Ostali OS-i - Unix, Solaris, Mac OS...

Time Machine Macbook - sigurnosna kopija

Pajo84 sri 3.4.2024 00:03

Napravio sam prvi put na Macu sigurnosnu kopiju pomoću Time Machinea i eksternog diska i sve je prošlo okej. Napravio sam više kopija čisto da vidim je li funkcionira.

 

Stavio sam da mi se sigurnosna kopija izrađuje dnevno, prvo je bilo svakog sata.

 

E sad me zanima par stvari.

 

1. Očekivao sam da će na eksternom disku biti samo jedna kopija, ali tu se nalaze sve napravljene kopije. Ono što me zanima - je li nužno da svaki put kad napravim sigurnosnu kopiju na disku ostavim tu svježe napravljenu, a izbrišem posljednje napravljenu? Jer će mi se onda nakupiti dosta tih kopija. Ili da ne brišem i naprosto ostavim sve te kopije koje se naprave?

 

2. Kapacitet eksternog diska se nije mijenjao i iako je na njemu više sigurnosnih kopija, memorija diska pokazuje kapacitet jedne sigurnosne kopije. Npr. sada na disku imam dvije kopije i kod posljednje naapravljene mi piše da ima 153.094.082.560 bajtova (146,9 MB na disku), a kod druge upravo napravljene 153.098.682.368 bajtova (4 KB na disku). U uslužnom programu diska mi stoji da trenutno eksterni disk zauzima 153.94 GB prostora.

 

Znači li to da na disku može biti više kopija, ali se njegov kapacitet neće povećavati sa svakom novom dnevnom napravljenom kopijom? Osim ako u međuvremenu na Mac ne prebacim nove stvari tipa slike pa napravim novu kopiju.

 

No ono što hoću kazati - ako svaka kopija na disku ima npr. 153 GB kao što ima sad, i sad se tu nakupi dosta tih kopija, plus recimo i najnovija s novim slikama, postoji li mogućnost da se popuni kapacitet diska ili će on i dalje pokazivati da je kapacitet jednak kapacitetu sigurnosne kopije, pretpostavljam posljednje napravljene?

 

3. Pročitao sam da kada se disk napuni, najstarije će se sigurnosne kopije izbrisati putem Time Machinea. Što to konkretno znači? Jer kako se disk može napuniti ako se njegov kapacitet ne povećava sa svakom izrađenom kopijom (pretpostavljam da je tako), ovo što sam pisao pod 2.

 

4. Stavio sam da Time Machine automatski dnevno izrađuje kopije. Znači li to onda da ako ne spojim disk par dana na Mac da će mi prvi idući put kad ga spojim izraditi više kopija (za svaki dan po jednu od posljednje kopije) ili će izraditi jednu?

 

5. Zbunjuje me i kad gore u Kontrolnom centru otvorim opciju Pogledaj Time Machine sigurnosne kopije. Otvori se dosta tih kopija u obliku prozorčića i ima desno vremenska crta kad su napravljene. Može se kliknuti na ovu opciju Pogledaj Time Machine sigurnosne kopije i kad disk nije priključen na Mac. Ono što me buni je hoće li se sa svakom od tih napravljenih kopija povećavati ukupna memorija Maca? Zasad mislim da se ne povećava, ali nisam siguran.

 

6. I još nešto. Našao sam na stranici Applea da se eksterni disk osim za Time Machine kopije može koristiti i za pohrane drugih datoteka ako se napravi APFS datoteka. Pa se onda jedna jedinica koristi za Time Machine sigurnosne kopije, a druga za pohranu ostalih datoteka. Ako to napravim je li onda na isti disk mogu stavljati recimo slike i ujedno kopiju od Time Machinea? Sad su mi samo kopije i disk je zelene boje kad se učita na desktopu, a ne žute kako inače zna biti. Pokušao sam na njega prebaciti neke druge datoteke, ali neće. Ili mi preporučate da jedan disk koristim za sigurnosne kopije, a da imam i drugi dodatni za druge stvari?

 

Puno pitanja znam, prosvijetlite me :)

 

PS Volio bih da ima neki tečaj za obuku rada na Apple proizvodima pa da tamo predavaču dosađujem s masu pitanja i potpitanja hehehe.

 

ihush sri 3.4.2024 15:23

-prvo pravilo-preporuka.. ako se koristi za backup-timemachine, tad se taj disk ne koristi za podakte-ostalo.. isključivo za backup-maca..

-korisit tzv pametni backup.. tj increment-snapšotovi i sl. tehnike, neovisno o nazivu-fičeru.. prvi backup je onaj 'pravi', važan, veći, traje duže dok se izradi, ostali su samo dodatak-razlika-novo.. brži, manji, tj pametni backup i to ne diraš 'ručno' tj zato preporuka da je to zaseban disk samo za tu potrebu, ne za ostalo ... i tad će automatika-softlogika upravljati po potrebi, baciti 'smeće' koje može, kao kanta za smeće, kad ponestane mjesta, nepotrebno-starije prvo ode..

