Mrežni hardver

Proširenje kućnog dometa WIFIja

1995matej pet 6.9.2019 15:08

Pozdrav!!

Kod kuće imam Huawei B315 od Tele2, tzv pokućni internet. Problem je što imam 2 situacije - ili mi je slab wifi signal (ne zahvaća cijelu kuću) ili mi je slab mobilni signal (dakle 4G). Ovisno o poziciji rutera u stanu. U planu je uvođenje optike od A1 početkom 2020, gdje koriste Huawei 8245Q2.

E sad tu nastaje problem.
Klasični D-LINK i TP-LINK WIFI ektenderi mi nisu pouzdani, već bih volio koristiti neki Access Point ili možda čak bolje i drugi Router. 

Imate li neki savjet kako proći što jeftinije i bezbolnije, s dodatnom opremom koja bi radila i na sadašnjem i na sljedećem ruteru?
Bridge mode ne dolazi u obzir pošto na optici isti nije podržan.

Gledao sam na YT, i 2 specifična videa su mi zapala za oko, odnosno mogućnost konfiguriranja.
https://www.youtube.com/watch?v=v_wz0zQngnA&t
https://www.youtube.com/watch?v=J5QJb3O19zI


E sad, hoće li raditi novi ruter (trebam prijedlog koji uzeti, buđet verzija jer mi je brzina do 20MBit) kao access point na oba Huaweia?

Molim pomoć jer sam noobek :)

Gledao sam ovaj ruter ako bi se spremao za optiku: https://www.amazon.de/TP-Link-AC1750-Dualband-WLAN-Router-Steuerung/dp/B00BUSDVBQ/ref=sr_1_3?keywords=tp%2Blink%2Bac1750&qid=1567765042&s=gateway&sr=8-3&th=1
Ako imate jeftinije riješenje, dobro je došlo.



LP

 

 

mbaksa pet 6.9.2019 15:56
1995matej kaže...

E sad, hoće li raditi novi ruter (trebam prijedlog koji uzeti, buđet verzija jer mi je brzina do 20MBit) kao access point na oba Huaweia?

Naravno. Novi router ćeš mrežnim kabelom spojiti na router od ISP-a (na njemu ćeš isključiti WiFi) i to je to.

1995matej pet 6.9.2019 16:08

Poz,

 

hvala na brzom odgovoru.
Imam još pitanjca :)

Je li nužno gasiti wifi? što je s dhcp serverom? Mogu li koristiti više od 1 rutera? u slučaju da želim prošiti wifi s 2. ruterom na kat iznad? 

Imaš li neki savjet koji ruter kupiti? Uložiti 150kn ili 400kn? 

mbaksa pet 6.9.2019 17:02
1995matej kaže...

Je li nužno gasiti wifi?

Nisam isprobao, ali rekao bih da nije. Mislim, ako će jedan od drugog biti udaljeni pola metra, onda je nužno, naravno. No, ako će biti dovoljno udaljeni, onda nije nužno.

 

Ne garantiram ovo, no moguće je da, ako ćeš na oba routera imati WiFi mrežu s istim SSID-em, da će se uređaji (recimo mobiteli) moći prebacivati s jedne na drugu mrežu. Trebalo bi probati - ako si na to ciljao.

 

1995matej kaže...

što je s dhcp serverom?

Ako bi novi router koristio samo kao WiFi AP, onda ti router od ISP-a može biti (jedini) DHCP server.

 

Ako bi i novo router koristio kao router, onda i na njemu možeš vrtjeti DHCP server.

 

Naravno, ako koristiš DHCP server na oba, onda su uređaji koji su spojeni direktno na ISP-ov router u različitoj (pod?)mreži od onih koji se spajaju na novi router. Nisam isprobavao može li se s jednih na druge, ako bi recimo želio dijeliti datoteke.

 

1995matej kaže...

Mogu li koristiti više od 1 rutera? u slučaju da želim prošiti wifi s 2. ruterom na kat iznad? 

To bi znači bila ova situacija koju sam maloprije opisao - ne mogu ti decirano potvrditi da bi se to moglo tako, no pretpostavio bih da je moguće. Ako se ispostavi da ipak nije, onda ćeš nabaviti WiFi repeater.

