je gotov stavim ga u foliju skupa sa ostatkom tekucine iz tave i zamotam. ostavim 10 minuta i onda je spreman.

onaj umak/toč bude odlican. 

 

ne znam sta ovaj baljezga u steak temi... ako ti se ne svida tema slobodno ju zaobidi. i ne komentiraj.

 točno tako ga i ja radim, pet minuta s jedne, tri minute s druge strane i onda ga stavim na topli tanjur i zamotam u alufoliju da se dopeče sam iznutra

inače ga prije pečenja malo namažem senfom, ne puno, nasolim i popaprim te potopim u ulje sa češnjakom na 20-ak dana u frižider, bude po pečenju mekan kao duša od tog odležavanja

gledao sam kako ga se umjesto u ulje može staviti u vakumiranu vrećicu da odleži sa začinima, samo što nemam strojček za vakumiranje pa ga potpim u ulje da nema doticaja sa zrakom

 

EDIT

notloB kaže...

Što je točno smiješno a ne upravo vulgarno u onome kako opisuješ one koji ne dijele tvoju strast prema stejkovima, uopće ti ne vjerujem kad naknadno upisuješ da jedeš, ne i ždereš životinje koje su one kojima se samo drugima, ne i tebi krešu u guzicu, mislim da jedino što jedeš na ovoj temi su g0vna i to fino žlicom, ne lopatom.

 majstore, stvarno jest zajebancija, kelja, zelja, poriluka, graha i ostalog povrća, uglavnom na varivo, jedem više nego išta drugo, a piletinu mi ćerce voli najviše od sveg mesa, tako da mi to i jest najčešće meso koje jedemo kad nije varivo

ovo za 'kresanje u dupe' je zajebancija, jer su jednom nekog lika (sad već davno pokojnog) kod mene u kafiću pitali zašto ne jede piletinu, puretinu i ostalu perad, a on - da je ne jede ništa što se hebe u guzicu, što je bila kasnije zajebancija godinama i godinama čim bi netko spomenuo piletinu

btw., hvala za savjet o cvijetu soli, to sam i koristio par puta kad bi pekao steak, a da ga nisam ranije začinio

zeryx pet 9.6.2023 13:32

e to bi i ja mogao probati.
iako u kauflandu ima i za kupiti vec odlezane i frend je probao i njemu super.
htio bi otici u mesnicu i tamo kupiti direkt. ali nikad ne znam sta traziti...

neuk sam po tom pitanju.

 

svinjetinu cesto mazem senfom. 

picajzla0707 pet 9.6.2023 13:51
zeryx kaže...

e to bi i ja mogao probati.
iako u kauflandu ima i za kupiti vec odlezane i frend je probao i njemu super.
htio bi otici u mesnicu i tamo kupiti direkt. ali nikad ne znam sta traziti...

neuk sam po tom pitanju.

 

svinjetinu cesto mazem senfom. 

 meni je senf ok, ne stavim ga puno da ne preuzme okus, ali lagano ga namazati i to doprinosi tome da steak nakon odležavanja bude mekan

gledao sam kako umjesto senfa znaju koristiti pasirani ananas jer on izuzetno dobro omekšava meso tijekom odležavanja i kasnije ga se ispere prije pečenja, ali to nisam isprobao

ima i suho odležavanje, samo što onda moraju odrezati dijelove koji su oksidirali, a meni je ovako bolje jer ne oksidira ništa - probaj vakumirati, možda je još bolje i probaj držat barem tjedan dana da odleži, dva-tri tjedna još bolje

 

EDIT

samo pazi kad ga vadiš nakon odležavanja da ti se ne odvoji koji dio, naočigled se vidi razdvajanje tkiva, zato i bude full mekan kad se ispeče

picajzla0707 pet 9.6.2023 14:17
zeryx kaže...

nemam ni ja stroj za vakumiranje. pa mi je ovo s uljem dobra opcija.

nego jos samo, kad odes u mesnicu sta trazis? komad cega? :D

 ramstek, uzmem ga kad vidim dobar, da je prošaran masnoćom, i kad znam mesara da će ga odrezat kako spada

rijetko kad naletim na dobar komad doduše, ali to mi je ok, jer tih par puta godišnje ga onda baš smažem s guštom uz nekakvu zelenu salatu i kruh za moćkanje