-više kopija te zbunjuju.. to je timeline, tj logično ćeš uvjek uzeti posljednju kopiju uz pretpostavku da je do tad sve bilo ok.. no kad postoji potreba-izuzetak, neki file ili stanje koje želiš unazad kronološki, tad izabereš različito od posljednjeg datuma, kao najnovijeg.. tj tad dio je isti za sve oseve, backupove.. win-lin-mac.. ista logika koja traži isti izuzetak da bi izabrao bilo što osim posljednjeg-najnovijeg ažuriranja-backupa što već .. (jer je pravilo isto).

 

-no, s druge strane.. računalo ako radi, ako je sve ok, do problema-kvara backup nije ni potreban, tj potreban je zbog mogućnosit kvara-gubitka podatka i ovisno o važnosti-riziku se tom kriteriju prilagodiš ili jedino ti možeš za sebe-svoje potrebe znati koliko je to važno, što je važno itd.. jer, backup je samo backup, u idealnom svijetu nepotreban, potreban tek kad dođe do problema-kvara-gubitka.. a tad ovisno o tome i rizik, robustnost, redundantnost, različito za svakog korisnika-potebe ili mogućnosti-želje.. npr ako ti računalo ckrne, tad bez drugog-novog nemaš nikakve koristi od backupa, podataka.. treba ti računalo koje radi, kao što za rezervni kotač trebaš auto (ne samo kotač).. tj ono kad ti treba sve da bi imalo svrhu-upotrebljivost.. i ovakav backup ima smisla samo u slučaju kad se recimo sys 'zblenta', recimo kao posljedica malwarea-virusa.. ili bugovitosti softa, brljanja korisnika itd.. no tog recimo na macu nema, kao i to da u pravilu to nisu djeca koja nešto zbrljaju ili nije malware.. pa u tvom slučaju sam backup nije nešto što će se u dogledno vrijeme pokazati kao korisno-pametno, tj daleko veća šansa je da ćeš koristi računalo narednih nekoliko godina bez problema, dok te sad samo zanima backup što ćeš već za par dana zaboraviti, za mjesec-više.. i zato je automatika ok, podesiš disk, on radi, pa ako zatreba rezerva je tu pri čemu je kao loto-šansa realno mala da ćeš stvarno trebati backup tj imati od njega korist-svrhu kojoj je namjenjen..

 

-kraće.. nije važan os, soft.. upališ novog maca outofbox i radi, par podataka kao user-mail.. to je to, kao mobitel, sync.. tj ono što želim reći, ne trebaš backup osa, sysa, softa.. besmisleno uz nove verzije-updateove koje s vremenom eliminiraju smisao starog osa, pogotovo starog stanja recimo za važna ažuriranja kao certifikati i sl.. .. tj u pravilu se nikad ne vraćaš na staru verziju, osim kad posotji konkretan izuzetak-razlog.. time se backup za os-soft kao smisao gubi.. tj ako nisi srazvojni ing-programer, tad ti međuverzije nisu važne, tj važen su onima kojima je to posao, ne korisniku.. kriterij-posao-potrebe i izuzetci.

 

-jedino važno su konkretni podatci, file kao slika, dokument, ne file-soft-driver.. mada je sve file, osnovna podjela bi tad bila na aplikativni soft i na korisničke podatke.. tj podatci su ono što se mora, može, što ima smisla backupirati... pri čemu timemachine backupira sve, stanje računala, ne samo podatke, koji su dio tog image-backupa..

-kraće verzija 2.. :) .. ako želiš, najjednostavnija, najbrža, najkonkretnija.. najlogičnija primjena backupa je obična kopija konkretnih korisničkih podataka-fileova, npr home folder juzera ili ono što pod win juzer vidi kao mydoc, desktop i sl. .. uz pretpostavku da u tim folderima drži svoje podatke, mada ih može snimiti bilo gdje, cloud, dodatni-ext disk itd.. tj bilo koji medij, bilo koji path-staza-lokacija.. no juzerski defaulti su na svim osevima 'isti', home-desktop i sl. .. i ako to kopiraš tad imaš 'pravi' backup svojih podataka, ne redundancjiu osa, drivera, tj ostatka koji tebi kao korisniku ne treba, npr na drugom-novom računalu ti baš ništa ne pomaže ili ne treba image drivera grafičke i sl. 