 

WiFi mesh sustavi tu su tu najzgoniji, jer satelite i router objedine u zajedničku mrežu - razmjestiš, uključiš, ostaviš da se pronađu - i stvar radi. Samo što to rješenje košta u pravilu daleko više.

 

1995matej kaže...

Imaš li neki savjet koji ruter kupiti? Uložiti 150kn ili 400kn? 

WiFi router? Najbolje neki koji podržava 802.11ac standard, znači 5 GHz. Iz osobnog iskustva mogu reći da mi uređaji (pogotovo mobitel) bolje funkcioniraju spojeni na 5 GHz mrežu, unatoč tome što 5 GHz mreža u pravilu ima slabiji signal (veća propusnost takve mreže nadoknađuje slabiji signal).

 

1995matej pet 6.9.2019 17:43

Koliko sam ja skuzio, nije potrebno gasiti i moze se imati vise od 1 mreze. Npr ova sto je original nek je mreza1, a svaka druga moze biti ista - ali i ne mora. S tim da, ako i je isti naziv i pw, uređaji se neće automatski prebacivati sve dok hvataju signal mreže na koju su trenutno nakačeni.



Po tutorialu iz videa iz prve objave, izgleda da DHCP treba vrtjeti samo na ISP ruteru. E sad, tu mene jedan drugi dio muči. Zašzo oni spajaju Lan1 u Lan1 a ne WAN? 



Prema videu gore, može se koristiti više od 1 rutera. S tim da ne znam jel bi igralo ulogu ako bi se ubacio switch - pa iz njega npr još razvući dodatno nekoliko komada. (Ovo je sad teretska rasprava, meni bi trebala 2, a ovo više je možda za ekipu sa dobrom vezom koja ima gomilu apartmana na hrpi.) Mesh je koliko zgodan jednsotavnošću, toliko je nezgodan cijenom. Google Mesh, sa 3 uređaja je 200$. Što mi je apsurdna cijena za ono što meni treba. Sad je dalje na meni da se poigram s tim. I to mislim da ću pitati ekipu u Instaru jel mogu uzet za probu, ak nebu šljakalo da vratim. 


Gledao sam ove sa ac standardom, i cijenovno probijaju buđet. Ovaj mi se čini u redu s obzirom na cijenu. https://www.instar-informatika.hr/asus-rt-n12-plus-wireless-router-/0431262/product/ Ja da dobijem 20MBit u prijenosu, meni je dosta, tako da ni ne treba 802ac standard. (Ja sam jedan od onih kojima brzina u downu i nije toooolik obitna da bih imao 100-200-500MBit, ali upload mi treba bar 10MBit.) + trebam 15m lan kabela hahaha

Ugl, baksa, hvala! Javim ti šta sam odlučio, probao, izveo i kako to sve (ne)radi na kraju. 

LP 

mbaksa pet 6.9.2019 18:06
1995matej kaže...

Po tutorialu iz videa iz prve objave, izgleda da DHCP treba vrtjeti samo na ISP ruteru. E sad, tu mene jedan drugi dio muči. Zašzo oni spajaju Lan1 u Lan1 a ne WAN?

Video sam samo preletio. To bi trebao pitati njega. Kod takvih routera moguće je da je svejedno koristi li se LAN ili WAN port (neki možda imaju te portove različitih brzina pa kod takvih nije nužno svejedno). Uglavnom, irelevantno - na novi router ćeš u WAN port utaknuti kabel koji ćeš s druge strane utaknuti u ISP-ov router pa se onda ne moraš opterećivati s tim ima li doista stvarne razlike između tih portova ili je razlika samo deklarativna.

 

1995matej kaže...

Prema videu gore, može se koristiti više od 1 rutera.

Možeš ih koristiti mnogo.

 

1995matej kaže...

S tim da ne znam jel bi igralo ulogu ako bi se ubacio switch - pa iz njega npr još razvući dodatno nekoliko komada. (Ovo je sad teretska rasprava, meni bi trebala 2, a ovo više je možda za ekipu sa dobrom vezom koja ima gomilu apartmana na hrpi.)

