Koza43 uto 12.6.2012 11:44

Postovani,

 

U koju svrhu zelite koristiti RAID? Koji mod RAID-a? Koje sucelje? Jesu li vam bitne preformanse ili sigurnost? Poslao sam Vam na pm link za firmu na kojoj mozete naci LSI, 3ware (LSI), SM te Adaptec kartice. Mi isto trazimo RAID kartice ali nam je u prvom planu sigurnost.

 

LP iz Rijeke,

 

Alen

 

icoric ned 16.10.2016 14:17

Ima li ovo za kupiti SATA RAID PCI kontroler i SSD RAID PCI kontroler? Matilčne za Skylake samo sa 170 chipovima imaju SATA RAID kontroler i SSD RAID kontroler. Jeftinije matične s chipovima 150 i 110 nemaju RAID kontrolere.

ihush ned 16.10.2016 17:19

- SSD je nepotrebno stavljati u RAID-0 (brzina), dok je RAID-1 (mirror) još gora besmslica. Podaci se čuvaju backupom.

- može svaki kontroler koji podržava željeni RAID (0/1/5/..10) ovisno o broju diskova. Da ih se spoji u jedan volumen (kao disk) može JBOD, ali ti tad ne treba ni kontroler, sam win/OS dozvoljava soft raid i spananje volumena... nepotrebno kompliciranje. Ako želiš brzinu postoje načini ali već sama jeftikaner MBO je usko grlo (jer sam chipset nema propustnost kao neki 'jači', broj staza.. i upravo zato nema ni opciju RAID i sl.). U stara vremena (mehanički diskovi i slabiji kontroleri) RIAD0 je bio zadovoljavajuće rješenje (jer dva su brža od jednog), pogotovo neki pametni-skupi kontroler (npr SCSI). Konkretnu brzinu možeš dobiti pametnim rasporedom sadržaja (sys/app/podaci). Backup pak s time nema veze. Mirror nije backup. To je samo redundancija (i kad je potreba kao server koji mora biti nonstop online.. + npr hotswap i sl.).

- zato su takve stvari na skupljim MBO ili npr server (i tamo vidiš i npr SAS..).

- SSD (pogotovo par komada), malo više RAMa i sys je brz, stabilan, neovisan o takvim promjenama (ovisnost o kontroleru, ..kad se nešto desi).

- jertikaner kontroleri su upravo to, jeftikaneri. Mala potražnja -> slaba ponuda, skuplje je obično bolje.. ali sve je zapravo pitanje cilja/želje i realnosti.