-karikirano pojednostavljeno za primjer, ako je to neka npr slika + doc-text kao word doc i slika u photoshopu.. to su tad konkretni fileovi, dokumenti koje korisnik želi backupirati, koje mora backupirati ako želi neku sigurnost, jer sve ostalo je nadoknadivo, skinuto s mreže, sve osim vlastitih fileova, osobnih slika i sl. koje ako nemamo negdje drugdje, nemamo od kud skinuti-nadoknaditi, ne backupiramo os-install-driver.. jer ga pogotovo na macu imaš, upališ-automatika.. kao novi mobitel, pri čemu backup pojedine slike-texta zauzima vrlo malo, nešto kilobayta do koji megabayt.. tisuće slika, tek tad si na gigabaytima.. a to sve može biti brzo, jednostavno, pregledno, logično tj ako sam napraviš copy-paste na bilo koji medij (jer u definiciji backupa, s diska-medija u računalu kopiraš na drugi medij, ne na isti u istom računalu.. smisao je dva-odvojena medija..).

-svaki 'pametniji' backup je istovremeno i problematičniji.. tj ako nešto napraviš nekim softom kao arhiverom, kompresorom, automatika i sl. .. tad za korištenje-restoranje trebaš isti taj soft, kao i odgovarajuće računalo.. tad ovisiš o tome, tj ako ti crkne mac i imaš backup, trebaš novi-ispravan mac da bi takav backup bio upotrebljiv.. ako koristiš npr word, tad trebaš word da bi otvorio njegov dokument i prikazao ga, ako koristiš običan text tad to može bilo koji text-editor, ne mora biti word (mada i njega sad podržavaju svi-razni..) .. tj podatci-fileovi kao slika-text su danas podržani od svega na svemu, ne treba neka posebna app da bi otvorio sliku tj može ih na tisuće i ima ih svaki os, uređaj, autoradio, računalo, mobitel.. tj važan je samo file-podatak i bit će otvoren na bilo čemu, tad ne ovisiš o računalu .. i tad je njegov timemachine backup besmislen.. tj imaš nešto u dokumentima i povremeno kopiraš na vanjski disk, tad znaš što si i kad-kako-zašto kopirao, kao i to što smiješ obrisati i zašto-kako.. ovako ako to radi automatika ili soft kao timemachine, ostaješ juzer-ovisnik, istina radi ok.. no ovisiš o 'buttonu', računalu, appsu-osu.. i ne znaš čak ni što možeš brisati, nesiguran, .. dok je svrha backupa suprotna, tj tad kad imaš adekvatan backup nisi nesiguran, miran si.. primarno kad ti znaš što-kako-gdje, ne kad samo kliknextaš.. + tad ispravnost možeš porvjeriti npr na tv-u, spojiš disk i pregledaš slike.. odnosno kao korisnik možda te više treba zanimati koji FS izabrati za formatiranje i zašto (kompatibilnost).. nego što i kako radi timemachine ili što (ne)smiješ brisati.. tj kriterij kompatibilnosti može odrediti npr extfat64.. kao potreban, ne macov apfs ili win-ntfs ili fat32 koji upravo zato služi kao univerzalni FS...

 

-backup? dok računalo radi ok, dok nema problema, beskoristan, možeš brisati-kreirati .. nevažno. Postane važno kad primarno računalo na kojem su ti podatci crkne, kad se pojavi problem.. a tad ovisno o tipu problema i važnosit podataka znaš odgovor koji je backup za tebe adekvatan.. tj zapitaj se.. što-ako.. razni scenariji, npr lopov odnese računalo ili poplava.. ili samo crnke disk, ili samo crkne nešto deseto.. što tad? što je najmanji zajednički nazivnik, npr ako susjed nema mac-a kako ćeš bez računala nešto napraviti.. na cesti ostaneš bez goriva, no može ti pomoći statistički svaki drugi vozač jer ima ili dizel ili benzin.. pa ti može posuditi gorivo.. no što ako koristiš neko treće gorivo? što-ako... i kad imaš odgovore tad znaš što je za tebe odgovarajući backup, potreban, koristan-smislen.. i tad mora biti 100% siguran, ne možda.. tj pravilo KISS kaže da je jedini backup kopija podatka, ostalo su điđamiđe koje stvaraju dodatnu ovisnost i time ubijaju smisao backupa... tj naravno da će apple raditi soft koji traži mac-a ne koji radi bez maca i macosa.. no to je interes applea, ne korisnika-tebe..

 

btw.. mac je odličan, timemachine radi svoj posao, .. ako ih koristiš nećeš imati problema, vjerojatno.. pa ni potrebu provjeriti koliko je ovo pitanje važno ili koji su odgovori 'točni'.. zanemarivo mala šansa je da će ti backup zatrebati i biti nešto korisnog, kao loto-jackpot.. no loto igramo i nadamo se, dok rizik gubitka važnih podataka recipročno ne želimo ako su podatci važni, pa kako god odlučiš, napravi backup.. ili 'glupi' copypate za koji kiss kaže da je jedini pametan ili automatika koju sugerira apple.. oba su bolje od ništa.