Nisam "mrežar" - za takva pitanja trebao bi kontaktirati ljude koji se bave mrežama. Brijem da se sve to može.

 

1995matej kaže...

Gledao sam ove sa ac standardom, i cijenovno probijaju buđet.

Ha gle... ac router možeš kupiti i nekad u budućnosti. Možda sam trebao napomenuti da za iskoristiti ac router i uređaji trebaju imati ac mrežne kartice pa je i to onda ekstra trošak za računala (mnogi mobiteli već podžavaju ac standard).

 

1995matej kaže...

Ja da dobijem 20MBit u prijenosu, meni je dosta, tako da ni ne treba 802ac standard. (Ja sam jedan od onih kojima brzina u downu i nije toooolik obitna da bih imao 100-200-500MBit, ali upload mi treba bar 10MBit.) + trebam 15m lan kabela hahaha

Velim, ac standard može pomoći kod slabijeg signala jer ima veću propusnost (ne škodi i to što je on daprijenos s uređaja na uređaj brži kod optimalnog signala). ac standard je tu više za "unutarmrežne" aktivnosti - za pristup tipičnom ADSL Internetu i 802.11n standard je sasvim OK.

 

S druge strane, ti možeš staviti i još pokoji router/AP pa ćeš svakako imati dovoljnu pokrivenost signalom, ono što bi inače možda mogao riješiti ac routerom.

 

1995matej kaže...

Javim ti šta sam odlučio, probao, izveo i kako to sve (ne)radi na kraju.

Svakako javi, nadam se da će otprve sve funkcionirati kako si zamislio.

 

 

 

 

 

 

 

 

HarryPlopper pet 6.9.2019 18:51

Mesh wifi sustav ti je najbolja opcija, na optici će bit veće brzine u pitanju. Extenderi tu ne pomazu sam si se uvjerio jer brzina pada na pola minimalno i znaju zezati. Jednu bazu spojis na glavni router a ostale postavis po kuci i imas jednu wifi mrezu, uređaji se automatski prebacuju na najbliži, a posto po cijeloj kuci u tom slucaju imas 5g wifi i brzine bi trebale bit osjetno veće. Ima ih povoljnih po netu i možeš naručiti koliko već komada trebaš. Npr Tenda MW3  kao neki basic model, a imas i drugih naprednijih Tenda MW5 Tenda MW6 ovisno o potrebama.

1995matej pet 6.9.2019 19:15

Isprobat ću i LAN i WAN svakako. Iako s trenutnom brzinom koju mi pruža pokućni, razlike nebi bilo.

 



Vjerojatno se može to odraditi sa switchom, ali taj dio prepuštam nekome od kolega forumaša ako ih ima :)


 

Uzeo sam ovaj Asus:

https://www.instar-informatika.hr/asus-rt-n12-plus-wireless-router-/0431262/product/

 

A razmišljao sam uzeti ovaj TP-Link sa 802ac:

https://www.instar-informatika.hr/router-tp-link-ac1200-archer-c5-bezicni-dual-band-gigabit-router-300mbps867mbps-24ghz5ghz-80211abgnac-2-usb-porta-2x-odvojive-antene/ArcherC5/product/

Prevladala moja potreba i odnos uloženog/dobivenog - a s brzinama koje imam trenutno ili ću imati - ovaj Asus je za sad odgovor.


 

Naručeno je u Instaru, i čekam potvrdu naruđbe. :) Ako nebude valjalo, imam 15 dana da vratim novi ruter.


AF139 pet 6.9.2019 22:18
mbaksa kaže...

WiFi router? Najbolje neki koji podržava 802.11ac standard, znači 5 GHz. Iz osobnog iskustva mogu reći da mi uređaji (pogotovo mobitel) bolje funkcioniraju spojeni na 5 GHz mrežu, unatoč tome što 5 GHz mreža u pravilu ima slabiji signal (veća propusnost takve mreže nadoknađuje slabiji signal).

 

 Sasvim normalno da kod smartfona bolje ide na 5GHz jer antene u njima su smanjene pogotovo ona za 2.4GHz gdje je dipol pune dužine 6cm a za 5,8GHz 2.5cm a što se više smanji to je manja dobit (gain) dBi istih.