Gerontius čet 17.12.2009 19:14

Google Nexus One novi je Android bazirani mobitel stvoren suradnjom Googlea i HTCa (proizvodnja)

 

Testni primjerci su podijeljeni Googleovim zaposlenicima koji su oduševljeni mobitelom... specifikacije su iste kao kod HTC Bravo, samo što nije optički "miš" nego je trackball (što mi se osobno čak i više sviđa... tko je probao HTC hero zna o čemu pričam):

 

 

  • brzi Qualcomm Snapdragon procesor (Scorpion jezgra je ARM Cortex A8 na 1 GHz i ATI Z430 grafička jezgra... procesor je dosta brži nego u iPhoneu 3GS (ista arhitektura ali 600 MHz), ali je grafički čip nešto slabijih 3D performansi od PowerVR SGX - prije svega što se tiče fillratea)
  • 320 MB RAM (256MB + 60 MB integriranih u sam procesor - ne znam di su nestala još 4 MB jer 256+60=316 :)
  • kapacitivni 3.7" AMOLED touchscreen rezolucije 800x480 (fantastično... najbolji ekran na mobitelima dosada)
  • Android 2.1 (koji navodno ima JAKO puno promjena u odnosu na 2.0 - nekima će biti čudno, ali tako je... sjetite se da je Android 1.6 donio puno više izmjena u odnosu na 1.5, nego 1.5 u odnosu na 1.0)
  • 5 MP fotoaparat sa blicom
  • dimenzijama nešto veći i nešto tanji od iPhonea
  • trebao bi se prodavati OTKLJUČAN

 

 

na Android Marketu je već dostupno 16000 programa... 2010 bi mogla biti JAKO dobra godina za Android (Google Nexus One, Acer Liquid, Sony Xperia X10, HTC Bravo, HTC Legend, Motorola Milestone)

 

Zasad sam ponosni vlasnik iPhonea (prvog izdanja... jedan od prvih primjeraka u RH... i još uvijek super radi), ali čini mi se da bi se sa Android vs iPhone mogla ponoviti priča kao sredinom osamdesetih PC vs Mac (Mac je tada bio superiorniji IBM PCju, ali cijene i činjenica da je bilo hrpa proizvođača PCja su odnijele prevagu... a slično je bilo i sa Betamax vs VHS)

 

evo i slike.. a stavio sam i sliku od HTC Bravo (iste specifikacije, ali ima HTC Sense UI i umjesto trackballa ima optički miš) i pokoji filmić... ne pokazuje puno ali čovjeka veseli:

 

http://www.youtube.com/watch?v=wEbW-fxzHtc

http://www.youtube.com/watch?v=hOeOAOqOazw

 

niki uto 5.1.2010 17:13

Neznam baš da bi vjerovao recenzijama s Engadgeta, Gizmoda, Lifehackera i ostalih u toj grupici.

Čekam dok korisnici kažu svoje, a ne ovi subjektivni novinari, koda pišu kolumnu (iliti "osobni stav" :) a ne recenziju. S recenzija mogu samo pokupit info o tehničkim mogućnostima moba.

stevan94 sri 6.1.2010 00:07
jostra kaže...

dosta mi je više i phone ovo i phone ono!!

vrjeme je da ga htc i google unište sa novim nexus one-om

zasto?? ja to ne bih volio,jer ako htc i google budu imali konkurenciju u iphone-u to ce ih natjerati da prave bolje mobitele....

Adisuki sri 6.1.2010 01:09

Mene je malo razočaralo što nema multi-touch u aplikacijama. Valjda su trebali znati da ljudi to danas žele. Rođak mi dolazi za par dana iz Amerike, tako da sam o ovom razmišljao, ali ipak mislim da ću ostati kod iPhonea :)

 

Inače me jako zanima baterija koja se do sada još nije mogla testirati ^^. U idućim danima će reviewovi procvjetati :)

Adisuki sri 6.1.2010 02:00
AlterEgo kaže...

Q: Why is there a US limitation on multitouch.
A: HTC Droid Eris supports multitouch in the US. But we leave the option open, it’s a software thing. We’ll consider it.

Volio bi više da su implementirali odmah crno na bijelo. Nije to feature koji jednostavno izostaviš - naročito ako imaš on-screen tipkovnicu :/

Meni rođak dolazi iz Amerike u ovom mjesecu, tako da je za mene biti ili ne biti, ajFoun ili Neksus.

Barnie sri 13.1.2010 10:41

mene osobno isto privlaci novi mob pa sam si u uzi odabir stavio nexus one lenovo lephone iphone i htc hd2

htc hd2 sam isproba za poslovnjake nije bas za zabavu pa otpada cekam joslephone i cekam 4-5 mj pa da vidim sta je s tim novim iphonom oce ga bit il nece a kad izade novi iphone uzimam