 

EDIT

samo pazi kad ga potpiš u ulje da ga pogledaš svakih par dana, ako se počne stvarati neka mutna tekućina u ulju, treba promijeniti ulje

samo meni se to još nije događalo, pa mislim da to nije veliki česti problem

 

EDIT 2

da ne bi ostalo zraka, najprije stavim par centimetara ulja u posudu, pa onda pažljivo stavim steak i onda dolijem ulja da ga prekrije skroz

gledaj staviti u posudu koja je veličinom približna, inače ti ode puno ulja - ja sam na onoj slici narezao glavicu luka samo da popuni rupe, kasnije sam luk bacio, a češnjak iskoristio u pečenju

notloB pet 9.6.2023 14:19

Istina, nešto iz ananasa nešto radi s proteinima na molekularnom nivou, ne znam točno što ali rezultat je mekano meso. Kemija, u dobrom smislu, ne u pežorativnom...

dax-lax pet 9.6.2023 14:58

Za ljubitelje se po meni isplati u lidlu uzet jeftinu vakumirku. To je bar 7dl ulja proć kad završi s čekancem od 2-3 tjedna. 

Ovak šibneš u vrećku začine i mesinu pa nek čeka

picajzla0707 pet 9.6.2023 18:29

Pa da, još kad se ulje dalo naći za 10-ak kuna na akciji i nije bio neki problem, pogotovo kad to radiš par puta godišnje. Sad kad je ulje poskupilo i još ako steak radiš par puta mjesečno, vakumirka se itekako isplati

notloB sub 1.7.2023 18:47
Mitohondri kaže...

idem probat radit odreske sous vide

 

Trazim prijedloge i preporuke za:

 

najbolju masinu, to jest "vodenu pecnicu"

 

najbolje vrecice (naravno BPA free)

 

te najbolju vakum masinu

 

preferiram ove zatvorenog tipa

 

primjer 1

 

primjer 2

 

primjer 3

 

hvala unaprijed

 Staviš komad mesa u najlon za kruh u lonac s vodom i normalnu ploču namjestiš na dva i nakon dva dana izvadiš i zapališ brenerom, voila! Sorry, šalim se, carry on...

picajzla0707 kaže...
Pa da, još kad se ulje dalo naći za 10-ak kuna na akciji i nije bio neki problem, pogotovo kad to radiš par puta godišnje. Sad kad je ulje poskupilo i još ako steak radiš par puta mjesečno, vakumirka se itekako isplati

 Šta baš mora biti vakumirano? Da se prstima istisnuti višak zraka da ne pluta a ukoliko je bojazan radi bakterija, kisik će ostati u mesu vakumirao ga ti čime god, imaš normalnu mašinu za varenje najlona i ukoliko si dovoljno spretan da se istisnuti višak zraka. Ne znam ali ta vakumirka mi djeluje kao preskupo preseravanje.

 

ivan dragi sub 1.7.2023 19:58

@notlo

 

Prvi put vidim da su ljudi nekulturni ispod pornića.

 

#štatebrigaštastavljamuusta

 

Kad mećete maslo na stejk? Probao sam i naprvo, i s odgodom, i na kraju i meni su sve tri opcije odlične. Sa cesnjakom naravno, cijeli onako prerezan samo napola, nekad i dva takva ako mazem na kruh poslje.

zeryx pon 15.1.2024 17:48

Nisam vec dugo radio steak i onda sam se za rodendan pocastio.

 

klasika iz lidla oba su ramstek iako se vidi da je jedan masniji od drugog. njega sam ja smlatio i bio je mekan. curja je uzela ovaj drugi i njoj je njen bio bolji.

 

Timo ned 28.1.2024 20:46

Da li je po vama, ono sto mi zovemo Ramstek, Ribeye steak ili Strip steak?

 

Kad smo vec kod toga, koji su nasi nazivi u mesnicama za sljedede:

 

Filet mignon - Biftek

Sirloin - ?

Striploin - Ramstek?

Porter house - ?

T-Bone - ?

Ribeye - Ramstek?

Rump - ?

Flank - ?

Skirt - ?

Brisket - ?

Flat - ?

 

Hvala